BODNÁR ZALÁN
2022.05.19 09:17 Frissítve: 2022.05.19 10:53

NB I: Fehérváron nagy változások jöhetnek a nyáron

Több alapember szerződése lejár a Mol Fehérvár FC-nél, miközben a kölcsönből visszaérkező labdarúgókról, az esetleges távozók pótlásáról is gondoskodni kell. 

Stopira tíz éve játszik Fehérváron, de lehet, hogy a mostani volt az utolsó idénye a klubnál (Fotó: Török Attila)

 

A mögöttünk hagyott bajnokságban rendkívül mély tavaszi hullámvölgyet átvészelő, végül a 4. helyen befutó Mol Fehérvár FC nyolc éve csúszott le legutóbb a dobogóról (a 2013–2014-es idényben is 4. lett). A klub honlapjának tájékoztatása szerint a csapat június 11-én kezdi el a felkészülést a következő idényre. Aznap és másnap Covid-teszttel, valamint a szokásos egyéni felmérésekkel kezdődik újra a munka, majd július 3. és 15. között ausztriai edzőtáborban folytatódik a felkészülés.

A nemzetközi kupaküzdelmeket az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében kezdi el a csapat, a selejtezőkör sorsolását  június 15-én tartják, a meccseket július 21-én és július 28-án rendezik. A fehérváriak UEFA-együtthatójuk alapján kiemeltként várják a sorsolást. 

Természetesen sokakat foglalkoztat a kérdés, milyen játékoskerettel várják az európai selejtezőket és a következő bajnokság rajtját a székesfehérváriak, hiszen a zuhanyhíradó szerint drasztikus változások várhatók az együttes keretében. Az sem zárható ki, hogy nyolc játékosától is megválik a klub, miközben egyelőre azt sem tudni, marad-e a csapat vezetőedzője, a februárban az idény végig szóló szerződést kötő Michael Boris.

A transfermarkt.de szerint Rúben Pintónak, Stopirának, Fiola Attilának, Kovács Istvánnak, Armin Hodzicnak, Nikolics Nemanjának is lejár a szerződése a nyáron, illetve Lamin Jallow és Peter Zulj kölcsönben volt Fehérváron – azt nem tudni,  esetükben él-e a klub az opciós vételi jogával.  Persze az ki van zárva, hogy mindegyik említett labdarúgó elmegy, Fiola Attila játékjogára például további egy évre opciós joga van a Fehérvárnak, de Nikolics Nemanja távozását is nehéz elképzelni. Stopirát ellenben egy magyar élvonalbeli együttes szerződtetné (menedzseri körökből az Újpest FC érdeklődéséről hallani), a zöld-foki-szigeteki védő tíz év után válthat klubot. Biztosan távozik továbbá a korábban az NB III-as csapathoz irányított Elek Ákos, aki a szerződése lejártával befejezi a futballt.

Azt se feledjük, a fehérváriak több labdarúgója is kölcsönben szerepelt az elmúlt idényben vagy a tavaszi szezonban, ne zárjuk ki, hogy némelyikük lehetőséget kap a következő évadban.

Az Újpestnek kölcsönadott Budu Zivzivadze például megtáltosodott lila-fehérben: míg az ősszel fehérvári színekben tizenkét bajnoki meccsen csak kétszer volt eredményes, a tavasszal Újpesten ugyancsak 12 bajnokin (igaz, több mint kétszer annyi játékperc alatt) 11-szer talált be a kapuba. A Gyirmóttal kieső Zeke Márió visszahozatala sem elképzelhetetlen, bár ő aligha férne be a csapatba, a Zalaegerszegen játszó Puskás-díjas támadó, Zsóri Dániel sem érett meg a jelek szerint egy élcsapatban való szereplésre – a Szeged-Csanád Grosics Akadémiánál kölcsönben lévő Csoboth Kevin viszont jól játszott a tavasszal, s ha a jövő csapatát kezdik  építeni Fehérváron, ő 21 évesen beleillene a képbe. A Craiovában kölcsönben lévő francia Lyes Houri jövője talán attól függ, felépül-e súlyos sérüléséből, amely miatt november óta nem tudott pályára lépni, és a román klub nem is érvényesíti vásárlási opcióját.

A lehetséges kiszemeltekről pedig egyelőre annyit tudni, hogy a Kisvárda sportigazgatója, Révész Attila januárban elmondta, a Fehérvár már tárgyalt a román Claudiu Bumbával, akinek júniusban lejár a szerződése a szabolcsi klubnál (az egyezkedés miatt még NB III-as száműzetéssel is megfenyegette a játékost a sportvezető, amiből aztán nem lett semmi).

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhetnek: Csoboth Kevin
(Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Gundel-Takács Bence (NK Jarun – Horvátország), Halmai Ádám (ZTE), Lyes Houri (francia, Universitatea Craiova – Románia), Kojnok Zsolt (Budaörs), Emil Rockov (szerb, FK Vojvodina – Szerbia), Szabó Levente (Budafok), Zeke Márió (Gyirmót), Budu Zivzivadze (grúz, Újpest FC), Zsóri Dániel (ZTE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:–
Kiszemeltek:
Claudiu Bumba (román, Kisvárda – szabadon igazolható)
Távozók: Elek Ákos (lejár a szerződése, visszavonul)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Lamin Jallow (gambiai, Vicenza – Olaszország), Peter Zulj (osztrák, Istanbul Basaksehir – Törökország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Armin Hodzic
(bosnyák, lejár a szerződése), Kovács István, Nikolics Nemanja (lejár a szerződése), Rúben Pinto (portugál, lejár a szerződése), Stopira (zöld-foki-szigetei, lejár a szerződése, Újpest FC)

2023.12.01 23:51:59

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A futballista mint ember szubjektum.

2023.11.26 20:32:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A kérdésekkel együtt nem volt rossz meccs ez a Puskás–Fradi.

2023.11.26 09:34:04

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Hat gólt és látványos játékot hozott a 14. forduló záró mérkőzése, melynek végén mindkét csapat egy ponttal gazdagodott.

2023.11.26 09:18:44

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A vendégek az első, a házigazda Puskás Akadémia a második félidőben szerzett gólt, az utolsó helyzet Slagveeré volt.

2023.11.25 15:32:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A remekül kontrázó Mezőkövesd többek között Drazsics duplájával fölényes győzelmet aratott, és ellépett a kieső helyről.