Dibusz Dénes: ötven tétmérkőzés, nagy védések, no meg újabb bajnoki cím

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.06.04. 08:21
null
Dibusz Dénes (balra) szerint egyik ellenfelük sem adta könnyen magát az idény során (Fotó: Árvai Károly)
Dibusz Dénes, a Ferencváros válogatott kapusa végzett az élen a Nemzeti Sport abszolút rangsorában. A rutinos játékos szerint számos tanulsága volt  nemrégiben befejeződött idénynek, de amondó: soha rosszabbat!

 

– A Ferencváros, sőt az egész NB I-es mezőny legjobbja – ismét – ön lett. Meglepő az újabb elsőség?
– Annyiban lep meg, hogy ismét kapus végzett az élen – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a zöld-fehérek 32 esztendős játékosa. – A mezőnyjátékosoknak talán könnyebb a jó osztályzatokat gyűjtögetni, egy felejthetetlen gólpassz, egy mesteri gól, és máris felhívta magára a figyelmet. Nekünk, kapusoknak nehezebb a jó érdemjegyet kiharcolni, de az én átlagom is azt mutatja, minden csapat eredményessége hátulról indul, és összességében ismét ingadozásmentes idényem volt.

– A rangsorban a második a kecskeméti Banó-Szabó Bence, a harmadik pedig a debreceni Dzsudzsák Balázs lett.
– Éppen ahogyan a bajnoki tabellán is: mi adtuk az első helyezettet, a Kecskemét az ezüstérmest, a Loki pedig a bronzérmest.

– Utólag visszagondolva, nehéznek érezte az idényt?
– Egyik ellenfelünk sem adta könnyen magát... A legszívósabb kihívóink ezúttal a kecskemétiek voltak, sokak meglepetésére. De megérdemelten végeztek a második helyen, le a kalappal előttük. Egész idényben kiegyensúlyozottan szerepeltek.

– Amikor hat pontra olvadt az előnyük, volt miért izgulni?
– Ha nem is remegtünk meg, össze kellett kapnunk magunkat. Volt néhány forduló, amikor mi játszottunk későbbi időpontban, így akadt olyan pillanatnyi állapot, amikor az a hat pont három volt... Észnél kellett lenni! Szerencsére hét fordulóval a vége előtt elkezdtek jönni az eredmények, újra mérkőzéseket nyertünk, és biztosítottuk az újabb bajnoki címünket. Nehéz idényen vagyunk túl.

– Kapusszemszögből milyennek érezte?
– Mindenkinek bele kellett tennie a magáét a közösbe. Ha a kapustól nem jönnek a bravúrok, könnyen vereség lehet a találkozó vége, esetleg döntetlen. Talán az ősszel volt több olyan mérkőzés, amikor főszereplő voltam, de a tavasszal is akadtak azért meccsek, amelyeken kellettek a nagy védések, a bravúrok, a reflexből elkapott labdák. Később, amint a csapat eredményessége a tavaszi szezon közepén némileg visszaesett, nekem is voltak mérkőzéseim, amelyeken nem tudtam extrát hozzátenni a csapat játékához, s ezért maradt bennem hiányérzet.

– Mit gondol, hány tétmérkőzésen lépett pályára az idényben?
– Sokon, nyilván. Az elmúlt években – amióta európai csoportkörbe jutunk a Fradival – általában negyven körüli ez a szám.

– Ezúttal ez ötven.
– Az szép. Valóban, az idén ehhez hozzájött az Európa-liga-nyolcaddöntő két meccse, a Bayer Leverkusen elleni két felejthetetlen összecsapás, valamint a válogatottban is több lehetőséget kaptam. Jó magas ez a szám, érdekes, mégsem éreztem megerőltetőbbnek, mint a korábbi idényeket. Az is lehet, hogy már hozzászoktam az ilyen szintű terheléshez, az átlagosnál jóval nagyobb mérkőzésszámhoz.

– A bajnoki cím ünnepléséhez is hozzá lehet szokni?
– Azt mondják, a jóhoz könnyű hozzászokni... Lehet benne valami. Az idén az MVM Dome-ban találkoztunk a szurkolóinkkal, nagyszerű volt a hangulat, ilyenkor érzi igazán az ember, mennyire szeretik a csapatot. A bajnoki címnek az idén is különös jelentősége volt, az induláskor ezúttal is a fő cél az aranyérem megszerzése volt, örülök, hogy újra sikerült. A nemzetközi kupaszerepléshez a magyar klubok számára ez manapság elengedhetetlen. Sajnálatos, hogy az összes többi kupainduló csapatunk csupán az Európa-konferencialigában indulhat, jó lenne ezen változtatni a következő években. Legalább a Magyar Kupa győztese indulhasson az Európa-liga selejtezőjében!

– Hétfőn Telkiben, a válogatott edzőtáborában van jelenése. Mikor pihen?
– A Montenegró elleni idegenbeli, majd Litvánia elleni hazai találkozó után öt napom lesz a kikapcsolódásra. Az idő rövidsége miatt nem repülünk, nem utazunk távoli helyszínre, a családdal idehaza maradunk, esetleg leugrunk valamelyik közeli tengerparthoz. A lényeg, hogy együtt leszünk.

– Mi volt a mostani idény legfőbb tanulsága?
– Jó néhány volt. Az egyik legfontosabb talán, hogy mindig, minden körülmények között koncentrálni kell! A fókusz nem hagyhat ki egyetlen mérkőzésre sem. A magam részéről nem tudnék különbséget tenni, hogy ezt az aranyérmet vagy a korábbiakat volt nehezebb megszerezni, de soha rosszabb idényt a mostaninál!

A NB I-ES KAPUSOK RANGSORA AZ NS OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
1. Dibusz Dénes (Ferencváros) 6.150 (20)
2. Demjén Patrik (Zalaegerszeg) 5.957 (23)
3. Varga Bence (Kecskeméti TE) 5.909 (22)
4. Riccardo Piscitelli (Mezőkövesd) 5.857 (28)
5. Szappanos Péter (Bp. Honvéd) 5.800 (20)
6. Nagy Gergely (Paksi FC) 5.526 (19)
7. Kovács Dániel (Mol Fehérvár) 5.481 (27)
8. Hindrich Ottó (Kisvárda) 4.950 (20)

A helyezés után a játékosok neve, csapata, illetve az osztályzatok átlaga szerepel, míg az utolsó oszlopban, zárójelben az értékelhető pályára lépések számát tüntettük fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik