Eldől, hogy a Bp. Honvéd és a Mol Fehérvár közül melyik klub esik ki az NB II-be!

Vágólapra másolva!
2023.05.27. 07:16
null
KEREZSI Zalán (balra) a Bp. Honvéd legutóbbi 4 bajnokiján 3 gólt szerzett, DÁRDAI Pál (jobbra) 28 bajnokit játszott az idényben, mérlege 5 gól, 8 gólpassz (Fotó: Kovács Péter, Török Attila)
Hogy melyik csapat lesz a másik kieső a Vasas mellett? A pontelőnnyel induló Vidi? Vagy az évek óta a bennmaradásért harcoló kispestiek? Erre kerestük a választ, no meg arra: miért e két együttes került ebbe a helyzetbe?

 

Ha a Bp. Honvéd kettővel több pontot szerez az utolsó fordulóban, mint a Mol Fehérvár FC, akkor a piros-kékek esnek ki. A tippelők elsöprő többsége szerint azonban a Fejér vármegyeiek nem hibáznak, a már kiesett Vasast idegenben is legyűrik, a körülmények tehát a Felcsúton fellépő kispestiek ellen szólnak, de akárhogy is alakul: szégyenteljes idényt zár az egykori Videoton. És az esetleges búcsú sem lenne „hirtelen felindulásból elkövetett” kiesés, évek óta lassan, de biztosan csúszott lefelé a tabellán a gárda, amely 2018 tavaszán bajnoki címet szerzett. És akkor nemcsak Fehérváron, másutt is úgy hitték, az akkor két ponttal megelőzött Ferencvárossal továbbra is, éveken át szoros csatát vív majd a koronázóváros együttese. Ám azóta a zöldek egyeduralkodóvá váltak, és ebben a fehérvári zuhanásnak is jelentős szerepe van, mert az addig legerősebbnek hitt rivális egyre jobban elmaradt a rekordbajnoktól.

A kétpontos előny 2018-ban elegendő volt a diadalhoz, sőt bajnoki címet az ezüstérmessel azonos pontszámmal is lehet nyerni, de azóta iszonyú szakadék keletkezett a Fradi és a Vidi között – a vidéki klub aranyérme óta pontosan száz ponttal gyűjtött többet a Ferencváros.

Kereken száz ponttal!

Az ugye egy döntetlen mellett 33 győzelemnyi különbség.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

 

A 2018–2019-es idényben 13, aztán megint 13, majd 22, aztán 23 pont volt a két csapat között, és a záró forduló előtt 29 ponttal állnak előrébb az Üllői útiak – de Fehérváron már jó ideje nem az FTC-t figyelik, hiszen a differencia szép lassan átlagosan évi húsz pontra nőtt. A csúszást természetesen érzékelte a klub vezetősége, és látszólag mindent megtett, hogy helyes útra terelje a klubot. A 2018-as bajnoki cím és a következő idény ezüstérme a szerb vezetőedző, Marko Nikolics nevéhez fűződött, akit a spanyol Joan Carrillo követett 2019 novemberében. A 2020–2021-es bajnokságban három (Márton Gábor, Szalai Tamás, Szabics Imre), a mostani évadban ugyancsak három (Michael Boris, Huszti Szabolcs, Bartosz Grzelak) vezetőedző irányította, irányítja a szakmai munkát, miközben a sportigazgatói széket Kovács Zoltán után Sallói István, majd Juhász Roland foglalta el.

Ennyi szakember tévedne?

Valamennyien alkalmatlanok?

NS tipp: CSERHÁTI András
„SZOKÁS SZERINT a kispesti szurkolók néhány óra alatt megvették az összes belépőt a felcsúti stadion vendégszektorába, így az elmúlt években sorra pofonokat kapó szurkolók szombat este sem hagyják magukra a csapatot. Pontosabban, inkább a klubot… A hazaiak a bronzért hajtanak, a vendégek a remélt bennmaradásért, amelyet csak angyalföldi segítséggel és győzelemmel érhetnek el – a két együttes közötti minőségi különbséget látva csoda lenne, ha Honvéd-győzelem születne.”

Vagy ennyire nem ugyanazt látták? Mindenesetre mindkét poszton túl nagy a fluktuáció, kapkodónak tűnik a döntéshozatal – a kiszámíthatóság, a türelem ritka madár Sóstón. Miközben a szakvezetők egymásnak adták a kilincset, az öltözőben az indokoltnál talán kisebb változásokat figyelhettünk meg. A játékosok úgy érezhették, ha nem megy, majd kirúgják azt, aki ott toporzékol a kispad előtt... Ahogy mindenhol, itt is voltak érkezők és távozók folyamatosan, de mintha sokan túlságosan régóta lennének a klub nagyon megbecsült játékosai – akik azonban ezt a tiszteletet nem becsülik meg. A Ferencváros és a Fehérvár költségvetése közti különbség nem érv az öt év alatt felgyűlt százpontos Fradi-többletre, és mert a minőségi feltételek adva vannak, kívülről nehéz megmondani, mi okozza a kudarcsorozatot. Amely, hangsúlyozzuk újra, nem idei termés, az előző tavaszon hét egymást követő bajnokin kapott ki a Vidi, egyetlen árva döntetlen sem jött össze, a huszonegy megszerezhető pontból éppen huszonegy úszott el – vagyis voltak már feltűnő jelei a mélyrepülésnek.

NS tipp: VAJDA György
„PARANCSRA VAGY ANÉLKÜL, de a Mol Fehérvár nem eshet ki az NB I-ből. Ehhez persze győznie kell Angyalföldön, és nem lehet kétség, meg is nyeri a Vasas elleni mérkőzést. Onnantól kezdve pedig már csupán az a kérdés, hogy a következő bajnokságot tiszta lappal kezdi-e a csapat. Egy biztos, ha továbbra is gazdátlanul, a bizonytalanság kötelén imbolyog, újabb nehéz esztendő vár a háromszoros magyar bajnokra.”

Jóllakottság? Motiválatlanság? A túl jó fizetés is kontraproduktív egy idő után? Nos, ezekre mind a fehérvári vezetői szobákban kell megtalálni a választ, különben a rossz sorozat folytatódik. Fehérváron már régen nem a Fradi az igazodási pont, korábban a Kisvárda, a Puskás Akadémia, ezúttal a Kecskemét, majd szinte a teljes mezőny elhúzott a Viditől (a KTE sikere épp azt mutatja, a sikeréhség a pénzügyi háttérnél is fontosabb lehet), és ha a kiesést el is kerülik Fehérváron, egy új csapat, főképp egy motivált új együttes felépítése elkerülhetetlenné vált.

Van, aki azt gondolja: az esetleges kiesés iszonyú fájdalmas lenne, de hosszú távon lehetőséget teremtene a teljes szemléletváltásra.

Hasonlóképpen gondolkodnak néhányan Kispesten is: kérdés persze, hogy egy osztállyal lejjebb milyen anyagi lehetőségekkel vágna neki a folytatásnak a klub. Hiszen az elmúlt hónapokban is lehetett hallani csúszó fizetésekről és ki nem fizetett prémiumokról, márpedig az NB II-ben közel sem érkezik annyi pénz a központból, mint az élvonalban. Persze a klubvezetőségnek – amelyből Chris Docherty sport­igazgatót és Ivan Kepcija szakmai tanácsadót már el is küldték, az utánuk maradó romhalmazt másnak kell eltakarítani – nem volt kötelező szórni a pénzt és horribilis összeget ajánlani néhány légiósnak, akik „beleültek a jóba”, fejőstehénnek nézve a lassan 114 éves patinás klubot.
Hogy a Honvéd idáig süllyedt az elmúlt négy évben, amióta George F. Hemingway eladta a klubot, azért az erélytelen, bratyizós vezetőség tette a legtöbbet: szinte soha semminek nem volt következménye, olyan gyenge képességű labdarúgókat szerződtettek, akiket kis túlzással többet lehetett látni a pesti éjszakában, mint a Temesvár utcai edzőközpontban... Supka Attila 2019-ben még a negyedik helyre és Magyar Kupa-döntőbe vezette a klubot, de az új vezetőség nem tartott igényt a munkájára. Ezután egymásnak adták a kilincset az edzők: Giuseppe Sannino, Pisont István, Bódog Tamás, Horváth Ferenc, Nebojsa Vignjevics, Thomas Courts ült a padon, jelenleg pedig Dean Klafuric irányít.

Négy év, nyolc vezetőedző – kapkodás, hozzá nem értés, amatörizmus. Ennek pedig könnyen kiesés lehet a vége, de nincs ebben semmi meglepő: az előző két bajnoki idényben is csak az utolsó előtti, tavaly májusban pedig az utolsó fordulóban harcolta ki a bennmaradást a csapat. Épp Felcsúton... Azzal az óriási különbséggel, hogy akkor a saját kezében volt a sorsa, most azonban nem ez a helyzet: ha a Vidi nyer, a Honvéd biztosan kiesik. Az pedig külön fricska lehet az élettől, hogy napra pontosan hat évvel a bajnoki aranyérem megszerzése után búcsúzhat a klub az első osztálytól... És kis híján napra pontosan húsz évvel a klub eddigi egyetlen kiesése (2003. május 23.) után. Azóta eltelt 7309 nap – szombat este tíz óra körül kiderül, a 7310. napon a Vidi vagy a Honvéd drukkerei kelnek-e fel boldogabban.

Miután legutóbb kiesett, gyorsan visszajutott a Honvéd
Az 1909-ben Kispesti AC néven alapított, később több névváltozáson átesett Honvéd 1916-ban szerepelt először az első osztályban, ahonnan története során csak egyszer esett ki, a 2002–2003-as idény végén – épp húsz éve. Az 1993-ban még bajnok, 1996-ban kupagyőztes gárda évről évre hanyatlott, gyakran a kiesés ellen küzdött, sokat elárul, hogy 2001 és 2003 között nyolc vezetőedzőt (Tornyi Barnabás, Szurgent Lajos, Glázer Róbert, újra Szurgent Lajos, Ioan Patrascu, Fitos József, Détári Lajos, Őze Tibor, Duró József) fogyasztott el, végül Duró Józseffel esett ki, aki az utolsó kilenc meccsen irányított. De jó hír a kispesti drukkereknek, hogy a 2003-as összeomlás – amikor még a klub megszűnése is a levegőben lógott – után hamar talpra állt a csapat, Gálhidi György irányításával rajt-cél győzelemmel megnyerte a másodosztályt, miközben a Magyar Kupa döntőjéig is eljutott. És azóta is folyamatosan az élvonalban szerepel. Vagy szerepelt? (B. Z.)
Az évezred legrosszabb fehérvári helyezése
 Azt még nem tudjuk, hogy benn marad-e a Mol Fehérvár, de azt biztos, hogy a legjobb esetben is csak a tizedik helyen végezhet – márpedig akkor ebben az évezredben ez lesz a legrosszabb szereplése. Egészen 1999-ig kell ugyanis visszamennünk az időben, hogy ennél gyengébb helyezést lássunk a fehérváriak neve előtt, akkor 16.-ként kizúgtak az NB I-ből. Az 1999–2000-es idényben a másodosztály bajnokaként rögtön visszajutott az élvonalba, azóta a következő helyezéseket érte el a bajnokságban: 2001 – 8.; 2002 – 5.; 2003 – 8.; 2004 – 8.; 2005 – 8.; 2006 – 3.; 2007 – 6.; 2008 – 5.; 2009 – 6.; 2010 – 2.; 2011 – 1.; 2012 – 2.; 2013 – 2.; 2014 – 4.; 2015 – 1.; 2016 – 2.; 2017 – 2.; 2018 – 1.; 2019 – 2.; 2020 – 2.; 2021 – 3.; 2022 – 4.
Tehát 2009 óta nem végzett a negyediknél rosszabb helyen, miközben háromszor bajnok is volt – most viszont erősen rezeg a léc Marcel Heisteréknek. (B. Z.)     
VÉLEMÉNYEK

DAJKA László, a Honvéd korábbi középpályása: „Borzasztóan nehéz kimondani, hogy volt csapatomon már csak a csoda segíthet. A Mezőkövesd elleni meccsig még nagyon bíztam, de most már nagyon győzködnöm kell magamat, hogy higgyek a bennmaradásban. A Honvéd melletti elkötelezettségemen és a klub iránt érzett szeretetemen az esetleges kiesés sem változtathat, de az elmúlt két-három évben hiba hibát követett, és egyáltalán nem véletlen a most kialakult helyzet. De az esély még él, a remény hal meg utoljára.”
KOZMA Mihály, a Honvéd korábbi csatára: „A szívem azt mondja, hogy benn marad a Honvéd az NB I-ben, de ha reálisan nézem, erre már csak halvány remény van. Nem a csapaton múlik most már, a másik meccsnek is neki kedvezően kell alakulnia. Amikor volt rá lehetőségem, személyesen elmondtam a véleményemet a vezetőségnek, de a sajtóban nem szeretnék semmi negatívat mondani, van anélkül is elég baja most a klubnak. Csaknem huszonöt évet töltöttem a Honvédnál, vérzik a szívem, ha arra gondolok, valószínűleg kiesik.”
VINCZE István, a Honvéd korábbi csatára: „Nehéz helyzetben van a Honvéd, mert győzelmi kényszerben kell játszania a Puskás Akadémia otthonában, és a felcsútiak kerete sokkal erősebb, és fontos nekik is a három pont. Ezt ugyan még ki lehetne egyenlíteni, de az egész éves fejetlenség most visszaüt. A Mezőkövesd ellen is a fiatal magyar játékosok voltak a legjobbak, rájuk többet kellett volna építeni. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Vasas meglepi a Fehérvárt, de nem lérzem ebben a Honvédban, hogy ki tudja harcolni a bennmaradást. Legfeljebb tíz százalék esélyt adok neki.”
GYIMESI László, a Honvéd korábbi középpályása: „Minimális esélyt látok a bennmaradásra, de abban bízom, ha már a fiúk állandóan azt szajkózzák, hogy átérzik a felelősséget és a helyzet súlyát, akkor most tényleg át is érzik, és nem csak sablonszöveg ez. De nagyon nehéz a helyzet, nem csak rajtuk múlik már, hanem másik két csapaton is, amelyek közül az egyik, a Vasas számára már nincs tét. A kötelező optimizmus mégis azt mondatja velem, hogy sikerülnie kell! Hogy hány százalék esélyt adnék erre? Hét és felet. Jó, kerekítsünk, legyen nyolc százalék.”
 CSONGRÁDI Ferenc, a Videoton UEFA-kupa-döntőben szereplő labdarúgója, későbbi vezetőedzője: „Sajnos volt már hasonló helyzetben a csapat, ám vezetőedzőként kétszer is sikerült megmentenem a kieséstől. Egyszer a Sopron ellen játszottunk osztályozót, egyszer pedig a DVTK-val. Most egyszerűbb a helyzet, hiszen akár vereséggel is NB I-es maradhat az együttes, igaz, ehhez a Honvédnak nem szabad nyernie. Sok keserűség ért bennünket ebben a bajnokságban, ennek ellenére bízom a mieinkben.”
PETŐ Tamás, a Videoton korábbi labdarúgója, később pályaedzője: „Mára már nemcsak mint a csapat egykori futballistája és mint a korábbi szakmai stáb tagja kötődöm a Mol Fehérvárhoz, hanem szülőként is, hiszen Milán fiam is az együttes tagja. Nem szívesen mennék bele, mi vezetett a jelenlegi elkeserítő szituációhoz, legyen elég talán annyi, nem ebben az évben csúszott félre valami. A gondok ellenére azonban számomra egyáltalán nem kérdés, hogy a Vidi megőrzi NB I-es tagságát. Más forgatókönyvet elképzelni sem tudok.”
FARKAS Balázs, a 2011-ben bajnokságot nyerő Videoton játékosa: „Noha a Vasasról már hónapokkal előbb tudni lehetett, hogy búcsúzik az élvonaltól, azért érdekes meccs várható szombaton. Nagy kérdés, az NB II-re készülő együttes játékosai mennyire lesznek motiváltak. A Vidinek saját kezében van a sorsa, győznie kell, az egyébként élet-halál harccal jellemezhető bajnokin, amelyen egygólos siker is a túlélést jelenti. Egészen biztos vagyok benne, hogy korábbi csapatom nem búcsúzik el az élvonaltól.”
SEBŐK Zsolt, a Videotonnal Magyar Kupát és bajnokságot nyerő kapus: „Szomorúsággal tölt el, hogy volt csapatomról az élvonalban maradás kapcsán kell beszélnem. Sajnálom, hogy ez bekövetkezett, ám hiszem, hogy az utolsó, a kiesés szempontjából rendkívüli fontosságú mérkőzést megnyeri a Vidi. Sajnálatos a kialakult helyzet, sajnálom a játékosokat is, akikben jóval több van annál, mint amit a bajnokság során kihoztak magukból.”

NB I, 2022–2023, 33. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Május 26., péntek
Kecskemét–Kisvárda 1–0
Kecskemét,Széktói StadionPintér Csaba
4457
Zalaegerszeg–Paks 1–1
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Farkas Ádám
2672
Május 27., szombat
20.00: DVSC–Újpest (Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
20.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna
20.00: Vasas–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
Május 28., vasárnap
17.30: Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi Stadion

 

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 32 19 6 7 62–32 +30 63
2. Kecskeméti TE 33 15 12 6 48–32 +16 57
3. Debreceni VSC 32 14 9 9 50–39 +11 51
4. Puskás Akadémia 32 13 11 8 46–41 +5 50
5. Paksi FC 33 14 7 12 57–57 0 49
6. Kisvárda 33 10 13 10 43–49 –6 43
7. Újpest FC 32 11 8 13 42–53 –11 41
8. Mezőkövesd 32 10 9 13 39–43 –4 39
9. Zalaegerszegi TE 33 10 9 14 37–43 –6 39
10. Mol Fehérvár 32 8 10 14 38–43 –5 34
11. Budapest Honvéd 32 8 9 15 33–49 –16 33
12. Vasas FC 32 4 13 15 29–43 –14 25

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik