MLSZ: itt az új, négymilliárd forintos támogatási rendszer!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.03.28. 08:12
null
Ebben az idényben az NB I-ben szereplők közül a kispesti Banó-Szabó Bence (piros-feketében) kapta volna a legtöbb pontot (Fotó: honvedfc.hu)
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége két héttel ezelőtt döntött arról, hogy az NB I-ben átalakítja a fiatal játékosok, illetve a hazai futballisták szerepeltetését ösztönző támogatási rendszert. Az úgynevezett „fiatalszabályt” leváltó „produktivitási pontszámítás” mechanizmusáról a válogatott meccsek alatti bajnoki szünetben tartott részletes tájékoztatót a szövetség.

 

MIÉRT KELL LEVÁLTANI A „FIATALSZABÁLYT”? – MIK A CÉLOK?

„A Magyar Labdarúgó-szövetség továbbra is eltökélt, hogy minél több hazai játékos és azon belül minél több fiatal játékos szerepelhessen a profi csapatokban. A cél helyes volt, és ez a jövőben sem változik” – szögezte le elöljáróban Roskó Zoltán a szövetség operatív igazgatója az új támogatási rendszer sajtóbemutatóján.

Változás csak a cél megvalósulását ösztönző rendszer tekintetében lesz, ugyanis teljesen új eszközt vezet be a szövetség. Az operatív igazgató kifejtette, a tapasztalatok azt mutatták, a jelen szezonban még érvényben lévő „fiatalszabály” egyre kevésbé hat valódi ösztönzőként a klubokra a 12 csapatból öt már biztosan nem részesül ebből a támogatási formából, mert nincs olyan, 1997. január 1. után született játékosa, aki legalább 17 mérkőzést végigjátszana a szezonban –, ráadásul több, a szövetség által nem kívánt hatást is kiváltott az intézkedés.

Ár- és fizetésfelhajtó hatása volt, több klubnál a pénzügyi kényszer felülírta a szakmai szempontokat, hiába nem volt kötelező az ajánlás betartása, továbbá egy-egy játékos pályafutása szempontjából csak nagyon rövid távon hatott, mert sok futballista, ahogy kikerült a kedvezményezett korból, hirtelen már a klubjának sem volt annyira fontos, gyakran elveszítette a korábbi biztos helyét a csapatban. Az MLSZ ezért olyan rendszert kívánt kidolgozni, amely kiküszöböli ezen nem kívánt hatásokat, továbbá a nevelőegyesületek munkáját is ösztönzi, mert az eddigi támogatási forma azt nem vette figyelembe, honnan indult a játékos pályafutása.

A LÉGIÓSOKRÓL ÉS A VAGYONI ÉRTÉKŰ JOGOK ELOSZTÁSÁRÓL…

A produktivitási rendszer mellett nagy újdonság lesz a következő NB I-es szezonban, hogy megszűnik az idegenlégiósokra vonatkozó MLSZ-ajánlás, amelynek betartásával szintén pluszforrásokhoz lehetett jutni. Az egyetlen megkötés az lesz, hogy az NB I-es keretbe maximum tíz légióst lehet nevezni. Vagyis akármennyit lehet szerződtetni, de a bajnokságra szóló versenyengedélyt csak tíz külföldi játékosra vonatkozóan lehet kiváltani. Ez nem ajánlás, hanem előírás, tehát kötelező érvényű lesz. Ehhez kapcsolódva egyszerűsödni fog a hazai játékos definíciója is (az új meghatározásról még nincs hivatalos információnk, de úgy tudjuk, ismét az állampolgársághoz köthetik, ahogy az már korábban is volt). Ugyancsak nem megerősített hír, de információink szerint a vagyoni értékű jogokból származó pénzek elosztását ezentúl már csak a helyezések és a pontok fogják meghatározni – illetve mindegyik klub kap egy, a korábbinál várhatóan magasabb alapösszeget.

NÉGYMILLIÁRDOS ALAP – MENNYI PÉNZT OSZTANAK, ÉS MILYEN FORRÁSBÓL?

A produktivitási pontszámítási rendszert egyéves előkészítő munka előzte meg, amely során nemzetközi mintákat is figyelembe vettek. Most tesztidőszak vette kezdetét, s az új szezontól már ezen pontok alapján részesülhetnek plusztámogatásban a klubok. Roskó Zoltán elmondta, a rendszer finanszírozási alapját jelenleg egy négymilliárd forintos keretösszeg képezi. A négymilliárd forintot aszerint határozták meg, hogy most nagyjából ekkora összeg járna a pontrendszer alapján a kluboknak, ha már életbe lépett volna ez a számítási mód, de az alap, ha szükséges, később bővíthető is.

A rendszer megértéséhez fontos leszögezni, hogy ezt az összeget nem a profi kluboknak járó, az úgynevezett vagyoni értékű jogokból (például televíziós és sportfogadási jogdíjakból) származó bevételekből különíti el a szövetség, mint eddig a légiósokra vonatkozó ajánlás és a „fiatalszabály” esetében, hanem az utánpótlás-nevelő egyesületek egészére fordított normatív költségvetési és taotámogatásokból. Éppen ezért ebből a támogatásból már nemcsak a 32 profi klub részesülhet, a négymilliárd forintos keretből nagyjából 300-350 egyesület juthat forrásokhoz idényenként (de a produktivitás függvényében ez a szám nőhet és csökkenhet is). Lássuk is, hogyan: jöjjön a pontszámítás gyakorlati része!

A pontszámítás módja (Forrás: MLSZ)
A pontszámítás módja (Forrás: MLSZ)

 

A PONTSZÁMÍTÁS RENDSZERE – HOGYAN SZÁMOLNAK?

Egy futballista pályafutását két részre bontották. A képzési időszakra, amely 19 éves korig tart, és a produktív időszakra, amelyben már pontokat termel az adott játékos a nevelőklubjai számára, minden alkalommal, amikor tétmérkőzéseken – hazai vagy külföldi bajnoki meccseken, felnőtt- vagy U-válogatott mérkőzéseken, nemzetközi kupamérkőzéseken – pályára lép.

A pontszámítást visszamenőleg 2007-nél kezdik, vagyis azok esetében számolódnak a pontok, akik 2007. január 1-jéig nem töltötték be a 19. életévüket.

Egy játékos produktivitási pontszáma úgy jön ki, hogy a játszott percek számát össze kell szorozni a produktivitási súllyal.

Ez utóbbit számos tényező határozza meg, minél magasabb szinten futballozik valaki, annál nagyobb számmal kell megszorozni a játszott perceket, de az egyes szinteknél meg van határozva, hogy adott szinten hány éves korig számolódnak a pontok.

A legalacsonyabb szorzó 0.25, ha egy U19-es játékos pályára lép az NB III-ban, akkor ennyivel kell megszorozni a lejátszott perceit, de a harmadosztályban U19 fölött már nem jár pont. Az NB II-es meccseknél 0.5-ös a szorzó, az NB I-nél 1-es, de a másodosztályban csak 23 éves korig, az élvonalban 25 éves korig számolják a pontokat, viszont ebben a két osztályban, ha U19-es és U21-es korosztály közötti játékosról beszélünk, akkor pluszszorzókat lehet szerezni (0.75 és 2.5 között), ahogy pluszszorzót jelent az is, ha valaki az adott klub saját nevelésű játékosa (1.2). Külön szorzója van az úgynevezett kiemelt külföldi bajnokságoknak (2-es), az Európa-liga- és Bajnokok Ligája-mérkőzéseknek (2.5), ahogy az utánpótlás-válogatott (1.00–2.5) és a felnőtt A-válogatott találkozóknak (3.00) is.

A PRODUKTIVITÁSI RENDSZER PONTSZÁMÍTÁSA
VERSENYSOROZAT SZORZÓSZÁM
(ezt a számot kell szorozni a játszott percekkel)
NB III – U19-es játékos 0.25
NB II – 23 évig 0.5
NB II – U19/U20/U21 1.25/1.00/0.75
NB I – 25 évig 1.00
NB I U19/U20/ U21 2.5/2.00/1.5
*NB I és NB II – saját nevelés, mint extra szorzó 1.20
U17/U19/U21 válogatottak 1.00/1.50/2.00
Kiemelt külföldi bajnokságok, top5 bajnokság II. o. 2.00
Európa-liga, Bajnokok Ligája 2.50
Top5 bajnokság 3.00
Felnőtt A-válogatott mérkőzés 3.00

A külföldi bajnokságok esetében, illetve a nemzetközi kupameccseknél és a válogatott találkozóknál már nincs életkori megkötés, a játékos teljes pályafutása alatt számlálódnak a pontok. Értelemszerűen viszont ezeket a pontokat el kell osztani az adott játékos nevelőegyesületei között, amelyeknél U19-ig szerepelt, méghozzá a nevelési idővel arányosan.

A pontok elosztása több klub között a nevelési idő arányában (Forrás: MLSZ)
A pontok elosztása több klub között a nevelési idő arányában (Forrás: MLSZ)

 

Roskó Zoltán néhány konkrét példán is szemléltette a pontszámítást. Botka Endre hiába a Ferencvárosban szerepel jelenleg, 25 éves koráig minden NB I-es pályára lépése után a pontokat a nevelőegyesületei, a Honvéd és a Goldball FC kapják meg. A legtöbb pont ebben a szezonban az RB Leipzigben védő Gulácsi Péter után járna, aki stabil válogatott, rendszeresen játszik a Bundesligában és nemzetközi porondon is, pontjait az MTK kapná, hiszen 2007 után, a 19. életévének betöltéséig ennél az egyesületnél volt igazolt játékos.

JÁTÉKOS-ERŐSORREND 2017–2018
Gulácsi Péter (RB Leipzig) 10 350 pont
Kádár Tamás (Dinamo Kijev) 6 728
Korcsmár Zsolt (Midtjylland) 5 012
Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva) 4 685
Bese Barnabás (Le Havre) 4 140
Banó-Szabó Bence (Bp. Honvéd) 4 101
Gyurcsó Ádám (Hajduk Split) 3 360
Kiss Bence (Haladás) 3 327
Tóth Máté (Haladás) 3 182
Lang Ádám (Nancy) 3 120
A jelenlegi szezonban az MLSZ számítása alapján így fest a produktivitási sorrend élcsoportja. Ezen pontokat válthatnák forintra a játékosok nevelőklubjai (de csak azok, amelyekben 2007-től szerepeltek).

EGY PONT HÁNY FORINT? – KI JÁRHAT JOBBAN AZ ÚJ RENDSZERREL?

AZ UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS STRUKTÚRÁJA, A TÁMOGATÁSOK ELOSZTÁSA

Az akadémiákat minősítő belga Double Pass besorolása alapján döntik el azt, hogy melyek azok a műhelyek, amelyek akadémiai besorolást kapnak, és melyek lesznek a második szinten az úgynevezett kiemelt utánpótlásközpontok. Ezek a meghatározások azonban az utánpótlás-nevelő egyesületek támogatását nem befolyásolják, azt döntően a már ismertetett produktivitási pontszám határozza meg. Az utánpótlás struktúrájában a kiemelt központok mellett/alatt vannak speciális szerepkörben ún. Bozsik Központok, melyeknek a száma az új rendszerben 36-40-re csökken, ezek a központok az U6–U13 közötti korosztályokra koncentrálnak. Alattuk vannak még a csak tömegsportra építő „grassroots” klubok és az egyéb egyesületek. Az utánpótlás-nevelő egyesületek központi támogatása a normatív alapból és a produktivitási pontszámítás alapján járó pénzekből együttesen valósul meg a következő szezontól.

És akkor lássuk, hogy mit jelentenek a pontok egy játékos esetében forintosítva. Egy pont nagyjából 4000 forintnak felel meg, így ha egy NB I-es csapat egy csak nála nevelkedő, 20 év alatti játékost 90 percig játszat az élvonalban, akkor utána egymillió forinttal számolhat. Információink szerint ez fele annak az összegnek, amit egy fiatal játékosért eddig elszámolhatott az adott klub egy teljes meccs után, de azért a pénzért további feltételnek is meg kellett felelni (legalább 17 bajnokin végig a pályán kellett lenni), míg az új rendszerben nincs további feltétel. A legnagyobb vívmánya a produktivitási rendszernek, hogy a nevelőklubok akkor is pontokat, illetve pénzt kapnak egy-egy játékos után, ha már nem ott futballozik az illető. Vagyis azok a nevelőklubok, amelyek az évek alatt számos játékost adtak más NB I-es vagy NB II-es csapatoknak – például a Honvéd, a Haladás, vagy az MTK –, szinte biztosan jobban járnak majd az új rendszerrel, hiszen sokkal több futballista után kaphatnak pénzt, mint eddig. Továbbá a 350 jogosult egyesület között nagyon sok a kis egyesület is, amely részt vállalt egy-egy profi játékos nevelésének korai szakaszában, és az új rendszerrel az ő nevelőmunkájukat is elismeri, illetve tovább ösztönzi a szövetség.

A pontok követésére létrehoznak egy nyilvános adatbázist, amelyet folyamatosan frissítenek, így mindenki nyomon követheti, hogy aktuálisan mekkora összeggel számolhat az általa kinevelt játékosok után. Ezáltal tervezhető lesz a rendszer, de – mint Roskó is hangsúlyozta – ahhoz, hogy a produktivitás alapú támogatási mechanizmus valóban kifejtse hatását, alighanem jó néhány évnek el kell telnie.

Csak legyen türelem kivárni, a 2015-ben ugyancsak nagy reményekkel életre hívott „fiatalszabály” három szezont élt meg…

VÉLEMÉNYEK, FÉLELMEK

Néhány klubot már megkerestünk, hogy mondjanak véleményt az új rendszerrel kapcsolatban, de azzal hárították el a megkeresésünket, hogy amíg a legapróbb részletekbe menően nem látják át a pontszámítást, addig nem szeretnének állást foglalni. Magánvélemény szintjén, a félelmek kapcsán annyi elhangzott, hogy a kisebb, szerényebb keretek között működő kluboknak a jövőben talán még nehezebb lesz megtartaniuk a 16 év alatti tehetségeiket, akiknek még nem tudnak profi szerződést adni. Hiszen a nagy klubok még inkább érdekelve lesznek abban, hogy egy adott korosztályban minél előbb összegyűjtsék azokat, akik a legjobb eséllyel pályázhatnak arra, hogy profi labdarúgók legyenek, még úgy is, ha majd az NB I-ben aligha náluk kapnak lehetőséget, viszont ha részt vesznek a képzésükben, már kapnak utánuk pontot.

Aztán volt olyan vélemény is, hogy éppen a rendszer átláthatóságának köszönhetően most már a kisebb klubok kezében lesz egy lista, amelyet klubválasztásnál, adott esetben átigazolásnál a szülők elé tudnak tenni, és amely a pontszámok alapján objektíven megmutatja, hogy az adott klub milyen nevelőmunkát folytat, hány játékosnak adott lehetőséget az NB I-ben.
Ehhez kapcsolódóan az is érdekes kérdés, ami edzői körökben fogalmazódott meg, hogy az új rendszer által az is követhetővé válik, hogy egy-egy utánpótlásedző mennyire végez hatékony munkát. A szakemberek alighanem kíváncsian várják, hogy a klubok az új támogatásból befolyó összegekből valamilyen módon honorálják-e a számukra is kifizetődő, produktív edzői munkát.

A sajtóbeszélgetésen az is téma volt, hogy nem mindegy, milyen megítélés alá esnek a külföldi bajnokságok, mert jelen pillanatban például Szoboszlai Dominik hiába állandó kezdő a Lieferingben, egyetlen pontot sem kapnak utána korábbi egyesületei (az MTK és a Főnix Gold), mert az osztrák másodosztályú bajnokság például nem szerepel a rendszerben, szemben a hazai NB II-vel, sőt, itthon még az NB III-ért is kapna pontot Szoboszlai, mert 19 év alatti. Viszont az is igaz, hogy amint pályára lép a Red Bull Salzburgban, az osztrák élvonalban, már rögtön dupláját kapja annak a pontnak, mintha a hazai NB I-ben játszana, ráadásul Ausztriában maradva akár pályafutása végéig gyűjtögethetné a pontokat, míg itthon az első osztályban erre csak 25 éves koráig lenne lehetősége. Mindenesetre a példa mutatja, nem mindegy, melyik külföldi bajnokság milyen megítélés alá esik, melyek tartoznak bele az úgynevezett „kiemelt bajnokságok” körébe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik