Fiola Attila: Az elmúlt időszakot alaposan megszenvedtem

Vágólapra másolva!
2020.01.15. 10:00
null
Fiola Attila (Fotó: Tumbász Hédi)
Az ismét fájdalom nélkül futballozó védő a pokolian nehéz időszakról és a fél év alatt rendezhető számláról is beszélt.

 

– A spanyolországi edzőtáborban eddig két edzőmeccset játszottak, ön mind a kettőn pályára lépett. Ez jó jel, nem?
– Ideje volt már – sóhajtott fel a Mol Fehérvár FC marbellai edzőtáborában utolért 27-szeres válogatott védő, Fiola Attila. – Némelyek hajlamosak kézlegyintéssel elintézni egy-egy felkészülési mérkőzést, én mégis a világ egyik legboldogabb futballistája vagyok, mert a Winterthur ellen hetven, a Sion ellen hatvanöt percet a gyepen tölthettem. A legfontosabb, hogy nem érzek fájdalmat. Eddig nem beszéltem róla, de az elmúlt időszakot alaposan megszenvedtem.

NÉVJEGY: FIOLA ATTILA

Született: 1990. február 17., Szekszárd

Posztja: hátvéd

Klubjai: ASE Paks (2002–2005), Paksi SE/Paksi FC (2005–2015), Puskás Akadémia (2015–2016), Mol Fehérvár (2016–)

Sikerei: bajnok (Mol Fehérvár, 2018), bajnoki ezüstérmes (Paksi FC, 2011), Ligakupa-győztes (Paksi FC, 2011), Európa-bajnoki szereplés (2016)

– Az elmúlt időszak mekkora intervallumot takar?
– Három évet. Abból az utolsó katasztrofális volt. Volt, amikor csak kicsit fájt a térdem, volt, amikor eléggé, és volt, amikor nagyon. Nemhogy edzeni, lépni alig bírtam. Pokolian nehezen éltem meg azt a periódust. Mivel legutóbb tavaly augusztusban játszottam végig egy mérkőzést, hiányzik a meccsterhelés. Bizakodóvá tesz, hogy már nem kell gyógyszert szednem ahhoz, hogy labdába rúghassak. A minap említettem, már nem is emlékeztem, milyen fájdalom nélkül futballozni.

– Milyen?
– Amennyire furcsa, annyira jó.

– Szeptember elején Barcelonában esett át a jelek szerint teljes gyógyulást eredményező operáción. Ha már régóta küszködött, nem lett volna szerencsésebb hamarabb kés alá feküdnie?
– Megműttettem volna korábban is a térdemet, de a helyzet nem volt ilyen egyszerű. A klubomtól minden támogatást megkaptam, még a Bayern München orvosa is megvizsgált. Csakhogy – a kollégáihoz hasonlóan – ő is olyan beavatkozást javasolt, amely jelentős kockázattal járt volna. Ez azért elbizonytalanított. Három hónapig csupán kondiztam, majd elkezdtem újra edzeni. Egy hét elteltével már elő is jött a fájdalom. Nem tudtam leguggolni, nem tudtam letérdelni, nem tudtam a kisfiammal játszani. Borzasztó volt.

– Hogyan került Barcelonába?
– Csapattársam, Vinícius jóvoltából. Őt is ott operálták, volt kapcsolata. Az orvos – aki a Barca több klasszisát is kezelte már – felvetette az artroszkópos beavatkozás lehetőségét. Egy napra mentem ki, nyolc nap lett belőle, de úgy tűnik, megérte.

NÉMET NAPOK

A svájci után német napok következnek: a Winterthur és a Sion elleni meccsek után szerdán a Bochum, szombaton a Stuttgart lesz a fehérváriak ellenfele. A molfehervarfc.hu tájékoztatása szerint Joan Carrillo dolgát csupán kisebb sérülések nehezítik, emiatt Juhász Roland és Boban Nikolov is kénytelen volt kihagyni a Sion elleni mérkőzést. Az FC Viitorulból átigazolt Lyes Houri viszont hétfőn csatlakozott a kerethez, a francia középpályás minden bizonnyal szóhoz jut valamelyik edzőmeccsen.

– Kijelenthető, hogy lezárult ez a keserves fejezet az életében?
– Az elmúlt évek megtanítottak arra, hogy óvatosan kell bánni a hangzatos kijelentésekkel. Legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy remélem, minden rendben lesz. Semmi másra nem akarok összpontosítani, csak a játékra. Mert az utóbbi időben már a játék öröme is kiveszett belőlem. Minden lépésnél fájt a térdem, ha egy nagyobbat belerúgtam a labdába, attól féltem, összeesek. Így mentálisan sem voltam a topon.

– Nézzük a jövőt, annál is inkább, mert Marbellában Marco Rossi szövetségi kapitánnyal is találkozott.
– Bízom abban, hogy a márciusi pótselejtező előtt is találkozunk. Az előző évben a válogatottság is kimaradt a pályafutásomból, nagyon hiányzott. Ahogy az NB I-ben, a nemzeti együttesben is többször szerepelhettem volna, ha nincs a kálváriám. Merthogy annak lehet nevezni, ami a 2016-os Európa-bajnokság óta velem történt. Az Eb első meccsén elszenvedett sérülésem óta egyik baj ért a másik után, a részleges bokaszalag-szakadással kezdve a belső oldalszalag-sérülésen, az arccsont- és kézfejtörésen át a már-már elviselhetetlen térdfájdalomig. A sors sokat elvett tőlem ebben a három évben, és ezt már semmi sem adhatja vissza. Amikor az ember azt hallja, első az egészség, hajlamos magában mosolyogni, hogy ez csak közhely. Volt időm rádöbbenni arra, hogy nem az. Ha nincs egészség, tulajdonképpen semmi sincs.

– Tény, első az egészség, második a csapat…
– Ezekben a napokban is azon dolgozunk, hogy a tavasszal megelőzzük a Ferencvárost. Az álmom, hogy a Fehérvárral bajnokok leszünk, a válogatottal meg kijutunk az Eb-re – úgy, hogy ehhez én is hozzáteszem a magamét, méghozzá egészségesen, jó teljesítményt nyújtva. Tudja, mit mondok? Ha a vágyam teljesül, mégiscsak kvittek leszünk a sorssal. Szóval fél év alatt rendezhetjük is a számlát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik