Dibusz Dénes: Bajnoknak lenni megunhatatlan érzés

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 08:03
Dibusz Dénes arra számít, hogy a Kisvárda elleni mérkőzés után azonnal ünnepelhetik a bajnoki címet a fradisták (Fotó: Szabó Miklós)
Dibusz Dénes rutinos győztes, a Ferencváros kapusa a csapattal együtt zsinórban hatodszor, összesen hetedszer lehet bajnok, ha a zöld-fehérek szombaton legyőzik a Kisvárdát, vagy ha a rivális paksiak botlanak Felcsúton.

– Itt az újabb bajnoki cím?
– Nagyon közel vagyunk hozzá, ez tény – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros 33 éves csapatkapitánya, 35-szörös válogatott kapus. – Ahogy mondani szokták, a mi kezünkben a döntés, ha nyerünk a Kisvárda ellen, akkor azonnal ünnepelhetünk.

– Figyelik ilyenkor a rivális mérkőzését?
– Magunkkal törődünk leginkább. Előfordult korábban, ha nem játszottunk, figyeltük a mögöttünk lévőket, tudtuk, ki, mikor, hol játszik, és amikor pontot veszítettek, tudtuk, mennyivel nő az előny.

– Van kétsége afelől, hogy bajnokok lesznek?
– Álszerénység lenne tiltakozni, egyértelmű, hogy kézzelfogható közelségben az újabb bajnoki cím, elértük, hogy rajtunk múlik minden.

– Amúgy van kétség önben?
– Nincs. Azt hiszem, ismernek annyira a szurkolók, hogy tudják, ez nem nagyképűség, önteltség a részemről, inkább azért nincs, mert az előnyünkhöz képest viszonylag kevés mérkőzés van hátra, innen már biztosan szerzünk annyi pontot, amennyi elegendő lesz. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem vagyunk elkényelmesedve, koncentráltan dolgoztunk ezen a héten is, felkészültünk a szombati bajnoki mérkőzésre. A szurkolókat mindig kötelességünk kiszolgálni. Azért is vagyok bizakodó, mert más ez a tavasz, mint a tavalyi.

– Ha innen visszatekintünk: az miért volt olyan, amilyen?
– Nem is tudom. Kicsit olyanok voltunk, mint az a hosszútávfutó, aki nagy előnnyel vezet, de az utolsó méterek már nagyon nem esnek jól neki, várja a végét. Tavaly februárban már mindenki elkönyvelte, hogy eldőlt minden, ezek után több kulcsember kiesett, rosszabb széria következett, és nehezen keveredtünk ki belőle. Az idei február egészen más volt, éles volt a verseny, és ha favoritnak is számítottunk, a pontszámok alapján szoros volt az élmezőny. Ám a tavasszal kiegyensúlyozottan, eredményesen szerepeltünk, és így jutottunk el idáig, azaz öt fordulóval a vége előtt egyetlen lépésre vagyunk az újabb elsőségtől.

– Ha értékelnie kellene, milyen nehézségek jutnak az eszébe?
– Három vezetőedzőnk volt egyetlen idény alatt, ez azért nem megszokott. Hullámvölgy? Az Újpest hazai legyőzése, a három nulla után öt fordulón át nem nyertünk. Kikaptunk Kecskeméten és Pakson, valamint itthon a Fehérvártól, ikszeltünk Felcsúton és hazai pályán a Mezőkövesddel, ez két pont volt öt mérkőzésen, ami nagyon gyatra termés, de kijöttünk belőle.

– Azt hittem, a nemzetközi mérkőzéseket, a Klaksvík vagy az Olympiakosz elleni kiesést említi.
– Egyik sem volt öröm, gondolhatja, de utólag azt látjuk, mindkét kudarcra jól reagáltunk. A görög csapat erősebb volt nálunk, ezt el kell ismerni, a feröeriek elleni kiesésnek sok egyéb oka volt, de mindkét kupacsata után jól szerepeltünk: tavaly nyáron, ősz elején rengeteg gólt rúgtunk, és a pireusziak elleni Konferencialiga-mérkőzés után is sikeresebb időszak következett. Vagyis most úgy látom, hogy bár fájdalmas emlék mindkettő, nagy törést nem okozott, képesek voltunk közösen gyorsan túllépni a vereségen, és megfelelően összpontosítani az előttünk álló feladatokra.

– Akár már szombaton bajnok lehet a Ferencváros tagjaként, összesen hetedszer, sorozatban hatodszor – meg lehet ezt szokni? Van különbség a bajnoki címek között?
– Ha nem is új az érzés, biztosan nem unalmas. Főleg azért, mert mindegyik bajnokság hosszú, rengeteg kihívást tartogat, a keret mindig változik, alakul, fejlődik, semmi sem ugyanolyan: amikor kétezertizenhat tavaszán elsők lettünk, abból a csapatból már senki sincs itt rajtam kívül, amikor kétezertizenkilencben ünnepeltünk, csak Botka Endre volt a keretben, akivel talán már szombaton is örülhetünk. Ő nyert a Honvéddal is, így szintén hétszeres bajnok lehet. Szóval mindig új a szituáció, vannak korábbról nem ismert nehézségek, ezért egyik bajnoki cím sem volt magától értetődő, és mert mindig sokat dolgoztunk érte, mindegyiknek megvan az értéke. Az eufória? Szoktam mondani, más lenne az utolsó fordulóban, a második félidőben szerzett góllal kivívni az aranyérmet, akkor eksztázis lenne, de így is tudunk örülni, annál nagyobb bajunk ne legyen, mint korán megszerezni az első helyet.

– Csak egy lépés, és teljesül a bajnoki kívánsága.
– Nem teljesen. Nagyon szurkolok korábbi klubomnak, remélem, a Pécsi MFC bent marad a másodosztályban.


Bajnok lesz a Fradi, ha…

…legyőzi a Kisvárdát;
…döntetlent játszik a Kisvárdával, a Paks viszont nem nyer a Puskás Akadémia otthonában;
…kikap a Kisvárdától, ám sem a Paks, sem a ZTE-t fogadó Fehérvár nem győz.


A Kisvárda hat év után búcsúzhat az NB I-től

Nemcsak a Ferencváros életében lehet különleges nap a szombati, a kisvárdai klub életében is. A zöld-fehérek újabb – sorozatban hatodik – bajnoki címüket ünnepelhetik, a Kisvárda pedig négy fordulóval a vége előtt papíron is búcsút inthet az NB I-nek. Ha az Újpest vasárnap este legyőzi hazai pályán az MTK-t, a Kisvárda pedig szombaton vereséget szenved a listavezető Ferencváros otthonában, a rétköziek hátránya négy fordulóval a bajnokság vége előtt ledolgozhatatlan, tizenhárom pontos lesz. A Kisvárda hat esztendő után inthet búcsút az NB I-nek. Hogy a klub a következő idényben milyen tervekkel vág neki a másodosztálynak, egyelőre nem tudni, ám hírlik, a vezetőség megpróbálja egyben tartani a keretet, és légiósaival együtt jutna vissza az élvonalba.

NB I
29. FORDULÓ
Szombati mérkőzések
14.30: Puskás Akadémia FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Ferencvárosi TC–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.30: Diósgyőri VTK–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vasárnapi mérkőzések
14.05: Kecskeméti TE–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n! 
16.00: Fehérvár FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.30: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

   
AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

  1. Ferencvárosi TC

28

20

4

4

71–26

+45

64

  2. Paksi FC

28

15

5

8

46–34

+12

50

  3. Fehérvár FC

28

15

4

9

50–37

+13

49

  4. Puskás Akadémia

28

11

10

7

44–30

+14

43

  5. Debreceni VSC

28

12

6

10

42–34

+8

42

  6. MTK Budapest

28

11

7

10

38–51

–13

40

  7. Diósgyőri VTK

28

10

7

11

43–46

–3

37

  8. Zalaegerszegi TE

28

10

5

13

48–55

–7

35

  9. Kecskeméti TE

28

10

4

14

38–43

–5

34

10. Újpest FC

28

10

4

14

37–59

–22

34

11. Kisvárda

28

7

3

18

32–46

–14

24

12. Mezőkövesd

28

5

5

18

24–52

–28

20

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik