A statisztikák szerint ő az NB I legjobbja! Ugrai meg a cselkirály!

HARMATH ÁKOS, PÓR KÁROLYHARMATH ÁKOS, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2017.12.21. 16:34
null
Marcos Pedroso és Ugrai Roland párharca – a legmagasabb InStat-indexű játékos a legtöbbet cselezővel (Fotó: Földi Imre)
A Nemzeti Sport Online-on a labdarúgó NB I őszi szezonjára visszatekintő cikkeink sorában ezúttal az InStat statisztikai elemzőrendszer számai segítségével vizsgáljuk meg az egyéni teljesítményeket. A hatalmas adathalmazból számos érdekesség kitűnik, amiket a pályán azonnal talán nem is lehet észrevenni, esetleg kevéssé feltűnőek. Lássuk például a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó, vagy éppen a legtöbbet cselező, leghatékonyabban lövő, legtöbb párharcot nyerő játékosok listáját.

 

MARCOS PEDROSÓÉ A LEGJOBB INDEX, LANZAFAME A KANADAI TÁBLA ÉLÉN – INSTAT-INDEX, LÖVÉSEK, GÓLT HOZÓ AKCIÓK

A Nemzeti Sport Online-on a csapatokra vonatkoztatott egyes mutatókkal már foglalkoztunk. Most az InStat által rendelkezésünkre bocsátott adatok segítségével lássuk az egyéni, játékosokra bontott statisztikákat!

AZ INSTAT ÁLOMCSAPATA*
Dibusz Dénes (FTC, 257-es Instat-index) – Lovrencsics G. (FTC, 254), Juhász Roland (Videoton, 249), Marcos Pedroso (FTC, 270) – Gorriarán (FTC, 263), Windecker József (Újpest, 262) – Asmir Suljic (Videoton, 263), Joseph Paintsil (FTC, 246) Anel Hadzic (Videoton, 249) – Varga Roland (FTC, 260) Danko Lazovics (Videoton, 260)
*A posztonkénti legmagasabb indexátlagok alapján.
Az NSO olvasóinak álomcsapata itt tekinthető meg!
Az NS osztályzatátlagai alapján összeálló 11-et itt tekintheti meg!

Kezdjük a legfontosabbal: a futballisták pályán mutatott produkcióját értékelő index – amelybe minden megmozdulásukat beleszámítják és értéklik – alapján a 19 őszi forduló összteljesítményét tekintve a legjobb labdarúgó a ferencvárosi Marcos Pedroso lett 270-es értékkel. A brazil bekk 13 találkozón lépett pályára, s a 13. körben 298-cal ő volt a forduló játékosa – érdekesség, hogy Pedroso semmilyen egyéb kategóriában nem szerepel a legjobb 20 között, ő „csak" a legjobb átlagértékelést hozta, vagyis egy nagyon stabil, megbízható általános szintet minden meccsen, miközben igazán kiemelkedőt semmilyen területen nem nyújtott.

Az egy mérkőzésen nyújtott legjobb teljesítmény címén ketten osztoznak: a 3. fordulóban az újpesti Nagy Dániel (Újpest), míg a 16.-ban a Videoton szerb támadója, Marko Scsepovics egyaránt 428-as értéketértek el. Nagy a Videoton elleni 2–2 alkalmával duplázott, Scsepovics pedig a DVSC 5–2-es legyőzése során szerzett mesterhármast.

Ami az őszi legjobbak további sorát illeti: Pedroso mögött Asmir Suljic (Videoton) és Fernando Gorriarán (FTC) holtversenyben a második 263-as átlaggal, őket követi a legjobb magyar, Windecker József 262-vel.

Az NB I góllövőlistájának élén a 260-as indexűVarga Roland áll 13 találattal, utána jöna Honvéd olasz támadója, Davide Lanzafame 11 találattal, majd egy sor 10 gólos: Danko Lazovics a Videotonból, Novothny Soma az Újpestből, valamint Josip Knezevic a Puskás Akadémiából. Az üldözők közül 260-as indexével Lazovics a legjobb, ám a 252-es átlagúLanzafame valahogy mégis nagyobb nyomot hagyott maga után ezen az őszön. A kispesti támadó a 11 gólja mellett hetet még elő is készített, így 18 pontjával vezeti a kanadai táblázatot. Ami az érdekes: húsz, találattal végződő honvédos támadásban vett aktívan részt. Vagyis amikor góllal záruló akcióban vállalt szerepet, mindössze két alkalommal nem ő adta a gólpasszt vagy vette be a kaput. A Honvédnál mindez azért különösen érdekes, mert Lanzafame ilyen módon a Honvéd őszi 31 bajnoki góljának több mint 64 százalékában benne volt – azaz jól látható a kulcsszerepe a kispesti támadásokban.

A góllal záruló akciókterén azonban az olasznál ketten is jobbak voltak: a kanadai táblán 15 ponttal második Lazovics 23 gólt hozó támadásban vett részt – ez a Videoton góljainak 53 százaléka, míg a gólkirályjelölt Varga Roland neve mellett ebben a rangsorban a 21-es szám szerepel (56%).

Egy pillanatig még Lanzafaménál elidőzve: az InStat számait böngészve azt is megállapíthatjuk, hogy az olasznál többször senki nem futott lesre az ősszel – 35 alkalommal állította meg lesen a játékvezetői sípszó. A második helyen álló vasasos Gaál Bálint nem egészen fele ennyiszer volt lesen, 17 alkalommal, míg az őt követő Priskin Tamás csak 13-szor.

A Honvéd olasz csatára még egy mutatóban vezet az ősz mérlegelésekor, a lövések számában. A 19 mérkőzésen 73 alkalommal lőtt kapura, s ezekből 34 el is találta azt. Fölénye tetemesnek mondható, a második Ugrai Roland 54 lövéséből 24 talált célt. A listára a 20, legtöbbször lövéssel próbálkozó játékos került fel, és közülük a legpontosabb Scsepovics: 31 lövéséből 19 talált kaput (61 százalékos hatékonyság). Szintén jó lövőnek számít Varga Roland az 51 kísérletből 30-cal (59%).

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE! 
EGYÉNI STATISZTIKÁK: InStat-index, gólok, gólpasszok, kanadai táblázat, góllal végződő akcióban való részvétel, gólt eredményező hiba, lövés/kaput eltaláló lövés, kapufás lövés.
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE! EGYÉNI STATISZTIKÁK: InStat-index, gólok, gólpasszok, kanadai táblázat, góllal végződő akcióban való részvétel, gólt eredményező hiba, lövés/kaput eltaláló lövés, kapufás lövés.


PASSZOK, KULCSPASSZOK, CSELEK, PÁRHARCOK

A Puskás Akadémia középpályása,Patrick Mevoungou próbálkozott a legtöbb passzal: 1226 alkalommal. A 31 éves kameruni ebből az 1226 kísérletből 1052 alkalommal sikeres is volt – ez meccsenként 65/56-os mutatót jelent átlagban. Mevoungou az egyedüli a mezőnyből, aki 1000 sikeres passz fölé jutott, de a 86 százalékos adatánál akad jobb a listán. A kispesti Ivan Lovric 884 átadásából 792 volt jó, ami 90 százalékos hatékonyságot jelent.

A közvetlenül gólhelyzetet eredményező, úgynevezett kulcspasszok terén Danko Lazovics emelkedett ki, 94 ilyen passza volt (ebből 44 sikeres, vagyis 47 százalékos volt a hatékonysága, meccsenkénti átlaga: 6/3), míg az utána következő csapattársnak, Asmir Suljicnak (Videoton) csak 65 (31 sikeres, 48%, meccsenkénti átlag: 4.1/2). Ugyanebben a mutatóban a leghatékonyabbnak (legalábbis a legtöbbet vállalkozók közül) a horvát Josip Knezevic(Puskás Akadémia) bizonyult, akinek 39 kulcspasszából 27 ért célt (69%, meccsenkénti átlag: 2.4/1.7).

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
EGYÉNI STATISZTIKÁK:  passzok, kulcspasszok, passzok a tizenhatos területére, beadások, beadás szabad- és szögletrúgásból, ívelések, lesre passzolt labdák, lesre futás
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE! EGYÉNI STATISZTIKÁK:  passzok, kulcspasszok, passzok a tizenhatos területére, beadások, beadás szabad- és szögletrúgásból, ívelések, lesre passzolt labdák, lesre futás

A legtöbb párharcot a Balmazújváros grúz csatára, Bacsana Arabuli vállalta, 452-t, melyből 148-at nyert meg (33%), és övé a legtöbb, levegőben megvívott párharc is (223/70, 31%). A párharchatékonyság terén pedig a DVTK szerb védője, Dejan Karan emelkedett ki (358/230, 64%), aki egyébként védekezésben a legtöbb párharcot vállalta (277/184, 66%). A legtöbb földön vívott párharc (346/154, 45%) és a legtöbb cselkísérlet (166/105, 63%, meccsenkénti átlag: 10/6) a diósgyőri Ugrai Roland nevéhez fűződött, míg a hatékonyságot tekintve Loic Nego (Videoton) emelkedett ki a legtöbbet cselezők közül 68 százalékos mutatóval (72 cseléből 49 volt sikeres, meccsenkénti átlag: 68%).

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE! EGYÉNI STATISZTIKÁK: párharcok, párharcok védekezésben, párharcok támadásban, párharcok levegőben, párharcok a földön, cselek, szerelések
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE! EGYÉNI STATISZTIKÁK: párharcok, párharcok védekezésben, párharcok támadásban, párharcok levegőben, párharcok a földön, cselek, szerelések

A legtöbb szerelést (111 kísérletből 68 sikeres, ami 61%) a balmazújvárosi középpályás, a Fradi-kiszemelt Sigér Dávid mutatta be.

Érdekes megvizsgálni a szabálytalanságok és a sárga lapok közötti összefüggéseket is. Ahogy azt már a 17. fordulóra visszapillantó cikkünkben is megénekeltük, az élvonal legtöbbet fegyelmezett játékosa, a Paks háromszoros válogatott középpályása, Simon Ádám, aki minden második mérkőzésén lapot kap.

Az ősszel 18 mérkőzésen 9 sárgát szedett össze, egy meccset az ötödik utáni automatikus eltiltása miatt hagyott ki. Nem meglepő módon ő végzett az élen a legtöbbet szabálytalankodó játékosok rangsorában: 62 alkalommal avatkozott játékba a szabályokkal ellentétes módon, azaz nagyjából minden hetedik szabálytalan megmozdulására kap egy sárga lapot.

Ezzel azonban messze lemarad az ebben a kategóriában listavezető fehérvári Pátkai Máté mögött. A Videoton középpályása 8 sárga lap tulajdonosának mondhatja magát, ám ő feleannyiszor sem volt szabálytalan, mint Simon: a 11-szeres válogatott középpályásnál 31 szabálytalanságot fújtak a bírók. Az így begyűjtött 8 lap viszont azt jelenti, hogy majdnem minden negyedik szabálytalansága után figyelmeztetik őt a játékvezetők sárgával.

A legtöbb szabadrúgást Davide Lanzafame harcolta ki, 88-at (meccsenként 4.4-et).

 

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE! 
EGYÉNI STATISZTIKÁK: labdavesztések, labdaszerzések/ellenfél térfelén, szabad labdák szerzése/ellenfél térfelén, labdaeladás, szabálytalanság, elszenvedett szabálytalanság, 11-est érő szabálytalanság, sárga lapok, kiharcolt 11-esek, piros lapok
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE! EGYÉNI STATISZTIKÁK: labdavesztések, labdaszerzések/ellenfél térfelén, szabad labdák szerzése/ellenfél térfelén, labdaeladás, szabálytalanság, elszenvedett szabálytalanság, 11-est érő szabálytalanság, sárga lapok, kiharcolt 11-esek, piros lapok

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik