BORSOS LÁSZLÓ 2022.07.01 21:55 Frissítve: 2022.07.01 22:30

NB I: az európai kupaindulás a Debreceni VSC célja

Makray Balázs cégvezető, Joao Janeiro vezetőedző és Hajk Hovakimjan klubigazgató bemutatkozóján elhangzott, hogy jövő héten jelenthetnek be érkezőket a Debreceni VSC labdarúgócsapatánál, amely a következő idényben európai kupaindulást érő helyen végezne, s július 9–16. között ausztriai edzőtáborba megy.

Joao Janeiro száz százalékot vár (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló)

Új korszak kezdődött hétfőn a Debreceni VSC életében, a klub ugyanis a gazdasági és szakmai háttér megerősítése érdekében új tulajdonossal bővült, az NSE Sport Invest Kft. megszerezte a részvényeinek 13 százalékát, s a következő három évben vállalta a finanszírozását – a hivatalos kommünikéből az is kiderül, hogy hamarosan megveszi a DVSC Egyesület részét is, így rövid időn belül többségi tulajdonossá válhat.

Ennek apropóján az egyesület sajtótájékoztatót szervezett, amelynek keretében a DVSC Futball Zrt. cégvezetői posztját betöltő Makray Balázs hivatalosan bemutatta az új vezetőedzőt, a portugál Joao Janeirót, valamint ­klubigazgatóját, az örmény Hajk Hovakimjant, s kitért arra, milyen körülmények között szerzett részesedést az örmény hátterű nemzetközi cégcsoport a Lokiban.

„Két hónapja kezdődtek az egyeztetések, amelyek hatalmas intenzitással zajlottak. Egy futballklub esetén a tulajdonosi hányadváltozás általában lényegesen több idő alatt megy végbe, de a megállapodás létrejötte azt bizonyítja, az összes partner elszánt volt, hogy a klub jövőjét a várossal, a DVSC Egyesülettel és az egyetemmel közösen biztosítani tudja, és egy olyan hosszú távú építkezés kezdődjön el, amely a debreceni labdarúgás jövőjét megalapozza, stabil gazdasági és szakmai alapokra helyezi. A partnerek a stadiont, az akadémiát és a diagnosztikai központot látva megbizonyosodhattak arról, hogy a klubnak minden lehetősége megvan arra, hogy a futballszakmai munkát a legjobb infrastrukturális körülmények között végezze. Egy szindikátusi szerződést kötöttünk, amely több fázisból áll. Örömmel jelenthetem be, hogy ennek az első szakasza lezárult, a tranzakció első részlete tegnapelőtt megérkezett a DVSC Futball Zrt.-hez, a feltételek tehát teljesültek, továbbléphetünk. Az egyeztetések során konstruktívak voltak a felek, a város és a tulajdonosok olyan garanciákat kaptak, amelyeket megérdemeltek, továbbra is lesz ráhatásuk a döntésekre. Azért dolgozunk, hogy a DVSC futballját európai színvonalra emeljük.”

Az ambiciózus cél hallatán lapunk rákérdezett, mekkora költségvetéssel gazdálkodhat a DVSC a következő idényben, ám erre nem kaptunk pontos választ, Makray Balázs szerint ugyanis még tart az átvilágítási folyamat, vizsgálják, mire mentek el a pénzek az előző vezetőség regnálása alatt. Annyit azonban elárult, hogy több lesz, mint az előző évadban volt.

Hogy a csapat is jobban teljesítsen a következő idényben, azért a hétfőn kinevezett Joao Janeiro vezetőedző felel. A 41 éves szakember 2021 novemberében intett búcsút a Kisvárdának a DAC kedvéért, ám a dunaszerdahelyiek május végén megköszönték a munkáját.

„Büszke vagyok, hogy a Debrecent képviselhetem – mondta a portugál tréner. – Nagy hagyományú klubhoz érkeztem, tisztában vagyok a BL-történetével és a címeivel. Manapság ritka, hogy nagy százalékban szerepeljenek az első csapatban saját nevelésű játékosok, márpedig a Debrecennél ez a helyzet, ami egyedülálló, s ezt fenn kell tartani. Ami a hozzáállásomat illeti, háromszáz százalékon pörgök, különben nem látom értelmét a munkának. A jó nem elég, nálam több kell, a maximumra van szükség. Nyilvánvalóan erősítésre szorul a keret, meghatározó futballisták is távoztak, ám még korai megmondani, mely posztokra kell igazolnunk. Az elmúlt idényben voltak jó momentumai a csapatnak, de remélhetőleg új idők jönnek.”

Az egy plusz egy éves megállapodást aláíró szakember érkezésének örülnek a klubnál – erről már Hajk Hovakimjan nyilatkozott, aki öt munkanap tapasztalata alapján úgy véli, megvan az összhang a csapat és edzője között. A huszonkilenc éves kora ellenére nemzetközi tapasztalattal rendelkező sportvezető (dolgozott többek között a francia másodosztályú Paris FC és az örmény FC Noah sportigazgatóságán is) a menesztett Tőzsér Dániel feladatkörét látja el, azonban egy külsős alkalmazott bevonásával és Joao Janeiróval közösen dönt a szakmai kérdésekben.

„Két hete vagyok a városban, szeretnék minél több információt gyűjteni. Sok lehetőséget látok az utánpótlásban, a létesítmények csodásak, ám sokkal keményebb munkára lesz szükség, hogy sikeresek legyünk. Ami az első csapatot illeti, senki sem volt megelégedve az előző idénnyel, s nem az eredményesség, hanem a teljesítmény miatt. Nagy célokat tűzünk ki, mindent beleadunk, hogy a következő évad után kiléphessünk a nemzetközi színtérre. A jövő héttől jelenthetünk be igazolásokat, de nagy változás nem várható, mert stabilitásra van szükségünk. A minél hatékonyabb felkészülés érdekében július kilencedike és tizenhatodika között Ausztriában edzőtáborozik a csapat, a külföldi gyakorlás remélhetőleg elősegíti, hogy jól kezdjük a bajnokságot.”

2022.08.13 23:30:21

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek »NB I-es tizenegye« nem csupán a gólok számában jobb…

2022.08.14 14:34:16

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

Már a szünetben is hárommal vezetett a Ferencváros, amely felforgatott kezdőcsapattal is sokkal jobb volt, mint ellenfele.

2022.08.14 14:17:18

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Kétszer állt fel hátrányból a Paks, a Honvéd tíz emberrel fejezte be a találkozót.

2022.08.14 14:38:35

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), LENDVAI MARTIN (percről percre)

Van Nieff révén már a 12. percben vezetést szereztek a vendégek, Mesanovic a hajrában egyenlített.

2022.08.13 12:03:20

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem sok hiányzott a Zalaegerszegnek az újabb fővárosi bravúrhoz, de be kellett érnie egy ponttal.