THURY GÁBOR
2023.05.26 23:33 Frissítve: 2023.05.31 19:19

Gondatlanságból kiesés – Thury Gábor jegyzete

 

A KIESÉS SZEMPONTJÁBÓL sorsdöntő mérkőzéseket rendeznek a labdarúgó NB I utolsó fordulójában: a Puskás Akadémia–Bp. Honvéd és a Vasas–Mol Fehérvár dönt a Vasas mellett a másik kieső kilétéről. A 10. helyezett Vidi egy ponttal áll a Honvéd előtt és a búcsúzó piros-kékekhez látogat, míg a kispestiek a bronzéremre hajtó csapat otthonában játszanak.

 
Eldől, hogy a Bp. Honvéd és a Mol Fehérvár közül melyik klub esik ki az NB II-be! 

A két nagy hagyományú együttes közül az egyik kiesik. Pedig az elmúlt évtizedben a fehérváriak háromszor nyertek bajnokságot (2011, 2015, 2018), kétszer bejutottak az Európa-liga csoportkörébe (2012, 2018). Ehhez képest a közelmúltban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere éles kritikával illette a csapat szereplését, a lejtmenet okait a gazdátlanságban és a hozzá nem értésben jelölve meg.

George F. Hemingway, a Budapest Honvédot 2019-ig tulajdonló üzletember még keményebben bírálta korábbi klubja jelenlegi vezetőségét: hiába a megfelelő infrastruktúra és biztos anyagi háttér, a szakértelem hiányzik. Hemingway idejében indult be a Magyar Futball Akadémia, mi több, a 2017-es bajnokcsapatban Marco Rossi lehetőséget adott számos saját nevelésű futballistának.

Hogy mi van most? Fehérváron a lengyel Bartosz Grzelak irányítja a csapatot, nem tudni, meddig, de a bizonytalanság és a türelmetlenség korábban is jellemző volt. A Magyar Nemzet megerősítette a bulvársajtóban napvilágot látó információt, hogy több mint egymilliárd forintot költöttek csupán a határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére (magyarán arra, hogy idő előtt „közös megegyezéssel” távozzanak a szakvezetők…). A Honvédtól – mintha éreznék a végstádiumot – egy fordulóval az NB I zárása előtt elment a sportigazgató, Chris Docherty és a szakmai tanácsadó, Ivan Kepcija (vajon milyen tanácsokat adhatott?). A múlt nyáron érkező, a Honvédhoz nyilván nem kötődő skótot és horvátot csak most állították fel. Jelzem, a Honvéd játékerejével – elvileg – tisztában kellett lenniük, 2021-ben 10., rá egy évre 9. volt az együttes.

Mindeközben különböző fórumokon az egykori bajnokok közül Nagy Antal és Sikesdi Gábor szinte esélyt sem ad a bentmaradásra, és ha bármelyik korábbi Videoton-játékost megkérdezik a csapatról, szinte sírva fakad… Nevesincs „szakemberek” irányítanak, nyilván jó pénzért, ha meg nem megy, lehet költeni a határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére.

Mindkét együttesre igaz: ha kiesik, annak oka a gondatlanságban keresendő.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.06.03 00:11:45

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Hogy hogyan és ki miatt alakult így, azt nehéz szétszálazni.

2023.06.01 22:48:55

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindig van egy center, akire kijön a figura.

2023.05.31 19:26:42

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Honvédra jutó milliárdokból a már hajléktalanmentes akadémiára is támaszkodva, a csodálatos új Bozsik Arénában rendre viszonylag sok szurkoló előtt futballozva kellett volna egy olyan aprócska sikert elérni, mint a bennmaradás.

2023.05.30 12:18:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2023.05.29 22:43:27

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Megköszönhetik a döntést Vad II Istvánnak, hiszen így van kire mutogatni a kiesés okán, mert ugyebár nálunk ez a legfontosabb. Azért is, mert meggyőződésem, hogy ha összejön a kispesti vezetés, a Fehérvár szerez gólt a Fáy utcában. Hogy miért? Ne kérdezzék. Maradjunk annyiban, hogy biztos vagyok benne.

Ajánló beállításra vár