Gondatlanságból kiesés – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.05.26. 23:33

A KIESÉS SZEMPONTJÁBÓL sorsdöntő mérkőzéseket rendeznek a labdarúgó NB I utolsó fordulójában: a Puskás Akadémia–Bp. Honvéd és a Vasas–Mol Fehérvár dönt a Vasas mellett a másik kieső kilétéről. A 10. helyezett Vidi egy ponttal áll a Honvéd előtt és a búcsúzó piros-kékekhez látogat, míg a kispestiek a bronzéremre hajtó csapat otthonában játszanak.A KIESÉS SZEMPONTJÁBÓL sorsdöntő mérkőzéseket rendeznek a labdarúgó NB I utolsó fordulójában: a Puskás Akadémia–Bp. Honvéd és a Vasas–Mol Fehérvár dönt a Vasas mellett a másik kieső kilétéről. A 10. helyezett Vidi egy ponttal áll a Honvéd előtt és a búcsúzó piros-kékekhez látogat, míg a kispestiek a bronzéremre hajtó csapat otthonában játszanak.

A két nagy hagyományú együttes közül az egyik kiesik. Pedig az elmúlt évtizedben a fehérváriak háromszor nyertek bajnokságot (2011, 2015, 2018), kétszer bejutottak az Európa-liga csoportkörébe (2012, 2018). Ehhez képest a közelmúltban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere éles kritikával illette a csapat szereplését, a lejtmenet okait a gazdátlanságban és a hozzá nem értésben jelölve meg.

George F. Hemingway, a Budapest Honvédot 2019-ig tulajdonló üzletember még keményebben bírálta korábbi klubja jelenlegi vezetőségét: hiába a megfelelő infrastruktúra és biztos anyagi háttér, a szakértelem hiányzik. Hemingway idejében indult be a Magyar Futball Akadémia, mi több, a 2017-es bajnokcsapatban Marco Rossi lehetőséget adott számos saját nevelésű futballistának.

Hogy mi van most? Fehérváron a lengyel Bartosz Grzelak irányítja a csapatot, nem tudni, meddig, de a bizonytalanság és a türelmetlenség korábban is jellemző volt. A Magyar Nemzet megerősítette a bulvársajtóban napvilágot látó információt, hogy több mint egymilliárd forintot költöttek csupán a határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére (magyarán arra, hogy idő előtt „közös megegyezéssel” távozzanak a szakvezetők…). A Honvédtól – mintha éreznék a végstádiumot – egy fordulóval az NB I zárása előtt elment a sportigazgató, Chris Docherty és a szakmai tanácsadó, Ivan Kepcija (vajon milyen tanácsokat adhatott?). A múlt nyáron érkező, a Honvédhoz nyilván nem kötődő skótot és horvátot csak most állították fel. Jelzem, a Honvéd játékerejével – elvileg – tisztában kellett lenniük, 2021-ben 10., rá egy évre 9. volt az együttes.

Mindeközben különböző fórumokon az egykori bajnokok közül Nagy Antal és Sikesdi Gábor szinte esélyt sem ad a bentmaradásra, és ha bármelyik korábbi Videoton-játékost megkérdezik a csapatról, szinte sírva fakad… Nevesincs „szakemberek” irányítanak, nyilván jó pénzért, ha meg nem megy, lehet költeni a határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére.

Mindkét együttesre igaz: ha kiesik, annak oka a gondatlanságban keresendő.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik