MK: „Csúszni-mászni kell!” – a Vidi a 3., az Újpest a 11. sikerére készül

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 09:15
null
A Mol Magyar Kupa-sorozat patinás serlege már a Puskás Arénában van, és várja, hogy onnan Fehérvárra vagy Újpestre visz-e az útja (Fotó: Árvai Károly)
A fehérváriak támadója, Nikolics Nemanja, valamint  az Újpestet irányító Michael Oenning egyaránt mesélhetne arról, milyen érzés elbukni a finálét – ám hétfő este az egyikük révbe ér.

 

Már csak egy trófea hiányzik, hogy teljes legyen a gyűjtemény.

Nikolics Nemanja fehérvári színekben már átélte, milyen érzés a tabella első helyén végezni, a gólkirálynak járó gratulációkat is fogadhatta, ám még nem tudhatja, milyen érzés a magasba emelni a Magyar Kupa-serleget. Pedig az esély kétszer is felcsillant a 37-szeres válogatott támadó előtt, ám 2011-ben a Kecskemét (2–3), 2015-ben pedig a Ferencváros (0–4) győzte le a piros-kékeket. Ezúttal az Újpest jelenti az utolsó akadályt, ám ha a Mol Fehérvár legyőzi vetélytársát, a tavaly februárban az Egyesült Államokból hazatérő támadó hosszú idő után ismét trófeát nyerhet az együttessel.

„A kupadöntő különleges pillanat a labdarúgó életében, mindenki azért akar profi futballista lenni, hogy trófeákat nyerjen   – mondta a 33 esztendős támadó a kupadöntő előtti hivatalos sajtótájékoztatón. –    Vezetőedzőnk, Szabics Imre is hangsúlyozta, hogy klubtörténelmet írhatunk, ez mindannyiunkat motivál. Lehet, hogy kilencven, lehet, hogy százhúsz perc választ el minket az aranyéremtől, de kellően magabiztosak vagyunk, és önbizalommal várjuk a kezdő sípszót. Ilyenkor nem számít, hogy a bajnokságban háromszor legyőztük a lila-fehéreket, ez teljesen más meccs lesz. Mivel az utóbbi években a vártnál gyengébben szerepeltünk, most egyfelől visszaadhatunk valamit a klubnak és a szurkolóknak, másfelől a győzelemmel a következő évek sikeresebb szereplését is megalapozhatjuk.”

A bennmaradást a múlt héten véglegesítő Újpesthez hasonlóan a Mol Fehérvár idénye sem a tervek szerint alakult, Szabics Imre személyében egy idényen belül immár a harmadik edző irányítja a társaságot. Igaz, az eredmények alapján valami megváltozott az április 1-jén munkába álló szakember érkezésével. A csapat az azóta lejátszott hat bajnokin tizenhárom pontot szerzett – az Újpestet 4–0-ra győzte le –, az MTK elleni Magyar Kupa-elődöntőt is sikerrel vette, és csak a Ferencváros elleni hazai bajnokin szenvedett vereséget.

Ezért a trófeáért (is) jött Fehérvárra az Egyesült Államokból Nikolics Nemanja (Fotó: Árvai Károly)
Ezért a trófeáért (is) jött Fehérvárra az Egyesült Államokból Nikolics Nemanja (Fotó: Árvai Károly)



„Imrét ismertem a magyar válogatottból, nem lepett meg, mennyire profin végzi a munkáját    – folytatta a támadó. – Mindenkinek megadja a lehetőséget, precíz, nyugodt ember, aki aprólékosan elmagyarázza, mit akar viszontlátni a pályán. A kiegyensúlyozottsága a csapatra is átragadt. Nem mondom, hogy korábban nem voltunk egységesek, de ha akadtak is jobb meccseink, nem tudtuk állandósítani a formánkat. Most egyszerű a képlet: csak az játszik, aki csapatban gondolkodik. Nem véletlen, hogy most olyan Fehérvárt láthatnak a szurkolók, amelyben a labdarúgók csúsznak-másznak egymásért. Olyan csapat fut ki a pályára hétfő este, amelyben mindenki elhiszi, hogy a mostani a mi nagy lehetőségünk. A szakmai stábtól minden fontos információt megkapunk az ellenfélről, szeretnénk irányítani a játékot. Az ilyen kiélezett meccseken apróságokon múlik a siker, de ha a védekezésünk végig stabil marad, és kilencven percen keresztül koncentrálunk, olyan nagy baj talán nem érhet minket. Mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adok a győzelemre, de mindent megteszünk, hogy végül miénk legyen a kupa.”

Az elszalasztott esélyről az Újpest télen kinevezett vezetőedzője, Michael Oenning is mesélhetne. Bár a fővárosi egyesület 2018-ban elhódította a serleget, akkor Nebojsa Vignjevics ült a kispadon, a német szakember egy esztendővel korábban a Vasas vezetőedzőjeként tizenegyesekkel bukta el a Ferencváros elleni finálét. Az utolsó körben az akkor Angyalföldön futballozó Kire Risztevszki hibázott – a macedón hátvéd már az Újpest labdarúgója, és vélhetően kezdőként jut szóhoz hétfő este.

Michael Oenning talán arra gondol, a kupasiker megszépítheti a nehéz idényt (Fotó: Árvai Károly)
Michael Oenning talán arra gondol, a kupasiker megszépítheti a nehéz idényt (Fotó: Árvai Károly)


„Ha úgy adódik, most is rúghat tizenegyest, feltéve, hogy ezúttal nem a kapu közepét célozza meg  – mosolygott a sajtóeseményen az 55 esztendős német szakember. – Ami a legutóbbi döntőmet illeti, remek meccset játszottunk, edzőként sokat tanultam abból a vereségből. Bízom benne, hogy kétszer nem lépek ugyanabba a folyóba, de most felesleges lenne a lehetséges forgatókönyvekről beszélni. Szabics Imréhez hasonlóan igyekszem a lehető legjobban felkészíteni a csapatomat, de senki sem tudhatja, hogyan alakul a mérkőzés. A játékosaimba vetett bizalom viszont töretlen, és mivel mindkét együttes a támadófutball híve, bízom benne, hogy élvezetes mérkőzésen nyerjük meg a kupát. Ha ismét tizenegyespárbaj dönt? A Mezőkövesd elleni negyeddöntőben így jutottunk tovább, úgyhogy nincs mitől tartanom.”

A zaklatott idény végén a kupagyőzelem némi gyógyírt jelenthetne a sebekre, ám ehhez azt a csapatot kellene felülmúlni, amely a mostani bajnokságban háromszor, 14–1-es gólkülönbséggel győzte le az Újpestet.

„A Fehérvár szervezett és erős csapat, tavasszal kétszer legyőzött minket, nyilván nem mi számítunk esélyesnek, ezzel együtt mindent megteszünk a győzelemért   – folytatta Michael Oenning. –  Az idáig vezető út is nehéz volt, de ha már itt vagyunk, szeretnénk emlékezetes estét szerezni a szurkolóinknak, mert van mit törleszteni nekik. A nehéz idény végén trófeát nyerhetünk, ennél nagyobb motiváció senkinek sem kell.”

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
20.00:
Mol Fehérvár FC–Újpest FC, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik