Könyv jelent meg a felcsúti futball százéves történetéről

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 20:58
Oláh János, Margittai Anita, Orbán Viktor, Zsohár Melinda és Mészáros Lőrinc a könyvbemutatón (Fotó: Árvai Károly)
Profi munka az amatőr sportról Oláh János és Zsohár Melinda közös munkája, amelyben nagy szerep jut a helytörténetnek is, a bemutatón Orbán Viktor miniszterelnök, a felcsúti csapat volt támadója is méltatta a kétkötetes kiadványt.

 

SZERELEMFOCI címmel jelent meg a felcsúti futball- és részben sporttörténetet részletesen bemutató könyv, amely alcíme szerint „a felcsúti Gödröstől a Pancho Arénáig” ívelő történetet dolgozza fel. A kétkötetes kiadvány szerzőpáros munkája: Oláh János – aki egykor kapusa volt a felcsúti csapatnak, azóta pedig szinte minden szerepkörben feladatot vállalt már a helyi sportéletben – gyűjtötte össze áldozatos munkával a hihetetlenül mennyiségű sporttörténeti adathalmazt, a szomszédos településen, Alcsútdobozon élő újságíró, Zsohár Melinda pedig olvasmányos formába öntötte, és helyrajzi ismeretekkel, helyi kultúrtörténettel, illetve a falusiak visszaemlékezéseivel színesítette, gazdagította a sporttörténeti ismeretanyagot. A két kötet közül az első tartalmazza a szöveges történetet, a második pedig afféle almanachként szolgál, eredményeket, tabellákat és rengeteg fényképet tartalmaz. Szerkesztőként Margittai Anita és Margittai Gábor fogta össze a tekintélyes anyagot. 

A felcsúti Hotel Panchóban tartott könyvbemutatón – amelyen az alkotókon kívül részt vett Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke, a kiadvány támogatója is – Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója és a felcsúti futballcsapat korábbi támadója méltatta a kiadványt.

Ennek a könyvnek a történetei elsősorban minket, felcsútiakat és vál-völgyieket érdekelhetik, a magyar futball számára abban áll a jelentősége, hogy általános tanulságokat hoz felszínre – fogalmazott Orbán Viktor. – Az első tanulság, hogy nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár. A most az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott keretében lesz három játékos, Nagy Zsolt, Kleinheisler László és Sallai Roland, aki innen indult, és a tartalékok között számításba vett Tóth Balázs is Felcsúton nevelkedett. Amikor valahol ott a falu hátsó oldalán, a régi nyelvhasználatban „Gödrösnek” hívott pályán elindult a felcsúti labdarúgás története, ki hitte volna, hogy idáig jutunk. A második tanulság, hogy múlt nélkül nincs jövő. Többször is megszakították a magyar futball egyenes irányú fejlődését, de mindig képes volt újraépíteni önmagát, mindig újrakezdtünk, mindegy, milyen történelmi idők jöttek. A harmadik pedig az, hogy jelen és jövő nélkül eltűnne a múlt is.”

A bemutató végén a miniszterelnök egy Nemzeti Sport-kérdésre válaszolva bejelentést is tett: „Szeretnénk támogatni, hogy minél több faluban, kistelepülésen elkészüljön a helyi sporttörténetet feldolgozó kiadvány. Ahol erre a jövőben a helyiek forrásokat fordítanak, a kormány a kultusztárca révén ugyanolyan összeggel be fog szállni a költségekbe!”

(Fotó: Árvai Károly)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik