Csatárra nem bízzák a csk-szalagot, 40 éves kapusra igen

SZAMOSSZEGI GÁBORSZAMOSSZEGI GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.07.29. 09:12
null
Az újpesti Balajcza Szabolcs megtiszteltetésnek tartja a társak bizalmát (Fotó: Szabó Miklós)
Megnéztük, a labdarúgó NB I-ben melyik klubnál történt váltás a csapatkapitányi poszton, ki a legfiatalabb és legidősebb vezér, és kinek a karjára kerülhetett ideiglenesen a szalag az első fordulóban. Az Újpest rutinos kapusa, a 35 éves Balajcza Szabolcs megkeresésünkre arról beszélt, hogy ki lehet a leginkább alkalmas erre a pozícióra.

 

A labdarúgó NB I első fordulóját követően szétnéztünk a csapatoknál kapitányfronton.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Honvédnál Kemenes Szabolcs helyett a továbbiakban Alekszandar Ignjatovics tölti be ezt a pozíciót, de váltás volt a szombathelyieknél és a paksiaknál is. Előbbieknél Tóth Péter távozását követően Halmosi Péter, utóbbiaknál Éger László visszavonulása után Heffler Tibor lett a kapitány – korábban mindketten helyettesek voltak, amikor az eredetileg kijelölt kapitány nem játszott, ők viselték a karszalagot. Az NB I 1. fordulójában is akadt olyan találkozó, amelyen a csapatkapitány nem került be a kezdő tizenegybe, így ideiglenesen helyettese húzta a karjára a szalagot.

A kapitányok posztok szerinti felosztásából megtudjuk, hogy egyetlen csatárt sem jelöltek a tisztségre. A tizenhat csapatból háromnál kapus, négynél védő, kilencnél középpályás tölti be a csapatkapitányi pozíciót.

Kiderült az is, hogy a legidősebb csapatkapitány továbbra is a Lombard Pápa 40 éves kapusa, Szűcs Lajos, a legfiatalabb pedig a diósgyőriek 26 éves válogatott középpályása, Elek Ákos. Két csapatnál, a Kecskemétnél és a Honvédnál légiós tölti be a posztot. Előbbinél a montenegróiVladan Szavics, aki már hét éve szolgálja a klubot, utóbbinál a fent már említett Ignjatovics, aki két éve igazolt Kispestre.

Nyáron sokáig kérdéses volt Balajcza Szabolcs jövője az Újpestnél, de a megy vagy marad huzavona már a múlté. A rutinos kapus hosszabbított, az első fordulóban a Haladás ellen védett is, nem kapott gólt a találkozón, és továbbra is csapatkapitányként felelt társaiért. Vele beszélgettünk mindarról, ami a szalag viselésével jár.

„Kapusként már hat-hét éve vagyok kapitány, engem a társak titkos szavazáson jelöltek erre a pozícióra. Büszke vagyok rá, de volt olyan időszak, amikor inkább a háttérbe szerettem volna vonulni, ekkor Vermes Krisztián volt a cséká. Ő a személyisége miatt tölthette be ezt a szerepet” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Balajcza Szabolcs, az Újpest csapatkapitánya.

A rutinos játékos arról is beszélt, mi kell ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen erre a feladatra.

„A csapatkapitány kiválasztásában általában a játékos személyisége a döntő. Van, amikor a játékosok szavazzák meg, de akad, amikor az edző dönti el, ki kapja meg a szalagot. Az előbbi számomra nagyobb megtiszteltetés, hiszen mégiscsak a társak bizalmát jelenti” – tette hozzá a 35 éves kapus.

Balajcza szerint nem a játékos posztja a meghatározó ebben a kérdésben, bár ennek ellenkezőjéről is van személyes élménye.

„Pályafutásom alatt megtörtént, hogy egy edző azért váltott le, mert kapusként nem tudok belülről, testközelből vezére lenni a társaknak. Nem hiszem, hogy a játékos posztja a döntő ebben a kérdésben. Jelenlegi edzőnk, Nebojsa Vignjevics év közben vette át a csapatot, ő nem akart ebbe beleszólni, így maradtam csapatkapitány, Kabát Péter pedig az első számú helyettesem. Ha egyikőnk sincs a pályán, Dusan Vasziljevics viseli a szalagot” – mondta az újpesti futballista.

CSAPATKAPITÁNYOK AZ NB I-BEN

Nyíregyháza: Balogh János (31)
Haladás
: Halmosi Péter (34) – korábban Tóth Péter (37)
Bp.
Honvéd: Alekszandar Ignjatovics (szerb, 26) – korábban Kemenes Szabolcs (28)
Videoton: Sándor György (30)
P
écsi MFC: Lantos Levente (34) – az MTK ellen helyettese, Szatmári Lóránd (26) viselte a szalagot
Kecskeméti
TE: Vladan Szavics (montenegrói, 35)
Diósgyőri
VTK: Elek Ákos (26)
P
uskás Akadémia FC: Polonkai Attila (35)
MVM-
Paks: Heffler Tibor (27) – korábban Éger László (37)
MTK:
Kanta József (30)
FTC:
Gyömbér Gábor (26)
Győri ETO:
Lipták Zoltán (29) – a Paks ellen helyettese, Djordje Kamber (30) kezdett kapitányként
Dunaújváros PASE: Böőr Zoltán (35)
Lombard
Pápa: Szűcs Lajos (40)
DVSC
-Teva: Szakály Péter (27) – Nyíregyházán helyettese, Vukasin Polekszics (31) viselte a szalagot
Újpest:
Balajcza Szabolcs (35)

Legfiatalabb csapatkapitányok:
Elek Ákos (26 éves, 1988. július 21.), Alekszandar Ignjatovics (26 éves, 1988. április 11.), Gyömbér Gábor (26 éves, 1988. február 27.)

Legidősebb csapatkapitány:
Szűcs Lajos (40)

NB I, 1. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)JátékvezetőNézőszám
Július 25., péntek
19.00Nyíregyháza Spartacus–Debreceni VSC 1–1
Kassai Viktor
4828
Július 26., szombat
16.30Budapest Honvéd–Dunaújváros PASE 3–0
Farkas Ádám
1100
18.30Videoton FC–Lombard Pápa 3–0
Vad II István
2385
18.30Pécsi MFC–MTK Budapest 0–4
Németh Ádám
1320
20.30Szombathelyi Haladás–Újpest FC 0–1
Solymosi Péter
2950
Július 27., vasárnap
16.30Kecskeméti TE–Ferencváros 1–3
Iványi Zoltán
2432
18.30Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC 2–1
Bognár Tamás
4314
20.30MVM-Paksi FC–Győri ETO FC 2–0
Erdős József1147

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik