Nem lehetett megállítani a Vasast, a hajrában előzött a Békéscsaba - NB II-es értékelés

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2015.06.03. 15:40
Vasárnap véget ért a labdarúgó NB II 2014–2015-ös szezonja. A Nemzeti Sport Online szokás szerint értékeli az idényt: a bajnoki címet már egy fordulóval a befejezés előtt megszerezte a Vasas, míg a második helyre a remekül hajrázó Békéscsaba futott be, így ez a két csapat folytathatja nyártól az első osztályban. A kiesés elkerüléséért óriási harc zajlott, egészen az utolsó forduló utolsó percéig kérdéses volt, hogy melyik csapat lesz a Kaposvár és a Cegléd után a harmadik búcsúzó: a zaklatott tavaszt futó Siófok végzett a 14. helyen.

Így ünnepelték a szurkolók a feljutást Békéscsabán (Fotó: archív)
Így ünnepelték a szurkolók a feljutást Békéscsabán (Fotó: archív)

MAGABIZTOS VOLT A VASAS, A HAJRÁBAN ELŐZÖTT A BÉKÉSCSABA

Magabiztos tavaszi teljesítménnyel nyerte meg a bajnokságot és jutott fel az élvonalba a Vasas. Az angyalföldiek feljutása szinte egy pillanatig sem volt kérdéses, hiszen a tavasszal tizenegy mérkőzést megnyertek, és volt egy hétmeccses győzelmi sorozatuk. Szanyó Károly a támadófutballra alapozta csapata játékát az egész szezonban és ez bejött, hiszen a Vasas szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban – szám szerint 68-at – és ebből a góllövőlista első két helyezettje, Remili Mohamed és Ferenczi István összesen 36-ot szerzett. Hab a tortán, hogy a Hivatásos Labdarúgók Szervezete szavazásán a gólkirály Remili Mohamedet választották az NB II legjobb játékosának. Ennek ellenére még mindig nem teljesen biztos, hogy Szanyó folytatja a munkát a csapattal, az edzőnek nincs pro licence, a klub vezetősége dolgozik a megoldáson.

Parádés sorozattal érte el a második, feljutást érő helyet a Békéscsaba 1912 Előre. A lila-fehérek egész tavasszal veretlenek tudtak maradni, legyőzték többek között a Vasast, a Mezőkövesdet, a Sopront és a Szolnokot is, mégis csak a 29. fordulóban tudták megelőzni az addig szintén szédületes sorozatot futó Gyirmót FC Győrt. Az utolsó fordulóban már a saját kezükben volt a csabaiak sorsa és a Cegléd elleni, 3–0-s győzelemmel elérték céljukat. A sikerben nagy szerepe van Zoran Szpisljaknak, aki egységes csapatot gyúrt a magyar szinten is „sztárok” nélküli keretből; persze az eredményes szerepléshez kellett Birtalan Botond teljesítménye is, aki az utolsó hat találkozón hét gólt szerzett, és az ő nevéhez fűződik a szezon legemlékezetesebb találata is, a 20. fordulóban a Gyirmót FC Győr ellen 16 méterről, sarokkal szerzett csodálatos gólt.

Szinte hihetetlen, de hetedszerre sem sikerült a Gyirmót FC Győrnek a feljutás. Bár sokszor állt már az elmúlt években közel az élvonalhoz a győri együttes, most csakis magát okolhatja azért, hogy lecsúszott a második helyről. Sisa Tibor együttese parádés sorozatot épített a bajnokság 7. fordulójától kezdve, de a huszonegy meccses veretlenségi széria éppen a legrosszabbkor, a 28. játéknapon szakadt meg (ekkor a Sopron 1–0-ra tudott győzni a gyirmótiak otthonában). A csapatnak még ekkor is a saját kezében volt a sorsa, de hiába egyenlített a Mezőkövesd otthonában háromgólos hátrányból, a győzelmet nem tudta kiharcolni, és leszorult a második helyről. A 30. játéknapon a Siófokkal játszott 2–2-es döntetlen már nem osztott, nem szorzott, illetve annyit talán igen, hogy eldőlt, az egyéb ajánlattal rendelkező vezetőedző, Sisa Tibor távozik a klubtól.

NEGATÍV MEGLEPETÉS A MEZŐKÖVESD SZEREPLÉSE, A SOPRON VISZONT MEGTÁLTOSODOTT

Egyértelműen a feljutás szándékával vágott neki a szezonnak a Mezőkövesd Zsóry, a téli átigazolások is ezek szellemében történtek. A tavasz elején úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, hiszen három meccsen 7 pontot szerzett a csapat, ám ezután kétszer is kikapott, aminek következtében az addigi tréner, Tóth László átadta helyét Lucsánszky Tamásnak, ő pedig szakmai igazgatóként maradt a klubnál. Lucsánszkyval sem ment sokkal jobban a szekér, így a 28. fordulóban a Siófoktól elszenvedett hazai vereség után ő is lemondott (ekkor a klub elnöke, Tállai András sem türtőztette magát), az utolsó két bajnokin a Soroksárról márciusban távozó Varga Attila ült le a kispadra. A téli érkezők közül a legnagyobb név, Bajzát Péter sem tudta kellőképpen segíteni a csapatot (mindössze hét bajnokin játszott, és négy gólt szerzett) így a tavasszal szerzett 19 pont és a 4. hely nagy csalódás; a Mezőkövesd jövőre újra próbálkozhat a feljutással.

A LEGSZEBB GÓLOK
Két játékos is sokáig emlékezetes találatot szerzett a tavaszi szezonban: a Gyirmót FC Győr elleni találkozón a Békéscsaba futballistája, Birtalan Botond 16 méterről, sarokkal szerzett csodálatos gólt, míg a Vasas csatára, Kenesei Krisztián a Balmazújváros elleni meccs 90. percében majd’ 30 méterről bombázott a kapuba.

A tavasz egyik meglepetéscsapata a Soproni VSE-GYSEV volt, amely tizenkét meccses veretlenségi sorozattal fejezte be a szezont, amelynek köszönhetően egészen az 5. helyig kapaszkodott fel a bajnokságban. Supka Attila együttese ráadásul úgy érte ezt el, hogy az élcsapatok közül legyőzte a Gyirmótot és a Mezőkövesdet, míg döntetlent játszott a Vasassal. A téli igazolások beváltak, a csapat hosszú évek után egységessé vált – igaz, egy fegyelmi ügy azért most is akadt, a DVSC-től kölcsönben a csapatnál szereplő Kovács Ádámtól a Csákvár elleni mérkőzés után megvált a vezetőség.

Birtalan Botond gólja

Kenesei Krisztián gólja

A téli szünetben még két pontra volt a feljutástól a Szolnoki MÁV FC, ennek ellenére tizenöt ponttal lemaradt a második helyről, ez pedig sok mindent elárul a Tisza-partiak tavaszi szerepléséről. Pedig Kis Károly együttese nem kezdett rosszul, idegenben győzte le a Ceglédet és a Mezőkövesdet is, utána azonban hat mérkőzésből csak egyet nyert meg, ezzel el is szálltak az NB I-es reményei. Ha csak a tavaszi hazai mérleget nézzük, az összesen elért egy győzelem is nagyon kevésnek tűnik, így tavasszal is meglátszott a két eredményes csatár, Urbin Péter és Hamar Ádám hiánya. Bár sokan állították, hogy a Szolnok nem is akar feljutni, ennek ellentmond, hogy a csapat megkapta az NB I-es licencet – és jövőre újra próbálkozhat a feljutással.

Az őszi 23 pontjához 22-t tett hozzá tavasszal a hazai mérkőzéseit Gyulán játszó Szeged 2011-GA, amely a legjobb újoncként, a 7. helyen zárt a mezőnyben. Nyilas Elek együttese egy pillanatig sem volt veszélyeztetve a kieséstől és bár az egész tavaszi szezonban sérülések hátráltatták a tréner munkáját (Zaharia Csaba, Molnár F. Tamás, Pozsár Gábor és Gadó Gábor játékára egyáltalán nem számíthatott az edző) a csapat a várakozásokat felülmúlóan teljesített.

Nem lehetnek elégedettek a tavaszi szerepléssel a Zalaegerszegi TE-nél, hiszen a csapat az őszi 8. helyezésről nem tudott előrelépni, így a „senki földjén” végzett a bajnokságban. Pedig a klub ebben a szezonban már megteremtetteaz anyagi feltételeket a sikeres szerepléshez, a csapatépítés azonban a vártnál lassabban haladt. A tavaly nyáron hosszú távú koncepciót megalkotó ZTE-nél főképpen csak annak örülhetnek – a Mezőkövesd elleni 4–0-s sikeren kívül –, hogy Bedi Bence személyében egy 18 esztendős zalai tehetséget sikerült beépíteni a csapatba.

NYOLC CSAPAT KÜZDÖTT A BENNMARADÁSÉRT, AZ UTOLSÓ FORDULÓIG NYÍLT VOLT A KÜZDELEM

Eseménydús tavaszi szezonon vannak túl a Soroksár SC-nél, bár a soroksári érzelmű szurkolók nyilván lemondtak volna az izgalmak többségéről. A tavaszt még a középmezőnyben elkezdő csapatnál a Ceglédtől elszenvedett vereséget követően megváltak Varga Attilától (sőt, a tréner és a klubvezetőség között heves szópárbaj alakult ki) és a játékosból hirtelen edzővé lett Lisztes Krisztián sem tudott csodát tenni, hiszen első hét mérkőzésén csak egy pontot szerzett, így a XXIII. kerületiek a kiesés szélére sodródtak. A hajrában aztán magára talált a gárda, utolsó négy bajnokijából hármat megnyert (két közvetlen riválisát, az Ajkát és a Kaposvárt is legyőzte) és úgy maradt bent a másodosztályban, hogy a Szolnok elleni, utolsó találkozó 87. percében még kiesésre állt, de a 88. és a 92. percben két gólt szerezve fordított, és győzött.

Hektikus tavaszon van túl az SZTK-Erima, amely Székely Tiborral kezdte el a szezont, de a trénert a Ferencvárostól elszenvedett 7–0-s Ligakupa-vereség után azonnali hatállyal menesztették. A Mezőkövesd elleni mérkőzés előtt a klubnál korábban már dolgozó Horváth Ferenc foglalta el a kispadot, de a tréner irányításával sem ment jobban a szekér, sőt, az együttes nyolc mérkőzésen át nyeretlen maradt, és csak a 29. fordulóbeli, Siófok elleni győzelemmel maradt bent a másodosztályban.

Rosszul kezdte a tavaszi szezont az FC Ajka, a 21. forduló után kieső helyre csúszott vissza, a gyenge szereplés következtében Zoran Kuntics vezetőedző a Siófoktól elszenvedett 3–0-s vereség után lemondott posztjáról. Bár a klub elnöke, Kaibás Dezső ellenezte az edző távozását, az „örök” beugróé, Jákli Péteré lett a kispad, aki rögtön győzelemmel kezdett és ötmeccses veretlenségi sorozatot épített a csapattal. A 28. fordulóban aratott Cegléd feletti győzelemmel gyakorlatilag meg is menekült az Ajka, de jövőre sokkal nyugodtabb idényre vágynak a bakonyiak.

A 651-BŐL 68 GÓLT VÁLLALT A VASAS

Az NB II most véget ért kiírásában összesen 651 gól született, amely 21.7-es gólátlagnak felel meg. A legtöbb találatot (68-at) a Vasas szerezte, míg a legkevesebbet (24-et) az SZTK-Erima érte el. A Békéscsaba kapta a legkevesebb gólt (23-at), míg a legtöbb találatot (56-ot) holtversenyben a Csákvár és a Cegléd szedte be. A bajnokság során a leghosszabb, huszonegy meccses veretlenségi sorozata a Gyirmót FC Győrnek volt, míg a legtovább, tizennégy mérkőzésen keresztül a Kaposvár maradt nyeretlen.

Hihetetlen mérkőzésen maradt bent a másodosztályban az Aqvital FC Csákvár, az együttes az Ajka elleni utolsó mérkőzés 88. és 94. percében is kieső helyen állt, de egy gólváltást követően a 95. percben Horváth Roland góljának köszönhetően mégis megmenekült. Pedig a tavasz elején még úgy tűnt, hogy nem kell a bajnokság végéig izgulniuk a Fejér megyeieknek, hiszen az első kilenc mérkőzésükből ötöt megnyertek, de ezután jött egy négymeccses vereségsorozat, így az Ajka ellen mindenképpen pontot, pontokat kellett szerezniük. A csapat sikerességét Gajdos Zsolt 14 gólja alapozta meg, aki a 3. helyen végzett a góllövőlistán, de nagy szerepet játszott a sikerben a védelemnek stabilitást adó Szalai Tamás is. A bennmaradás után pedig eldőlt, hogy Bognár György a következő idényben is folytatja munkáját a csapatnál.


A téli szünetben külföldi játékosok szerződtetésében látták a kiesés elleni harc megoldását a Balmazújvárosnál, de a csapat első öt tavaszi meccsén kikapott, aminek következtében Szabó János lemondott az edzői posztról. Helyette Feczkó Tamás vette át a gárdát, amely az utolsó öt meccséből négyet megnyerve benn maradt az NB II-ben.

GÓLLÖVŐLISTA

1. Remili Mohamed (Vasas) 19 gól
2. Ferenczi István (Vasas) 17 gól
3. Gajdos Zsolt (Csákvár) 14 gól
4. Vári Barnabás (Szolnok) 13 gól
Lovrencsics Balázs (Soroksár) 13 gól
6. Máté János (Mezőkövesd) 12 gól
Takács Péter (Mezőkövesd) 12 gól
8. Daru Bence (Siófok, ZTE) 11 gól
Délczeg Gergely (ZTE) 11 gól
Germán Tamás (Szeged 2011) 11 gól
Major Norbert (Ajka) 11 gól
Rajczi Péter (Kaposvár) 11 gól
13. Andorka Péter (Gyirmót FC Győr, Siófok) 10 gól
Eszlátyi István (SVSE-GYSEV) 10 gól

A bizonytalan háttér ellenére másodosztályú szinten remek kerettel vágott neki a tavasznak a Siófok, és első nyolc meccsén úgy aratott öt győzelmet, hogy sorrendben az Ajkát, a ZTE-t és a Kaposvárt is 3–0-ra győzte le. Az anyagi gondok azonban nem oldódtak meg, tavasszal gyakorlatilag pénz nélkül futballoztak a játékosok és a városi önkormányzat segítsége már az utolsó utáni pillanatban érkezett. Mindez rányomta a bélyegét a Balaton-partiak hajrárája, hiszen hét meccsen ötször is vereséget szenvedtek, és a 30. játéknapon hiába egyenlítettek 2–0-ról 2–2-re a Gyirmót otthonában, az egy pont is csak a legjobb kieső pozíciójára volt elegendő (amely akár bennmaradást is érhet majd, mivel az NB I-ből kieső Pápa nem indulhat az NB II-ben, így az MLSZ feltölti a mezőnyt, hogy ne legyen páratlan számú, és a szabályok szerint először szóba kerülő, az NB III-ban legjobb nem feljutóként záró Putnoknak nincs NB II-es licence).

Esztendők óta a bajnokság hajrájában tudta csak bebiztosítani bennmaradását a Ceglédi VSE – a sorozatnak most vége szakadt, hiszen a csapat nem tudott megmenekülni. A Pest megyeiek első kilenc tavaszi meccsükből csak hármat tudtak megnyerni, ez pedig Szabó István állásába került, akinek helyét az addigi pályaedző, Kecskeméti József vette át. A fiatal tréner sem tudott azonban lendületet adni a gárdának, irányításával három bajnokin 12 gólt kaptak, és bár a Kaposvár elleni győzelem után még hajszálnyi remény mutatkozott a bennmaradásra, a Békéscsaba elleni vereség miatt a csapat még legrosszabb kiesőként sem tudott zárni.

Keserves idényen van túl a Kaposvári Rákóczi, amely szégyenszemre utolsó helyezettként búcsúzik a másodosztálytól, pedig a téli szünetben még a 12. helyen állt. Az állandósuló anyagi gondok nemcsak a téli felkészülésen, hanem a tavaszi szezonon is meglátszottak, hiába kezdte el rendezni a korábbi tartozásokat a február végén hivatalba lépett új vezetőség. Az együttes Tamási Zoltánnal kezdte el a tavaszt, de az edző négy sikertelen meccs után bedobta a törülközőt. Kaposváron a megmentőt ekkor ismét Prukner Lászlóban látták, de a zöld-fehérekhez visszatérő tréner sem tudott csodát tenni, irányításával a csapat csak egy mérkőzést nyert meg és már két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy kiesik az NB II-ből. 2014 tavaszán még élvonalbeli csapat volt a somogyi megyeszékhelyen, 2015 augusztusában harmadosztályú lesz...

AZ NB II 2014–15-ÖS SZEZONJÁNAK VÉGEREDMÉNYE
1. Vasas FC 30 21 3 6 68–31 +37 66
2. Békéscsaba Előre 30 18 7 5 42–23 +19 61
3. Gyirmót FC Győr 30 16 11 3 54–32 +22 59
4. Mezőkövesd Zsóry FC 30 13 9 8 53–37 +16 48
5. Soproni VSE-GYSEV 30 12 12 6 46–38 +8 48
6. Szolnoki MÁV FC 30 13 7 10 50–47 +3 46
7. Szeged 2011 30 13 6 11 36–32 +4 45
8. ZTE FC 30 10 8 12 42–47 –5 38
9. Soroksár SC 30 9 6 15 32–41 –9 33
10. Szigetszentmiklósi TK 30 7 12 11 24–35 –11 33
11. FC Ajka 30 8 8 14 43–46 –3 32
12. Aqvital FC Csákvár 30 8 8 14 44–56 –12 32
13. Balmazújváros 30 8 8 14 35–52 –17 32
14. FGSZ Siófok 30 7 10 13 40–52 –12 31
15. Ceglédi VSE 30 6 9 15 33–56 –23 27
16. Kaposvári Rákóczi FC 30 5 8 17 30–47 –17 23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik