Paksi Nobel-díj – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.12.10. 23:43

Talán kissé messziről kanyarodok rá a labdarúgó NB I vasárnap esti rangadójára, de megpróbálom megmagyarázni. Röviddel a Ferencváros paksi vendégjátéka előtt adták át Stockholmban a 2023-as Nobel-díjakat, többek mellett két honfitársunknak, Karikó Katalinnak az orvosit és Krausz Ferencnek a fizikait. A felemelő pillanatok sportvonatkozása egyrészt az, hogy az élő közvetítésben feltűnt az amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős, Francia Zsuzsanna, aki boldogan fényképezkedett immár szintén „aranyérmes” édesanyjával, Karikó professzor asszonnyal. Másrészt az ilyen jellegű természettudományos elismerés, amit a két nagyszerű magyar tudós kapott, bizonyos szempontból hasonló a sportsikerhez: nem kell megmagyarázni, nehéz félreértelmezni, kézzelfogható, egzakt – kutatási – eredmény vezet hozzá, hasonló, mint amilyen a futballmeccs végén kikerül az eredményjelző táblára.

Nyilván az emberiség szempontjából milliószor fontosabb Karikó és Krausz professzor tevékenysége, mint az, mi történt Pakson, a Fehérvári úti sporttelepen, mindenesetre az első osztályú bajnokság éllovasa és aktuálisan második helyezett címvédője feszült egymásnak, ennél előkelőbb párosítás nincs tehát most magyar csapatok között. Mivel a sorozat a felénél sem tart (mondjuk a 33 fordulónak eleve nincs is fele...), túlzás lenne előre eredményt hirdetni, ám a Paks az őszi elsőséget megcélozhatta. A tolnaiak szerény felvezető nyilatkozatai alaposan elaltatták a Fradit, amely negyedórát még szunyókált, s ébredésekor már 2–0-ra vezetett az „Atom”. Mindkét gól vaskos védelmi hibából esett (Aaneba hazaadását nehéz minősíteni), el nem vitatva Papp Kristóf és Könyves érdemeit. Feltűnő volt, hogy a hagyományosan támadó szellemű paksiak idén védekezni is megtanultak, az éledező ferencvárosiak sem találtak rajtuk fogást a szünetig, pedig kidolgoztak néhány helyzetet.

A második játékrészben Mezei majdnem tökéletes szabadrúgása kis híján növelte a különbséget, egy perc múlva viszont Marquinhos hasonlóan szép megoldással szépített. Aztán a végig indolens Makreckis pirosat kapott, Szabó Bálint belőtt egy könnyű síppal befújt büntetőt, Lisztes egy kipattanót, így a Paks végül megőrizte vezetését, és megszerezte a nem hivatalos őszi bajnoki címet.

„Annak örülök, hogy mások örülnek” – ezt speciel nem valamelyik győztes focista, hanem Karikó Katalin mondta a Nobel-díj átvétele kapcsán, ám a tolnaiak hívei és azok, akik hisznek a magyar játékosokban, bizonyára örvendtek a megérdemelt sikernek. A Ferencvárosnak pedig csütörtökön a Fiorentina ellen a nemzetközi porondon kell(ene) bizonyítania, hogy még mindig a legjobb magyar csapat, hátha ez elég a tavaszi folytatáshoz az Európa-konferencialigában.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik