Pályázat beadva: májusban kiderül, mikor lehet Budapesten BL-döntő

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 13:34
Csányi Sándor elárulta, csütörtökön beadták a kormánygaranciát a 2026-os vagy 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezésével kapcsolatban (Fotó: Földi Imre)
A Telkiben tartott éves rendes közgyűlésén Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke bejelentette, hogy csütörtökön beadták a kormánygaranciát a 2026-os vagy 2027-es Bajnokok Ligája-döntő rendezésével kapcsolatban.

 

A VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSEINEK állandó hazai helyszínén, a telki edzőbázison tartott éves rendes közgyűlést a Magyar Labdarúgó-szövetség, a tanácskozás első részében az ilyenkor szokásos beszámolóké és a protokollé volt a főszerep. Csányi Sándor MLSZ-elnök köszöntője után előbb Gianni Manca, a FIFA és Jozef Kliment, az UEFA képviselője méltatta a magyar eredményeket, a szlovák sportdiplomata sok sikert kívánt a hetven nap múlva kezdődő Eb-hez a magyar válogatottnak. Az MLSZ elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy a FIFA és az UEFA is képviseltette magát Telkiben pénteken, és hozzátette, évi kétmilliárd forint érkezik a két szövetségtől. Csányi Sándor jó formában kezdte a közgyűlést, közölte a részvevőkkel, hogy levezető elnöknek nem indulna Vági Márton főtitkár ellen, és mert ezzel a jelenlévők is egyetértettek, ő visszaült a helyére.

„Akkor dolgozz, Marci!” – adta át a karmesteri pálcát a főtitkárnak, majd a napirendi pontok rögzítése után odaszólt még, hogy „…a szórakoztató show-műsor levezetését azért nem rá bíznám.”

A folytatás is hangulatosan alakult: „Ha megtörlöm a szemem, az nem a meghatottság jele, sajnos begyulladt, néha törölgetnem kell – mondta Csányi Sándor, aki azzal kezdte, 2023-ban nyolcmilliárd forint profitot termelt a szövetség. – Nyugalom, a fontos számokat azért látom. És láttam ennél nagyobb számokat is…”

A befolyó összegeket támogatásra fordítják, futsalcsarnokokat építenek belőle, valamint 2024-ben száz új futballpálya építését tervezik. Az elnök elmondta, kormányzati támogatás nélkül ilyen infrastrukturális fejlesztés nem lett volna lehetséges, és a közeljövőben a legelmaradottabb térségekben építenének futballpályákat. A korábbi időszak játékosaira gondolva évi 180 millióval 135 korábbi futballistát segített az Életjáradék program, a következő generáció kapcsán pedig elhangzott, hogy 2023-ban 179 640 hat és tizennégy év közötti gyerek vett részt az OTP Bank Bozsik Programban. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az edzőképzés színvonalának javítása fontos cél, főleg az utánpótlásban számítanak kvalifikált, képzett szakemberekre.

„Nagyon fontos a sportigazgató-képzés, mert aki labdát lát, azt gondolja, ért a futballhoz” 

– mondta az elnök, aki a kiemelt akadémiákról azt mondta, szívesebben hívná bármelyiket kiemelkedőnek.

A kirakat persze a válogatott, amely „szerencsére elég jól néz ki” – minősített az elnök, aki nagy sikernek tartja, hogy a magyar nemzeti csapat egyenes ágon kijutott az Eb-re a világranglistán hetedik Szerbia előtt, egyúttal a 36. helyről a 26. lépett előre a FIFA-ranglistán, és elégedett lenne, ha minden évben tíz helyezést ugrana előre a Marco Rossi vezette keret…

„Fiatalok is szerepet kaptak a legjobbak között, Csoboth Kevin, Kata Mihály, Szuhodovszki Soma, Horváth Krisztofer is ott van a keretben” – emelte ki Csányi Sándor, aki elégedett lenne, ha a legjobb harmadikok között jutna a legjobb tizenhat közé a nemzeti együttes az Eb-n, és sikernek tartja, hogy mindhárom csoportmérkőzés, még a házigazda németek elleni ütközet is háromesélyesnek mondható.

Az utánpótlás-válogatottakkal viszont nem teljesen elégedett, mert a fiatalok később kerülnek be a felnőttfutballba, mint sok más országban.

„A klubfutballban minden zöld – mondta Csányi Sándor. – Sok kritika éri a Ferencvárost, hogy rengeteg a külföldi játékos, de az elmúlt évek eredményei alapján főleg a bajnoknak köszönhetően javult a helyzet: a koefficiens-együttható alapján a magyar bajnokság huszonharmadik, a svéd vagy a román ligát megelőzve. A bajnokságban általában izgalmasabbak a meccsek, a korábbinál sokkal kulturáltabbak a stadionok, mégis lényegesen kevesebb a néző, mint szeretnénk, és nem tudom pontosan, miért.”

Garancsi Istvánt is megszólította, mondván, amióta több magyar játszik a Fehérvár FC-ben, sikeresebb a csapat, és kevesebbe kerül a tulajdonosának.

„Ki kell venni a pénzt a bankból, és el kell költeni” – mondta Csányi Sándor, nagy nevetést kiváltva, majd hozzátette, nem a minőségi légiósok ellen beszél, de átlagos képességű, viszont drága külföldieket fizetni szerinte felesleges pénzkidobás.

Európa-liga-döntőt, U17-es Eb-döntőt, női futsaldöntőt, három nemzetközi finálét rendezett Magyarország 2023-ban, és az MLSZ elnöke fontosnak tartja, hogy Ukrajna, Izrael és Fehéroroszország válogatottja, illetve klubjai is rendeztek és rendeznek is itt meccseket, vagyis folyamatosan javulnak a nemzetközi kapcsolatok, és továbbra is cél a BL-döntő megrendezése a Puskás Arénában:

„Csütörtökön beadtuk a kormánygaranciát a döntő kapcsán, reális az esélyünk, hogy 2026-ban vagy 2027-ben Budapesten legyen a finálé, erről a májusi El-döntő előtti napon születik döntés.”

A közgyűlést követően az elnök szűk körű sajtótájékoztatón vett részt, amelyen lapunk kérdésére elmondta: örömmel vette, hogy Dárdai Márton a magyar válogatottat választotta, mert elhatározása „erős személyes elkötelezettségre vall. Feltételezem, azért döntött így, mert lát perspektívát a magyar nemzeti csapatban. A család a nyarat itt tölti, és én értem, hogy miután minden korosztályos válogatottnak tagja volt Németországban, nehéz döntést hozott, de örülök, hogy nálunk mutatkozott be. Szakmailag nem elemezném, legyen elég annyi, magam úgy láttam, vele stabilabb a védelem.”

A szövetségi kapitányról azt mondta, hogy 2026. január 1-jéig van szerződése Marco Rossinak, és „addig szeretnénk itt tartani, ameddig csak lehetséges, nagy álmom a világbajnoki szereplés. Szakmailag és emberileg is nagyon elégedettek vagyunk Marco Rossival, ha rajtam múlik, húsz évig kapitány marad, utána pedig az MLSZ elnöki tanácsadójaként folytatja a karrierjét.”

A bajnokság lebonyolításáról úgy vélekedett: állandó vitatéma, és bár ő el tud képzelni tizenhat csapatos bajnokságot, sok munkatársa szerint anyagi korlátok miatt észszerűbb a jelenlegi tizenkét klubot felsorakoztató megoldás.

„A fiatalok beépítése edzői feladat, és sokan meg is hálálják a bizalmat, tehát ebben a rendszerben sem csak a tapasztalt futballisták lehetnek sikeresek” – mondta Csányi Sándor, aki szerint a 2025–2026-os bajnokság még biztosan tizenkét csapatos lesz, esetleges változtatás a létszámban csak ezt követően képzelhető el – ugyanakkor a lebonyolítás módosulhat addig.

Szóba került a közönségre, különösen a fiatalokra nagy hatást gyakorló Szoboszlai Dominik: „Ha csak tehettem, eddig is követtem a Liverpool mérkőzéseit, és amióta Dominik ott futballozik, ez még inkább igaz. Nagyon bízom benne, hogy egyre nő a Premier League-ben és az európai topligákban szereplő futballisták száma.”

S ha már a kezdés jókedvű volt, a zárásról sem mondható más, ugyanis az MLSZ elnöke a következőképpen zárta a beszélgetést: „Nincs több kérdés? Ilyen kellemes sajtótájékoztatón sem vettem még részt.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik