Európa felfigyelt az NB I-re! Elképesztő Dibusz-bravúr - legek, rekordok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.04. 07:14
null
Vízi meccs Fehérváron (Fotó: NS-archív)
Az előző hétvégén véget ért a labdarúgó NB I 2014–2015-ös kiírása. A fordulók után hétről hétre kielemeztük a mérkőzések legérdekesebb jeleneteit vagy éppen legfurcsább eseményeit, összegyűjtöttünk kiemelkedő statisztikai mutatókat. Ezúttal az egész bajnokságra vonatkozó legekből válogattunk. Rekordok, sorozatok, negatívumok – ez is az NB I-es idény volt.

VÍZILABDA, KAPUSOK A MEZŐNYBEN, EURÓPA-REKORDOK

2014. július 25-én a Nyíregyháza–Debrecen kelet-magyarországi rangadóval indult (1–1), és 2015. május 31-én, a DVSC–ETO (5–0) találkozóval zárult az NB I 2014–2015-ös kiírása – a tavalyi bajnok debreceniek zárták keretbe az idei szezont.

A harminc fordulóban 240 mérkőzést játszottak le, egy találkozót kétszer is elkezdtek, a 7. körben ugyanis a KTE–Győr bajnoki a második félidő elején (1–1-es állásnál) a nagy esőzés és a pálya használhatatlansága miatt félbeszakadt, és a meccset másfél hónappal később az elejétől újrajátszották (1–1 lett).

Szintén a 7. fordulóban a Paks–Diósgyőr találkozót az eredeti időpontban el sem kezdték, míg a Videoton–Újpest összecsapást annak ellenére lejátszották, hogy a szakadó esőben a játéktér teljesen alkalmatalan volt a futballra. Ez a meccs volt a szezon „vízilabdarúgó-mérkőzése”…

Az őszi utolsó fordulóban a Paks–Nyíregyháza mérkőzést a paksi játéktér állapota miatt nem lehetett megrendezni. Február 21-re halasztották el, de a szabályok szerint ekkor csak azok a játékosok léphettek pályára, akik a bajnoki eredeti időpontjában is a sportszervezet igazolt labdarúgói voltak. Mivel a Nyíregyháza játékoskerete a téli szünetben alaposan kicserélődött, Mátyus János vezetőedzőnek alig maradt egy csapatnyi hadra fogható labdarúgója, így két Szpari-kapus mezőnyjátékosként lépett pályára: Volodimir Ovszijenko kezdett és a meccs hajrájáig a pályán volt, míg csereként a végén beállt a mezőnybe a harmadik számú kapuvédő, Hrabina Alex is.

Az év legnagyobb érdeklődéssel várt bajnokija a tavaszi Ferencváros–Újpest (2–0) derbi volt, amelyet a helyszínen, az Üllői úti stadionban – a hivatalos adatok szerint – 21 217 szurkoló tekintett meg.

Ezen a rangadón láthattuk az év egyik legnagyobb védését, Kim Ojo közeli fejese után Dibusz Dénes hatalmasat mentve „piszkálta ki”a labdát a jobb sarok elől – a kapus mozdulatát többen Gordon Banks legendás mentéséhez hasonlították, az angol válogatott kapusa az 1970-es vb-n az Anglia–Brazília találkozón Pelé fejesénél védett hasonlóan nagy bravúrral.

Dibusz Dénes hatalmas védése az Újpest ellen (Fotó: Meder István)
Dibusz Dénes hatalmas védése az Újpest ellen (Fotó: Meder István)

A gólkirály Nikolics Nemanja lett 21 találattal. A fehérvári támadó rendkívül gólerősen kezdte a szezont, az előző idény utolsó fordulóját is beleszámolva, zsinórban 12 bajnoki meccsén szerzett gólt – ez akkor Európa-rekordnak számított és egyben ez az NB I-es idény legjobb egyéni sorozata. Nikolics egymaga többször talált be, mint a Lombard Pápa játékosai együttvéve. A pápaiak 14-szer voltak eredményesek az idényben, a góllövőlista második helyezettje, Tischler Patrik is több gólt „termelt”, mint a pápai csapat összesen.

Ha már Nikolics rekordját megemlítettük, szólnunk kell Garami József Európa-csúcsáról is: a profi bajnokságokban ő volt a legidősebb szakvezető a szezon zárásakor a profi, élvonalbeli bajnokságokban.

Az MLSZ közönségszavazata szerint a szezon legszebb gólját Varga József szerezte: a Debreceni VSC válogatott középpályása az MTK ellen bombázott a kapuba úgy, hogy a labda a keresztlécről vágódott a gólvonal mögé.

VARGA JÓZSEFÉ A SZEZON LEGSZEBB GÓLJA

AZ ÉV BESZÓLÁSA, FURCSA ESETEK

Az év edzői bekiabálás egyértelműen Véber Györgyé. Sok mindent nem lehet hozzátenni, talán csak annyit, hogy Véber az elhangzottak után már nem sokáig kiabált a pécsi kispad mellől, mert a gyenge eredmények miatt távoznia kellett, és azóta sincs csapata (a PMFC Robert Jarni vezérletével ugyan bennmaradt az élvonalban, de mivel nem kapott licencet, így legjobb esetben is csak az NB III-ban szerepelhet a következő idényben).

A bajnokság végkimenetelét befolyásolta, hogy öt csapat nem kapott NB I-es klublicencet, ezek az együttesek az utolsó fordulókban már motiválatlanul léptek pályára. Pápán például az utolsó hazai mérkőzés vége felé lekapcsolták a stadionban a világítóberendezést, így Iványi Zoltán játékvezető véget is vetett a meccsnek – ez volt a szezon legfurcsábban véget ért mérkőzése.

A legdrámaibb hangulatú mérkőzés pedig a záró fordulóban a PMFC–Nyíregyháza találkozó volt. Két olyan csapat lépett pályára, amely az eredmények alapján bent maradt az élvonalban, ám nem kapott klublicencet. A játékosok a meccs előtt összeölelkezdtek a kezdőkörben, míg a szurkolók a lefújás után jelképesen eltemették a pécsi futballt – koporsót eresztettek le a kezdőkörben ásott gödörbe… A pécsi futballtemetésre egyébként Európában is felfigyeltek, még a BBC is beszámolt róla.

HETET VÁGOTT A VIDI, KILENC GÓL FELCSÚTON – CSÚCSOK ÉS NEGATÍV REKORDOK

♦ Az NB I 240 mérkőzésén összesen 586 gól esett. Nem meglepő, hogy a legkevesebb találat azokon a meccseken „született”, amelyek 0–0-ra végződtek…Összesen 25 ilyen találkozó volt.

♦ Az 5. és a 11. fordulóban ért véget a legtöbb meccs 0–0-val, egyaránt három találkozó.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
Gólkirály: Nikolics Nemanja (Videoton, 21 gól)
2. Tischler Patrik (Puskás Akadémia, 15 gól)
3. Böde Dániel (Ferencváros, 13 gól)
4. Priskin Tamás (Győri ETO, 11 gól)
5. Könyves Norbert (Paksi FC, 10 gól)

Mind a tizenhat együttes játszott legalább egy 0–0-s mérkőzést, a legkevesebbet – egyet – a Haladás, a Pécs és a Puskás AFC, a legtöbbet a DPASE. A dunaújvárosiak hatszor értek el gól nélküli döntetlent, őket az újpestiek követik öt 0–0-val.

Két olyan „párharc”volt, amelyen 180 perc alatt sem esett gól: a Honvéd Paks elleni és a Pápa Győr elleni mérkőzésein az őszi és a tavaszi szezonban sem találtak be a játékosok a kapukba.

A legtöbb találatot az utolsó előtti fordulóban rendezett Puskás AFC–Újpest találkozó szállította, az 5–4-es vendégsikert hozó összecsapáson kilenc gólt szereztek a felek.

Egy meccsen a legtöbb gólt a Videoton szerezte, a fehérváriak a 23. fordulóban hetet rámoltak be odahaza a Haladásnak.

♦ A Vidi 7–0-s sikere a legnagyobb különbségű győzelem a 2014–2015-ös szezonban.

Vendégként az Újpest felcsúti öt gólja a legtöbb.

Az egy bajnokin szerzett legtöbb gól kategóriában egyénileg Tischler Patrik végzett az élen, a Puskás Akadémia FC támadója az Újpest elleni találkozón (4–5) négyszer volt eredményes.

A leggólgazdagabb forduló a 6., a 16. és a 24. volt, mindegyikben huszonöt gól született (ez 3.125-ös meccsenkénti átlagnak felel meg).

A legkevesebb találat még az ősszel, a 11. fordulóban esett, a nyolc bajnokin mindössze nyolc (kereken 1-es meccsenkénti átlag). Tíz csapat gólképtelen maradt. 2004 óta, azaz amióta ismét 16 csapatos (volt…) az NB I, ilyen kevés találat egyik fordulóban sem esett.

♦ Az NB I-ben esett 586 gól közül 352-t a hazai csapatok, 234-et a vendégek szereztek. A legnagyobb kontraszt az utolsó (30.) fordulóban volt, ekkor hússzor az otthon játszók, kétszer az idegenben szereplők találatak be (a Nyíregyháza és a Dunaújváros szerzett egy-egy gólt látogatóként). A húsz gól idei csúcs a hazai csapatok esetében, a két találat pedig negatív rekord a vendégek részéről.

A pályaválasztó csapatok a legkevesebb gólt a 11. fordulóban szerezték, csupán négyet. A vendégek a 12. fordulóban voltak a legeredményesebbek 12 találattal.

♦ A 240 bajnoki közül 117-et a pályaválasztó csapat nyert meg, 66 mérkőzésen a látogatók győztek, 57 összecsapás döntetlenre végződött. Az utolsó forduló volt a legextrémebb, ugyanis mind a nyolc mérkőzésen a hazai csapatok nyertek. Ezen kívül még a 10. fordulóban nem volt döntetlen (hat hazai győzelem, két vendégsiker).

Az idegenben játszó csapatok a 22. fordulóban voltak a legeredményesebbek, négy győzelmükkel és két döntetlennel 14 pontot szereztek.

♦ A 20. forduló hozta a legkevesebb hazai sikert, pályaválasztóként csupán egy csapat nyert: a Haladás Szombathelyen 2–0-ra legyőzte a DVSC-t.

♦ A 20. és a 25. fordulóban játszották a legtöbb döntetlent, négyet – azaz a meccsek fele iksz lett.

♦ A 25. és a 30. fordulóban mindegyik hazai együttes szerzett gólt, a vendégcsapatok hasonló „tettre”nem voltak képesek. Ellenben az 5. és az utolsó körben az idegenben pályára lépő nyolc gárda közül hat gólképtelen maradt.

„SOROZATFÜGGŐKNEK”AJÁNLJUK: HÁNY FORDULÓ ÓTA VERETLEN A FRADI, MIBEN REKORDER A DVTK?

♦ A 2014–2015-ös kiírásban az NB I leghosszabb győzelmi sorozatát a Videoton építette fel, a fehérváriak az első tíz bajnokijukat egyaránt megnyerték, ezzel klubrekordot állítottak fel. A Vidi menetelése a 11. fordulóban ért véget, amikor a gárda odahaza kikapott a Debrecentől. 1996 ősze, az MTK 15-ös sikerszériája óta egyik csapat sem tudott az első tíz fordulóban százszázalékos maradni – az idén ez a Videotonnak sikerült.

A tavaszi szezonban az Újpest győzelmi szériája volt a leghosszabb: a lila-fehérek az idény végén egymás után hét bajnokit nyertek meg. Az ősszel az MTK-nak sikerült sorozatban hét meccsen diadalmaskodnia.

♦ Csak a hazai mérkőzéseket nézve is a Videotoné a leghosszabb sikerszéria: a fehérvári együttes egymás után hét otthoni fellépésén nyert.

Vendégként az MTK büszkélkedhet a leghosszabb győzelmi sorozattal, Garami József együttese egymást követő öt idegenbeli meccsét nyerte meg a szezonban.

EURÓPAI KUPAINDULÓK
BAJNOKOK LIGÁJA, 2. SELEJTEZŐKÖR
Videoton (7.950-es UEFA-koefficiens, kiemelt lesz)
EURÓPA-LIGA, 1. SELEJTEZŐKÖR
Ferencváros
(3.200-as UEFA-koefficiens, nem lesz kiemelt)
MTK (2.450-es UEFA-koefficiens, nem lesz kiemelt)
DVSC-Teva (7.700-as UEFA-koefficiens, kiemelt lesz)

A leghosszabb veretlenségi széria a Ferencvárosé. A zöld-fehérek a 10. fordulóban (2014. október 4-én) Diósgyőrben 2–1-re kikaptak, az azt követő húsz bajnoki meccsen viszont nem találtak legyőzőre. A Videoton tizenöt, a Debrecen tíz mérkőzésből álló veretlen sorozatot épített a szezon során.

Hazai pályán a Ferencváros nem talált legyőzőre, azaz 15-ös veretlen szériát hozott össze, idegenben a Videoton sorozatban 12 meccsen nem kapott ki.

A leghosszabb vereségsorozat a pécsieké. A PMFC az ősszel egymás után nyolc bajnokit veszített el.

Vendégként a Nyíregyháza kudarcsorozata a legterjedelmesebb, a Szpari zsinórban hat idegenbeli meccsen veszített.

♦ Nem lehet büszke a Honvéd erre a statisztikára: a kispestiek a szezon közben 14 fordulón keresztül képtelenek voltak győzni – azaz az övék a leghosszabb nyeretlenségi széria. Odahaza a Győr és a PMFC kilenc, idegenben a Dunaújváros tizenkét bajnokin maradt nyeretlen.

♦ A Diósgyőr, a Ferencváros és a Videoton azzal dicsekedhet, hogy mindössze öt mérkőzésen maradt gólképtelen – ebben a tekintetben ez a legjobb mutató az NB I-ben. A legrosszabb mérleg a Lombardé, a pápaiak a harminc bajnokijukból 21-en (!) nem szereztek gólt. Otthon tízszer, idegenben 11-szer voltak képtelenek betalálni az ellenfél kapujába.

♦ A DVTK az egyetlen csapat, amely mindegyik hazai mérkőzésén szerzett gólt.

♦ A diósgyőriek hátul is „gólképesek”voltak, a harminc fordulóban csupán ötször nem kaptak gólt, a Haladással és a Péccsel holtversenyben az övéké a legrosszabb mutató. A legjobb a Videotoné, Juan Calatayud 20 meccsen őrizte meg érintetlenül a Vidi kapuját.

♦ A Videoton a tavaszi szezonban hazai pályán egyetlen gólt sem kapott, a Sóstói Stadionban egymás után hét bajnokin, összesen 661 percen keresztül maradt érintetlen a fehérváriak kapuja.

Dibusz Dénesé a szezonrekord: a Ferencváros kapuvédője 562 percen keresztül nem kapott gólt a bajnokságban. Az FTC klubrekordját nem sikerült megdöntenie, azt továbbra is Szűcs Lajos tartja, aki a 2003–2004-es kiírásban 767 percen keresztül őrizte kapott gól nélkül a kapuját. Ha az összes tétmérkőzést nézzük (bajnoki, Magyar Kupa, Ligakupa), akkor Dibusz 742 percen át, egymás után hét tétmeccsen nem kapott gólt.

AZ NB I 2014–2015-ÖS SZEZONJÁNAK VÉGEREDMÉNYE
1. Videoton FC 30 22 5 3 64–14 +50 71
2. Ferencvárosi TC 30 19 7 4 49–19 +30 64
3. MTK Budapest 30 18 3 9 39–25 +14 57
4. DVSC-Teva 30 15 9 6 44–19 +25 54
5. Paksi FC 30 14 9 7 44–27 +17 51
6. Újpest FC 30 14 9 7 40–28 +12 51
7. Diósgyőri VTK 30 13 9 8 43–36 +7 48
8. Győri ETO FC 30 10 8 12 41–44 –3 38
9. Kecskeméti TE 30 10 8 12 30–39 –9 38
10. Puskás Akadémia FC 30 10 5 15 35–40 –5 35
11. Pécsi MFC 30 8 7 15 32–51 –19 31
12. Nyíregyháza Spartacus FC 30 8 6 16 33–49 –16 30
13. Budapest Honvéd 30 6 10 14 26–36 –10 28
14. Szombathelyi Haladás 30 7 4 19 26–53 –27 25
15. Dunaújváros PASE 30 5 8 17 26–49 –23 22
16. Lombard Pápa FC 30 4 7 19 14–57 –43 19
* A Dunaújváros PASE csapatától 1 pont levonva.
Bajnok a Videoton, az Európa-ligában indul a Ferencváros, az MTK és a Debreceni VSC. Kiesett a Lombard Pápa és a Dunaújváros PASE. Nem kapott licencet, így a következő szezonban nem indulhat az NB I-ben a Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Pécsi MFC és a Nyíregyháza Spartacus sem. Vastaggal szedtük azokat a csapatokat, amelyek a következő kiírásban is az NB I-ben indulnak. Az NB II-ből a Vasas és a Békéscsaba jutott fel az élvonalba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik