Piaczárás után: csak az NB I mérlege negatív a térségben, szárnyaló szerbek

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 11:19
A Ferencváros az előző idényben, az Európa-ligában itthon legyőzte a Crvena zvezdát 2–1-re, idegenben viszont 4–1-re kikapott – ami a pályán kívüli statisztikát illeti: a Zvezda becsült értéke már csak kevesebb mint 10 millió euróval előzi meg a Ferencvárosét, viszont az eladásokból származó bevételek sorában továbbra is fényévekkel az FTC előtt jár (Fotó: AFP, archív)
Az elmúlt hetekben a környező országok élvonalbeli labdarúgó-bajnokságaiban – az ukrán első osztály kivételével – bezárt a téli piac, így érdemes egy kis kitekintést tenni és megvizsgálni a piaci számokat a térségben (az ukránokat nem vizsgáltuk, mert még tart az átigazolási időszak és a háború miatt amúgy is egy speciális, más bajnokságokkal nem összevethető helyzet alakult ki).


 

A Transfermarkt (TM) adatai alapján a labdarúgó NB I-ben szereplő csapatok ezen a télen 4 millió 285 ezer eurót költöttek el új játékosokra, miközben játékoseladásból 1 millió 720 ezer eurós bevételük származott. Viszont a piaci portál nem tünteti fel a Fehérvár FC-től információink szerint 800 ezer euróért távozott, az MLS-ben szereplő Toronto FC-hez szerződött, hondurasi válogatott Deybi Flores vételárát, aki a legdrágább távozó volt, így fontos őt is feltüntetni a mérlegben, az ő árával együtt pedig 2 520 000 euróért távoztak játékosok. Ezzel együtt pedig tehát 1 millió 765 ezer euróval többet költöttek, mint amennyi bevételük származott a piacról. Tehát csapatonkénti átlagban 357 ezer eurós kiadásról és 210 ezer eurós bevételről beszélhetünk. Persze a kiadások több mint fele egy csapathoz, a Ferencvároshoz kötődik (a Transfermarkt szerint 2.3 millió eurót költött ezen a télen az FTC), a bevételek 55 százalékát pedig a Fehérvár FC könyvelhette el (1.4 millió euróval), de a más bajnokságokkal való összehasonlítás céljából érdemes átlagolni a számokat. Amik persze nem hivatalosak és nem is tartalmaznak minden egyes költést, de az arányokat jól mutatják, főleg ha összevetjük őket a szomszédos országok, illetve a kelet-közép európai térség élvonalbeli bajnokságaival.

Őszi elemzésünkben arról számoltunk be, hogy több hazai rekord is megdőlt a nyári átigazolási piacon. Egyrészt a Ferencváros becsült piaci értéke sosem látott magasságokba kúszva megközelítette, azóta pedig már meg is haladta az 50 millió eurót, továbbá a bajnokság 136 millió eurós becsült piaci értéke is új rekordnak számított, ami mára elérte a 139 millió eurót. Másrészt az idén nyáron a Frankfurthoz távozó Lisztes Krisztiánért érkező 4.5 millió euróval együtt 13–15 millió euró közötti bevételre tettek szert az NB I-es klubok (a pontos összeg nem ismert, de az biztos, hogy eléri, sőt meg is haladja a 13 millió eurót), amire korábban nem volt példa. Ez az összeg a környező országok bajnokságait nézve már meghaladta a szlovén (10. 3 millió euró) és a szlovák csapatok bevételeit (4.4 millió), továbbá közelített a román Superliga bevételeihez (16.66 millió). Ráadásul nyáron a bevételi oldal közel a duplája volt a kiadásoknak. A téli mérleg azonban már nem ennyire pozitív az NB I-re nézve.

 

Sőt, igazából azt is mondhatjuk, hogy azon szomszédos országokat nézve, melyeknél már bezárt a piac csak az NB I-ben negatív a mérleg, tehát csak a magyar bajnokság csapatai költöttek többet a téli piacon, mint amennyiért eladtak. Ez elsősorban azért lehetséges, mert ezen a télen szemben a nyári vagy az előző téli időszakkal (akkor váltott például Aissa Laidouni) egyetlen olyan játékos sem volt, akit legalább 1 millió eurós összegért külföldre tudtak volna eladni, és egyetlen olyan sem volt, aki topligába ment volna (nagy általánosságban a topligás klubok tudnak magasabb átigazolási díjakat fizetni, pláne télen). A magyar játékosok közül csak a kecskeméti Szalai Gáborért érkezett átigazolási díj külföldről, a svájci Lausanne-Sporttól, míg a légiósok közül a már említett Deybi Flores emelkedett ki, néhány százezer eurós eladásokból nem lehet jelentős bevételeket produkálni. (Érkezési oldalon a legdrágább játékos a TM szerint a Ferencváros Nyizsnyij Novgorodtól igazolt örmény válogatott szélsője, Edgar Szevikjan, 1.2 millió euróval).

 Legértékesebb klubEgy csapatra jutó
átlagos piaci érték
Légiósok aránya
(százalék)
Bevétel
(klubonkénti átlag)

Kiadás

(átlag)

OTP Bank Liga
(12 csapat)
Ferencváros
(52.48 millió euró)
  11.58 m euró  41.1 %2.520 m euró
(210 ezer e.)
4.285 m euró
(357 ezer)
Szlovén Prva Liga
(10 csapat)
NK Olimpija
(12.5 millió)
    6.34 m euró  44.3 %1.8 m
(180 ezer)
700 ezer
(70 ezer)
Horvát HNL
(10 csapat)
Dinamo Zagreb
(71 millió)
  23.46 m euró  33 %6.965 m
(696 ezer)
1.4 m
(140 ezer)
Osztrák Bundesliga
(12 csapat)
RB Salzburg
(222.33 millió)
  34.63 m euró  40.6 %9.550 m
(795 ezer)
8.850 m
(737 ezer)
Szlovák Niké Liga
(12 csapat)
DAC 1904
(14.7 millió)
    6.77 m euró  42.1 %1.150 m
(96 ezer)
625 ezer
(52 ezer)
Román SuperLiga
(16 csapat)
FCSB
(30.58 millió)
  13.41 m euró  38.8 %10.665 m
(666 ezer)
6.015 m
(376 ezer)
Szerb SuperLiga
(16 csapat)
Crvena zvezda
(61.68 millió)
  15.76 m euró  25.7 %38.305 m
(2 millió 394 ezer)
4.595 m
(287 ezer)
PIACI STATISZTIKÁK A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKKAL ÖSSZEVETVE

Azt le kell szögezni, hogy egy kivétellel a környező országok bajnokságaiban sem produkáltak jelentős eladásokat a klubok, viszont ehhez mérten nagy kiadásaik sem voltak. Az NB I az egy csapatra jutó kiadások sorában 357 ezer euróval a 3. a vizsgált hét bajnokság közül (1. az osztrák Bundesliga 737 ezer euróval, 2. a román Superliga 376 ezer euróval), viszont a bevételek sorában csak az 5. (csapatonként 210 ezer euróval). 

Az eladások terén a szerb Szuperliga robbantott, ugyanis a vizsgált bajnokságok közül messze kiemelkedve, összesen több mint 38 millió euró értékben adtak el játékosokat a szerb klubok, csapatonkénti átlagban több mint kétmillió euróért. Köszönhetően olyan átigazolásoknak, mint amilyen a Crvena zvezdától 8 millió euróért a New York Citybe távozó 18 éves Jovan Mijatovicsé vagy az ugyancsak a belgrádiaktól 7.6 millió euróért az Aston Villának eladott, szintén 18 éves Koszta Nedelkovicsé volt, de említhetjük az 1.3. millió euróért a Hellas Voránának eladott, 21 éves Sztefan Mitrovicsot is. Ugyanakkor nemcsak a Crvena zvezda produkált jelentős összegű eladást. A Partizan két, 20, illetve 22 éves játékost összesen 8.5 millió euróért adott el az olasz Bolognának és a holland AZ-nek, de további három klub produkált legalább egymillió eurós eladást.

Ezekből a számokból és az említett játékosok életkorából jól látszik, hogy a szerb utánpótlás az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is képes olyan labdarúgókat kinevelni, akiket fiatalon, több millió euróért tudnak értékesíteni a klubok, többségüket Nyugat-Európába, illetve topligába.

Ha a vizsgált országok legértékesebb klubjait is szemügyre vesszük a Transfermarkt alapján, akkor azt láthatjuk, hogy a Ferencváros 52.48 millió eurós becsült értékénél az osztrák Red Bull Salzburgot (222.33 millió euró), a horvát Dinamo Zagrebet (71 millió euró) és a szerb Crvena zvezdát (61.68) tartják többre. 

Tulajdonképpen azt is megállapíthatjuk, ha az ukrán klubokat nem vesszük figyelembe, akkor a Ferencváros a térségünk 4. legértékesebbnek tartott klubja. 

Érdekesség, hogy Szlovákiában ezen a télen a DAC megelőzte pozsonyi Slovant. A dunaszerdahelyiek becsült értéke ugyanis 14.7 millió euróra emelkedett (a bajnoki címvédő pozsonyiaké 14.38 millió), köszönhetően olyan télen szerződtetett játékosoknak, mint például a korábban a Ferencvárosban is szerepelt, ukrán válogatott Ihor Haratin, a spanyol és a francia élvonalban is megfordult, szenegáli válogatott Pape Cheikh Diop vagy a szintén szenegáli válogatott Moussa Koné.

A Ferencváros NB I-es fölényét az mutatja a legjobban, hogy a hazai bajnokság 16 legértékesebb játékosát az FTC adja (17. a Puskás Akadémia svéd légiósa, Jonathan Levi). Ugyanakkor kicsit csalóka képet fest az FTC kerete, ugyanis 33-an alkotják, köztük olyanok is, akik már nem tagjai az első keretnek – így például az összetett rangsorban 16. Tokmac Nguen (1.5 millió euró) –, de még a klub játékosai, így szerepelnek a Transfermarkt névsorában.

Az NB I legértékesebb, 31 millió eurós kezdőcsapata a Transfermarktnál – 11 ferencvárosi játékossal 

 

Összességében megállapíthatjuk, a Ferencvárost a játékoskeret értékét nézve már a kelet-közép-európai régió topklubjai közé sorolják, de ettől függetlenül az NB I piaci értelemben, az eladott játékosok után érkező bevételek, illetve az utánpótlásból kikerülő, nemzetközileg piacképes labdarúgók értékesítése alapján továbbra is messze van a szomszédos országok többségétől. 

 

NB I-es statisztikák: a keretek létszáma, átlagéletkora, légiósok száma, egy játékosra jutó piaci érték euróban, becsült piaci érték (Forrás: Transfermarkt)


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik