A VAR volt az idény főszereplője, meg a Ferencváros és a Kisvárda

P. Gy., P. K.P. Gy., P. K.
Vágólapra másolva!
2022.05.19. 16:30
null
A VAR volt a főszereplője az áprilisi FTC–Újpest (2–1) derbinek is: Karakó Ferenc játékvezető visszanézés után, kezezés címén a meccs végén elvette az Újpest második gólját (Fotó: Árvai Károly)
A korábbi évekhez hasonlóan, a labdarúgó NB I 2021–2022-es idényében is igyekeztünk minden forduló előtt és után összegyűjteni a legérdekesebb statisztikákat, történéseket, kiemelni az emlékezetes pillanatokat, gólokat. Alábbi összeállításunkban ezekből válogattunk.   

♦ AZ IDÉNY MEGLEPETÉSCSAPATA A KISVÁRDA. A szabolcsi együttesnek ez volt sorozatban a negyedik évada az NB I-ben, és minden évben előrelépett. 2018–2019-ben 38 ponttal a 9., egy évvel később 42 ponttal a 8. a 2020–2021-esben 46 ponttal az 5., most pedig 59-cel a második helyen végzett. Egyben az első olyan Szabolcs-Szatmár Bereg megyei együttes, amely nyáron sorozatban az ötödik idényét kezdheti meg az élvonalban, és a megye első érmes csapata a magyar bajnokság történelmében.

♦ AZ ÉVAD ÚJDONSÁGA A VAR. Minden oldalról nagy várakozás előzte meg a videobíró szisztéma hazai bevezetését, aztán az indulása után néhány ítélet heves reakciókat váltott ki az edzőkből. Az egyik legemlékezetesebbek közül Bognár Györgyé volt, aki a Ferencváros ellen elvesztett hazai mérkőzés után amiatt kesergett, csapata nem kapott egyenlő bánásmódot – „VAR ide, VAR oda”. Később a mondandóját azzal zárta, hogy „a VAR hülyét csinált a bíróból”. Az MLSZ ezután 350 ezer forintra megbüntette, azzal az indokkal, hogy a játékvezetést szándékos elfogultsággal vádolta meg.

AZ IDÉNY LEGJOBBJAI AZ MLSZ-NÉL
Ádám az év játékosa, Bognár az év edzője a RangAdó Gálán
A DÍJAZOTTAK
A NB I felfedezettje: Baráth Péter (Debreceni VSC)
A legjobb edző: Bognár György (Paksi FC)
A legjobb játékos: Ádám Martin (Paksi FC)
Gólkirály: Ádám Martin (Paksi FC, 31 gól)
A legszebb gól: Ryan Mmaee (Ferencváros, a Mol Fehérvár FC ellen, 2022. március 13-án)
A legjobb játékvezető: Bognár Tamás
A legsportszerűbb csapat: Paksi FC

♦ A BAJNOKSÁG SZÁMAI. 2.83-as meccsenkénti gólátlaggal fejeződött be az idény. Bár volt némi visszaesés az előző, 3.01-es meccsenkénti átlag után, a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság 2015-ös bevezetése óta így is ez a második legmagasabb érték. A leggyakoribb eredmény az 1–1 volt, amely 22-szer fordult elő, egy meccsen a legtöbb gól nyolc találat volt, mind a háromszor 5–3-as elosztásban.

A kapott gól nélküli legtöbb mérkőzése a Kisvárdának volt, 14, ezzel még az FTC-t és és a Puskás Akadémiát (13) is felülmúlta. A legkevesebbszer az Újpest tudta megőrizni kapuját a góltól, ötször. A legtöbbször az MTK maradt gólképtelen, 15 meccsen, a legkevesebbszer a Paks, csupán három alkalommal. A legtöbb gólt (75-öt) a paksiak szerezték és ők is kapták (63-at), a legkevesebbet a Ferencváros (31-et).

A SZEZON SOROZATAI. A leghosszabb veretlenségi szériát a Ferencváros hozta össze, a zöld-fehérek 12 egymást követő bajnokijukon nem kaptak ki. A Gyirmót FC Győr 11 fordulón át képtelen volt nyerni. A Puskás Akadémia március-április folyamán egymás után ötször ikszelt, ezzel klubrekordot állított fel, akárcsak a Fehérvár, amely a tavaszi idényt sorozatban hét vereséggel indította, hiszen ilyenre korábban még sohasem volt példa a piros-kék klub életében.

A téli átigazolási időszak zárása (február 14. éjfél) után az akkor utolsó helyen álló Újpest FC – Zivzivadzéval és Onovóval megerősítve – látványosan „feltámadt”: a következő nyolc bajnoki meccséből hetet megnyert, ebben az időszakban a megszerezhető 24 pontból 21-et gyűjtött be, így két hónapon keresztül az Újpest volt az NB I legeredményesebb csapata .

Furcsaság, hogy bár a Paks után a Zalaegerszeg kapta a második legtöbb gólt, 58-at, mégis a kék-fehérek kapusának, Demjén Patriknak volt a leghosszabb góltalansági rekordja, amely 642 percen át tartott.

Demjén egyébként még azzal is kitűnt a kapusok közül, hogy hétből négy tizenegyest is kivédett ebben a bajnokságban. Legutóbb éppen Dzsudzsák Balázsét, aki előtte öt büntetőből egyet sem hibázott el.

A legtöbb tizenegyest a Paks végezhette el,
12-t, ezekből 10 gól született, a legkevesebbet a Puskás Akadémia, mindössze hármat és egyet sem hibázott el. A legtöbbet a Ferencváros hagyta ki, 10-ből hármat. A legsűrűbben az Újpest ellen ítéltek büntetőt a játékvezetők, 12-szer, és mindet értékesítették is az ellenfelek. A legkevesebbszer az MTK-t, a PAFC-ot és az FTC-t sújtották tizenegyessel, valamennyit háromszor.

A SZEZON EDZŐVÁLTÁSAI. Csak három csapat nem váltott edzőt ebben a bajnokágban: a Puskás Akadémia, a Paks és az utolsóként kiesett Gyirmót. Az NB I-ben legrégebben a felcsútiak mestere van a helyén, Hornyák Zsolt már sorozatban a harmadik idényét dolgozta végig a magyar élvonalban. Az előző bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is összesen 12 szezonközi edzőcsere történt. A legtöbbször, háromszor az MTK váltott, a klub történetében először fordult elő, hogy egy idényen belül négy szakember – Giovanni Costantino, Teodoru Vaszilisz, Márton Gábor, majd Horváth Dávid – irányítson.

♦ AZ IDÉNY LEGTÖBBSZÖR FIGYELMEZTETETT JÁTÉKOSAI. A Zalaegerszeg bosnyák védekező középpályása, Emir Halilovic 31 mérkőzésen 12 sárga lapot gyűjtött be. A fehérvári Fiola Attila is 12 figyelmeztető kártyát kapott, csak ő 26 bajnokin 10 sárga és 2 piros megosztásban.

AZ ÉVAD JUBILEUMA, MEGLEPETÉSEI. A Kisvárda a tavaly júliusi nyitó fordulóban 100. NB I-es mérkőzését játszotta, és az ünnep jobban nem is sikerülhetett volna, hiszen az Üllői úton 2–1-re legyőzte a Ferencvárost, amelynek a kispadján itthon akkor debütált az osztrák Peter Stöger – egyúttal ez volt az idény egyik legnagyobb meglepetése is. De ha már meglepetések: a Paks és az MTK 3–0-s Üllői úti sikere is a megdöbbentő kategóriába tartozik. Utóbbi már csak azért is, mert a kieső MTK ellen három meccsen egyetlen gólt sem szerzett az FTC (a 0–3 mellett kétszer 0–0-ra végeztek). További meglepetés, hogy a Ferencváros a másik kiesőt, a Gyirmótot sem tudta hazai pályán legyőzni (1–1), igaz, idegenben kétszer is megverte (2–1-re és 2–0-ra).

A LEGNÉZETTEBB MECCSEK. A legnépesebb közönség előtt az áprilisi Ferencváros–Újpest (2–1) derbit játszották, a meccsre 20 155 néző látogatott ki. A második helyre 17 349 nézővel a két csapat tavaly szeptemberi Üllői úti rangadója került (3–1), míg a harmadik a zöld-fehérek MTK elleni 3–0-s vereséggel, majd aranyéremosztással zárult találkozója lett, amit 13 199-en láttak a helyszínen.

Az átlagnézőszám emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, a NELA összegzése alapján 2568-ról 2714-re (az előző idény számaiba a koronavírus-járvány miatt zárt kapus meccseket nem számolták bele). A pandémia előtti utolsó, 2018–2019-es idényben a mostaninál többen látogattak ki az élvonalbeli találkozókra, a NELA szerint akkor átlagban 3279-en.

AZ IDÉNY LEGFORDULATOSABB MÉRKŐZÉSE. Még a 2. fordulóban játszották a Mezőkövesd–Zalaegerszeg (3–2) találkozót, amelyen aztán minden volt: öt gól, két sárga és három piros lap, plusz egy lelátóra felküldött vezetőedző, elromlott, majd megjavult VAR; visszavont gól és tizenegyes, videobíró által megítélt büntető és 55 perces első félidő. Pillók Ádám eddigi élvonalbeli játékvezetői pályafutása szinte összes piros lapját – egyet leszámítva – ekkor osztotta ki. A főnökei aligha lehettek elégedettek a teljesítményével, mert legközelebb csak majdnem három hónap múlva vezethetett újra NB I-es meccset. Viszont márciusban megint ő kapta a Mezőkövesd–ZTE (0–0) meccset, hogy aztán azóta egyetlen másik élvonalbeli mérkőzésre sem jelölték ki.




AZ IDÉNY KÉSŐI FELTÁMADÁSA. Az MTK 29 forduló után mindössze 6 győzelemmel, 26 ponttal és 19 rúgott góllal állt az utolsó helyen. Ezután Márton Gábor helyére Horváth Dávidot nevezték ki vezetőedzőnek, akivel a csapat veretlen maradt: 3 győzelem, 1 döntetlen, 9 szerzett gól. Ennek ellenére a 11. pozícióban zárva a kék-fehér csapat ismét búcsúzott az NB I-ből 2017 és 2019 után harmadszor, és ebben az időszakban egyedül tavaly, Michael Borisszal nem végzett nem kieső helyen az élvonalban.

AZ ÉVAD GÓLJA ÉS GÓLSZERZŐJE. Ez egy abszolút szubjektív kategória, de Ádám Martinnak február 6-án az Üllői úton lőtt távoli bombája sokáig emlékezetes marad. A paksi támadó 31 találattal lett gólkirály, ennél többre az 1979–1980-as idény óta senki sem volt képes. Akkor Fazekas László 36 góllal lett a legeredményesebb hazai gólvágó és ez a teljesítmény európai Ezüstcipőt ért neki. Az M4 Sport szurkolói szavazásán egyébként a ferencvárosi Ryan Mmaee Fehérvár elleni találata lett az első.

A BAJNOKSÁG SZÜLÉSE. Horváth Ferenctől megszokhattuk a mérkőzések utáni, meghökkentő nyilatkozatokat, az őszi záró fordulóban a Ferencvárostól – a 92. percben kapott góllal – elszenvedett vereség után mégis tudott újat mondani a Honvédtól tavasszal menesztetett szakvezető. Tehetetlenségében feltette a költői kérdést: „Mit csináljak? Szüljek egy lovat?" Majd őszi értékelésében ezt mondta: „az utolsó tíz percet ha levesszük, lehet, hogy mi vezetjük a bajnokságot.”



AZ IDÉNY KÖNNYEI, NEHÉZ PILLANATAI. Ezekből is volt jó néhány. A Szabó József fehérvári gólrekordját megdöntő Nikolics Nemanja a sorozatos vereségek utáni elkeseredésében, a kispesti Szappanos Péter a bennmaradás kiharcolása utáni megkönnyebbülésében, Révész Attila, a fennállása legjobb helyezését elérő Kisvárda sportigazgatója pedig a záró mérkőzés után meghatottságában pityeredett el a kamerák előtt. Míg Fiola Attila akkor keseredett el, amikor az FTC elleni hazai vereség után a szurkolók leöntötték sörrel.

Szappanos Péter, miután a Honvéd kiharcolta a bennmaradást (Fotó: Török Attila
Szappanos Péter, miután a Honvéd kiharcolta a bennmaradást (Fotó: Török Attila



♦ TOVÁBBI STATISZTIKÁK, MUTATÓK. Végezetül összegyűjtöttünk néhány érdekességet az InStat Sport statisztikáiból.

A paksi lövések közel fele eltalálta a kaput: meccsenként átlagosan 15.9 kísérletből 7.3, ami 46 százalék. Az FTC-nél ugyanez az arány 43 százalék volt (14.5/6.3), a többi csapatnál 40 százalék alatti. Ugyanakkor a Paks is vezette a legtöbb támadást mérkőzésenként, 106-ot, 2. a Fradi (93), 3. a Puskás akadémia (91), utolsó a DVSC (79).

Átlagosan a Ferencváros birtokolta a legtöbbet a labdát, 60 százalékban (átlagosan meccsenként 31:35 percet), az 56 százalékot (29:14 perc) teljesítő Fehérvár és az 52 százalékot produkáló ZTE (27:47 perc) előtt. Érdekesség, hogy a labdabirtoklást játékpercekben rangsorolva a legtöbb gólt szerző Paks az utolsó, átlagosan 22:39 percet volt a tolnaiaknál a labda meccsenként. A legtöbbször a Paks veszítette el a labdát saját térfelén (82/meccs), nem véletlen a legtöbb kapott gól.

A legpontosabban a ferencvárosiak passzoltak, 85 százalékban voltak jók az átadásaik (566-ból 480 meccsenként), megelőzve a 2. helyen végző Fehérvárt (542/450, 83 százalék) és a 3. ZTE-t is (497/409, 82 százalék). Utolsó a Paks 73 százalékkal (400 passzból 293 volt a pontos).

A legtöbb sikeres cselt a zalaegerszegiek (meccsenként 18-at), a legtöbb szerelést (20) és ellenfél térfelén szerzett labdát (16-ot) a paksiak mutatták be mérkőzésenként.

Így fest az egyéni teljesítménymutatók, úgynevezett InStat-indexek alapján összeállítható legjobb csapat: Dibusz (FTC, InStat-index: 230) – Botka (FTC, 225), Kovacevic (FTC, bosnyák, 248), S. Mmaee (FTC, marokkói, 240) Civic (FTC, bosnyák, 239) –Nego (Fehérvár, 230), Nguen (FTC, norvég, 235), Laidouni (FTC, tunéziai, 245), Bumba (Kisvárda, román, 227) – R. Mmaee (FTC, marokkói, 234), Ádám (Paks, 231). A legmagasabb átlagot az FTC bosnyák védője, Adnan Kovacevic produkálta.

AZ NB I VÉGEREDMÉNYE
1. Ferencvárosi TC3322 5 660–31+2971
2. Kisvárda331611 650–34+1659
3. Puskás Akadémia331412 743–34 +954
4. Mol Fehérvár3313 91148–43 +548
5. Újpest FC3312 81350–48 +244
6. Paksi FC3312 71475–63+1243
7. Debreceni VSC3310 91445–52 –739
8. Zalaegerszegi TE3310 91444–58–1439
9. Budapest Honvéd3310 81548–51 –338
10. Mezőkövesd3310 81537–49–1238
11. MTK Budapest33 9 91528–50–2236
12. Gyirmót FC Győr33 7111534–49–1532
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik