FTC: Csercseszov személyisége jobban passzol a kerethez – Hajnal Tamás

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.01.09. 08:18
null
Tamás Hajnal will never forget Jürgen Klopp's teaching (Photo: Hédi Tumbász)
Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója szakmai tudása és pszichológiai képességei miatt tartja ideális edzőnek Sztanyiszlav Csercseszovot, és fontosnak tartja, hogy megbecsüljék az örömteli pillanatokat.     

 

HAJNAL TAMÁS – NÉVJEGY
Született: 1981. március 15., Esztergom
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 59/7
Klubjai játékosként: Ferencváros (1996–1997), Schalke 04 (1998–2004, német), Sint-Truiden (2004–2006, belga), Kaiserslautern (2006–2007, német), Karlsruhe (2007–2008, német), Borussia Dortmund (2008–2011, német), VfB Stuttgart (2011–2013, német), Ingolstadt (2013–2014, német), Ferencváros (2015–2018)
Legnagyobb sikerei játékosként: német bajnok (2011), magyar bajnok (2016), 3x Magyar Kupa-győztes (2015, 2016, 2017), Német Kupa-győztes (2002), 2x magyar Szuperkupa-győztes (2015, 2016), német Szuperkupa-győztes (2008), magyar Ligakupa-győztes (2015), 2x az év labdarúgója Magyarországon (2006, 2007)

– Miért Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszovra esett a választás?     
– A tárgyalások és a beszélgetések során meggyőződtünk arról, hogy érti a játékosok nyelvét, emellett a szakmai tapasztalata és a pszichológiai felkészültsége is megvan ahhoz, hogy fejlődjön vele a csapat – felelte lapunknak Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója. – Következetesség, fegyelem, határozottság és magabiztosság jellemzi, és a beszélgetés alatt látott elemzések – amelyet a stábjával közösen készített – egyaránt azt mutatták, hogy jó kezekben lesz nála a csapat.

– Ezek szerint a szakember már a tárgyalások alatt készített elemzést a Ferencvárosról?     
– Nyilván nem az első megbeszélésünkre, de ez is a folyamat része volt. Fontos volt, hogyan látja az együttest, ő pedig olyan elemzéseket és meglátásokat mutatott nekünk, amelyek egybecsengtek a mi véleményünkkel.

– Sikerült volna szerződtetniük a korábbi orosz kapitányt, ha a Ferencváros az utóbbi években nem jut be az Európa-liga és a Bajnokok Ligája csoportkörébe?     
– Ezek az eredmények vonzóvá tehetik az együttest, jó alap ahhoz, hogy a szakember meghallgassa az ajánlatunkat, ám végső soron a jövő, nem pedig a múlt számít. A lényeg, hogy mit akarunk elérni, mik a további céljaink. Ezzel együtt Csercseszov szerződtetésére vélhetően még a nemzetközi futballban is felkapták a fejüket. A tény, hogy egy ilyen kaliberű trénert sikerült meggyőznünk, jó visszaigazolást ad az utóbbi évek fejlődéséről.

– Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke azt mondta, hogy a keret nem respektálja az olyan úriembereket, mint Peter Stöger. Ezek után evidens volt, hogy más karakterű szakvezető érkezik a Népligetbe?     
– Ott kezdeném, hogy Sztanyiszlav Csercsszov is világot látott, intelligens úriember. A jó modor nem zárja ki a határozottságot és a karizmát. Új vezetőedzőnk „több hangszeren játszik”, ha kell, barátilag közelít a labdarúgóihoz, ha kell, megtartja a kellő távolságot. Pontosan tudja, mi jár a játékosok fejében, és ennek megfelelően képes hatni rájuk. Ezzel együtt fontos, hogy olyan edzőnk legyen, aki önbizalmat és hitet sugároz, amely a futballistákra is átragad. Olyan szakvezetőt kerestünk, aki ki tud állni a játékosok elé, és el tudja hitetni velük, hogy képesek a bravúrra. Ehhez olyan attitűd, testbeszéd és kommunikáció kell, ami benne megvan, és ezt az eddigi edzések is visszaigazolták.

Az FTC sportigazgatója szerint Sztanyiszlav Csercseszov szerződtetésére a nemzetközi futballban is felkapták a fejüket (Fotó: fradi.hu)
Az FTC sportigazgatója szerint Sztanyiszlav Csercseszov szerződtetésére a nemzetközi futballban is felkapták a fejüket (Fotó: fradi.hu)

–  Jól érzékeltük, hogy Peter Stögernél nem volt meg ez a kisugárzás?     
– Két teljesen más személyiségről beszélünk, és nem lenne elegáns, ha most ilyesmit mondanék. Sőt, szeretném hozzátenni, hogy a bajnokságban az első helyen állunk, ősszel az Európa-liga csoportkörben szerepeltünk, így nagyobb terhelést kaptak a játékosok, a válogatott futballisták ősszel közel negyven tétmeccsen szerepeltek. Bizonyára sok csapat cserélne velünk, sikeres őszt zártunk, vagyis a váltásnak nem az eredménytelenség volt az oka. Úgy éreztük, hogy a további fejlődéshez, a következő szint eléréséhez más úton kell tovább mennünk.

– Thomas Doll öt évig irányította a Ferencvárost, Szerhij Rebrov közel három évig, ám Peter Stögernek csak fél év jutott. Mitől volt ennyire egyértelmű, hogy vele nem érhető el a következő szint?     
– Nem gondolom, hogy az a klub, amely nyolc év alatt három edzőt „fogyaszt el”, türelmetlen lenne. Minden szakvezetőnek megadtuk a kellő bizalmat, de úgy éreztük, hogy a továbblépéshez más szakvezetőt kell kineveznünk, így – bármennyire is fájdalmas volt az edzőváltás – muszáj volt meglépnünk. Úgy éreztük, hogy Sztanyiszlav személyisége jobban passzol a kerethez, emellett voltak olyan szakmai kérdések, amelyekben szintén előrelépést vártunk. Ebbe mélyebben nem akarok belemenni, de azt mindenki láthatta, hogy például a nemzetközi meccseken túl sok gólt kaptunk.

Hajnal Tamás megtanulta Jürgen Klopptól (jobbra), aki elérhetetlen célokat tűz ki, örökre elégedetlen lesz (Fotó: Imago Images)
Hajnal Tamás megtanulta Jürgen Klopptól (jobbra), aki elérhetetlen célokat tűz ki, örökre elégedetlen lesz (Fotó: Imago Images)

– Ha már itt tartunk, az Európa-liga csoportköre a reális képet mutatta?     
– Két részre bontanám a választ. Ha az ellenfelek keretét, költségvetését és nemzetközi rutinját nézzük, akkor mindhárom csapat erősebb nálunk. Csak egy példa: tavaly januárban személyesen egyeztettünk Furuhasi Kjogóval, volt is esély a megszerzésére, de a Celtic ötmillió eurós ajánlatával nem tudtunk versenyezni. Az egymás elleni meccseken aztán mindenki láthatta, miért akartuk szerződtetni...A Ferencváros akkor tud ilyen együttesek ellen meglepetést szerezni, ha erőn felül teljesít, ha jól időzít, és ha az ellenfél nincs csúcsformában. Ezek alapján reális a végeredmény, ugyanakkor látni kell, hogy az öt elveszített csoportmeccsből három szoros volt, ezért lehetett bennünk hiányérzet. Ráadásul, ha a Leverkusen elleni vereség után Rudi Völler azt mondja, hogy tetszett neki a játékunk, akkor nincs miért szégyenkeznünk. Tudom, hogy az utóbbi idények után magasabbra került a léc, de ha nem tudunk örülni annak, hogy harmadik éve jutunk be valamelyik sorozat csoportkörébe, ha nem tudjuk megbecsülni ezeket a pillanatokat, akkor örökké a kesergés jut. Korábbi edzőm, Jürgen Klopp mondta egyszer: ha rendre teljesíthetetlen célokat tűzöl ki, örök életedre elégedetlen maradsz. Ez a mai napig élénken él bennem.

– Mekkora mozgás várható télen a keretben?     
– Ezt majd a közeljövő eldönti, ugyanakkor nem csak új futballisták szerződtetésével erősödhetünk. A nyáron több minőségi labdarúgó érkezett, elég csak Marko Marinra vagy Muhamed Besicre gondolni, ám többen vannak, akiket különböző okok miatt még nem sikerült beilleszteni a csapatba. Fontos, hogy képesek legyünk kiaknázni a labdarúgókban rejlő potenciált, és abban egyetértettünk az új vezetőedzővel, hogy a rendelkezésre álló keretből sem egyénileg, sem csapatként nem hoztuk még ki a maximumot.

– Akad olyan labdarúgó, aki biztosan távozik a Népligetből?     
– Egyelőre egyetlen nevet sem tudok említeni.

– Gazdaságilag erősödött annyira a Ferencváros, hogy olyan futballistákat igazoljon, akik három-négy éve még elérhetetlenek lettek volna?     
– Az előző három esztendőben már olyan játékosokat szerződtettünk, akiket korábban nem tudtunk volna megszerezni, de tudomásul kell venni, hogy a magyar élvonal továbbra sem a légiósok első számú célpontja. A topbajnokságokhoz közeli ligákkal esélyünk sincs felvenni a versenyt, úgyhogy kreatívnak kell lennünk, ha meg akarjuk győzni a kiszemelteket. A klub neve megjelent a nemzetközi porondon, de a hazai bajnokság megítélése nem sokat változott.

– Vegyünk példaként két szomszédos országot: a Ferencváros tudna versenyezni a Dinamo Zagreb vagy az RB Salzburg ajánlatával?     
– Az osztrák klub fényévekre van tőlünk, és olyan feltételeket sem tudunk kínálni a kiszemelteknek, mint a zágrábi egyesület. Ha csak a szerződésekben szereplő összegeket néznénk, egyik klub ellen sem nyernénk. Épp ezért kell megbecsülni azokat a pillanatokat, amikor legyőzzük az esélyesebb ellenfelet.

MIHA BLAZIC, A BIZTOS PONT

Az NB I, a Magyar Kupa, és a nemzetközi kupaszereplés miatt az NB I-es mezőny többi együtteséhez képest jelentősen nagyobb terhelést kaptak a zöld-fehér játékosok – akik közül többen a válogatott szünetben sem pihentek –, és bár a szakmai stáb igyekezett forgatni a csapatot, az őszi játékpercek alapján azért kirajzolódik, hogy mely labdarúgókban bízott leginkább az akkori szakmai stáb.

A klubban lejátszott meccseket figyelembe véve Miha Blazic kapta a legtöbb játékpercet, a szlovén középső védőnek 27 találkozón 2416 játékperc jutott, ezalatt egy gólt szerzett és hat sárga lappal büntették. A dobogó második fokán Myrto Uzuni áll, az ősszel kirobbanó formában futballozó albán szélső harminc tétmeccsen 2269 percet töltött a pályán, 21 gólja és 8 gólpassza pedig önmagáért beszél. A harmadik legtöbbet foglalkoztatott játékos Dibusz Dénes volt, a kapus 25 meccsen kapott lehetőséget, és 2250 percet töltött ősszel a pályán.

Sztanyiszlav Csercseszovnál viszont mindenki tiszta lappal indul, a héten el is kezdte a felkészülést a csapat, hétfőn pedig Spanyolországba utazik, és tíz napot tölt el Marbellában. A tervek szerint három felkészülési mérkőzés szerepel a programban, a svájci St. Gallen és Lugano, valamint a kolozsvári CFR lesz az ellenfél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik