Fehérvár: Ugyanúgy tisztelem a magyar és a román nemzetet – Rus

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 22:56
null
Adrian Rus több dolgot is tisztázott (Fotó: Facebook)
A Román Labdarúgó-szövetségnek adott nyilatkozata után a maszol.ro készített exkluzív interjút Adrian Russzal, a Mol Fehérvár FC román labdarúgójával. A 23 éves védő elmondta, hogyan lett majdnem magyar utánpótlás-válogatott, valamint tiszta vizet öntött a pohárba a magyar állampolgársággal kapcsolatban.

 

„A szüleim románok, itt élnek Romániában. Megtanultam magyarul, mert magyarok közt nőttem fel. Szatmárnémeti határ menti város, sokan tudnak magyarul. A gyerekkori barátaim magyarok, akik csak magyarul beszéltek” – árulta el Adrian Rus, aki kitért arra is, miért jött Magyarországra játszani, illetve miért nem mutatkozott be végül a magyar utánpótlás-válogatottban.

„Volt egy sérülésem, összeestem, elájultam. Az otthoni orvosok nem tudták az okát. Nem akartak kockáztatni, ezért nem adták meg az engedélyt, hogy tovább játszhassam. Elmentem Magyarországra, Debrecenbe. Egy ottani szakorvos megnézte a korábbi orvosi jelentéseket, azt mondta, egy ilyen egyszer az életben bárkivel előfordulhat. Ezért mentem Magyarországra. Nem akartam abbahagyni a futballt.”

„Majdnem magyar utánpótlás-válogatott lettem. Amikor feljutottunk a Balmazújvárossal az NB I-be, nem is tudtam jóformán ünnepelni a srácokkal a feljutást. Mert én egyből mentem Ausztriába – a magyar szövetség küldött egy autót utánam –, a magyar U21-es válogatotthoz. Mert behívtak, én elvállaltam, hogy játsszak ott. Mondtam, hogy igen, persze, megyek, mert akkor Romániában nem engedtek játszani. Két napja voltam Ausztriában, valaki telefonált az UEFA-tól, hogy nincsenek rendben a papírjaim. Az állampolgárságommal volt a gond, mert három lejátszott évem kellett volna hogy legyen Magyarországon az U21-ben vagy öt év a felnőttcsapatban. És az állampolgárságot a nagymamám révén kellett volna megkapnom. Úgyhogy hazamentem Balmazújvárosba, fél évet játszottam az NB I-ben, és akkor hívtak be a román U21-es válogatottba, egy edzőmeccsre, és azóta mindig behívtak.”

„Én ugyanúgy tisztelem a magyar és a román nemzetet. Sajnálom, hogy kiforgatták a szavaim. Márciusban, amikor Spanyolországban voltam edzőmeccsen a román U21-gyel, elmondtam a román sajtónak, hogy hálás vagyok Magyarországnak, és szomorú voltam persze, mikor azt mondták Romániában, hogy többet nem futballozhatok. Hálás vagyok Magyarországnak, hogy megadta ezt a lehetőséget, mert a futball az életem. Egyedül ehhez értek. Sok cikket írnak, olyasmiket adnak a számba, amiket nem is mondtam. Nem mondtam azt, hogy hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot, és azt sem, hogy a Magyarországon töltött idő kellemetlen epizód volt az életemben.”

A teljes interjút itt olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik