Kis magyar foci – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 23:39

A FUTBALL EGYIK SAJÁTOSSÁGA, hogy másfél évszázad alatt rengeteg igazság, örök érvényű szabály alakult ki róla. Minden szurkoló fejből idézne ilyeneket, de az OTP Bank Liga 2022-2023-as idénye, bár még nincs vége, arról maradhat emlékezetes, hogy két csapat tucatnyi ilyen örök igazságot tört össze. A Kecskemét és a Paks a két főszereplőnk, címlapsztorinkban e két klub különleges évét analizáljuk, keresve a titkot: hogyan csinálják? Mitől más ez a két klub, ez a két csapat, mint a többi?

A legrégebbi alapigazság, hogy jó csapatot főleg sok pénzből lehet csinálni: Kecskeméten ezt kategorikusan cáfolják. Pontos adataink az üzleti titok miatt nincsenek, de biztosra vehetjük, Székesfehérváron, Felcsúton és még sok helyen – még NB II-es klubokat is ide sorolhatunk – több pénzből gazdálkodnak, miközben tátott szájjal figyelik, hogyan csinálja ezt a KTE. A lila-fehérek idénybeli teljesítménye élesen rávilágít arra, hogy a pénz alapfeltétele a működésnek, a sok pénz a sikeres szereplésnek, de ha nem párosul megfelelő szakmai munkával, a pályán a milliárdos különbségek is eltüntethetők. A modern futballban a minél nagyobb stáb, a feladatok szétosztása, tagolása szinte alapfeltétel: nos, erre is rácáfol mindkét klub, mert a trenddel szemben haladva éppen a szűk létszám, ebből fakadóan a fontos döntések gyors meghozatala jellemzi a lilákat és a zöldeket egyaránt. És a szűkebb létszám azt is feltételezi, hogy itt is, ott is mindenki pontosan tudja a feladatát, és el is végzi (minél nagyobb egy cég, annál könnyebb elkerülni a munkát, esetleg másra mutogatni, ha valami nem megy zökkenőmentesen), és nagyon érezhető: Kecskeméten ugyanúgy, ahogyan Pakson, csak olyan emberek kaphatnak állást, akiknek a klub, a csapat a legfontosabb.

Ezen a ponton felnevetünk, mert ennek, ugye, laikusként, kívülállóként alapvetésnek kellene lennie, de a kulisszák mögé pillantva lehangolva tudósítunk: nem, bizony nem mindenhol az. És évek óta tartja magát a közhely, a magyar edző nem lehet eredményes, nem érti a labdarúgást, ezért a tudást külföldről kell importálnunk, és az ismeretlen szerb, ukrán, afrikai játékos megszerzése garantálja az eredményes szereplést.

Ja, nem.

Vagy legalábbis nem biztos.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik