B. Á., P. K. 2020.05.28 14:47 Frissítve: 2020.05.28 15:09

MLSZ-ajánlás: hőmérés, alkohol mellőzése – így térhetnek vissza a szurkolók

Mint megírtuk, a Magyar Közlöny legutóbbi, május 27-i számában megjelentek alapján a kormány megengedi, hogy a szabadtéri rendezvényeken a helyszínen tartózkodjanak nézők. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ezután közölte, hogy a hétvégi NB I-es meccseken már lehetnek szurkolók, majd az MLSZ javaslatokat fogalmazott meg a kluboknak a mérkőzésrendezésekkel kapcsolatban. Az öt pontból álló ajánlás szerkesztőségünkbe is eljutott, az alábbiakban ennek tartalmát foglaljuk össze. 

A beléptetés szabályainak meghatározása a klubok felelőssége (Fotó: Nemzeti Sport)

 

SPORTZÓNA

A pálya közvetlen környezetére vonatkozó előírások nem változnak, vagyis továbbra is a mérkőzéshez elengedhetetlenül szükséges személyek léphetnek be. A sportzónára vonatkozó belépési és részvételi listát a korábban meghatározottaknak megfelelően a sportszervezet köteles leadni az MLSZ-nek.

PROTOKOLLZÓNA

A nézőtéri zónára vonatkozóan a továbbiakban az MLSZ kötelező előírásokat nem fogalmaz meg, a korábbi ajánlások figyelembe vételét továbbra is javasolja. A protokollzóna kijelölés megszűnik, a VIP-terület és a nézőtér használati feltételeinek meghatározása a sportszervezetek joga és felelőssége. Akárcsak a stadion egészében, a VIP-területen is fokozattan be kell tartani és tartatni az országos általános járványügyi előírásokat.

JEGYÉRTÉKESÍTÉS

A jegyértékesítés formájának, szabályainak meghatározása a szervező egyesület joga és felelőssége, a kormányrendeletben előírtak, valamint az MLSZ vonatkozó szabályzatainak betartásával. Az MLSZ javasolja, hogy a sportszervezetek névre szóló jegyértékesítést alkalmazzanak, és a jegyértékesítést internetes formában oldják meg.

A rendelet előírja, hogy minden negyedik széken ülhet néző, és egymás mögött ne üljenek szurkolók. A szövetség javasolja, hogy a jegyeladási felületen a jegytükröt ennek megfelelően rögzítsék, célszerű az egy személy révén vásárolható jegyek korlátozása 2 vagy 4 darabban.

BELÉPTETÉS

A beléptetés szabályainak meghatározása a szervező egyesület joga és felelőssége, a kormányrendeletben előírtak, valamint az MLSZ vonatkozó szabályzatainak betartásával. Az MLSZ javasolja, hogy a rendezők a beléptetés közben viseljenek védőfelszerelést (maszk, gumikesztyű), a beléptetőkapuk előtti területeken pedig felfestéssel, szükség esetén kordonokkal célszerű gondoskodni arról, hogy a beléptetésre várakozó szurkolók megtartsák a kötelező védőtávolságot.

Beléptetéskor javasolt a szurkolók testhőmérsékletének vizsgálata.

A kapuk előtt – az előzetes tájékoztatás mellett – közreműködők, önkéntesek igénybevételével vagy hangosbemondó útján ajánlott tájékoztatni a nézőket a belépés és a részvétel feltételeiről. A tájékoztatásban célszerű kitérni a maszk viselésére, a védőtávolság betartására, valamint a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre.

Kérik, hogy beléptető pontok előtt, valamint a büfék, mellékhelyiségek közelében a rendezők megfelelő számban kézfertőtlenítőt helyezzenek ki.

A RENDEZÉSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA

Az MLSZ dokumentuma itt arra tér ki, hogy az egyes szurkolói területek biztosítása közben kiemelt figyelmet kell fordítani a járványügyi rendelkezések érvényre juttatására, külön kitérve a zárt légterű közös helyiségekre, a nézőtérre való belépésre, a büfék igénybevételére – itt az alkoholos italok értékesítésének mellőzését javasolják –, a B-középre és a VIP-teraszra.

Az ajánlás szerint a B-közép esetében – ahol jellemzően nehezebb fenntartani az előírt védőtávolságot – elengedhetetlen előzetes egyeztetések lefolytatása a szektor igénybevételével kapcsolatban.

2020.12.01 15:36:00

Labdarúgó NB I P. K.

Fókuszban a PAFC–Honvéd meccs, a forduló visszatérője, Polgár Kristóf és a Budafok kapusa, Póser Dániel.

2020.11.29 18:23:40

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Folytatja a mélyrepülést Bódog Tamás csapata, amely maradt a tabella végén.

2020.11.29 13:11:05

Labdarúgó NB I TŐSÉR NORBERT (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A kövesdiek hétmeccses nyeretlenségi sorozatot zártak le a borsodi rangadó megnyerésével.

2020.11.29 08:52:10

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

Az FTC sportmenedzsere azt mondja, ha még aktív játékos lenne, örömmel dolgozna Rebrov keze alatt.