nemzetisport.hu 2018.04.12 11:46 Frissítve: 2018.04.12 12:01

NB I: a kameruni légiós Kassai ellen vallott a bíróságon

Patrick Mevoungou, a Puskás Akadémia labdarúgócsapatának kameruni középpályása rasszizmussal vádolja Kassai Viktor játékvezetőt. Az afrikai futballistát korábbi csapattársa, a DVTK-ban szereplő Lipták Zoltán perében hallgatták ki tanúként – írja a Blikk.

Kassai Viktor (feketében) hangfelvétellel bizonyítaná igazát (Fotó: Szabó Miklós)

 

Az előzmények 2017. április 29-ig nyúlnak vissza: a DVTK–Vasas NB I-es mérkőzésen a diósgyőriek szerint a mérkőzést vezető Kassai Viktor rasszista szavakkal illette a ma már a Puskás Akadémiát erősítő Patrick Mevoungout. A találkozón Kassai kiállította Liptákot, aki a piros lap láttán csaknem nekirontott a bírónak, és csak társai tudták megfékezni, miközben indulatosan vitatta az ítéletet. Kirohanásáért az MLSZ öt meccsre szóló eltiltással sújtotta.

A DVTK vezetősége nem hagyta annyiban a dolgot, és Lipták büntetése kapcsán a tárgyalás megtartását kezdeményezte. A meghallgatáson kapott igazán „gellert” a történet, hiszen a fegyelmi bizottság előtt elhangzottakról feljegyzés készült, és az írásba foglaltak alapján Kassai becsületsértésért feljelentette a kiállított labdarúgót.

A fegyelmi tárgyaláson Lipták azt állította, hogy a játékvezető rasszista megjegyzéseket tett Mevoungoura.

„Olyasmit mondott nekem, ami nagyon nem volt rendjén, s nagyon sz..rul hangzott – idézi Mevoungout a Blikk. – A vitatott ítéleteket általában meg lehet beszélni a bíróval, de ő határozott volt, s amikor harmadszorra odamentem hozzá, azt mondta: »shut up, negro« (magyarul: fogd be a szádat, néger), majd a fa......ó jelzővel illetett. A félidőben mindezt jeleztem az edzőmnek és a csapattársaimnak.”

Kassai már a per kezdetén tagadta, hogy ezt mondta volna.

„Sem ilyet, sem más rasszista kijelentést nem tettem” – szögezte le februárban a játékvezető, aki állítja, hangfelvétellel tudja bizonyítani igazát, hiszen a fejhallgatóján lévő mikrofon mindent rögzített.

„Nem mondtam neki semmilyen sértő megjegyzést, sőt az egész mérkőzésen egyáltalán nem beszéltem vele. Sajnálom, hogy idáig fajult az ügy, azonban kiállok az igazamért, hiszen emiatt komoly kellemetlenségek értek” – mondta Kassai.

A Blikk beszámolója szerint a következő tárgyalásra várhatóan május végén vagy június elején kerül sor. A bíró addig kielemzi a Kassai által említett hanganyagot, amelyet a mérkőzésről készült videofelvétellel együtt vizsgál meg.

2021.09.26 13:02:17

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Bár megszerezte a vezetést a Debrecen Kisvárdán, megtartani már nem tudta az előnyt.

2021.09.25 20:39:20

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Szinte minden az Újpest ellen szól tehát, mégsem javasoljuk, hogy mindenki feltegye a házát a Fradi győzelmére.

2021.09.25 13:16:18

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Az első félidőben a felcsúti csapat állt közelebb a gólszerzéshez, majd Van Nieff piros lapja után is megtartotta az ikszet.

2021.09.25 13:16:18

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Horváth Ferenc csapata hatgólos mérkőzést nyert meg Csertői Aurél legénysége ellen.