NB I: a feljutás óta Dzsudzsák nélkül nem nyert a DVSC

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.04.21. 12:20
null
Mire megy a DVSC Zalaegerszegen Dzsudzsák Balázs és Ferenczi János nélkül? (Fotó: Török Attila)
Péntek este a Bp. Honvéd–Újpest FC mérkőzéssel indul a labdarúgó NB I 28. fordulója. A találkozónak úgy vágnak neki a hazaiak, hogy az előző tíz bajnokijukból csupán egyet tudtak megnyerni a lilák ellen, azt is éppen Nebojsa Vignjeviccsel, aki most újra az újpestieket irányítja. Szombaton a KTE a Fehérvárnál vendégeskedik, amelynél ősszel az első vereségét szenvedte el, míg a Ferencváros jubileumi győzelemre készül a Vasas otthonában. Vasárnap a Debreceni VSC Dzsudzsák Balázs nélkül kénytelen pályára lépni Zalaegerszegen, márpedig a feljutás óta egyszer sem tudott nyerni, amikor a válogatott rekorder középpályás hiányzott a piros-fehérektől.



ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 28. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

BP. HONVÉD FC–ÚJPEST FC

♦ Ez a forduló legnagyobb múltú párharca, 1916 óta már 221. alkalommal találkoznak az élvonalban, eddig 58-szor a kispestiek, 107-szer az újpestiek győztek, 55 összecsapás döntetlennel ért véget.

♦ A lila-fehéreknek 1926-tól 1935-ig volt egy 18 mérkőzéses diadalsorozata és egy 1942-ig tartó 33 meccses veretlenségi szériája a kispestiekkel szemben, ez magyarázza az örökmérlegben az újpestiek tetemes fölényét. A legutóbbi tíz találkozójukból a Honvéd csak egyet tudott megnyerni – 4 iksz és 5 vereség mellett –, de azt tavaly márciusban a Szusza Ferenc Stadionban (2–0) éppen akkor, amikor Nebojsa Vignjevics még a piros-feketéket dirigálta. Azóta egy 0–0, majd egy 2–1-es újpesti siker következett.

♦ A Honvéd pályaválasztása mellett 108 mérkőzés után hazai szemszögből 31–33–44 a mérleg. A kispestiek vendéglátóként hét találkozó óta nyeretlenek a IV. kerületiek ellen (2 iksz, 5 vereség), legutóbb 2017 augusztusában tudtak győzni (2–1). A lilák gólját akkor az a Zsótér Donát lőtte, aki tavaszi száműzetése óta – Szappanos Péterrel együtt – most térhet vissza a piros-feketék első csapatába.

♦ A kispestiek az előző négy bajnokijukból hármat elvesztettek – csak a Vasast verték meg 1–0-ra – , és ezalatt mindössze két gólt hoztak össze, Nenad Lukics volt e két találat szerzője.

♦ Vignjevics visszatérése óta még veretlen az Újpest (2 győzelem, 1 döntetlen), és feljött a 7. helyre. Ilyen jó pozícióban a 10. forduló óta nem állt, három egymást követő mérkőzésén ennyi pontot (7) pedig előtte – Milos Kruscsiccsal – egyszer sem gyűjtött ebben a bajnokságban.

♦ Házigazdaként a Honvéd 3–5–5-ös mutatójával a második legkevesebb pontot (14) gyűjtötte be és a harmadik legkevesebb gólt szerezte (15). Az Újpest mindössze 9 ponttal (2–3–8-as mutatóval) utolsó előtti a vendégtabellán, legutóbb február közepén a Vasasnál tudott nyerni (1–0).

SZOMBAT

MOL FEHÉRVÁR FC–KECSKEMÉTI TE

♦ Már a 10. diadalukra hajtanak ebben a párharcban a fehérváriak, akik eddig domináltak, hiszen a döntetlenek száma mindössze 2, a kecskeméti győzelmeké 5. Ebben az idényben mind a kétszer az éppen aktuális hazai csapat nyert 2–1-re.

♦ Székesfehérváron nyolcszor meccseltek, a mérleg 5 Vidi-siker, 1 döntetlen, 2 kecskeméti diadal (2018 augusztusában 1–2, 2011 októberében 0–2). A KTE a legutóbbi négy alkalommal kikapott a Vidi vendégeként, és közben csupán egy gólt szerzett, éppen legutóbb, tavaly augusztusban, amikor Szabó István együttese az első vereségét szenvedte el a bajnokságban.

♦ Amióta Bartosz Grzelak a vezetőedző, még nem kaptak ki a fehérváriak: a Honvéd legyőzését zsinórban három döntetlen követte – a két elődjével, Michael Borisszal és Huszti Szabolccsal egyszer sem voltak képesek ilyen négyes veretlenségi sorozatra ebben a bajnoki kiírásban.

♦ Az előző 13 fordulóban csupán egyszer maradt alul a KTE (0–1 otthon a Kövesd ellen). A lila-fehérek a legutóbbi két fordulóban a mezőnyből egyedüliként zsebelték be mind a hat pontot, ráadásul a PAFC-ot és a ZTE-t is 3–0-ra verték meg.

♦ A Fehérvár négyszer annyi pontot kasszírozott eddig hazai pályán (24), mint vendégként (6), az otthoni mérlege 6–6–1. A KTE idegenbeli teljesítményét tekintve is a második legjobb csapat az élvonalban (5–6–2 a mutatója), viszont a legkevesebb gólt kapta, 13 meccsen mindössze 10-et.

VASAS FC–FERENCVÁROSI TC

♦ Az előző 107 évben lejátszott 172 bajnoki találkozójuk pontosan felét – 86-ot – a zöld-fehérek nyerték meg, 44 angyalföldi siker és 42 döntetlen mellett.

♦ A Tempó, Fradi! honlap kimutatása szerint a két csapat 201. díjmérkőzése következik, és mivel a zöld-fehérek 99 győzelemmel állnak, ez lehet a Vasas elleni jubileumi, 100. sikerük.

♦ A piros-kékek 2017 áprilisában 2–1-es győzelmet arattak Thomas Doll csapata felett a Groupama Arénában, azóta viszont nyeretlenek a IX. kerületiekkel szemben. Az öt bajnoki találkozóból azért kettőt döntetlenre tudtak hozni: 2018 tavaszán (1–1), majd legutóbb, január végén (0–0).

♦ Amikor a piros-kékek voltak a pályaválasztók, bajnokikon 23-szor született hazai diadal, 21-szer döntetlen és 42-szer ferencvárosi siker. Az angyalföldiek vendéglátóként legutóbb csaknem 12 évvel ezelőtt, 2011. augusztus 28-án győzték le az FTC-t (2–0), még a régi Puskás-stadionban.

♦ A Fáy utcában 25 NB I-es összecsapásuk volt, a mérleg a hazaiak szemszögéből 6–3–16. A tavaly februári Magyar Kupa-találkozón 2–0-ra, az augusztusi bajnokin 1–0-ra nyertek a zöld-fehérek. A Vasas a régi Illovszky-stadionban utoljára 2009 augusztusában verte meg a Ferencvárost (3–2), az NB I-be frissen visszajutott zöld-fehéreket akkor Robert Davison irányította.

♦ Ötös bajnoki vereségsorozatát szakította meg a Vasas az előző körben a Mezőkövesd idegenbeli legyőzésével (4–1). Ebben a bajnokságban először szerzett kettőnél több gólt, négy találatra pedig legutóbb 2017 szeptemberében, a Honvéd ellen volt képes (4–1) az élvonalban.

♦ Hét tétmérkőzésen – öt bajnoki és két Európa-liga – át tartó nyeretlenségének vetett véget az FTC a Honvéd elleni hazai sikerével, és hét hónap elteltével tudott újra három góllal győzni az NB I-ben (akkor a Kisvárdát verte meg szintén 3–0-ra).

♦ A Vasas hazai produkciójával a leggyengébb a mezőnyben (2–4–7), előzőleg november 13-án a Mezőkövesd ellen szerzett három pontot (1–0).

♦ Az előző két idegenbeli bajnokiját ugyan elbukta az FTC (0–1 a ZTE Arénában, majd 2–3 Pakson), de még így is vezeti a vendégtáblázatot (7–2–4 a mutatója).

VASÁRNAP

PAKSI FC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ 2018 óta 15. alkalommal csapnak össze a legfelső osztályban, az örökmérleg alapján a vendégek állnak jobban: 3 paksi győzelem, 5 döntetlen, 6 várdai siker.

♦ A Paks 2021 februárjában 3–0-ra megverte a szabolcsiakat, onnantól viszont hat találkozón egyszer sem tudott nyerni ellenük (3 iksz, 3 vereség).

♦ Az atomvárosban hétszer meccseltek, a legutóbbi két alkalommal elvitte a három pontot a Várda (0–1 és 1–3), így a mérleg már csak minimális különbséggel billen a hazaiak felé (3 győzelem, 2 döntetlen, 2 fiaskó).

♦ Hat győztes meccs után Újpesten (2–3) véget ért a Paks klubtörténelmi sikerszériája. Középcsatára, Varga Barnabás – akárcsak az előző körben az FTC ellen – ismét duplázott és már 21 találattal vezeti a góllövőlistát. Mivel adott három gólpasszt is, így egy híján a tolnai találatok felében vállalt aktív szerepet.

♦ Zsinórban negyedszer is ikszelt a Kisvárda, ezzel már hét forduló óta nem győzött (5 iksz, 2 kudarc), ami a leghosszabb nyeretlenségi sorozat jelenleg az NB I-ben.

♦ A Paks otthoni mérlege 7–1–5, az előző három hazai bajnokiját megnyerte. A Kisvárda házon kívüli mutatója 4–6–3, a legutóbbi négy idegenbeli fellépésen rendre döntetlennel zárt.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC

♦ 2013 óta a 20. találkozójuk jön az NB I-ben, az örökmérleg 10 Puskás Akadémia-sikert, 3 döntetlent és 6 mezőkövesdi diadalt mutat. Mindössze öt olyan összecsapásuk volt, amikor mind a két csapat betalált, a meccsenkénti gólátlag csupán 1.8.

♦ Ebben az idényben mindkét mérkőzésüket az éppen otthon játszó együttes nyerte meg 1–0-ra, a borsodiak a januári sikerükkel megszakították a felcsútiak velük szemben felépített ötös győzelmi szériáját.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett 11-szer meccseltek és hatalmas a házigazdák fölénye: 9 alkalommal nyertek a felcsútiak, a mezőkövesdiek csupán egy ikszet (2019 novemberében 1–1) és egy győzelmet (2018 májusában 1–2) tudnak felmutatni. A gólkülönbség 19–4 a Fejér megyeiek javára.

♦ A PAFC hullámzóan szerepel, két nyeretlen meccs után múlt pénteken idegenben 1–0-ra verte meg a DVSC-t, ezzel pontszámban be is érte a debreceni vasutasokat és harcban van a dobogóért.

♦ A matyóföldiek az előző hét bajnokijukból csupán egyet nyertek meg (1–0 a KTE otthonában), ráadásul a legutóbbi kettőt hazai pályán bukták el. Több mint fél év után először fordult elő újra, hogy egynél több gólt kaptak, ráadásul a Vasastól mindjárt négyet (1–4).

♦ A Puskás Akadémia a legutóbbi négy hazai mérkőzésén felváltva nyert illetve vesztett, ezekből háromszor minimum háromgólos különbségű eredmény alakult ki, kétszer negatív irányban.

♦ A Mezőkövesd idegenbeli mérlege 2–4–7, és a vendégként lejátszott előző hét találkozóján egyszer sem esett több két gólnál.

ZALAGERSZEGI TE FC–DEBRECENI VSC

♦ Ez lesz a 64. összecsapásuk az élvonalban, a ZTE 18-szor nyert, 13-szor ikszeltek, a meccseiknek több mint a fele, 32 a debreceniek győzelmével ért véget.

♦ A DVSC a zalaiakkal szembeni ötös nyeretlenségi szériáját törte meg januárban, amikor hazai pályán 3–0-ra győzött – igaz, Mocsi Attila piros lapja miatt 55 percet emberelőnyben játszott. Az volt a kék-fehérek első háromgólos veresége ebben a bajnokságban.

♦ A 30 egerszegi NB I-es találkozójukból 15-ön született hazai siker, 9-szer nyert a Debrecen, míg 6 meccsük döntetlennel zárult. A legutóbbi 15 zalai összecsapásukból csak egy lett iksz, a 2011. májusi (1–1). A tavaly augusztusi 4–2-es ZTE-siker edzőbuktató győzelem lett, mert utána távozott a Lokitól a portugál Joao Janeiro.

♦ A Zalaegerszeg három forduló óta nyeretlen (1 iksz, 2 vereség), az előző kettőben még gólt sem szerzett. A legutóbbi hat bajnokiján csak négy pontot kapart össze. de közben épp az FTC-t tudta megverni (1–0).

♦ A DVSC az előző öt fordulóban egyszer sem ikszelt, miközben hullámzó teljesítményt nyújtott: 3-szor nyert, 2-szer alulmaradt.

♦ Az NB I 12 helyszíne közül a ZTE Arénában esett a legkevesebb gól, 13 mérkőzésen 26, vagyis átlagban 2, de 14–12-es elosztásban.

♦ A Loki 2023-ban még nem kapott ki idegenben (3 siker, 2 iksz), a legutóbbi két találkozóján – Kisvárdán, majd Mezőkövesden – egyaránt 1–0-ra diadalmaskodott.

♦ Dzsudzsák Balázst, a múlt heti Puskás Akadémia elleni találkozó után az öltözőfolyosón tanúsított sportszerűtlen magatartása miatt két bajnoki mérkőzésről eltiltotta az MLSZ, így a DVSC csapatkapitánya, valamint a meccs hajrájában piros lapot kapó Ferenczi János nélkül kénytelen kiállni Egerszegen. Amióta a debreceniek 2021-ben visszajutottak az élvonalba, Dzsudzsák csak két bajnokiról hiányzott – 2021 őszén – , és ezeken nem tudtak nyerni a piros-fehérek (0–1 Mezőkövesden, majd 1–1 az MTK-nál.)

NB I, 2022–2023, 28. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Április 21., péntek
20.00: Bp. Honvéd–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Budapest,Bozsik ArénaBerke Balázs
Április 22., szombat
15.00: Mol Fehérvár FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
19.30: Vasas–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
Április 23., vasárnap
14.15: Paksi FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport+) Paks,Fehérvári úti Stadion
16.30: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Felcsút,Pancho Aréna
18.45: ZTE FC–DVSC (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 27 16 6 5 54–25 +29 54
2. Kecskeméti TE 27 12 12 3 41–24 +17 48
3. Paksi FC 27 12 5 10 50–46 +4 41
4. Debreceni VSC 27 11 7 9 43–38 +5 40
5. Puskás Akadémia 27 10 10 7 37–35 +2 40
6. Kisvárda 27 8 12 7 37–40 –3 36
7. Újpest FC 27 9 7 11 35–47 –12 34
8. Mezőkövesd 27 8 8 11 27–35 –8 32
9. Zalaegerszegi TE 27 8 7 12 31–34 –3 31
10. Mol Fehérvár 27 7 9 11 32–36 –4 30
11. Budapest Honvéd 27 7 7 13 28–43 –15 28
12. Vasas FC 27 4 10 13 24–36 –12 22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik