Cristiano Ronaldo mögött, de Diego Costa előtt Nikolics

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.07. 09:24
null
Nemanja Nikolics megállíthatatlan az NB I-ben (Fotó: NS-archív)
Továbbra is termeli a gólokat Nikolics Nemanja, a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton csatára, aki már 12 gólnál jár a bajnokságban. A Nemzeti Sport Online  megvizsgálta, hogy Európa őszi-tavaszi lebonyolítású bajnokságaiban hogyan állnak a legjobb góllövők.

 

Hazánkban százszázalékos mérleggel vezeti a bajnokságot a Videoton, amelynek válogatott csatára, Nikolics Nemanja már 12 gólnál jár tíz mérkőzést követően ebben a szezonban (ráadásul sorozatban 11 bajnokin volt eredményes, ugyanis a legutóbbi idény utolsó körében is betalált).

Ahogy azzal már tegnapi cikkünkben is foglalkoztunk, Nikolics jobban rajtolt, mint a legutóbbi négy magyar ezüstcipős (Európa második legeredményesebb gólszerzőjének járt ez az elismerés) az 1970-es, illetve 1980-as években. Igaz, a csatárnak az európai szezon legtöbb góljáért járó Aranycipőre nincs esélye, hiszen ma már a színvonalasabb bajnokságoknál felszorozzák a gólokat, így például a topligákban elért találatok kétszer annyit érnek, mint az NB I-ben született gólok. Ettől függetlenül érdekes, hogyan fest most az idény európai góllövőlistája, hol találjuk rajta a magyar válogatott támadót, és hol találhatók például a magyar válogatott ellen készülő, legeredményesebb románok.

Nikolics a statisztikájával épphogy csak lecsúszott Európa képzeltbeli dobogójának harmadik fokáról, ugyanis a szintén 12 találatnál járó Chris Venables kevesebb mérkőzésből érte el ugyanezt a walesi élvonalban. Nem sok jelentősége van, de érdekesség, hogy Nikolics olyan sztárt is megelőz a listán, mint a Chelsea spanyol válogatott csatára Diego Costa, igaz, a kékek klasszisának hét meccs is elég volt ahhoz, hogy kilenc gólt vágjon a világ talán legerősebb bajnokságában, az angol Premier League-ben.

Nem meglepő, hogy a lista élén a portugál Cristiano Ronaldo áll, aki hét bajnoki alatt (de csak hat meccsen, mert az egyik találkozón nem játszott) 13 gólt szerzett a Real Madridban. Második a Rijekában futballozó (a Fradi ellen játszott az El-selejtezőben, de gólt akkor nem szerzett) horvát Andrej Kramaric, aki bár ugyanannyi találatnál jár, mint Ronaldo, ő kilenc mérkőzésen lépett pályára az eddigi 11 fordulóban.

Érdekesség, hogy felkerült a listánkra a montenegrói Goran Vujovics, aki játszott már hazánkban, például Nikolicshoz hasonlóan a Videotonban, de megfordult Kecskeméten, a Haladásban és Egerben is. Magyarországi karrierje során 68 bajnokin 21 gólig jutott, most viszont tíz meccset követően már 11-nél jár hazájában.

Megnéztük azt is, hogy Magyarország elleni szombati Eb-selejtezőre készülő román válogatottból Claudiu Keserü a legeredményesebb tíz találattal.

EURÓPAI GÓLLÖVŐLISTA
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország) 13 gól (7 forduló alatt)
2. Andrej Kramaric (Rijeka – Horvátország) 13 (11)
3. Chris Venables (Aberystwyth Town – Wales) 12 (8)
4. Nikolics Nemanja (Videoton – Magyarország) 12 (10)
5. Jonathan Soriano (Salzburg – Ausztria)
12 (11)
6. Goran Vujovics (Szutjetszka Niksics – Montenegró)
11 (10)
7. Alekszandre Karapetiani (Dudelange – Luxemburg)
10 (9)
8. Claudiu Keserü (Steaua Bucuresti – Románia)
10 (10)
9. Diego Costa (FC Chelsea – Anglia)
9 (7)
10. André-Pierre Gignac (Marseille – Franciaország) 9 (9)
11. Frédéric Gounonghe (Westerlo – Belgium)
9 (10)
11. Libor Dosek (FC Slovácko – Csehország)
9 (10)
11. Grégory Tradé (CFR Cluj – Románia)
9 (10)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik