Erre is éveket vártak a fradisták; ha Bajner beáll, a Paks betalál!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.02. 14:56
null
Hosszú idő után újra gólzáporos győzelmet ünnepelhettek a fradisták (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Ferencváros bajnoki meccsen öt év szünet után szerzett ismét öt gólt, a Vasas viszont ezt az élvonalbeli szezont sem ússza meg öt kapott gólt hozó meccs nélkül. Találtunk egy NB I-es tabellát, amelyet az Újpest vezet, és megnéztük, mit csinált eddig Bajner Bálint Pakson – amikor beállt, mindig gólt szerzett a csapata. Legek és érdekességek a labdarúgó NB I 14. fordulója után.

ÖT ÉV SZÜNET UTÁN SZERZETT ÖT GÓLT A FERENCVÁROS AZ NB I-BEN

A Ferencváros sorra nyeri meg a bajnoki mérkőzéseit (az eddigi 14 fordulóban 13-szor győzött, csupán a PAFC-cal ikszelt), viszont az NB I-ben gólfesztivált már régóta nem rendezett. 2014 októbere óta – amióta építgeti az immár 34 mérkőzést számláló veretlenségi sorozatát – például egyszer sem szerzett háromnál több gólt a bajnokságban, egészen szombatig, amikor 5–1-re lelépte a Vasast.

A Ferencváros 2010. november 20. után talált be újból ötször egy bajnoki mérkőzésen, akkor a Lombard Pápát verte meg idegenben 5–0-ra, kizárólag légiósok góljaival (a máltai André Schembri háromszor, a cseh Marek Heinz és az argentin Héctor Gabriel Morales egyszer volt eredményes a Prukner László irányította gárdából).

Érdekes, hogy az NB I jelenlegi tizenkét csapata közül – egészen szombatig – a Fradi mondhatta el magáról azt, hogy a leghosszabb ideig nem sikerült legalább öt gólt szereznie bajnoki mérkőzésen. Éveket vártak erre a fradisták, ahogy arra is, hogy csapatuk meggyőző fölénnyel vezesse a bajnokságot (hogy meg is nyerje, arra tovább kell várniuk, de valószínűleg már csak tavaszig).

Ahogy említettük, a Ferencváros 2010 novembere óta várt arra, hogy bajnokin gólfesztivált rendezzen, nézzük a többi csapatot, bajnoki meccsen melyikük mikor ért el legutóbb minimum öt gólt (kiderült, a Fradi várt a legrégebb óta erre):

– a Debrecen októberben a Békéscsaba ellen (7–0);

– az MTK augusztusban a Diósgyőr ellen (5–0);

– az Újpest májusban a PAFC ellen (5–4);

– a Videoton áprilisban a Haladás ellen (7–0);

– a DVTK 2013 októberében a Mezőkövesd ellen (5–0);

– a Paks 2013 márciusában az Újpest ellen (6–0);

– a Bp. Honvéd 2012 szeptemberében a Kaposvár ellen (5–3);

– a Haladás 2012 májusában a Paks ellen (5–0)

A Puskás AFC az NB I-ben még nem szerzett öt gólt, de bajnokin (az NB II-ben) legutóbb 2013 májusában a Baját győzte le 5–2-re, a két újonc közül a Vasas májusban a Csákvárt ütötte ki 6–0-ra, míg a Békéscsaba 2014 márciusában 7–2-re verte meg a Ceglédet a másodosztályban.

Visszatérve még a Fradi szombati, 5–1-es sikerére: a Vasas ellen tehát négy gól különbséggel győzött a csapat, ennyi góllal legutóbb 2014 tavaszán, a Lombard ellen nyert a Ferencváros, méghozzá az ideiglenes otthonául szolgáló Puskás Ferenc Stadionban. Azon a meccsen három légiós (Leonardo, Mateos és Somália) mellett Böde Dániel is eredményes volt, 4–0-ra nyert a Fradi. Azóta élvonalbeli együttes ellen egyszer nyertek négy góllal a zöld-fehérek, a májusi Magyar Kupa-döntőben 4–0-ra verték meg a Videotont. Alacsonyabb osztályú csapatokat viszont időnként a Magyar Kupában (Nagyecsed 10–0, Hévíz 8–0, Vecsés 6–1, Csákvár kétszer 5–0) és a Ligakupában (Szigetszentmiklós 7–1) is megszórtak.

Az 5–1-es vereséget szenvedő Vasas az utóbbi NB I-es szezonjaiban mindig belefutott egy-két nagy verésbe: a 2011–2012-es kiírásban Debrecenben (5–2) és Pécsen (5–1) szedett be öt gólt, egy idénnyel korábban otthon kapott ki 5–1-re a DVSC-től, míg a 2009–2010-es bajnokságban Nyíregyházán és Kecskeméten szenvedett 5–1-es vereséget. Úgy is értékelhetjük a Fradi elleni zakót, hogy az angyalföldiek megkapták a szezonbeli „szokásos” ötösüket… (Alig egy héttel azután, hogy a korábbi szakvezető, Szanyó Károly a Békéscsaba eredményei kapcsán hangsúlyozta, ők nem kaptak négy-öt gólokat, hát most igen, igaz, már Szanyó nélkül.)

Az élő Fradi-sasra is várni kellett, de már ő is ott van a csapat meccsein (Fotó: Hegedüs Gábor)
Az élő Fradi-sasra is várni kellett, de már ő is ott van a csapat meccsein (Fotó: Hegedüs Gábor)

TALÁLTUNK EGY TABELLÁT, AMELYEN AZ ÚJPEST VEZET!

Negyedik győzelmét szerezte meg a bajnokságban az Újpest, a fővárosi lila-fehérek Békéscsabán nyertek 3–1-re. Az újpestiek ebben a szezonban csak a két újoncot, az utolsó előtti helyen álló Vasast és a sereghajtó Békéscsabát verték meg, mind a két együttest otthon és idegenben is legyőzték. A többi csapat ellen viszont csupán hat döntetlenre és négy vereségre futotta tőlük – ezért (is) állnak csupán a 7. helyen.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
Molnár P. (Paks) – Heris (Újpest), Kálnoki Kis (Újpest), Ramírez (Ferencváros) – Varga R. (Ferencváros), Papp K. (Paks), Balogh B. (Újpest), Bertus (Paks), Sesták (Ferencváros) – Diagne (Újpest), Gaál B. (Haladás)

Ha azonban olyan tabellát állítunk össze, amelyben csak az újoncok – azaz a Vasas és a Békéscsaba – elleni mérkőzések eredményeit vesszük számításba, akkor az Újpest áll az élen. Igaz, az összes riválisánál több meccset játszott a két újonccal, ám az is tény, hogy rajta kívül csak a Debrecen, a Ferencváros és a Paks százszázalékos az angyalföldiek és a csabaiak elleni meccseken, és akad olyan együttes is, amely egyetlen pontot sem szerzett még a két újonc ellen – méghozzá éppen a bajnoki címvédő Videoton.

Tíz csapat sorrendje a két újonc, a Vasas és a Békéscsaba ellen elért eredmények alapján:

TABELLA AZ ÚJONCOK ELLENI MÉRLEG ALAPJÁN
1. Újpest 4 4 10–2 12
2. Debrecen 3 3 11–2 9
3. Ferencváros 3 3 8–1 9
4. Paks 3 3 9–3 9
5. Diósgyőr 3 2 1 4–2 7
6. Haladás 2 1 1 2–1 4
MTK 2 1 1 2–1 4
8. Bp. Honvéd 2 1 1 4–2 3
9. Puskás AFC 2 1 1 2–2 3
10. Videoton 2 2 1–4 0

VAN BAJNER ÉS VAN PARTY IS PAKSON – A NYERŐ CSERE ÉS A HÉT CSAPATA


Az októberben szerződtetett Bajner Bálint a harmadik bajnokiját játszotta az elmúlt hétvégén a Paksi FC-ben, mindháromszor csereként állt be, és mindháromszor a csere után, illetve annak környékén gólt szereztek a tolnaiak.

Csertői a becserélésre váró Bajnert ölelgette a felcsútiak öngóljánál
Csertői a becserélésre váró Bajnert ölelgette a felcsútiak öngóljánál

A Puskás Akadémia elleni meccsen a 80. perc környékén, amikor szólhattak Bajnernek, hogy be fog állni, még 2–2-es döntetlent mutathatott az eredményjelző, már éppen ott állt az oldalvonal mellett a cserére várva, amikor Stipe Bacelic-Grigic öngóljával megszerezték a vezetést a paksiak. Érdekes jelenet volt, amikor a pálya szélén Csertői Aurrél épp a becserélésére váró Bajnert kezdte el ölelgetni, legalább úgy, mintha ő talált volna a kapuba. Aztán beállt Bartha László helyére (korábban, amikor az SZTK elleni edzőmeccsen még rejtegetni próbálták őt a paksiak, akkor a meccstudósításban Bartha „álnéven” szerepelt), és hat perccel később a Paksi FC Hahn János góljával beállította a 4–2-es végeredményt.

Egy héttel ezelőtt Bajner a 65. percben állt be, ami után még két gólt szerzett a Paks, és fordított 3–2-re Békéscsabán. Az első meccsén, az Újpest ellen pedig három perccel a beállása után lőtték a győztes gólt a tolnaiak.

BACELIC-GRIGIC ÖNGÓLJA, BAJNERÉK ÖRÖME

Más kérdés, hogy az angol harmadosztályból hazatérő csatár ezekből a gólokból még nem sok szerepet vállalt. Az InStatFootball adatai alapján az eddigi meccsein összesen 67 percet töltött a pályán, volt nyolc szabálytalansága, 12 pontos passza (ez 71 százalékos pontosságnak felelt meg), 14 nyertes párharca (37 százalékos sikeresség), 18 labdavesztése és egyetlenegy lövése, amely viszont el is találta a kaput, még ha gól nem is született belőle.

Itt tart Bajner, a Paks pedig ott, hogy a Puskás Akadémia elleni 4–2-es sikerével nálunk kiérdemelte a forduló csapata címet. Csertői Aurél együttese sorozatban immár a negyedik bajnokiját nyerte meg, ugyanilyen győzelmi sorozatot legutóbb 2014 április-májusában produkáltak Bartháék.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét színpárja: a zöld és a fehér. Az NB I tabellájának élén ugyanis három zöld-fehér csapatot találhatunk: a listavezető Ferencvárost a Paks és a Haladás követi a 2. és 3. helyen.

A hét játékosa: Balogh Balázs. Az újpesti középpályás két gólpasszával és egy góljával főszerepet játszott abban, hogy csapata 1–0-s békéscsabai vezetés után fordított, és 3–1-re győzött.

A hét gólját a Vasas csatára, Vojo Ubiparip jegyezte, aki jó 20 méterről, balról lőtt a ferencvárosi kapu hosszú alsó sarkába. Az előző szezonban még a lengyel Lech Poznanban szereplő támadó több mint egy év, 2014. július 20. után szerzett ismét gólt bajnoki meccsen.

A hét cseréje Sejben Viktor. A Vdeoton 19 éves támadója, Sejben Viktor második NB I-es meccsén megszerezte első gólját, miután a szünetben beállt Filipe Oliveira helyére. Az ő találatával egyenlített a Vidi, amely később meg is nyerte a találkozót. A fehérváriak sorozatban az ötödik 2–1-es sikerüket aratták a DVTK ellen.

A hét legszerencsétlenebb csapata a Puskás Akadémia. Előbb a földbe rúgott, így büntetőt hibázott a felcsútiak csatára, Lencse László, majd Bacelic-Grigic látványos öngólt fejelt.

LENCSE LÁSZLÓ KIHAGYOTT BÜNTETŐJE 1:30-NÁL

A hét légiósa Cristian Ramírez. Az ecuadori védő a Vasas ellen 23 perc alatt két gólpasszt adott (egyet Sestáknak, akit a 13. fordulóban is kiszolgált a DVTK ellen), és egy gólt lőtt is, amely után Thomas Doll vezetőedzőnek mondott köszönetet. A legutóbbi három forduló mindegyikében jeleskedett valamelyik mutatóban, összesen két gólt és három gólpasszt ért el a három meccsen.

A HÉT SZURKOLÓJA – Látványos zászlóerdő, mögötte egyetlenegy felcsúti drukker (Fotók: facebook.com/paksifcofficialsite)
A HÉT SZURKOLÓJA – Látványos zászlóerdő, mögötte egyetlenegy felcsúti drukker (Fotók: facebook.com/paksifcofficialsite)
14. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés
Játékvezető Nézőszám
Október 31., szombat
15.30
Paks–Puskás Akadémia 4–2
Karakó Ferenc
1186
15.55DVSC–Honvéd 0–0
Németh Ádám
2746
18.00 Videoton–DVTK 21
Vad II István
2413
18.00 MTK–Haladás 01
Iványi Zoltán
714
17.55 FTC–Vasas 5–1 Farkas Ádám
6873
18.00 Békéscsaba–Újpest 13
Bognár Tamás
1485
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 13 1 32– 6 +26 40
2. Paksi FC 14 7 4 3 21–12 +9 25
3. Szombathelyi Haladás 14 6 6 2 12–10 +2 24
4. MTK Budapest 14 6 4 4 19–14 +5 22
5. Debreceni VSC-Teva 14 5 6 3 21–14 +7 21
6. Videoton FC 14 6 8 16–17 –1 18
7. Újpest FC 14 4 6 4 18–16 +2 18
8. Budapest Honvéd 14 4 5 5 16–18 –2 17
9. Diósgyőri VTK 14 4 3 7 15–25 –10 15
10. Puskás Akadémia FC 14 2 6 6 16–21 –5 12
11. Vasas FC 14 3 1 10 10–22 –12 10
12. Békéscsaba Előre 14 2 2 10 12–33 –21 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik