NB I: Camaj a századik meccsére készül; Szolnokiék Mancéra figyelnek

Vágólapra másolva!
2024.02.07. 10:38
Driton Camaj (jobbra) szerint a Kisvárdának minden bajnoki döntővel ér fel – a Vidi ellen is ennek szellemében kell küzdeni (Fotó: Török Attila)
Jelentős mérföldkőhöz érkezik Driton Camaj, a Kisvárda montenegrói szélsője, aki egyik kedvenc ellenfele, a Fehérvár ellen jubilálhat. A szerdai nap másik összecsapásán a korábban a Puskás Akadémiában is megforduló Antonio Mance kiváló formában kezdte az évet, a Zalaegerszeg támadóját jól ismerik Felcsúton, tudják, melyek a horvát játékos erősségei.

Századik NB I-es mérkőzését játszhatja szerdán Driton Camaj, aki 2020. szeptember 4-én, a Puskás Akadémia ellen hazai pályán 3–0-ra elveszített bajnokin mutatkozott be a kisvárdai csapatban. A

 

 montenegrói szélső alapemberré nőtte ki magát, minden bizonnyal a jubileumi bajnokin is a kezdő tizenegyben kap helyet a Fehérvár FC ellen.

„Amikor csaknem négy éve Kisvárdára kerültem, nemigen gondoltam arra, hogy elérem ezt a mérföldkövet, de boldog vagyok, hogy úgy néz ki, sikerül – mondta lapunk érdeklődésére Driton Ca­maj. – Sok szép élmény köt ehhez a csapathoz és a városhoz, pályafutásom során ez az első és egyetlen klub, amelynek színeiben a századik bajnoki mérkőzésemet játszhatom. Nagyon sokat segítettek a kisvárdai évek karrierem alakulásában, innen lettem válogatott játékos, kiléphettem a nemzetközi porondra. De ezzel be is fejezem a nosztalgiázást, mert most csak egyvalami foglalkoztat, az, hogy a bajnokság végén a vonal felett legyünk.”

Eddigi 99 NB I-es bajnokiján 14 gólt szerzett a 12-szeres montenegrói válogatott szélső, hármat a fehérváriak ellen. Nyilván úgy lenne szép a jubileum, ha tovább növelné góljai számát.

„Valóban szeretek a Fehérvár ellen játszani, emlékezetes gólokat szereztem ellene. A két csapat őszi mérkőzésén én szereztem a vezető gólunkat, és akkor is betaláltam, amikor két éve már három nullára vezettünk Fehérváron, mégis mindkét meccset elveszítettük – folytatta a 26 éves támadó. – Az előző bajnokság őszi szezonjában hazai pályán lőttem azt a gólt, amely a Fehérvár ellen a győzelmet jelentette. Jó lenne most is eredményesnek lenni, de a mi helyzetünkben nem az a fontos, hogy ki szerzi a gólt, hanem az, hogy mindenképpen nyernünk kell.”

A szombati nyitányon a Ferencvárostól elszenvedett vereséggel (1–3) még nem dőlt össze a világ Kisvárdán, de annak tükrében, hogy a bennmaradásért folytatott harcban a csapat egyik legnagyobb riválisának számító ZTE a hétvégén legyőzte (3–1) a szabolcsiak szerdai vendégét, kötelezővé vált a három pont megszerzése.

„Az első kapott gólig jól játszottunk, de nagy tanulság, hogy nem szabad akkora hibákat elkövetni, mint amilyenekkel megajándékoztuk a Fradit. Védekezésben jobbnak kell lennünk, de támadásban is nagyobb felelősséget kell vállalnunk, és több gólt kell szereznünk. Kijelenthetjük, innentől kezdve minden meccs döntővel ér fel, ezentúl már az edzéseken is teher van rajtunk, amit kezelnünk kell. De ettől szép ez a játék, és ezért is szeretjük.”

Kenan Kodro és a válogatott szempontjából is sajnálatosan megsérülő Kalmár Zsolt nélkül nem ugyanaz a Fehérvár, mint az ősszel volt – ez gyorsan kiderült Zalaegerszegen. Hogy milyen lesz a Kisvárda a brazil Wellington Nem pályára lépésével, arra szerdán derül fény. A korábbi háromszoros válogatott labdavirtuóz csereként, 1–1-nél száll be, és eldönti a meccset (2–1) a hazaiak javára.
NS-TIPP – Bodnár Tibor
Győzelmet ünnepelne a ZTE ellen Szolnoki Roland, aki tudja, hogy ehhez miben kell javulnia a csapatnak (Fotó: Árvai Károly)

Szolnoki Roland: Figyelnünk kell Antonio Mancéra

 

Figyelniük kell volt társukra. A zalaegerszegi Antonio Mance a 2020–2021-es idényt az NK Osijek kölcsönjátékosaként a Puskás Akadémiánál töltötte, amelynél 26 bajnokin hét gólt szerzett. A ZTE horvát támadója kiváló formában kezdte az évet, a hétvégén duplázott a Fehérvár elleni meccsen (3–1), összességében pedig már nyolcgólos az idényben.

„Mindenki tudja, hogy kitűnő képességű támadó, figyelnünk kell rá – mondta volt csapattársáról Szolnoki Roland, a Puskás Akadémia csapatkapitánya. –  Gyors, erős, mindkét lábbal veszélyes, ráadásul rendre jó helyre mozog be. Ám a legfontosabb, hogy minden szögből jobbal-ballal lő, közel kell lennünk hozzá, nem szabad területet hagyni neki. Jó formában van, biztosan pluszmotiváció dolgozik benne volt csapata ellen, úgyhogy fel lesz pörögve, de a mi dolgunk az, hogy itthon tartsuk a három pontot.”

Nem kezdte jól az évet a felcsúti együttes, Hornyák Zsolt csapata Pakson kapott ki 2–1-re, Szolnoki Roland nem játszott a mérkőzésen.

„A cserepadról néztem végig a találkozót; az történt, amire számítottunk, mégsem sikerült megoldani a feladatot. Tudtuk, hogy a Paksnak erősségei a szabad- és szögletrúgások, készültünk is rájuk, mégis két gólt kaptunk ilyen szituáció után. Pedig jól kezdtünk, de sajnos előnybe került a Paks, s bár az egyenlítésünk után úgy éreztem, jobbak vagyunk, jött az újabb szabadrúgás és az újabb paksi gól… Van bennem hiányérzet, ám itt a következő mérkőzés, így máris javíthatunk. A napokban elemeztünk, edzettünk becsülettel, felkészültünk a Zalaegerszeg elleni bajnokira.”

Az élvonalban ötször találkozott egymással a két csapat a Pancho Arénában, s három ZTE-győzelem mellett egy-egy döntetlen és felcsúti siker született. Vajon miért nem megy hazai környezetben a zalaiak ellen?

„Ezt nehéz megmondani. Nem mondom, hogy a mumusaink, de a Paks és a Zalaegerszeg ellen is csúsztak be vereségek az elmúlt időszakban. Nem tudom, miért van ez. Még összeszedettebben kell játszanunk, valamint az első lehetőségeinket ki kell használnunk, nem szabad hátrányba kerülnünk. Meglepődnék, ha nekünk ugrana a ZTE.”

A két együttes legutóbbi három összecsapásából kettő is szerencsétlenül alakult a Puskás Akadémiának, az őszi bajnokin a 99. (!) percben egyenlített a Zalaegerszeg a ZTE Arénában, míg az előző idény kupakiírásában az elődöntőben a 119. (!) percben esett öngóllal jutott be a döntőbe a kék-fehér együttes – és meg is nyerte a Magyar Kupát.

„Nincs bennünk revansvágy. Úgy készülünk, mint bármely másik csapat ellen, keményen dolgozunk, akkor talán a szerencse is mellénk szegődik. Az ősszel az utolsó pillanatban tudott ellenfelünk egyenlíteni, addigra már el kellett volna döntetünk a három pont sorsát… Jobb döntéseket kell hoznunk az ellenfél kapuja előtt, és magabiztosabban kell futballoznunk.”   

Meglepően nagy különbségű győzelmet aratott a Zalaegerszeg a tavaszi nyitányon a Fehérvár FC felett, míg a Puskás Akadémia a Paks otthonában szenvedett vereséget. A javításra hazai pályán kerülhet sor, ám a ZTE játékosai a Vidi elleni győzelemből önbizalmat merítve elvisznek egy pontot a Pancho Arénából.
NS-TIPP – Somogyi Zsolt

NB I
19. FORDULÓ
17.45: Kisvárda Master Good–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Puskás Akadémia FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

 

1. Ferencvárosi TC

19

12

3

4

50–21

+29 

39 

2. Paksi FC

18

11

4

3

34–22

+12 

37 

3. Fehérvár FC

18

9

3

6

37–27

+10 

30 

4. Debreceni VSC

19

8

5

6

29–25

+4 

29 

5. MTK Budapest

19

8

4

7

25–33

–8 

28 

6. Puskás Akadémia

18

7

7

4

28–22

+6 

28 

7. Diósgyőri VTK

18

7

4

7

28–30

–2 

25 

8. Kecskeméti TE

18

7

3

8

28–29

–1 

24 

9. Újpest FC

19

6

3

10

25–40

–15 

21 

10. Zalaegerszegi TE

18

5

3

10

24–37

–13 

18 

11. Mezőkövesd

18

4

3

11

17–29

–12 

15 

12. Kisvárda

18

4

2

12

20–30

–10 

14 

AZ ÁLLÁS

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik