Mészáros Lőrinc: Szerintem Öcsi bácsi is büszke ránk

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2024.02.02. 08:00
Fotók: Mészáros-csoport/Kondella Misi
Exkluzív interjút adott lapunknak a Puskás Akadémia elnöke, aki arról is beszélt, ki lehet a klub következő válogatottja.

– Nagy visszhangot váltott ki, hogy a Puskás Akadémia karácsonyi ünnepségén kijelentette: az intézmény a világ egyik legjobb futballakadémiája. Tényleg így gondolja? – kérdeztük Mészáros Lőrinctől, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnökétől, amikor a Pancho Arénában interjút adott a Nemzeti Sportnak.
– Fenntartom, amit mondtam, még ha sokan meg is mosolyogtak érte. Főleg olyanok, akik szerintem nem ismerik sem a nálunk zajló munkát, sem pedig azt az infrastruktúrát, amelyet az elmúlt jó másfél évtizedben szinte a semmiből alakítottunk ki. Pedig mindkettőre nyugodt szívvel mondhatom, hogy világszínvonalú. Amikor elkezdtük az építkezést itt, Felcsúton, a főváros közelében, de mégiscsak egy kis faluban, nagyon kevesen hittek abban, ami azóta megvalósult, hogy feltámad a magyar futball, a Puskás Akadémiáról pedig válogatott játékosok sora kerül ki. Lépésről lépésre építkeztünk, és a fejlesztéseknek még nincs vége. Most a középiskolánkat szeretnénk bővíteni. Százötven-kétszáz diákkal indultunk, nagyrészt futballistákkal, s közben a környék legnépszerűbb iskolája lett a Letenyey, mára hatszáz tanulóval. Lánykollégiumot is építünk, talán csak nálunk van bentlakásos, akadémiai futballképzés a lányoknak, ahol az utánpótlásban és már a felnőtteknél is sikeresek vagyunk, tavaly kupadöntőt játszottunk. Szerintem az akadémiánk névadója, Öcsi bácsi is nagyon büszke lenne ránk, remélem, elégedetten látja föntről, hogy a Puskás Akadémián a régió legmodernebb, legjobban felszerelt futballközpontja épült ki, amely az úgynevezett produktivitási rangsorban az első az országban, és sok évtizednyi szünet után sorozatban már harmadszor lesz ott a magyar válogatott az Eb-n. Most ráadásul csoportelsőként jutottunk ki, és Sallai Roland, Nagy Zsolt, valamint Kleinheisler László révén akár három volt növendékünk is ott lehet a keretben.

– Kleinheisler kulcsszerepet játszott a 2016-os Eb-re való kijutásban az Oslóban lőtt történelmi góljával, majd az első csoportmeccsen, az osztrákok ellen az UEFA szakemberei a meccs legjobbjának választották, ahogyan 2021-ben, a franciák elleni budapesti Eb-meccsen is. Igaz, hogy megpróbálták visszacsábítani a télen Felcsútra?
– Valóban szerette volna a mester, Hornyák Zsolt, ha „Scholes” nálunk folytatja a pályafutását Eszék és Athén után, de ő és az ügynöke Horvátországot és a Hajduk Splitet választotta. Ennek ellenére azt kívánom Lacinak, hogy harmadszor is képviselhesse Magyarországot az Európa-bajnokságon, ami a Puskás Akadémiának is nagy büszkeség lenne.

 

– A jelenlegi egyetlen magyar válogatott játékosuk, Nagy Zsolt nem próbált külföldre szerződni? Az angoloknak és a németeknek lőtt bombagólja után bizonyára voltak érdeklődők…
– Nagy „Joe” idevalósi, tizenhárom éves kora óta itt van az akadémián, jól érzi magát a klubban, és nagyon boldogok voltunk, amikor a Ferencváros erőteljes csábítása ellenére sikerült őt megtartanunk, szerződést hosszabbítottunk vele, ahogy nemrégen Szolnoki Roland csapatkapitánnyal is. Mindkét saját nevelésű rutinos játékosunk igazi húzóembere az NB I-es együttesünknek.

– Ki lehet a következő Kleinheisler vagy Nagy Zsolt? Ki lesz a Puskás következő válogatottja?
– Első helyen Gruber Zsomborra tippelnék, tizenkilenc éves és minden adottsága megvan ahhoz, hogy az említett elődök nyomába lépjen. Óriási tehetség, magam is nagyon kedvelem a játékát.

– Igaz, hogy elviszi a Ferencváros?
– Erről tárgyalunk, igen. Zsombi szeretné magát egy erősebb csapatban vagy bajnokságban kipróbálni, és ebben segítjük, természetesen megfelelő lehetőség esetén.

– Kiket említene még a fiatalok közül nagy ígéretként?
– Minden évben felbukkan néhány új tehetség az első csapatunknál, a minap, a spanyolországi edzőtáborban, a Sparta Praha elleni edzőmeccsen például a 19 éves Vékony Bence is játszott, ő előtte látványos gólt lőtt a Vancouvernek. Jól mutatkozott be négy évvel ezelőtt az azóta stabil csapattaggá váló Komáromi György, és Hornyák Zsolt kiemelt feladata, hogy próbáljon minél több saját nevelésű fiatalt beépíteni az első csapatba. Említhetném a kapusunkat, a még csak 18 éves Pécsi Ármint is, aki szerintünk nagy jövő előtt áll.

 

– Előtte is volt kiemelkedő, sőt válogatott kerettag kapusuk, Tóth Balázs, aki most egyik vetélytársukat, a Fehérvárt erősíti.
– Igen, két ponttal vannak előttünk, szerintem nem kis részben a volt Puskás-akadémista Tóth Balázsnak köszönhetően, de szeretnénk visszaelőzni a Fehérvárt. A célunk, hogy ismét a dobogón végezzünk és nemzetközi kupában induljunk.

– Állandó vád önökkel szemben, hogy az eredmény fontosabb a nevelésnél, sok a külföldi játékos.
– Az ideális arányt, a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni. A saját nevelésű fiatalok fejlődését is szolgálja, ha tapasztalt, náluk magasabban jegyzett futballisták, adott esetben akár külföldiek is vannak a csapatban. Ha csak az eredmény érdekelne bennünket, mondjuk mindenáron bajnokok szeretnénk lenni, lehet, hogy még több külföldi játékost hoznánk. Ha viszont csak saját nevelésű futballistákkal állnánk ki, és esetleg a kiesés ellen kellene küzdenünk, az sem szolgálná a fiataljaink fejlődését. Ez a balanszírozás a vezetőedző és a sportigazgató feladata, és azt hiszem, mindketten jól végzik a munkájukat.

– És az együttműködésük is zökkenőmentes? Nem mindig erről lehetett hallani.
– Én erről nem hallottam, úgy tudom, harmonikusan és hatékonyan dolgoznak együtt, nem látok problémát. Hornyák Zsolt az NB I-ben a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőedző, az ötödik idényét tölti nálunk, egy negyedik, két harmadik és egy második hely eddig a mérlege. Ez a fajta állandóság nagy erény a futballban. Ezt a magunk kárán is megtanulhattuk, korábban nálunk is előfordult néhány gyors edzőcsere, amelyek után mindig új csapat építése kezdődött, kicserélődött a fél keret. Most évek óta csak a távozó játékosok helyére, esetleg még egy-egy posztra hozunk új igazolásokat, nem kapkodunk, nincsenek nagy változások. Ezt a gyakorlatot a sportigazgatónk, Tóth Balázs honosította meg a klubnál, az ő feladata a játékoskeret kialakítása, szorosan együttműködve persze a vezetőedzővel, Hornyák Zsolttal. Tóth Balázs kinevezése óta ezt a filozófiát követjük, és működik.

 

– Ráadásul már fél éve ő felel nemcsak a felnőttcsapat, hanem az akadémia szakmai munkájáért is.
– Ezzel álltunk át tulajdonképpen egy tradicionális klubmodellre, ahol közös irányítás alatt működik a felnőttcsapat és az utánpótlás. Nálunk jó tíz évig nem így volt, de mostanra megérett az idő arra, hogy a profik szempontjai közvetlenül érvényesüljenek az akadémia működésében is: mindkét terület Tóth Balázshoz tartozik.

– A korábbi igazgató, Liszkai Dezső és a futballakadémiák munkáját összefogó módszertani központ viszont Budapestre, a sportállamtitkárságra került, és új, teljesítményorientált finanszírozási rendszer bevezetéséről hallani, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök – nem mellesleg a Puskás Akadémia alapítója – is lapunknak karácsony előtt.
– Valóban, négyéves állami finanszírozási ciklus zárul most le, ennek végeztével átvilágítják az akadémiák működését, ez az audit zajlik most. Amikor ezen túl leszünk, akkor határozzák majd meg a következő finanszírozási ciklus részleteit, sarokszámait.

– Az egyik legfontosabb értékmérő, hogy milyen áron, milyen szinten tudják értékesíteni az akadémiák a tőlük kikerülő játékosokat. Ebben bőven lehetne még fejlődni, nem?
– A transzferek mennyisége, értéke terén valóban nem áll túl jól a magyar futball, de ehhez a folyamathoz is idő kell. Először újjá kellett építeni a magyar labdarúgást, és most, amikor egyre jobb eredményeket produkál a válogatott vagy akár a Ferencváros is, emelkedik a magyar játékosok ára, és egyre inkább keresik őket a piacon. A szisztematikus munka és az idő ezen a területen is meghozza majd az eredményt. Persze jó lenne, ha nemcsak a Fradi állna helyt a nemzetközi kupákban, hanem lenne még további néhány klub, amely képes erre.

– A Ferencvárost nem lehet megelőzni itthon?
– Főleg azért nehéz, mert két csapatra való nagyszerű játékosa van, ha kiesik egy-két kulcsember, nem viseli meg annyira, mint a többi együttest. De talán nem csak az elfogultság mondatja velem, hogy a mi csapatunk is hasonlóan erős.

 

– Legutóbbi NS-interjúja óta sikerült végre a Puskásnak megnyernie saját, nagy hírű utánpótlástornáját, a Puskás–Suzuki-kupát. Az ifjúsági BL-ben ugyanakkor nem jutottak egyről a kettőre.
– Valóban, nagyszerű érzés volt az aranyérmeket végre a saját növendékeink nyakába akasztani a Puskás–Suzuki-kupán. Már a 15. kiírás következik, az évek során Európa egyik legrangosabb U17-es tornája lett a miénk, pünkösdkor ismét megrendezzük, megint jön a Real Madrid és egy sor nagy klub utánpótláscsapata. Közben a felcsúti futball kezdeteinek századik, a Pancho Aréna avatásának a tizedik évfordulóját ünnepeljük. Az ifjúsági BL-ből, az UEFA Youth League-sorozatból legutóbb valóban dicstelenül távoztunk, amikor itthon buktunk el azeri ellenfelünkkel szemben, de ne feledje, hogy a hazai U19-es bajnokságot megnyerni sem egyszerű feladat. Főleg nekünk, ahol a tehetséges ifistákat elsősorban a felnőttek között játszatjuk, az NB III-as csapatunkban, vagy Csákváron, az NB II-ben szereplő partnerklubunknál, amely egyébként az MLSZ statisztikái szerint a legtöbb fiatalt szerepeltette a másodosztályban. Na, ők mind Puskás-akadémisták, akik a felnőttek között futballoznak, és ez adott esetben hátrányt jelenthet az U19-es bajnokságban. Ezzel együtt legközelebb szeretnénk néhány fordulóval előrébb jutni az ifi BL-ben.

– Tudvalévő, hogy a cégcsoportján keresztül nemcsak a Puskás Akadémiát segíti, hanem más klubokat, sőt más sportágakat is. Melyekre jut ezek közül személyes figyelme is?
– Tőzsdei cégünk, az Opus névadó szponzora lett az új eszéki futballstadionnak, a tulajdonos NK Osijeket is támogatjuk. Szeretek Eszékre meccsre járni, a város díszpolgára vagyok, előbb kaptam meg ezt az elismerést ott, mint itt, a szülőfalumban. A Veszprémnek is szurkolok, talán az idén sikerül megnyernie a kézilabda final fourt, fantasztikus lenne! Az MBH Bank révén pedig támogatjuk a magyar kerékpársportot is, befektettünk egy sikeres olasz csapatba, amely már Team MBH Bank Colpack Ballan néven készít föl tehetséges magyar versenyzőket. Nem merném állítani, hogy hamarosan a Giro d’Italián indulhat a csapat magyar biciklistákkal, de ha nem hinnénk benne, hogy így lesz, bele sem vágtunk volna. Magam és a cégcsoportom összesen 17 milliárd forintot fordított sportra, kultúrára, jótékonyságra az elmúlt évben, számos további kisebb és nagyobb sportegyesületet támogatunk, ami, azt hiszem, természetes feladata is kell, hogy legyen az ország legnagyobb magánkézben lévő cégcsoportjának.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik