FTC: A kapott gól nélküli meccs is elvárás – Henry Wingo

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.12.01. 11:46
null
Henry Wingo, a Ferencváros amerikai védője minden meccsen motiváltan lép pályára (Fotó: Szabó Miklós)
Henry Wingo, a Ferencváros amerikai hátvédje szerint a labdarúgásban nem életképes az alapszakaszból és rájátszásból álló bajnoki lebonyolítás.

 

– Miért olyan nehéz az NB I-ben gólt lőni a Ferencvárosnak?
– Mert az utóbbi hetekben egyénileg és csapatként is nagy önbizalommal játszunk – válaszolta lapunknak Henry Wingo, a legutóbbi öt bajnokin egyetlen gólt sem kapó Ferencváros 26 éves amerikai védője. – A nyári felkészülés óta arról beszéltünk, nem elég nyerni, érjük el, hogy az ellenfél minden gólért megszenvedjen. Ez persze nem ment varázsütésre, idő kellett, mire mindenki megtalálta a helyét, de most már eljutottunk oda, hogy immár nemcsak a győzelmet várjuk el önmagunktól, hanem a kapott gól nélküli meccset is.

– A szombati, Puskás Akadémia elleni bajnokin is érintetlen marad a háló?
– Nem jelenthetem ki, hogy biztosan így lesz, de mindent megteszünk érte. Kemény ellenfél következik, a tabella alapján a Puskás Akadémia még a bajnoki címért is versenyben lehet. A Groupama Arénában vélhetően mélyen és zártan védekezik, és mivel a támadósorában gyors és atletikus játékosok szerepelnek, a kontratámadásokkal próbálja megbontani a védelmünket. Persze megeshet, hogy tévedek, és valami meglepetéssel készülnek Felcsúton. A lényeg, hogy bármilyen taktikát választ is az ellenfél, megfelelően reagáljunk rá.

– Ha az amerikai, a norvég és a magyar élvonalat nézzük, mondhatjuk, hogy a Ferencváros játékosaként a legkönnyebb bajnoki meccset nyerni?
– A könnyű szót semmiképpen sem használnám, de az biztos, hogy a Molde vagy a Seattle kerete nem volt annyival erősebb a vetélytársakénál, mint amennyivel erősebb Magyarországon a Ferencvárosé. Itt azt érzem, hogy ha mindenki a saját feladatára figyelve a maximumot nyújtja, jó eséllyel megnyerjük a meccset, egyúttal a bajnokságot is. Ugyanakkor a sorozatos győzelmekhez az NB I-ben is száz százalékot kell nyújtani, itt sincs garancia semmire. Hiába erős a keretünk, ha félvállról vesszük a találkozót, meglephetnek minket.

– Az Európa-liga csoportkörében elszenvedett öt vereség mennyire rondít bele az összképbe? Mondhatjuk, hogy ez a realitás?
– Furcsa helyzet. Szerezhettünk volna pontot a csoportban? Talán igen. Megérdemeltük volna? Ebben nem vagyok biztos. Azért gondolom így, mert visszatérő probléma, hogy egyik meccsen sem tudtunk kilencven percen keresztül ugyanolyan magas szinten futballozni. Megesett, hogy negyvenöt vagy hatvan percig egyenrangú partnerei voltunk a papíron jóval erősebb ellenfélnek, megmutattuk, hogy a Ferencvárost is minőségi labdarúgók alkotják, és a mérkőzés bizonyos időszakaiban úgy tűnt, a győzelemre is lehet esélyünk. Ám egyszer sem bírtuk az első perctől az utolsóig fenntartani a koncentrációt. Az ellenfelek ezen a téren jobbak voltak nálunk, ha kellett, kilencven percen keresztül daráltak, míg végül elérték a céljukat.

Henry Wingo akcióban (Fotó: Tumbász Hédi)
Henry Wingo akcióban (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Az Egyesült Államokban megszokhatta, hogy a csapatsportok többségében az alapszakaszt a rájátszás követi, majd pedig a döntő. Ön szerint izgalmasabb lenne ez a lebonyolítás az NB I-ben?
– Az amerikai csapatsportokban ez a modell tökéletesen működik, de a labdarúgásban nem állná meg a helyét. Az a gond ezzel a lebonyolítással, hogy az alapszakaszban játszott meccsek egyharmadának semmilyen tétje sem lenne, mindenkit csak az érdekelne, hogy a mezőny első felében végezve bejusson a rájátszásba. Ott aztán elég néhány szerencsés mérkőzés, máris döntőbe kerülhet az együttes. Az ilyen lebonyolításnál sokszor nem a legerősebb, hanem a szerencsésebb csapat nyer. Ezzel szemben a mostani rendszerben minden találkozó fontos, egyiken sem lehet lazsálni, és a bajnoki címhez nem öt-hat mérkőzésen kell jól játszani, hanem tíz hónapon keresztül kell kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Ráadásul a Magyar Kupa kieséses rendszerben zajlik, ha már van egy ilyen sorozat, pláne felesleges lenne a rájátszás.

– A tizennegyedik forduló után lát olyan vetélytársat, amely megszoríthatja a Ferencvárost a bajnoki versenyfutásban?
– A Kisvárda nagyszerűen kezdte az idényt, a Mol Fehérvárnak van annyira erős a kerete, hogy ha összeáll, sorozatban nyerje meg a meccseket, és a Puskás Akadémia sem véletlenül vezette a bajnokságot. Ha kicsit is kiengedünk, ez a három csapat megszoríthat minket, ám ha odatesszük magunkat, nagy baj nem lehet – ez az egymás elleni mérkőzéseken is megmutatkozott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik