THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.11.08 23:43 Frissítve: 2020.11.09 00:33

Más kávéház? – Thury Gábor jegyzete

 

Nehéz helyzetben van a Mol Fehérvár FC. Nem csupán azért, mert az MTK Budapest vendégeként 3–1-es vereséget szenvedett a labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában, hanem azért is, mert ahhoz, hogy kijusson a nemzetközi porondra, legalább dobogós helyen kellene végeznie, arról nem beszélve, hogy a Ferencvárostól illene egyszer elhódítani a bajnoki címet a zöld-fehérekhez hasonlóan az NB I-ben kimagasló költségvetésből gazdálkodó klubnak. Legutóbb 2018-ban volt aranyérmes az együttes, abban az évben az Európa-liga csoportkörében szerepelt.

 
A roppant tartalékos MTK legyőzte a bajnoki címre törő Mol Fehérvárt
Márton Gábor: Botrányosan játszottunk! Elfogadhatatlan ez a hozzáállás

Az akkori edzőt, Marko Nikolicsot Joan Carrillo váltotta, aki 2020 nyarán távozott az együttestől, helyét a ZTE-vel a bentmaradást kivívó Márton Gábor foglalta el. Az 54 éves, korábbi 21-szeres válogatottból lett szakvezető az MTK-tól elszenvedett vereség után azt nyilatkozta, együttese elfogadhatatlan hozzáállással, botrányosan futballozott. A válogatott Nikolics Nemanja az FC honlapján elnézést is kért a szurkolóktól, mondván, ez a produkció méltatlan volt a klubhoz.

Az egyetlen vereség mellett négy győzelem és négy döntetlen a Fehérvár mérlege, az utóbbi a sok.

Amikor Márton Gábor a ZTE-vel bent maradt az első osztályban, azt írtam a szakemberről, egykor középső védőként és középpályásként is kitűnően olvasta a játékot, ezt a tulajdonságát edzőként is kamatoztatta, s a jelek szerint játékosait remekül motiválta. Nos, már fehérvári szakvezetőként a hozzáállást kritizálta, márpedig ennek minden profinál alapból meg kell(ene) lennie. A megfelelő hozzáállást tehát nem az edzőnek kell kialakítania a játékosokban, ám ha nincs meg, abban részben a tréner is ludas. Lehet rá magyarázat: valami megtört az edző és a futballisták viszonyában, egyszerűen csak jóllakottak a székesfehérváriak – utóbbit maximum az anyagiak terén lehet értelmezni, mert elérendő cél lenne bőven.

Augusztus 22-én a Fehérvár otthon 1–1-es döntetlent játszott a Pakssal, úgy, hogy az utolsó pillanatban egyenlített. Az internet népe megosztott volt, olvashattunk mértéktartó kommenteket is, az egyik szerint Márton Gábor Pécstől Zalaegerszegig bizonyított, továbbá „…nem mindig a tréneren kell elverni a port, hanem az agyonfizetett, lusta focistákon”. Idő kell neki, hagyni kell dolgozni, ráadásul „…a Vidi más kávéház minden tekintetben”.

Értem én, hogy a Pécs és a ZTE után más dimenzió, más célokkal. Ám teljesen mindegy, más kávéház-e a Mol Fehérvár FC, mire rádöbbennek a felek, így van-e, vagy sem, elúszhat a hajó.

2021.01.19 14:35:39

Labdarúgó NB I P. K.

NB I-ES SZEZONRAJT. Pakson minden maradt a régiben, Diósgyőrben van olyan játékos, akivel az új edző még nem találkozott.

2021.01.17 21:04:38

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Bognáréknál természetesnek tűnt, hogy a fiúk is a focival kelnek és fekszenek.

2021.01.13 14:20:38

Labdarúgó NB I H. D.

Róbert Mak mellett a 17 éves Damir Redzic és Myrto Uzuni is beköszönt Szerhij Rebrov csapatában.

2021.01.12 15:37:07

Labdarúgó NB I H. D.

A mérkőzés egyetlen gólját a csereként pályára lépő Aissa Laidouni szerezte.