NB I: ászok és fantomok az élvonalban – tavaszi körkép

Vágólapra másolva!
2023.01.28. 07:09
null
Szombat este a listavezető FTC az utolsó helyen álló Vasast fogadja (Fotó: Török Attila)
Szombaton és vasárnap három-három mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga tavaszi szezonja, a mérkőzések előtt összeállítást készítettünk az NB I-ben szereplő tizenkét csapatról.

 

Végre folytatódik az NB I, körülbelül két és fél hónapnyi szünet után a tizenhetedik fordulót rendezik szombaton és vasárnap. Igaz, a második fordulóból elhalasztott ZTE FC–Ferencváros bajnokit kedden már lejátszották (1–2), a meccsdömpingre hétvégétől számíthatunk. A szokásos beharangozón, vagyis összeállításon és nyilatkozatokon kívül az itt böngészhető két oldallal készültünk az élvonalbeli folytatásra, s számba vesszük, az együttesek milyen őszt tudhattak maguk mögött, hogyan alakult a felkészülésük, kik érkeztek és távoztak, továbbá megnéztük, hogy a játékoskeretben ki az ász, ki (volt) a keret fantomja, ki a legfiatalabb, illetve a legidősebb futballista, s mit érdemes tudni róluk.

1. FERENCVÁROS     

A Ferencváros győzelemmel kezdte a tavaszt, a második fordulóból elhalasztott mérkőzés pótlásán Zalaegerszegen nyert 2–1-re. A zöld-fehérek részéről az lenne a bravúr, ha eltékozolnák a tizenegy (!) pontos előnyüket, ráadásul a csapat jövő kedden Pakson újabb elmaradt mérkőzésen növelheti tovább pontelőnyét. A csapat még akkor is kiemelkedik a magyar mezőnyből, ha a keret egyik legjobbja, Aissa Laidouni távozott az Union Berlinhez. A védekező középpályás posztjára biztosan hoznak új futballistát, a belső védővel kapcsolatos kérdés megoldódott Slovantól kivásárolt suriname-i Myenty Abena szerződtetésével.

Érkezett:      Myenty Abena (suriname-i, Slovan – Szlovákia). Az utánpótlásból felkerült és profi szerződést kapott: Manner Balázs, Radnóti Dániel István, Varga Zétény
Távozott:      Csontos Dominik (Mezőkövesd), Rasmus Thelander (dán, Aalborg BK)
A csapat ásza:      Adama Traoré – A mali szélső gyorsan beilleszkedett, fontos gólokat szerzett és gólpasszokat adott. Egyértelműen a csapat legjobbja, lendületes játékát élmény nézni az NB I-ben.
A csapat fantomja:      Giorgi Kharaishvili – A grúz légiós még Szerhij Rebrov idején érkezett a Ferencvárosba, azóta mindössze öt NB I-es mérkőzésen lépett pályára. Az ősszel csupán a Honvéd elleni utolsó bajnokin kapott lehetőséget, akkor is mindössze egyetlen percet.
 A nagy öreg:      Xavier Mercier – A francia futballista 33 esztendősen a keret legidősebb tagja, tavasszal gólokkal, gólpasszokkal segítheti a zöld-fehéreket.
A legfiatalabb:      Ifjabb Lisztes Krisztián – A korábbi válogatott, Lisztes Krisztián fia májusban lesz tizennyolc esztendős, a Gyirmót ellen már bemutatkozott az NB I-ben.



2. KECSKEMÉTI TE     

Az ősz kellemes meglepetését a KTE futballja jelentette, kérdés, sikerül-e tartaniuk a szintet. Sokan nem értik, Kecskeméten miért nyilatkozik még mindig mindenki úgy, hogy a bennmaradás a cél, ám látni kell, sűrű a mezőny, egy három-négy bajnokiból álló rossz sorozat romba dönthet mindent, vagyis valóban nem árt óvatosnak lenni. A kölcsönben lévő Szabó Leventét visszarendelte a Mol Fehérvár, a négygólos csatár távozását akkor is megérezheti a csapat, ha tizenhat pályára lépésén csak háromszor kezdett. Az ősszel Debrecenben futballozó Horváth Krisztofer megszerzése sok kreativitást hozhat a játékba, az NB II-es PMFC-nél alapembernek számító Nikitscher Tamással a középpálya válhat stabilabbá, és nem szabad elfelejteni, hogy hosszú sérülés után Katona Mátéval is számolhat már Szabó István vezetőedző.

Érkezett:      Hadaró Valentin (PMFC, kölcsönből vissza), Horváth Krisztofer (Torino – Olaszország, kölcsönbe), Nikitscher Tamás (PMFC), Polyák Kristóf (Budapest Honvéd)
Távozott:      Pejovics Danilo (PMFC, kölcsönbe), Szabó Levente (Mol Fehérvár), Uros Djuranovic (?)
A csapat ásza:      Banó-Szabó Bence – Az első három meccsen csereként lépett pályára, utána végig kezdett, gólokkal és gólpasszokkal sem maradt adós, igazi vezérként futballozott.
A csapat fantomja:      Mihajlo Meszhi – volt már negyvenöt élvonalbeli meccse a Mezőkövesd színeiben, amikor tavaly nyáron Kecskemétre igazolt, ám hiába számít rutinosnak, nem tudott rendszeres játéklehetőséget kiharcolni. Hatszor lépett pályára, ötször csereként...
A nagy öreg:      Grünvald Attila – A harmincegy éves játékosnak ez a negyedik bajnoki idénye a klubnál, sokat tett a feljutásért, igaz, az ősszel csak háromszor kezdett, amikor pályán remekül segítette a csapatot.
A legfiatalabb:      Polyák Kristóf – Tizenkilenc évesen övé a jövő, a Honvédtól igazolták, tehetséges védő, szerepet kaphat a tavasszal.

 

3. KISVÁRDA MASTER GOOD     

A Kisvárda idén is megbízhatóan szerepel, a jelenlegi harmadik hely önmagáért beszél. A csapat a törökországi Sidében edzőtáborozott, az edzőmeccseken Jasmin Mesanovic három gólt szerzett, vagyis a 31 éves bosnyák csatár kiváló formában van, s a télen érkező Milos Szpaszics is segíthet a gólszerzésben. De... A csapat – a kiesés ellen küzdő Újpesttel egyetemben – a legtöbbet, összesen huszonkilenc gólt kapott, ez ugye azt jelenti, hogy bajnokinként átlagban majdnem kettőt. Ennek érdekében a Várda megszerezte a hátvéd Aleksandar Jovicicet és a kapus Danijel Petkovicsot, aki a 2016–2017-es idényben stabilan védett az akkor élvonalbeli MTK Budapestben. Nagy érvágás lehet azonban a szélső Jasir Asani távozása.

Érkezett:      Aleksandar Jovicic (bosnyák, HNK Gorica – Horvátország), Danijel Petkovics (montenegrói), Milos Szpaszics (szerb, Radnik Szurdulica – Szerbia)
Távozott:      Jasir Asani (albán-északmacedón, Kvangdzsu – Dél-Korea), Andrei Peteleu (román, CFR – Románia), Szlobodan Szimovics (FK Kolubara – Szerbia)
A csapat ásza:      Rafal Makowski – Ahogyan ő, úgy csapattársa, Driton Camaj is hat-hat gólt szerzett az őszi idényben, de a lengyel légiós mindezt középpályásként érte el. A futballista egy éve került Kisvárdára, ősszel megmutatta, hogy nagy értéke csapatának.
A csapat fantomja:      Czérna Erik – Az előző idényben hat alkalommal kapott lehetőséget a 19 éves középpályás, az ősszel azonban csak két bajnokin lépett pályára, ráadásul júliusban (Debrecen 2–2) és augusztusban (Mezőkövesd 4–2), azóta az NB III-ban kap szerepet.
 A nagy öreg:      Lucas – Kilencvenhét NB I-es mérkőzése van, harminchárom esztendősen is meghatározó játékos lehet, és ami igencsak dicséretes, Brazíliából érkezett, de gyönyörűen beszél a nyelvünkön és a magyar állampolgárságot is felvette.
A legfiatalabb:      Heles Jaroszlav – Egy NB I-es mérkőzése van, a Kisvárda–Mezőkövesd bajnokin csereként állt be, ő is ünnepelhette a 4–2-es győzelmet.

 

4. PUSKÁS AKADÉMIA     

Az NB I-be a télen érkezett valamennyi új labdarúgó közül talán a felcsútiak svéd szerzeményére, Jonathan Levire lehetünk a leginkább kíváncsiak. A Norrköping csapatától érkező, korábban a Rosenborggal a Bajnokok Ligájában is szereplő 26 éves jobbszélső meghatározó alakja volt a svéd ligának. A kezdőből Kiss Tamást szoríthatja ki a jobbszélső posztjáról. Rajta kívül a horvát jobbhátvéd, Karlo Bartolec érkezett Eszékről, egyébként nem volt nagy mozgás a csapat háza táján, a távozók között fiatalokat találunk, igaz, a rutinos Urblík József várhatóan rövidesen a Vasashoz szerződik. A Puskás Akadémia kerete évek óta erős, Hornyák Zsolt vezetőedzőnek szinte minden posztra vannak minőségi cseréi, azaz a jó bajnoki és kupaszereplés mondhatni garantált.

 Érkezett:      Karlo Bartolec (horvát, NK Osijek – Horvátország), Jonathan Levi (svéd, IFK Norrköping – Svédország)
Távozott:      Bakti Balázs (Budafoki MTE – kölcsönbe), Major Marcell (Nyíregyháza Spartacus – kölcsönbe), Jevhenij Kicsun (Gyirmót FC Győr – kölcsönbe
A csapat ásza:      Marius Corbu – középpályásként négy gólt szerzett ősszel, nála csak a kimondottan csatár Sahab Zahedi volt eredményesebb öt találattal. Remekül lát a pályán, jó az összjátékokban, technikás.
A csapat fantomja:      Wojciech Golla – Olyan játékosa nincs a PAFC-nak, aki szakmai okokból ne kapna játéklehetőséget, a tavaly júliusban szerződtetett lengyel védő viszont még abban a hónapban megsérült, s bár a rehabilitációja jól halad, nem tudott bemutatkozni – kérdés, mire képes a Slask Wroclawtól érkezett játékos.
A nagy öreg:      Markek Tamás – A harmincegy esztendős kapus a megbízhatóság szobra. Amikor az előző bajnokságban Tóth Balázs sérült volt, tizenhét mérkőzésen védte a felcsútiak kapuját. Remek teljesítményt nyújtott, sok pontot köszönhet neki az együttes.
A legfiatalabb:      Gruber Zsombor – A támadó tizennyolc éves kora ellenére kilenc bajnoki mérkőzésen szóhoz jutott az ősszel, pedig szeptember elejéig még Csákváron játszott kölcsönben.


     

5. ZTE FC     

A ZTE hazai környezetben készült a tavaszra, Ricardo Moniz vezetőedző ugyanis felmérve a zalaegerszegi körülményeket, úgy döntött, Egerszegen több idő jut a fizikai terhelésere, a taktikai elemek gyakorlására. A Ferencváros elleni elmaradt mérkőzésen mutatott játék igazolta a holland mestert, ugyanis a ZTE gyors, tudatos, agresszív, jól megkomponált futballal rukkolt elő, még akkor is, ha 2–1-re kikapott hazai pályán a bajnoktól. Játékban egyelő ellenfele volt a Ferencvárosnak, ám erőnlét terén van még mit pótolni, a mérkőzésterhelés fejlődést eredményezhet. A keret alig változott, a csapat ott maradhat a dobogó közelében.

 Érkezett:      –
Távozott:      Diego Carioca (brazil, Kolosz Kovalivka – Ukrajna), Németh Erik (Soroksár SC)
A csapat ásza:      Eduvie Ikoba – Nehezen lendült játékba az amerikai támadó, ám amint egyre jobb erőállapotba került, a csapat legeredményesebb játékosává vált. Tíz gólt szerzett, fejjel is rendkívül veszélyes.
A csapat fantomja:      Szendrei Norbert – A 22 éves középpályás lehet a tavasz felfedezettje: képességei, ereje, játékintelligenciája nagy hasznára lehet a ZTE-nek.
A nagy öreg:      Kálnoki-Kis Dávid – Az MTK, Újpest, Honvéd után érkezett Zalaegerszegre, 2021 óta tagja a ZTE FC keretének, megbízható a posztjáért küzdeni is tudó játékos a harmincegy esztendős védő.
     A legfiatalabb:      Boros Zsombor – Februárban lesz tizennyolc esztendős, a „fakóban” már bizonyított, öt gólt szerzett, és nem lenne meglepetés, ha tavasszal bekerülne az NB I-es kezdőbe is.



6. PAKSI FC     

Egy héttel a bajnoki rajt előtt két NB II-es csapat, a Pécsi MFC és a Kozármisleny ellen tartotta a bajnoki főpróbát az együttes, előbbitől 3–0-ás vereséget szenvedett, utóbbit ugyanilyen különbséggel legyőzte. A törökországi edzőtáborban sem volt túl sok sikerélményük az edzőmeccseken, ám Waltner Róbert vezetőedző és a labdarúgók is arról beszéltek, hogy a játékkal egyik meccsen sem volt különösebb probléma, a helyzetkihasználással annál inkább. Nincs könnyű helyzetben a szakmai stáb, hiszen a védelem oszlopa, Lenzsér Bence kidőlt, Nagy Richárd visszatérésére is jó ideig várni kell, arról nem is beszélve, hogy különböző okok miatt a góllövőlistát vezető Varga Barnabás, Szabó Bálint és Szélpál Norbert is kihagyta a szombati főpróbát.

Érkezett:      Balázs József (MTK Budapest, kölcsönbe), Haris Attila (Soroksár), Skribek Alen (Puskás Akadémia)
Távozott:      Rácz Gergő (MTK Budapest, kölcsönbe)
A csapat ásza:      Varga Barnabás – Az élvonaltól búcsúzó Gyirmót FC Győrtől igazolták le, s hogy jó vásárt csinált vele a Paks jelzi, hogy tíz góljával a zalaegerszegi Eduvie Ikobával holtversenyben vezeti a góllövőlistát. Fejjátékával az egész mezőnyből kiemelkedik, remek csapatember, aki a védekezésből is kiveszi a részét.
A csapat fantomja:      Hahn János – Idény közben tért vissza a DAC-tól, és bár tíz bajnokin is szerepet kapott, csak kereste korábbi formáját. A hozzáállását soha nem érhette kritika, rengeteget tett azért, hogy utolérje önmagát, a zárófordulóban már gólt szerzett, ha újra a régi lesz, rengeteget nyer vele a csapat.
A nagy öreg:      Szabó János – Harminchárom éves, a pályafutása során csak rövidke, féléves kölcsönjátéka volt Siófokon – a klubhűség látható a futballján is: mindig nagy szívvel és akarással futballozik.
A legfiatalabb:      Pesti Zoltán – A profi keret tagja a tizenhét éves labdarúgó, novemberben az Újpest ellen bemutatkozott az NB I-ben is.



7. DEBRECENI VSC     

A Loki magára talált az edzőváltást követően, a Joao Janeirót váltó Szrdjan Blagojevics irányításával megtáltosodott a csapat, elmozdult a kiesőzónából. Az eredményes téli felkészülés sikerét elősegítendő január másodikán a törökországi Antalyába utaztak, ahol tizennyolc napot töltöttek el. A külföldi edzőtábor a hírek szerint jól sikerült, a DVSC a hat tesztmeccséből kettőt nyert meg. A játékoskeret erősödött, a minap szerződtetett Antonio Mance Felcsúton már bizonyította, hogy jó képességű, veszélyes középcsatár, a montenegrói válogatott Sztefan Loncsar pedig a középpályának adhat stabilitást Baráth Péter oldalán. A távozók névsorát vizsgálva érzékeny veszteségről nem lehet beszámolni.

Érkezett:      Sztefan Loncsar (montenegrói, Novi Pazar – Szerbia), Antonio Mance (horvát, NK Osijek)
Távozott:      Charleston Silva dos Santos (brazil), Hrabina Alex (Nyíregyháza Spartacus), Karim Lukili (marokkói, Karmiotissza – Ciprus), Rácz Balázs (Szeged-Csanád Grosics Akadémia, kölcsönben), Horváth Krisztofer (Torino, kölcsönből vissza)
A csapat ásza:      Dzsudzsák Balázs – A válogatottsági rekorder 36 évesen is húzóembere a DVSC-nek, a középpálya tengelyéből szervezi kiválóan a csapat játékát. Hat gólja mellett két gólpassza van, az InStat adatelemzőrendszer szerint ő nyújtotta ősszel a legjobb debreceni teljesítményt.
A csapat fantomja:      Matar Dieye – A huszonöt éves szenegáli középcsatár mindeddig nem bizonyította, hogy helye lenne a debreceni keretben, az NB I-ben legalábbis biztosan nem – egy mérkőzésen lépett pályára... Meglepődnénk, ha tavasszal több játéklehetőséget kapna, igaz, a törökországi edzőtábort végigdolgozta.
A nagy öreg:      Dzsudzsák Balázs – A magyar labdarúgás ikonikus szereplője, százkilenc válogatottságával rekorder, harmincöt esztendősen is az élvonal egyik legveszélyesebben lövő futballistája.
A legfiatalabb:      Baranyai Nimród – Jobbhátvédként számíthatnak rá az edzői, a tizenkilenc éves játékos már korábban bemutatkozott az élvonalban, a most zajló bajnokságban ősszel négy meccsen léphetett pályára.

 

8. MOL FEHÉRVÁR FC     

A menet közben kinevezett szakmai vezető, Huszti Szabolcs soha nem titkolta, hogy nagyon meg kell erősíteni a keretet ahhoz, hogy az éllovas nyomába eredjenek. A nyolcadik hely kimondottan kellemetlen a Vidire nézve, a dobogón, de legalábbis ahhoz egészen közel kellene lennie a csapatnak. Egyelőre egy norvég és egy hondurasi játékos érkezett a középpályára, úgy tűnik, ott érezte a szakmai stáb a legégetőbbnek a csapat problémáit, ugyanakkor tény, hogy a védelem stabilitása és a támadójáték hatékonysága is elmaradt a várakozástól. A csatársorba visszakerült a Kecskemétre kölcsönadott Szabó Levente, aki Kenan Kodro mellett, de egyelőre inkább a cseréjeként segítheti a gárdát. Előny lehet, hogy az új stáb az ősz végén testközelből mérhette fel a keret állapotát, a szünetben volt idő dolgozni a hiányosságokon.

Érkezett:      Tobias Christensen (norvég, Valarenga – Norvégia), Deybi Flores (hondurasi, Panetolikosz – Görögország), Szabó Levente (KTE, kölcsönből vissza)
Távozott:      Bohdan Lednev (ukrán, Dinamo Kijev – Ukrajna, kölcsönből vissza), Szendrei Ákos (DAC 1904 – Szlovákia, kölcsönből vissza, onnan kölcsönbe ETO FC Győr)
A csapat ásza:      Dárdai Pál – A szélső immár a vezéregyéniségek között említhető, úgyhogy tavasszal is húzóembernek kell lennie, gólokat, gólpasszokat, folyamatos jó játékot várnak tőle.
A csapat fantomja:      Hangya Szilveszter – A tízszeres válogatott kilenc bajnokin szerepelt az ősszel, de csak kettőt játszott végig. Sérülések hátráltatták, célja lehet, hogy visszakerüljön a kezdőbe...
A nagy öreg:      Stopira – A zöld-foki-szigeteki balhátvéd tizenegy éve érkezett Fehérvárra, a magyar élfutball legrutinosabb játékosa, elnyűhetetlen, újabban a védelem tengelyében számítanak rá.
A legfiatalabb:      Menyhárt Zsombor – Tizennyolc évesen övé a jövő, az ősszel a Honvéd ellen csereként mutatkozhatott be, majd a Kisvárda ellen már kezdőként számított rá Huszti Szabolcs a középpálya jobb oldalán.



9. MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC     

Alaposan belehúztak a Mezőkövesd Zsóry irányítói, hiszen míg a csapat Törökországban edzőtáborozott, nyolc új labdarúgót szerződtettek, akik aztán sorra csatlakoztak a Kuttor Attila vezetőedző irányította kerethez. Nem véletlen a nagy bevásárlás, ugyanis a csapat ősszel közel került a veszélyes zónához, csak jobb gólkülönbségével előzi meg az Újpestet és a Budapest Honvédot. Mindenképpen érdekes, hogy a Ferencvárostól érkező Csontos Dominik a rajt előtti napokban elbúcsúzott az együttestől és az NB II-es ETO FC Győrben kötött ki. Fontos az erősítésnek szánt újonnan érkező labdarúgóik mielőbbi beépítése, amennyiben sikerül, a Mezőkövesd Zsóry, megkapaszkodhat az élvonalban.
     Érkezett:      Ilja Beriasvili (grúz, FC Telavi – Grúzia), Thomas Ephestion (martinique-i, RWD Molenbeek – Belgium), Steliano Filip (román, Dinamo Bucuresti – Románia), Lehoczky Roland (MTK Budapest – kölcsönbe), Márkus Attila (magyar-norvég, Nyíregyháza Spartacus), Nagy Dominik (Bp. Honvéd) Nyikolaj Prudnyikov (orosz, FK Orenburg – Oroszország), Younn Zahary (Comore-szigeteki, Stade Olympique Choletais – Franciaország)

Távozott:      Bobál Dávid (MTK Budapest – kölcsönbe), Csontos Dominik (ETO FC Győr), Madarász Márk (Gyirmót FC Győr), Rabatin Richárd (FC Ajka)
A csapat ásza:      Sztefan Drazsics – Egyértelműen a szerb csatár az együttes legértékesebb labdarúgója, bizonyítja, hogy ősszel hat gólt vállalt a tizennyolcból.
A csapat fantomja:      Nagy Dominik – Nagy reményeket fűznek a helyiek a Bp. Honvédtól télen érkező tízszeres válogatott középpályástól, mondván, tőle várható majd leginkább az akciók szervezése, s persze a góllövés.
A nagy öreg:      Cseri Tamás – Hat éve játszik Mezőkövesden, onnan lett négyszer válogatott, harmincöt évesen az élvonal egyik legtechnikásabb labdarúgója.
 A legfiatalabb:      Bodnár Attila – Tizenhét éves, májusban már játszott az élvonalban, négy percet kapott az Újpest elleni bajnokin.



10. ÚJPEST FC     

Botrányos őszön vannak túl a lila-fehérek, a vérfrissítés jegyében két labdarúgót szerződtetett hiányposztra a húszszoros bajnokcsapat. A négyszeres luxemburgi válogatott Tim Hallra belső védőként számítanak, a szlovén bajnokság korábbi gólkirályára, Ognjen Mudrinszkire pedig középcsatárként. Elhagyta a klubot a csereként gyakorta gólt szerző Miroszlav Bjelos, valamint a szinte minden helyzetben gólképtelen Junior Tallo is, míg az utánpótláskorú Radosevics Ognjen Szentlőrincen fejlődhet kölcsönjátékosként. A keret játékosállománya továbbra sem nevezhető bőnek, Milos Kruscsics vezetőedző sérüléshullám esetén akár létszámproblémával is szembesülhet, legalábbis, hanem érkezik néhány használható futballista még a télen a Megyeri útra.

Érkezett:      Tim Hall (luxemburgi), Ognjen Mudrinszki (szerb, Lamphun Warrior – Thaiföld), Kovács Dominik (Kolorcity Kazincbarcika, kölcsönből vissza)
Távozott:      Miroszlav Bjelos (szerb), Junior Tallo (elefántcsontparti), Radosevics Ognjen (Szentlőrinc, kölcsönben)
A csapat ásza:      Abdoulaye Diaby – A 22 esztendős mali belső védő a párharcainak hetvenegy százalékát megnyerte, a fejpárbajok hetvenhárom százalékából ő jött ki győztesen, ötből négy szerelési kísérlete jó, átlagosan hétszer szerzett labdát meccsenként, négy góljával ő a csapat második legeredményesebb játékosa.
A csapat fantomja:      Sztefan Jevtoszki – A folyamatosan súlyos sérüléssel küszködő 25 éves északmacedón középpályás 2021 nyarán érkezett Újpestre, s mindössze négyszer lépett pályára. A téli felkészülés során több előkészületi találkozón pályára lépett, így talán jobban megismerhetik a játékát az NB I-ben...
A nagy öreg:      Branko Pauljevics – Régi bútordarab, harminchárom évesen a hatodik idénye a lila-fehéreknél, alapember, hiszen tízszer kezdett, ötször becserélték, a Fehérvár ellen győztes gólt szerzett az ősszel.
A legfiatalabb:      Varga György – Két NB I-es meccse van már a tizenkilenc esztendős középpályásnak, aki az ősszel a Kisvárda elleni 4–0-ra megnyert bajnokin csereként kapott lehetőséget.



11. BUDAPEST HONVÉD     

Chris Docherty, a klub sportigazgatója lapunk csütörtöki számában mondta el, hogy a szűkös lehetőségek miatt nincs arra esély, hogy új játékos érkezzen a télen – pontosabban egy futballista érkezett, Benczenleitner Barna visszatért kölcsönadásából az ETO FC-től. S az is egyfajta erősítés, hogy a Mol Fehérvár FC által csábított Szappanos Péter maradt Kispesten, az egyszeres válogatott kapus alapembere a Honvédnak. Némi reményt ad, hogy kulcsember nem távozott a télen. Több tehetség is a felnőttekkel edz, ők tétmeccsen is megmutathatják tudásukat. Érdemes figyelni Átrok Zalán, Kocsis Gergely, Krajcsovics Ábel és Menyhárt Barnabás teljesítményét. A klub az előző két idényben is a tűzzel játszott, végsőkig kiélezett csatában sikerült csak az élvonalban maradnia, idén még nehezebbnek tűnik a bennmaradás. Már a vasárnapi, Újpest elleni mérkőzés rendkívül fontos, hiszen a lila-fehérek jelenleg ugyanannyi (16) ponttal állnak, mint a Dean Klafuric edzette Honvéd.

Érkezett:      Benczenleitner Barna (ETO FC, kölcsönből vissza)
Távozott:      Horváth Milán (BFC Siófok, kölcsönbe), Nagy Dominik (Mezőkövesd), Makszim Puhtiejev (Mosonmagyaróvár, kölcsönbe), Boubacar Traoré (mali)
A csapat ásza:      Szappanos Péter – Az egyszeres válogatott kapusnak volt egy-két megingása az ősszel, összességében azonban egyértelműen a csapat húzóemberének számított, több alkalommal is kiemelkedően teljesített.
A csapat fantomja:      Lukasz Klemenz – Már tavaly nyáron hallani lehetett, hogy a lengyel védőtől megszabadulna a klub, végül nem sikerült. Az ősszel nyolcszor játszott a kispestiek NB III-as együttesében, majd egyik pillanatról a másikra előkapták a kalapból, s négy NB I-es mérkőzésen is pályára lépett.
 A legidősebb:      Tomás Tujvel – A 39 éves kapusra csereként számítanak, ám, amikor a gólvonal elé kell állnia, megbízhatóan teljesít – ősszel négy meccsen védhette a kispesti kaput.
A legfiatalabb:      Átrok Zalán – Tizenhét esztendősen a Honvéd egyik legnagyobb tehetségének tartják, a felkészülési mérkőzéseken már játszott, elképzelhető, hogy tavasszal az NB I-ben is pályára lép.



12. VASAS     

Látszólag rendkívül erős kerettel, több volt válogatott játékossal a soraiban vágott neki az idénynek az NB II-es bajnok, de aztán az ősszel kiderült, hogy többen már csak a nevükből próbálnak megélni, nagyon nehezen jött össze a piros-kékek első győzelme... A télen nem volt feltűnést keltő mozgás a keretben, egyelőre Hegedűs János érkezését lehet csak kiemelni, ő belső védőnek érkezett, ahol egyébként talán éppen a legjobban áll a Vasas. A Felcsútról kiszemelt Urblík József jól jöhet a középpályán, ha sikerül nyélbe ütni az üzletet. Elvileg elég erős a keret az NB I-ben maradáshoz, de sok játékostól van szükség jelentős formajavulásra, minden csapatrészben. A támadójáték a jó nevek ellenére igencsak vérszegény volt az ősszel, de hangsúlyozandó: nem a képességekkel, a mentalitással van a baj.

Érkezett:     
Hegedűs János (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként)
Távozott:      –
A csapat ásza:      Holender Filip – Így is utolsó a Vasas, de nem tudjuk, milyen tetemes lenne a lemaradása, ha nem szerezte volna meg a bajnoki rajt előtti utolsó pillanatokban a 16-szoros válogatott Holender Filipet. A Honvéddal 2017-ben bajnoki címet nyerő támadó ötször is eredményes volt, ezzel csapata házi gólkirálya eddig, az ötből négy gól pontot vagy pontokat ért csapatának. Egyértelműen rá épül a Vasas támadójátéka, de az utolsó őszi hónapban már Novothny Soma is fontos meccsnyerő gólokat szerzett.
A csapat fantomja:      Vida Máté – Mivel a csapat kizárólag magyar játékosokat szerepeltet, nincsenek olyan „zsákbamacska” külföldi igazolásai, akik soha nem állnak be, majd fél év után angolosan távoznak. Azért Vida Mátétól biztos, hogy mindenki sokkal többet várt, mint amit eddig mutatott.
A legidősebb:      Feczesin Róbert – 2020 januárjában úgy szerződött át az NB II-es Vasashoz, hogy az első osztályban az Újpest csatáraként ő vezette a góllövőlistát. Harminchat esztendős, több riválisa is van a középcsatár poszton, de ha egészséges, van még benne annyi, hogy tudjon segíteni a csapaton.
A legfiatalabb:      Szilágyi Szabolcs – Azok közül, akik pályára léptek az idényben, a 19 éves középpályás a legifjabb. Augusztusban hívták vissza a dorogi kölcsönjátékból, háromszor kezdő lehetett, de – sérülései miatt is – szeptember 3-án játszott legutóbb.

 

 

NB I
17. FORDULÓ
SZOMBAT
14.30:
Kisvárda Master Good–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Debreceni VSC–ZTE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.30: Ferencvárosi TC–Vasas FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VASÁRNAP
13.00: Mezőkövesd Zsóry FC–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.30: Újpest FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.30: Kecskeméti TE–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15121236–13+2337
2. Kecskeméti TE1668223–16 +726
3. Kisvárda1674527–29 –225
4. Puskás Akadémia1667322–18 +425
5. Zalaegerszegi TE1664625–19 +622
6. Paksi FC1563627–26 +121
7. Debreceni VSC1655627–27 0 20
8. Mol Fehérvár1654720–23 –319
9. Mezőkövesd1644818–26 –816
10. Újpest FC1644819–29–1016
11. Budapest Honvéd1644816–27–1116
12. Vasas FC1636713–20 –715

 

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁST KÉSZÍTETTE: Bodnár Zalán, Borbola Bence, Borsos László, Cserháti András, Somogyi Zsolt, Vajda György, Zombori András

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik