Dudás Hunor: Kelet és nyugat találkozik a Football Forum Hungaryn

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 11:18
null
Április 23-án a ferencvárosi Groupama Arénában rendezik meg a 2024-es Football Forum Hungary futballszakmai konferenciát. Dudás Hunor főszervező lapunknak adott interjújában elmondta, az idén még színesebb a témák palettája és neves nemzetközi előadók érkeznek.

 

– Tavaly rendezték meg először a Football Forum Hungaryt, szintén a ferencvárosi Groupama Arénában. Hagyományt teremtenek?
Bízom benne, hogy minden évben meg tudjuk rendezni, és bár nincs előírva, lehetőség szerint mindig Magyarországon tartanánk – válaszolta lapunknak Dudás Hunor, a Football Forum Hungaryt a Sport & Move Magazinnal közösen rendező The Path Sports Management ügyvezetője, a fórum főszervezője. – Sok nemzetközi konferencián vettem részt, és a 2022-es Sport Forum Hungaryn villant be az ötlet, milyen jó lenne a sportágak közül a labdarúgásra leszűkíteni egy ilyen eseményt, amelyen – miként az ókori görög városok fórumain – eszmét cserélhetünk, kapcsolatokat építhetünk, tanulhatunk egymástól és mindennek folyományaként akár üzletek köttethetnek. Tavaly összekapcsoltuk a budapesti Európa-liga-döntővel. A magyar főváros egyébként is tökéletes helyszín, könnyen megközelíthető, sok új sportlétesítmény van a városban, amit meg lehet mutatni a vendégeinknek. Az elmúlt években volt nálunk többek között atlétikai világbajnokság, labdarúgó Európa-bajnokság, Európa-liga-döntő és hamarosan várhatóan BL-döntőt is rendeznek a Puskás Arénában, jó lenne, ha Budapest a nemzetközi futball szellemi áramlatainak is a középpontjában lenne az ilyen konferenciák révén.

– Kiket várnak elsősorban?
Fontos tisztázni, hogy ez olyan futballfórum, amely nem elsősorban a szurkolóknak szól, hanem a szakmának és a labdarúgásban dolgozó üzletembereknek. Edzőket, sportigazgatókat, játékosügynököket, elemzőket, sportközgazdászokat, sportjogászokat is várunk, és nem utolsósorban a sportmédia képviselőt, jelezte érkezését a német Kicker és az olasz Tuttosport főszerkesztője, a spanyol Marca főszerkesztő-helyettese, s kerekasztal-beszélgetésen vesz részt a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György is. Tavaly több mint négyszáz nemzetközi vendég érkezett, ezúttal ennél is többet várunk.

– Miben lesz más az idei konferencia, mint a tavalyi volt?
A tavalyi sikeren felbuzdulva megjött az étvágyunk: akkor regionális fórumot képzeltünk el, most tovább szélesítjük a horizontot. Új szlogenünk szerint az idei fórum kelet és nyugat találkozása jegyében zajlik, amit kétféleképpen is lehet értelmezni: Kelet- és Nyugat-Európa, illetve Európa és Ázsia viszonylatában, török és arab szakemberek is biztosan érkeznek a konferenciára. Londoni konferencia a keletieknek, Abu-Dzabiban rendezendő esemény pedig a nyugatiaknak túl távoli és költséges – Budapest jó találkozási pont lehet, és persze ebben a régióban a problémák is kicsit mások.

– Milyen témák köré szerveződik az idei fórum?
Ahogyan minden hasonló konferencián, itt is lesznek előadások és kerekasztal-beszélgetések, ajánlom mindenki figyelmébe a honlapunkat, a footballforumhungary.hu-t. A teljesség igénye nélkül kiemelek néhányat az egész napos program témái közül: futballmarketing és média; nemzetközi futballtrendek; klubmenedzsment; játékosügynöki szabályozás; scouting és adatalapú elemzés; női futball; startupok a labdarúgásban; utánpótlásfutball, akadémiák működése. És persze nagyon forró téma, hogy december huszonharmadikán az EU arról döntött, megszűnik az UEFA monopóliuma, már mások is szervezhetnek nemzetközi kupasorozatokat, erről is lesz persze szó.

– Tavaly itt volt a bolgár Hriszto Sztoicskov és a román Ioan Lupescu, két ikonikus alakja az 1990-es évek futballjának. Az idén kik lesznek a leghíresebb előadók, vendégek?
Nem tudok úgy neveket mondani, hogy valakit óhatatlanul ki ne hagyjak a felsorolásból, olyan hosszú a lista, és mivel egyik neves előadónkat sem szeretném említés nélkül hagyni, újfent a honlapunkat ajánlanám, amelyen minden előadó és a pontos program is megtalálható. Annyit mindenesetre örömmel mondhatok, hogy minden eddigi magyarországi futballkonferenciánál színesebb a paletta és rangosabb névsor állt össze.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik