K. T. I.
2021.01.17 19:06 Frissítve: 2021.01.19 16:28

NB I: az Újpest állítja, álhír, hogy három átigazolási időszakból is kizárnák

Kétszer is ugyanabba a folyóba léphetett az Újpest FC? – legalábbis erre utal a Marokkóban megjelent hír, mely szerint három átigazolási időszakból is kizárhatja a lila-fehéreket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A 20-szoros magyar bajnokot azzal vádolja a helyi élvonalban szereplő Vidad AC, hogy 2015-ben szabálytalanul szerződtették a klubtól a mali válogatott Souleymane Diarrát. A Megyeri útiak a Nemzeti Sport Online megkeresésére kijelentették, a FIFA-tól nem kaptak hivatalos tájékoztatást sem az állítólagos vizsgálatról, sem szankcióról.

Souleymane Diarra 2015-ös szerződtetése kapcsán támadja a szélső korábbi marokkói klubja az Újpestet (Fotó: Korponai Tamás)


„A magyar futball mindig is képes volt abszurd történeteket produkálni. Most belga közreműködéssel lehetünk szemtanúi az elmúlt évek egyik legfurcsább átigazolási történetének, aminek az lett a vége, hogy a FIFA egy évre kizárta az Újpestet az átigazolásból” írta a Nemzeti Sport 2016 júliusában, amikor hivatalossá vált a Megyeri útiak – a labdarúgó NB I-ben egy bajnokin pályára lépő Darwin Andrade szerződtetése miatt kapott – büntetése.

Darwin Andrade egyetlen meccsen lépett pályára az Újpestben, ám két átigazolási időszakban sem szerződtethetett a megszerzése miatt új játékost a klub (Fotó: Szabó Miklós)

Andrade átigazolását 2014 februárjában jelentette be az Újpest FC, a játékengedélyét azonban hónapokig nem kapta meg. A szélső jogi vitába keveredett az Újpestet megelőző csapatával, a La Equidaddal. A kolumbiai klub közölte, még élő szerződése volt a játékossal, aki engedély nélkül érkezett Európába, és írt alá a Megyeri úton. Andrade csak a 2014–2015-ös idény rajtjára kapott ideiglenes játékengedélyt, nyáron mutatkozott be az Újpestben, majd alig egy héttel július 31-ii debütálása után tovább is állt az akkor még a lila-fehérekhez hasonlóan a Duchatelet-család érdekeltségébe tartozó Standard Liege-hez. Csakhogy a FIFA végül a La Equidadnak adott igazat, majd a CAS helyben hagyta az ítéletet, így 2016–2017-ben az Újpest nem igazolhatott új játékost. 

Most a marokkói le360.ma című sportlap számolt be arról, hogy hasonló sors – az átigazolási piacról való kizárás – várhat Roderick Duchatelet klubjára. Ezúttal az NB I-ben 39-szer pályára lépő Souleymane Diarra esetében vetődött fel, állítólag korábbi klubja, a marokkói élvonalban szereplő Vidad AC engedélye nélkül érkezett Magyarországra.

A lap beszámolója szerint a Vidad 500 ezer dollárt kért az Újpesttől a 2015 augusztusában bejelentett, akkor 21 esztendős, de már mali felnőttválogatott Diarra játékjogáért, a lila-fehérek azonban ezt az összeget nem fizették ki. A miértre nem térnek ki a beszámolók.

A jobbszélső bemutatkozása valóban elhúzódott. Az Újpest FC hivatalos honlapján 2015. augusztus 26-án jelent meg a hír a futballista szerződtetéséről. A transzfer részleteiről csak egy információt osztottak meg, a megállapodás hosszát. „Klubunk 3 éves szerződést írt alá a jobblábas játékossal, aki megfordult az AS Real Bamako és a Wydad Athletic Club Casablanca csapatánál is” – írta az ujpestfc.hu az alábbi képmentésen is látható bejelentésben.

A Diarra bejelentéséről szóló hír (Forrás: Blikk/ujpestfc.hu)

Csakhogy a hetek teltek és Diarra pedig nem kapott lehetőséget a csapatban, még csak Nebojsa Vignjevics akkori vezetőedző meccskeretébe sem került be. Nem is kerülhetett, ugyanis problémák adódtak a papírjaival. Az MLSZ adatbankja szerint 2015. október 6-tól lett csak az Újpest FC igazolt labdarúgója. A klub akkori ügyvezetője, Gyarmati Eszter az nso.hu-n november 13-án megjelent interjúban ismerte el a gondokat, azok állítólagos megoldása után.

„Télen ismét csatlakozik a csapathoz a nyáron szerződtetett mali középpályás, Souleymane Diarra. Neki problémái voltak a játékengedélyével, ezért nem szerepelt eddig. Most már megvan az engedélye, de a napokban válogatott kötelezettségei miatt elutazik – bár ma még edzett a csapattal –, és csak a téli felkészülés kezdetére kell visszatérnie, az őszi szezon közben nem kezdi el a csapatba építését Nebojsa Vignjevics vezetőedző. Gyarmati Diarráról elmondta, számítottak arra, hogy elhúzódik az ügye, miután korábbi klubjával nézeteltérése támadt a szerződése kapcsán – írtuk az ügyvezetőtől kapott információk alapján.

Diarra végül 170 nappal a bejelentése után játszotta le az első hivatalos magyarországi meccsétaz Újpest B-csapatában a Cigánd ellen 3–0-ra elvesztett harmadosztályú bajnokin.

Diarra Kassai Viktor ítéletével nem ért épp egyet a 2016-os őszi, Ferencváros elleni derbin. A találkozón az Újpest első gólját szerezte a szélső (Fotó: Hegedüs Gábor)

Amilyen vontatottan indult a történet, annyira jól alakult a folytatás. A néha kissé lobbanékony természetű futballista agilis cseleivel igazi közönségkedvenc lett a fővárosiaknál. Összesen 51 tétmérkőzésen viselte az Újpest FC szerelését, hat gólt szerzett és nyolc gólpasszt osztott ki, igaz, két piros lapja is volt, az elsőnél ötmeccses eltiltást kapott, mert meglökte a játékvezetőt (az esetről bővebben itt olvashatnak – a szerk.). Egyik, ha nem a legjobb magyarországi mérkőzése a Groupama Arénában lejátszott derbi volt 2016 szeptemberében, amikor az Újpest 3–3-ra végzett a Ferencvárossal. Diarra az első gólt szerezte és a későbbiekben is kulcsfigura volt.

A középpályást 2017 nyarán előbb kölcsönadta az Újpest az RC Lensnek, majd egy évvel később el is adta a francia másodosztályú klubnak, a mai napig nyilvánosságra nem hozott összegért cserébe. A mali szélső összesen két idényt húzott le a Ligue 2-ben, 2019 nyarán a török élvonalbeli Gaziantep egymillió eurót fizetett érte, amelynél 24 bajnokit és két gólt követően 2020 szeptemberében felbontották a szerződését – jelenleg szabadügynök.

Diarra bemutatkozása sokáig húzódott, ám remek megoldásairól legalább olyan emlékezetes maradt a Megyeri úton, mint a játékengedélye körüli kérdőjelekről (Fotó: Török Attila)

A szintén marokkói Al Ahdath Al Maghribia című napilap idén január 11-én számolt be arról, hogy információik szerint az Újpest a FIFA-szankciók miatt „sarokba szorulva” tárgyalást kezdeményezett a Vidaddal arról, hogy három részletben mégis kifizetné a korábban kért 500 ezer dolláros átigazolási díjat.

Míg anno az Andrade-üggyel járó szankcióról beszámolt a FIFA honlapja is, ezúttal a nemzetközi szövetség honlapján publikált fegyelmi határozatok között egyelőre nem látni az Újpestet sújtó, a marokkóiak által hivatkozott döntést. Egy másik – talán fontos – különbség a két ügymenet hosszában rejlik, míg Andrade esetében bő másfél év alatt döntésre jutottak a hivatalos szervek, addig Diarra átigazolása már több mint öt éve történt...

Kerestük a Megyeri úti klubot, amelynél álhírnek nevezték a megjelenteket. Továbbá megjegyezték, hogy Diarra ügye évről évre szóba kerül az afrikai sajtóban, ám eddig nem kaptak hivatalos megkeresést a FIFA-tól ezzel kapcsolatban, így nem is foglalkoznak az üggyel.

A labdarúgó NB I-ben a 9. helyen telelő lila-fehérek a mostani átigazolási időszakban nem jelentettek be új játékost. Igaz, az idény előtti meccseken több próbázó is pályára lépett a télen kinevezett német vezetőedző, Michael Oenning csapatában.

Az Újpest FC négy felkészülési mérkőzést játszott a tavaszi idény rajtja előtt, a másodosztályú Gyirmót FC Győrt 2–1-re legyőzte, ezt követően a Honvédtól 3–2-re, az ETO FC Győrtől 3–0-ra, a Puskás Akadémiától 5–0-ra kapott ki.

2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.

2022.11.19 00:08:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És itt jutunk el a csercseszovi futballfelfogás alapjához: a labdarúgóit felszabadítja a kötöttségek alól, és hagyja, hogy abban a szerepben, taktikával játssznak, amiben a leginkább ki tudják bontakoztatni képességeiket..