NB I: íme, a magyar élvonal tíz legértékesebb labdarúgója!

GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)
Vágólapra másolva!
2020.08.15. 12:16
null
Alexandru Baluta július végén szerződött a Puskás Akadémiához, a Transfermarkt kétmillió euróra becsüli az értékét (Fotó: AFP)
A hétvégén rajtoló NB I-es bajnokság apropóján a KS bemutatja a honi élvonal 10 legértékesebb játékosát. A Transfermarkt adataiból kiderül, szinte mindegyikük légiós, így aztán csapatonkénti bontásban a legtöbbre taksált magyar játékosokat is lajstromozzuk.

 

Alexandru Baluta (Puskás Akadémia) 2 millió €
A július végén Felcsútra igazoló ötszörös román válogatott támadó NB I-be szerződésével mindjárt kiérdemelte a magyar élvonal legértékesebb játékosa címet is, és alighanem a „legdrágább” jelző is az övé. Bár a felek nem közölték a vételárat, miután a Transfermarkt adatai szerint a Slavia Praha két éve mintegy 2,5 millió eurót (860 millió forintot) fizetett érte, a Puskás Akadémia sem juthatott hozzá olcsón. A Fejér megyei együttes persze az újbóli eredményes első osztályú szereplés mellett az Európa-ligában is némi sikerre vágyik, ezért is mehetett el Balutára nem kevés valuta, a legutóbbi szezonban kölcsönben a Liberecben szereplő labdarúgó azért alighanem megbirkózik a nyomással. A Liberecben öt góllal és hat gólpasszal tűnt ki 25 fellépésén, ennél többet remélnek tőle Felcsúton.

Olekszandr Zubkov (Ferencváros) 2 millió €
Június végén vált hivatalossá, hogy a Fradi az egyéves kölcsönjáték után végleg megszerezte egyik legjobbja játékjogát, azaz a Zubkov, Boli, Tokmac csatársor ezután is rettegésben tarthatja az NB I-es csapatok védőit. Olyan messzire nem merészkednénk, hogy a BL-selejtezős ellenfelekét is, de legyen így. A Transfermarkt szerint 4,4 millió euró (másfél milliárd forint) mindenesetre a trió értéke, de közülük is a 24 éves ukrán ér a legtöbbet. Ezt azért a pályán is igyekszik bizonyítani, 28 zöld-fehérben megvívott bajnokiján kilenc gólt szerzett és kiosztott hat gólpasszt, bal lába idehaza messze az átlag feletti.

Myrto Uzuni (Ferencváros) 1.8 millió €

A Fradi is erősített persze a nemzetközi idényre, a Romániából érkező francia középpályás, Aissa Laidouni mellett a bosnyák belső védő, a legutóbb a Korona Kielcében játszó Adnan Kovacevic is aláírt, ahogy a Dinamo Zagrebtől érkező 20 éves horvát csatár, Roko Baturina szintén, de valahány új szerzemény közül Myrto Uzuni a legértékesebb. A 25 éves, albán válogatott szélső két idényt nyomott le a horvát élvonalban a Lokomotiva Zagreb légiósaként, elég eredményesen: 32 ponttal iratkozott fel a kanadai táblázatra, 16 gólját épp 16 assziszt kísérte.

Miha Blazic (Ferencváros) 1.6 millió €
Több mint másfél millió eurót ér a Fradi védelmét immár három éve acélosító szlovén légiós, aki ha történetesen szövöget álmokat a nyugat-európai klubfutballról, az idei BL-selejtezős szerepléssel utolsó esélyét ragadhatja meg. Májusban múlt 27, épp a legjobb korban van, a honi futball erőviszonyait tekintve pedig idehaza a legjobb helyen. Amikor másfél éve megkérdezték tőle, hosszú távon is el tudja-e magát képzelni a Ferencváros játékosaként, azt felelte: „Természetesen. Szeretem a klubot, a szurkolókat, Budapestet, élvezem a játékot.” Megbízható ember, amilyennek egy védőnek lennie kell.

Ivan Petrjak (Fehérvár) 1.6 millió €
Jókora vihart kavart, amikor tavaly nyáron a ferencvárosi kölcsönszereplést követően a nagy rivális fehérváriakhoz kötelezte el magát végleg Ivan Petrjak, a 33 bajnokin termelt hat gólja és tíz gólpassza azt üzeni, megérte küzdeni érte. Igaz, a zöld-fehérek az ukrán szélső nélkül is megelőzték piros-kék vetélytársukat, ami nyilván piszkálja a 26 éves támadó csőrét – a hétvégén rajtoló szezonban tehet azért, hogy más legyen a sorrend. Mert azért azt elég nehéz elképzelni, hogy ne e két klub közül kerüljön ki a bajnok, sőt, a trónfosztás is meglepetést keltene.

Ihor Haratin (Ferencváros) 1.5 millió €
Mint az listánkból kiderül, a magyar játékosok értékben jócskán elmaradnak légiós kollégáiktól, Ihor Haratin is az a futballista, aki minimum másfél millió eurót kóstál. Persze ha valaki a Dinamo Kijev neveltje, ráadásul rendszeresen megfordult az ukrán utánpótlás-válogatottakban, mindjárt magasabban rangsorolt játékosnak számít, Haratin a teljesítményével is igyekszik javítani az eleve ígéretes startpozíción. Harminc bajnokin szerepelt az előző szezonban, az Európa-liga csoportkörének mind a hat mérkőzésén, mégis, talán azzal vonzotta magára a legnagyobb figyelmet, ahogy szórakozásból, csak úgy trükközve a kapu mögül, annak háttal emelte be a labdát a hálóba. Aki nem hiszi, az nso.hu videóját megtekintve meggyőződhet róla.

Loic Nego (Fehérvár) 1.5 millió €

Sokáig a legjobb magyarországi légiósként tekintettek a francia utánpótlás-válogatottakat végigjáró jobbhátvédre, joggal. A 29 éves labdarúgónak nagyon ígéretesen indult a pályája, az AS Roma nem is késlekedett a 20 éves tehetséget leigazolni. Nego két éve lapunknak elárulta, bármennyire is nagy pénzt kínált az olasz topklub, bármennyire neves együttes is, nem kellett volna akkor a „farkasokhoz” igazolnia, mert sem mentálisan, sem a játéktudást tekintve nem állt készen a feladatra. A magyarországi vendégszereplésre nyilvánvalóan igen, de azért az más kávéház. Nem bánta meg, hogy 2013 őszén az NB I-et és az Újpestet választotta, ahogyan a Fehérvárra szerződést sem: a piros-kékekkel élhette át egyik legnagyobb futballélményét, amikor 2018 őszén a Stamford Bridge-en szerepelhetett.

Nikolics Nemanja (Fehérvár) 1.5 millió €
Egyetlen kivétellel csupa ferencvárosi és fehérvári játékos alkotja a legértékesebb NB I-es játékosok tízes listáját, Nikolics Nemanja azért is különleges, mert egyetlen magyar futballistaként tudott bekerülni a top 10-be. Az, hogy 32 évesen is másfél millió euróra taksálják, a lengyelországi és amerikai éveknek szól, persze került ő ennél többe is. A Legia Warszawa – amelyik ingyen szerezte meg a Fehérváron akkor hosszabbítani nem óhajtó centert –, 3 millió euróért adta el a Chicago Fire-nek, de hát addigra a magyar mellett lengyel gólkirálynak is vallhatta magát. Az Egyesült Államokban aztán újra a fejére került a korona, és nagyon csodálkoznánk, ha nem ugyanezzel a szándékkal vágna neki a hamarosan elinduló NB I-es idénynek.

Nikolics Nemanja az NB I legértékesebb magyarja (Fotó: Szabó Miklós)
Nikolics Nemanja az NB I legértékesebb magyarja (Fotó: Szabó Miklós)

Isael (Ferencváros) 1.5 millió €
Méltó a Leandro-, Leonardo-féle brazil vonulathoz Isael da Silva Barbosa, még ha nem is akkora klasszisa a sportágnak, mint a Feyenoordban és az Ajaxban is éveket eltöltő korábbi támadó középpályás. A posztja azonban ugyanaz, Leonardóhoz hasonlóan ballábas, és egy-egy megoldásával szintén képes talpra ugrasztani az Üllői úti közönséget. Az elmúlt bajnoki szezonban hét gól és ugyanannyi gólpassz fűződött a nevéhez, képes azért ezt ő túlszárnyalni. A frizuráit előszeretettel váltogató brazil karmester hajviseleténél csak a játéka kiszámíthatatlanabb, utóbbinak edzői is örülnek.

Tokmac Nguen (Ferencváros) 1.4 millió €

Minden idők tíz legjobb ferencvárosi légiósa közt a helye, akkor is, ha az utóbbi tíz bajnokiján kétszer talált be mindössze, és akkor is, ha az első öt budapesti hónapjában saját bevallása szerint sem nyújtotta azt, amire képes. Persze ez is csak azt jelzi, Tokmacnál magasan van a léc. Idehaza már átvitte, külföldön még nem futhatott neki. Pedig az El-szereplés hatására úgy tűnt, a nyáron nem lesz hiány érdeklődőben, meglehet, a koronavírus kiváltotta bizonytalanság az oka annak, hogy kevésbé kapós. Nyolc gólt és nyolc gólpasszt jegyzett a nemrégiben befejezett szezonban, nem lennénk tehát meglepve, ha az új idényben a dupla duplára hajtana.

AZ NB I-ES CSAPATOK LEGÉRTÉKESEBB MAGYARJAI

Dibusz Dénes (Ferencváros) 1.2 millió €
A Fradi magyarjai közül egyedüliként ér több mint egymillió eurót, persze jól tudjuk, mindenki annyit ér, amennyit adnak érte. A hírek arról szóltak, ezen a nyáron légiósnak állhat, egyelőre marad, és egy kemény konkurenssel, a hazatérő Bogdán Ádámmal verekszik meg a kezdőcsapatbeli helyért. Dibuszt Sigér Dávid és Lovrencsics Gergő követi 800-800 ezer euróval.

Nikolics Nemanja (Fehérvár) 1.5 millió €
A fehérvári gólvágóról már szóltunk, a másfél millióra taksált centert Kovácsik Ádám követi a magyarok közül, az egykor Olaszországot is megjáró kapus árát 750 ezer euróra becsüli a Transfermarkt. A magyarok képzeletbeli dobogóján Pátkai Máté és Futács Márkó áll még 700-700 ezer euróval, de mindkettejüket megelőzi nyolc légiós.

Kiss Tamás (Puskás Akadémia) 400 ezer €
Az elmúlt szezon második felét diósgyőri kölcsönjátékkal töltő támadó a felcsútiak legértékesebb magyarja, ám 400 ezer eurójával öt másik légióssal egyetemben így is csak a nyolcadik a sorban. Hogy bejátssza-e idén magát a csapatba, nagy kérdés, de hogy valaha még egy nulla kerülhessen képzeletbeli ára mellé, igyekeznie kell.

Berecz Zsombor (Mezőkövesd) 550 ezer €
A Fehérvárról végleg átigazolt Berecz Zsombor 150 ezer euróval előzi meg a magyarok között második Cseri Tamást, a harmadik az utánpótláskora jelentős részét a Hamburgban töltő Nagy Dániel. Ők hárman amúgy a labdával legjobban bánó kövesdiek, és a zálogai a reménynek, hogy a matyó csapat az új évadban nem marad le a dobogóról.

Gazdag Dániel (Honvéd) 900 ezer €
Íme, egy honi élcsapat, amelyikben egy magyar spíler számít a legértékesebbnek. A 24 éves középpályás 100 ezer euróval veri Davide Lanzafamét, hiába, ennyit tesz, hogy majd tíz évvel fiatalabb olasz csapattársánál. Az persze korántsem biztos, hogy a 33 éves csatár a Honvédban tölti az idényt, a két őskispesti, az 500-500 ezer eurót érő Hidi Patrik és Baráth Botond viszont igen.

Stieber Zoltán (Újpest) 400 ezer €
550 ezer eurójával a nigériai Obinna a legértékesebb újpesti, a balhátvéd Burekovicot 450 ezer euróra lőtték be. A Zalaegerszegről igazolt Stieber Zoltán a harmadik, egyszersmind a legértékesebb magyar, aki immár a tesóval, Andrással játszhat együtt a Szusza-stadionban. Dupla címer, dupla Stieber.

Demjén Patrik (Zalaegerszeg) 350 ezer €
A Dzsudzsák Balázzsal hírbe hozott klub nem sok nagy értékű futballistát tudhat soraiban, az utánpótlás-válogatott kapus Demjén Patrik a maga 350 ezer eurójával listavezető lehet. És miután Stieber mellett Nikola Mitrovics, valamint a gólkirály Radó András és a center Bobál Gergely is ment, az egerszegieknek igazolniuk kellett, Bojan Szankovics mellett a Dragóner Filip, Gyurján Márton, Könyves Norbert trió igyekszik ismét hetedik helyhez segíteni őket.

Rubus Tamás, Dombó Dávid, Kovácsréti Márk (Kisvárda) 200-200 ezer €
Kisvárdán nemhogy nagy értékű, egyáltalán magyar játékost is nehezen találni, na jó, azért akad néhány. Az NB I-ben újpestiként bemutatkozó Rubus Tamás tavaly nyáron igazolt Nyíregyházáról Kisvárdára, és játszott 22 bajnokin. Dombó Dávid a szezon második felében védte a várdai kaput, a 19 éves tehetség, Kovácsréti Márk pedig megmutathatta már oroszlánkörmeit.

Márkvárt Dávid (Diósgyőr) 350 ezer €
A Kisvárdáról igazolt Gheorghe Grozav a miskolciak legértékesebb labdarúgója a maga 700 ezer eurójával, Márkvárt Dávid épp a felét éri. A belső középpályás mögött sorakozik a briliáns bal lábbal megáldott Molnár Gábor (300 ezer euró), valamint a liverpooli utánpótlásban három évig pallérozódó Polgár Kristóf.

Böde Dániel (Paks) 350 ezer €
Meg még hat másik játékos, akiket szintén 300 ezer euróra becsülnek: Szabó János, Bognár István, Balogh Balázs, Windecker József, Osváth Attila és Ádám Martin. A Paks ebben a szezonban is csupa magyar futballistával veszi majd fel a küzdelmet, abban bízva, hogy az előző idénybeli drámai hajrával szemben nyugodalmasabb évad köszönt rá. Könnyű dolga ezúttal sem lesz.

Palincsár Martin (MTK) 350 ezer €
A lerövidített másodosztályú idényt első helyen záró MTK-ban egy 21 éves középpályás számít a legjobban eladható labdarúgónak, Palincsár Martin 22 mérkőzésen szerepelt az elmúlt idényben az NB II-ben. 300 ezer eurót ér Pintér Ádám, Katona Máté, Schön Szabolcs és Mezei Szabolcs – velük igyekszik bent maradni a patinás pesti klub.

Szabó Máté (Budafok) 250 ezer €
Az NB I másik újonca kölcsönvette a Puskás-díjas Zsóri Dánielt Fehérvárról, Skribek Alent Felcsútról, soraiban tudhatja az egykori milánói Filkor Attilát, kölcsönjáték után megszerezte Diósgyőrből Oláh Bálintot, a kispesti nevelés Lőrinczy Attilát, de így is a kiesés első számú esélyese. Az igen tehetséges csatárral, Szabó Mátéval is.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik