FTC: Kubatov elmondta, Dél-Amerikából érkezhet erősítés

Vágólapra másolva!
2020.01.01. 18:56
null
Kubatov Gábor újra megtartotta évértékelőjét (Fotó: fradi.hu)
Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke hagyományos újévi köszöntőjében értékelte 2019-et, amit a klubnál csak „aranyévként” emlegetnek. A labdarúgók kapcsán lehetséges érkezőkről és a magyar játékosokért kért irreális összegekről beszélt, de az is szóba került, miért nem kezdődött még el a Fradiváros építése. 

A Groupama Arénában összegyűltek először egyperces néma csenddel adóztak a napokban elhunyt Springer Miklós emléke előtt. Kubatov Gábor, az FTC elnöke a beszéde elején kiemelte, továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy a Springer család egy tagja mindig ott legyen az elnökségben, így most az alapító elnök unokájának fiát szeretnék felkérni a részvételre.

„Nagy vágya volt átélni a harmincadik bajnoki címet, és hogy lássa felkerülni a harmadik csillagot a mezre” – mondta Springer Miklóssal kapcsolatban Kubatov, aki kiemelte, a klub alapításának 120 éves évfordulóját egy kampánnyal is megünnepelték a kerületben, melynek keretében 800 fénykép került ki az utcákra.

Az új vezetésű önkormányzatról annyit jegyzett meg, mindkét fél közös érdeke a jó viszony fenntartása. Nem kérnek plusztámogatást, csak hogy amit helyi adó formájában befizetnek, azt utalják vissza a klubnak.

Az elnök büszkén beszélt arról, hogy európai összevetésben is kiemelkedő eredményeket értek el, a hasonló, több szakosztállyal rendelkező egyesületek között ott voltak a legsikeresebbek között. A zászlóshajó természetesen a labdarúgás volt, amely bizonyította, hogy a meglevő költségvetéssel is lehet esély akár az Európa-liga csoportköréből való továbbjutásra is.

Kubatov szerint Szerhij Rebrov személyében kivételes edzőt sikerült igazolni, aki 2020-ban még erősebb csapatot irányíthat, ugyanis Vécsei Bálint megszerzése mellett is vannak még tervek. „Ajánlatot tettünk egy U21-es magyar válogatott játékosnak, akit szeretnénk elhozni. Rajta kívül van olyan tizenhét éves játékosunk, akivel profi szerződést tervezünk kötni, és az első csapattal tudja megkezdeni a felkészülést. Hajnal Tamás számtalanszor járt Dél-Amerikában, ahol olyan nagy tehetségeket keresünk, akiknek valamiért kisiklott a karrierjük, de bennük van az a plusz faktor, ami nekünk szükséges. Ha van egy kis szerencsénk, január első napjaiban egy dél-amerikai igazolással erősíthetjük a csapatot.”

A sportvezető újra hangsúlyozta, először mindig azt nézik meg, egy adott posztra van-e megfelelő magyar játékos, de több szempontból sem könnyű a helyzetük, erre több példát is említett: Kísérletet tettünk egy magyar, harminc év feletti játékos átigazolására, de többet kért érte a klubja, mint a huszonnégy éves Tokmacért, akit Norvégiából hoztunk el. De említhetem azt az esetet is, amikor Isael piaci értékének másfélszeresét kérték egy fiatal magyarért. Rebrovval megállapodtunk, hogy lehetőleg öt magyar mindig legyen a pályán, de az előbbiekből is látható, hogy be vagyunk határolva. Ha az MLSZ nem változtatja meg a szabályozást, akkor szerintem erősebb csapatunk lesz. A magyar focinak szüksége van a sikerekre, mi bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ezt szállítani, de ha változtatnak a szabályokon, nehéz dolgunk lesz.”

„(…) Évekig könnyebb utat jelöltünk ki a fiatal magyaroknak. Én azt vallom, mindenki küzdjön meg azért, hogy bekerüljön a csapatba. Láthattuk, ahogy idősebbek lettek, egyből kirakták őket a kezdőből, és ott voltak összetörve. Aki nagyon komolyan vette a szabályozást, most nem NB I-es.”

A pólócsapat minden sorozatot megnyert, amiben elindult, a megszerzett kupáik is ki voltak állítva a stadionban (Fotó: fradi.hu)
A pólócsapat minden sorozatot megnyert, amiben elindult, a megszerzett kupáik is ki voltak állítva a stadionban (Fotó: fradi.hu)

A női kézilabdázók kapcsán Kubatov szerint egy-két éven belül az lesz a cél, hogy a Bajnokok Ligája megnyerésére is esélyük legyen, amihez a Győrt kellene letaszítani a trónról. (Elek Gábor, a csapat vezetőedzője a közelmúltban ugyan arról beszélt, hogy több szponzor belépésének köszönhetően szintet léphetnek, de reálisan nézve egy BL-cím még így is távolinak tűnik.) A férfi kézilabdában üdvözölte, hogy a nőkhöz hasonlóan magyar fiataloknak adnak lehetőséget, és így is ott vannak jelenleg a negyedik helyen, itt néhány éven belül a dobogó, majd öt éven belül a bajnokság megnyerése lesz a cél.

A Groupama Arénában öt év alatt ezer rendezvényt tartottak, és a nyereséges üzemeltetést látva vették a bátorságot arra, hogy a magyar államnál kérvényezzék a szomszédban felépülő, 22 ezres multifunkcionális csarnok üzemeltetési jogának megszerzését is. Emiatt nem kezdődött még el a Fradiváros építése a Népligetben, noha a tervek készen állnak, és az anyagi források is rendelkezésre állnak.

„Ha megkapjuk a multifunkcionális aréna üzemeltetését, nincs szükség például egy nyolcezres csarnokra. Abban bízom, hogy a nyár végén elindulhat az építkezés” – mondta Kubatov Gábor.

Mint ismert, a Fradiváros keretében többek között új kézilabdacsarnok, új uszoda és olyan jégpálya is épül, ami akár 3-5 ezer nézőt is ki tud szolgálni, de emellett a többi szakosztálynak is meglesz a helye a komplexumokban.

A focira visszatérve, összesen 320 ezren voltak kíváncsiak a mérkőzésekre a helyszínen 2019-ben, és külföldre is több ezren kísérték el a csapatot, botrányok nélkül.

„Arra jó a siker, hogy a gyerekeknek példaképeket tudunk állítani. Megtanulják, hogy bízzanak saját magukban és az elvégzett munkában” – emelte ki az elnök a közel egyórás beszéd végén.

A teljes újévi köszöntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik