MLSZ: bevált a 12 csapatos rendszer, késhet a VAR

Vágólapra másolva!
2021.05.14. 13:05
null
Csányi Sándor hosszú prezentációt tartott (Fotó: mlsz.hu)
Ahogy 2020-ban, úgy az idén is online rendezte meg a Magyar Labdarúgó-szövetség éves küldöttközgyűlését, amelyen elfogadták Csányi Sándor elnök szakmai beszámolóját a 2020-as évről, amelyből egyebek mellett kiderült, hogy marad a 12 csapatos NB I jövőre, a Bozsik Arénával egyelőre véget ér a stadionépítés, és nem biztos, hogy az új idényben bevezethetik a VAR-t az NB I-ben, de azon vannak.

 

A világjárvány miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség idei küldöttközgyűlését is online tartotta meg, amelyen elfogadták Csányi Sándor elnök szakmai beszámolóját a 2020-as évről.

Az MLSZ elnöke azonban nemcsak az elmúlt naptári évet értékelte, miután felkérte Vági Márton főtitkárt a közgyűlés levezetésére, hanem a 2010 óta tartó korszakot is, és beszélt a 2025-ig tartó időszak alatt a szövetségre váró feladatokról is.

„Mi valósult meg a terveinkből? Az nem vitatható, hogy az eredményes munkavégzéshez szükséges stabil feltételrendszer az amatőröknél és a profiknál egyaránt biztosítva van. Nőtt az igazolt játékosok száma és Európában is páratlan az az infrastruktúra-fejlődés, ami végbement itthon. A sportszervezetek felelős gazdálkodás mellett teljesen kiszámítható és stabil gazdasági helyzetbe kerültek” – kezdte beszámolóját az elnök, külön említve a válogatottat, amely a 2016-os után az idén rendezett Európa-bajnokságra is kijutott, s megemlítette azt is, hogy a legutóbbi volt sorozatban a harmadik évad, amelyben magyar klubcsapat a nemzetközi kupák csoportkörébe került.

A beszámoló szerint az utánpótlás-játékosok kiválasztásának és képzésének színvonalát jelentős mértékben javítani kell és olyan klubvezetőkre volna szükség, akik a szakemberek nyugodt munkavégzését lehetővé teszik. Emellett Csányi arról is beszélt, ami nem sikerült.

„Talán ezt hányják a szemünkre a médiában is mindenfelé: a nézőszám növelése, legalábbis bajnoki mérkőzéseken, a stadionokban sajnos nem érte el a kitűzött célt. A kluboknak kell erre nagyobb figyelmet fordítani. A válogatott mérkőzések nézőszámaival ugyanakkor nincs probléma” – fogalmazott Csányi Sándor.

Csányi Sándor beszámolt az online közgyűlésen
Csányi Sándor beszámolt az online közgyűlésen

A válogatottról az elnök elmondta, hogy nemcsak a nézők száma miatt lehet elégedett: a nemzeti csapat úgy jutott ki ismét egy Európa-bajnokságra, hogy közben sikeresen lezajlott egy generációváltás.

„Ha így fejlődik a válogatott, akkor előrébb lép, ez biztos. Az igazi álom az lenne, ha az Eb után egy világbajnokságra is sikerülne kijutni. Az Eb előtti felkészülési mérkőzéseket a Szusza Ferenc Stadionban rendezzük, a Puskás Aréna már az Európa-bajnokságra készül, ezért foglalt” – mondta Csányi Sándor.

Az elnök kitért arra is, hogy mi az, amiben fejlődni kell az elkövetkező időszakban – a bajnoki meccsek helyszíni nézőszámainak növelése mellett.

CÉLOK 2025-IG

• A fókusz az edzőképzésen, a tehetségmenedzsmenten és a klubfejlesztésen.
• Az utánpótlás-játékosok kiválasztásában és képzésében előre kell lépni, azt a nemzetközi összevetésben is a legmagasabb színvonalon kell végezni.
• A sikeresen elindított programokat következetesen folytatni kell.
• Képzettebb, egymástól tanulni kész sportszakemberek munkájára van szükség.
• Olyan klubvezetőkre, akik a feltételek megteremtésével lehetővé teszik a szakemberek nyugodt munkavégzését.
• Az amatőr futball, a női labdarúgás továbbra is stratégiai fontosságú, de a növekedési szakasz lezárult, cél a megtartás és a lemorzsolódás csökkentése.
• A professzionális futballban cél a pénzügyi stabilitás megőrzése, elvárás a meccsnapi és transzferbevételek növelése, valamint a saját nevelésű játékosok nagyobb arányú beépítése.
• A kluboknak kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsenek ki a szurkolókkal, a társadalom minden szegmensével, ez a szövetség törekvése is.
• A VAR bevezetése is hozzájárul a hibátlan játékvezetői döntések meghozatalához az OTP Bank Ligában

„Évek óta negatívum, hogy továbbra is nagyon alacsony a fiatalok és játékperceiknek száma. Szerencsére a csökkenés megállt, de nem nőtt a fiatalok játékperceinek száma. Ha megnézzük például a Magyar Kupa döntőjét, egészen elszomorító volt, hogy az Újpestben egyetlen magyar sem játszott (kezdőként – a szerkesztő megjegyzése). A külföldiek arányát kell csökkenteni, kiemelt cél a magyar fiatalok játékperceinek növelése” – jelentette ki Csányi, aki szót ejtett arról is, előfordulhat, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben mégsem vezetik be a videobírót az NB I 2021–22-es idényében.

„A vírushelyzet miatt sajnos csúszik a VAR kezelésére alkalmas szakemberek oktatása, de a lehetőség, hogy az új idényben bemutatkozzon a videobíró, még áll” – fogalmazott Csányi, aki elárulta: az új idényben jelentősen megnövelik a díjazást az első két osztályban.

„Az NB I-ben az eddigi 6.6 milliárd helyett 12 milliárd lesz az összdíjazásra rendelkezésre álló pénz összege, az NB II-ben 3 milliárd forintról 4.8 milliárdra növeljük a pénzdíjat. A női NB I összdíjazása 145 millióról 600 millióra emelkedik, a férfi futsalé pedig 80 millióról 480 millióra nő.” – közölte Csányi.

Az MLSZ elnöke elárulta, hogy a jelenlegi NB I-es bajnoki rendszerrel kapcsolatban felvetődött, hogy esetleg változtassanak: kétszer 11 fordulós alapszakasz után kétszer ötfordulós alsó- és felsőházi rájátszást rendeznének.

„Van, ahol ez működik, például Szlovákiában. Egyeztetni kell, és majd meglátjuk, mi lesz. Azt azért mondhatom, hogy a 12 csapatos rendszer, úgy érzem, bevált. Évről évre izgalmas a bajnoki küzdelem. A dobogóért és a kiesés elkerülésért is nagy harc dúl. Az NB II-ben talán sok a 20 csapat, felvetődött, hogy csökkentsük 16 csapatosra a bajnokságot. Erősebb lenne a bajnokság, és jobbak lennének a pénzügyi lehetőségek. Itt továbbra is díjazzuk a fiatal játékosok szerepeltetését. Egy U20-as játékos szerepeltetése kötelező. A női NB I-ben 8-ről 12-re, futsalban pedig 10-ről 12-re szeretnénk emelni a létszámot” – mondta Csányi.

A Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján bővebb beszámoló is olvasható a közgyűlésről, továbbá letölthető Csányi Sándor előadásának anyaga is.

Az alig egy hónap múlva rajtoló Európa-bajnokság kapcsán azMLSZ kampányt indítannak érdekében, hogy felhívja a figyelmet: a labdarúgás – az egészség megőrzése és a közösségek építése mellett – olyan érzelmeket közvetít, élményeket nyújt, mint talán semmi más!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik