FTC: Nem csak gólokban mérem a sikert – Ryan Mmaee

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.18. 08:45
null
Nem csupán a góljainak örül a Ferencváros egyik legjobbja, Ryan Mmaee, hanem annak is, ha minél több időt tölthet a pályán (Fotó: Tumbász Hédi)
A Ferencvárost erősítő Ryan Mmaee alig várja, hogy elkezdődjön a Mezőkövesd elleni mérkőzés, és kizárólag a bajnoki cím lebeg a szeme előtt.

 

– Hogy van a lába?
– A bokámmal volt kis gond, ugyanaz a sérülés, mint az Afrika-kupa előtt, de köszönöm, már teljesen rendben vagyok – felelte lapunknak Ryan Mmaee, a Ferencváros marokkói válogatott csatára. – Mivel néha kis fájdalmat éreztem, az orvosi stábbal úgy döntöttünk, inkább alaposan kipihenem a korábbi sérülésemet, nehogy nagyobb baj legyen belőle.

– A jelek szerint sikerült, hiszen a hétvégén csereként beállva rögtön két gólt rúgott a Fehérvárnak.
– Ebből is látszik, tényleg teljesen rendben vagyok.

– Ennyire ki volt éhezve a játékra?
– A fehérvári mérkőzés előtt a hétfői edzésen már érzékeltem, hogy minden mozdulatot élvezek. A kapu előtt szinte minden bejött, alig vártam, hogy hétvége legyen, és újra pályán lehessek. Sok mérkőzést ki kellett hagynom, ráadásul fontos találkozók is voltak közöttük. A hazai meccseket a stadion lelátóján üldögélve, az idegenbelieket odahaza a televízión néztem, nagyon vártam már, hogy ott lehessek a többiekkel.

– Testvére, Samy nagy kritikusa. Megdicsérte a fehérvári mérkőzés után?
– Samy kisebb betegsége miatt nem lehetett ott velünk Fehérváron, mire beértem az öltözőbe, láttam, már kétszer hívott. Azonnal telefonáltam neki, úgy örült a góljaimnak, mintha ő talált volna be.

– Tizenhét bajnoki mérkőzésen tizenegy gólt rúgott. Elégedett ezzel a mutatóval?
– Nincs okom panaszra. A magam részéről nemcsak gólokban mérem a sikert: akkor sem vagyok elégedetlen, ha nem szerzek gólt, de jól játszom, és segítem a csapatot. Úgy vagyok vele, játsszak minél többet, legyek ott a pályán, a többi úgyis jön magától.

– A hátralévő kilenc fordulóra hány gólt tervez?
– Kilenc forduló alatt a kilenc gól nem lenne rossz. De… Ha megnyerjük mind a kilenc találkozónkat, cserébe szívesen odaadom a kilenc gólomat – még akkor is, ha csatár vagyok. Persze ne legyünk álszentek, nekem is fontosak a találatok… Maradjunk annyiban, sok mérkőzés van még hátra, jó néhány gól bennem lehet.

– A középcsatár posztján hárman harcolnak a helyért. Milyen a viszonya Franck Bolival és a csapathoz télen csatlakozó Fortune Bassey-vel?
– Mindketten remek játékosok, jól megértjük egymást, mindenki tisztában van vele, ha egy posztért három jó játékos küzd, azzal hosszú távon a csapat jár a legjobban. A Ferencvárosnál most ez a helyzet. Az edzéseken nyomjuk előre egymást, mindenki azért harcol, hogy a hétvégén ott lehessen a csapatban.

– Csapattársai közül többen a negyedik aranyérmükre hajtanak, miközben önnek a mostani lehet az első bajnoki címe. Milyen érzés?
– Különös. Ráadásul egész profi karrierem során ez lehet az első bajnoki címem, el lehet képzelni, mennyire vágyom rá. Gyerekként szereztem aranyérmeket, voltam egy-két torna legjobb játékosa, gólkirálya is, de az teljesen más… Ez itt a profi világ. Márpedig sehol sem könnyű elsőnek lenni.

– Az újabb lépést péntek este a Mezőkövesd ellen tehetik meg. Kínkeserves kilencven percre számít?
– Az utóbbi időben valóban nehéz hazai mérkőzéseink voltak, az utolsó leheletünkig harcolnunk kellett a győzelemért. Fogalmam sincs, hogy a péntek este hogyan alakul, mindenesetre jó lenne minél hamarabb lezárni a mérkőzést. A vendégek alighanem keményen védekeznek, ám a helyzeteink biztosan meglesznek. Csak rajtunk múlik, mennyire lesz nehéz a kilencven perc. A magam részéről alig várom, hogy elkezdődjön a találkozó.

CSERI TAMÁS A KRITIKÁJÁRÓL: NÉHÁNY EMBERNEK NEM TETSZETT, AMIT MONDTAM…

A problémákkal való őszinte szembenézés után készül a kiesés ellen harcoló borsodi együttes a listavezető otthonába.

A Mezőkövesd az előző fordulóban hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a Zalaegerszeggel. Mivel a borsodi csapat a tavaszi idényben csak egy mérkőzést nyert meg, és a tizedik helyen áll a bajnokságban, három pontra a már kiesőzónában, a 11. helyen található Gyirmót előtt, adva van a kérdés: lehet örülni a ZTE elleni egy pontnak?

„Kicsit szomorúak vagyunk, hogy nem tudtunk nyerni, hiszen végig nekünk állt a meccs, nem is emlékszem zalaegerszegi lehetőségre. Viszont az egy pont is pont, a ZTE jó szériában volt, mi kevésbé, így meg kell becsülnünk ezt a döntetlent is – válaszolta lapunk megkeresésére Cseri Tamás, a Mezőkövesd 34 éves válogatott középpályása. – Nem állunk jól, van még kilenc forduló, és továbbra is a mi kezünkben van a sorsunk, muszáj kivívnunk a bennmaradást.”

A csapatkapitány a március 5-én a Paks ellen elszenvedett 4–0-s vereség után keményen kritizálta a csapatot és önmagát is, elmondta, hogy elfogadhatatlan a teljesítmény, és őszintén szembe kell nézni a problémákkal.

„Lehet, hogy néhány embernek nem tetszett, amiket akkor mondtam, tudom, rosszulesik ilyeneket hallani, én is így vagyok vele, de ez is a futball része, és véget kell vetni az önámításnak – reflektált Cseri Tamás. – Előtte két héttel volt egy megbeszélésünk, összeült a csapat, elmondtam, szedjük össze magunkat, figyeljünk oda, nehogy kínosabb legyen a szereplésünk. Sajnos elég forró a helyzet, míg korábban előrefelé kellett néznünk a tabellán, most hátrafelé kell.”

Nem vár könnyű feladat a kövesdiekre ebben a fordulóban sem, péntek este a címvédő és listavezető Ferencváros vendégei lesznek a Groupama Arénában.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a Ferencváros otthonába nem nyerni járnak a csapatok, de az idén többször is botlottak odahaza a zöld-fehérek, pontokat veszítettek a Gyirmót ellen és kikaptak a Paks­tól. Annak alapján, ahogy a héten készültünk, úgy érzem, lehet keresnivalónk, mindent megteszünk, hogy pontot-pontokat szerezzünk a fővárosban. Ehhez mindenkinek maximálisan koncentrálnia kell az első perctől az utolsóig. Ha mindenki becsületesen teszi a dolgát, nem azt mondom, hogy nem lesznek gondjaink, de jóval kevesebb problémánk lesz. Vélhetően a hazaiak támadnak többet, nekünk leginkább az ellentámadásokból lehet esélyünk, de igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Tudjuk, milyen erőkből áll a Ferencváros, de nem feltartott kézzel megyünk ki a pályára, mert nekünk is élet-halál kérdése a mérkőzés. Nem kell berezelnünk attól, hogy a Fradi az ellenfél, hanem meg kell mutatnunk, hogy férfiak vagyunk.” B. Z.

NB I
25. FORDULÓ
Március 18., péntek
20.00:
Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Március 19., szombat
15.00:
Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)
17.30: Gyirmót FC Győr–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
19.45: MTK Budapest–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Március 20., vasárnap
13.15:
Paksi FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
18.30: Újpest FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 24 15 4 5 41–19 +22 49
2. Puskás Akadémia 24 13 5 6 33–25 +8 44
3. Kisvárda 24 12 8 4 39–24 +15 44
4. Paksi FC 24 10 4 10 60–48 +12 34
5. Zalaegerszegi TE 24 9 7 8 33–39 –6 34
6. Újpest FC 24 8 6 10 33–36 –3 30
7. Mol Fehérvár 24 8 5 11 28–33 –5 29
8. Budapest Honvéd 24 8 4 12 39–40 –1 28
9. Debreceni VSC 24 7 7 10 39–40 –1 28
10. Mezőkövesd 24 7 7 10 26–38 –12 28
11. Gyirmót FC Győr 24 6 7 11 24–34 –10 25
12. MTK Budapest 24 6 6 12 18–37 –19 24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik