A Ferencváros megverésével megerősítette első helyét a Paks!

Vágólapra másolva!
2023.12.10. 17:50
null
Paksi gólöröm (Fotó: Török Attila)<br /><strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-16-fordulo-7517" target="_blank">A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</a></strong><br />
A labdarúgó NB I 16. fordulójának záró mérkőzésén és nagy rangadóján a Paks 3–2-re megverte odahaza a Ferencvárost, emlékezetes meccsen, emlékezetes körülmények között.

NB I
16. FORDULÓ

Paksi FC–Ferencvárosi TC 3–2 (Papp 8., Könyves 15., Szabó I Bálint 85. – 11-esből, ill. Marquinhos 69., Lisztes 88.)
Paks, Paksi FC Stadion, 4201 néző. V: Andó-Szabó
Kiállítva: Makreckis (Ferencváros, 77.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

RANGADÓVAL ZÁRULT a 16. forduló, és egyvalamit már a kezdés előtt tudni lehetett: ha a Paks NB I-es története során hetedszer is legyőzi a Ferencvárost, első helyezettként fordul 2024-re!

Noha a paksi klub 2006 nyara óta folyamatosan tagja az NB I mezőnyének, azaz a mostani már a tizennyolcadik idénye a legjobbak között, először csak a 2009–2010-es évad során találkozott a Ferencvárossal, mivel az FTC a megelőző három bajnoki évet az NB II-ben töltötte. 2009. augusztus 15-én a két csapat történelmi első meccse 1–1-es döntetlent hozott a fővárosban – a Fradi gólját James Ashmore, a Paksét pedig a fradisták kedvence, Lisztes Krisztián (az idősebb) szerezte –, s bár azóta már több mint tizennégy év eltelt, az akkor pályára lépő labdarúgók közül Szabó János és Böde Dániel most is ott volt a paksiak meccskeretében. A közös múlt azóta harminchét NB I-es találkozót számlál, és óriási ferencvárosi fölényt mutat (21 győzelem, tíz döntetlen és hat paksi siker), ám azzal mindenki tisztában lehetett, hogy sohasem a statisztika nyeri meg a mérkőzést.

Amikor augusztus 27-én, a bajnokság ötödik fordulójában az akkor még Máté Csaba által irányított Ferencváros 6–1-re legyőzte a Groupama Arénában a Paksot, senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a két együttes decemberi összecsapása az első helyről dönthet. Csakhogy... A Konferencialiga csoportkörében is érdekelt Fradi hullámvölgybe került, négy bajnokin csak két pontot szerzett, ellenben a Paks tanult a nyári pofonból, a következő tíz meccséből hetet megnyert, és csupán egyszer maradt pont nélkül, azaz nem került gödörbe, stabilan és eredményesen futballozott.

Az FTC vezetőedzője, Dejan Sztankovics nem csinált titkot abból, hogy több helyen is változtat a hétközi mezőkövesdi kezdő tizenegyen. Nos, a szerb szakember három helyen „nyúlt bele” az összeállításba: Henry Wingo, Katona Bálint és Lisztes Krisztián (a fenti múltidézés apropóján a rend kedvéért: az ifjabbik) kimaradt, Cebrail Makreckis, Mohammed Abu Fani és Alekszandar Pesics pedig bekerült. A Fradi-tábor egyébként már akkor ujjongott, amikor a hangosbemondó közölte, a korábbi paksi gólkirály, Varga Barnabás ott van a ferencvárosi cserék között (a hétszeres válogatott támadó még október 22-én, a DVTK elleni idegenbeli bajnokin sérült meg), de járt a vastaps Böde Dánielnek is, aki viszont a paksi kispadon foglalt helyet, azonban az FTC-ben töltött el felejthetetlen éveket.

Ahhoz képest, hogy téliesre fordult az időjárás, kiválóan előkészített pálya fogadta a csapatokat, noha azért azt is látni lehetett, bizony csúszkálnak a labdarúgók. Azt már a kezdés előtt sejteni lehetett, hogy nagy jelentőségük lesz a szabadrúgások, szögletek elvégzésének, kivédekezésének, és már az első hazai sarokrúgás meghozta a gólt. Mezei Szabolcs kulcsszereplő, amikor a Paks ilyen lehetőséghez jut, ezúttal is pontosan tekerte jobbról a labdát középre, Papp Kristóf pedig a bal sarokba fejelte a labdát. Ahogyan arról írtunk már: a hazaiak harmincesztendős középpályása az idényben kirobbanó formában futballozik, egyértelműen vezérnek számít, csak a gól hiányzott a játékából – vasárnapig. A vendégek még fel sem ocsúdtak, amikor Ismail Aaneba kapitálisat hibázott, ugyanis a saját tizenhatosán belül elképesztően gyengén passzolta Dibusz Dénesnek a labdát, Könyves Norbert lecsapott, és nem hibázta el a ziccert. Hideg zuhany volt ez a javából a Ferencvárosnak, negyedóra alatt kétgólos hátrányba került a bajnokcsapat, ami izgalmas folytatást ígért. Eldar Civic majd Alekszandar Pesics lövése jelezte, hogy a címvédő nagy erőket mozgósít a szépítés érdekében, majd a 31. percben egy bal oldali vendégszöglet után Kristopher Zachariassen közeli lövését védte bravúrral Szappanos Péter, utána pedig Ismail Aaneba sem tudott betalálni.

Ment előre, küzdött a Ferencváros, a paksi védelem ugyanakkor stabilan állt a lábán, és ha a labda túl is jutott a hátsó alakzaton, Szappanos Péter bizonyította, nem véletlenül tagja a válogatott keretnek. A hazai együttes azt is elbírta, hogy Hahn Jánost sérülés miatt már az első játékrészben le kellett cserélni, kétgólos előnnyel mehetett szünetre, nem véletlenül tapsoltak a paksi szurkolók, amikor a csapatok az öltözőbe vonultak.

Talán kevesen gondolták, hogy Dejan Sztankovics a szünetben éppen Mohammed Abu Fanit hozza le a pályáról (Katona Bálint váltotta), bár tegyük hozzá, az izraeli középpályás nem vasárnap játszott élete formájában. Bognár György is változtatott, a rutinos Balogh Balázs érkezett a középpálya tengelyébe, alighanem azért, hogy sok futással stabilitást adjon a Paksnak. Jobbára a hazai térfélre korlátozódott a játék, a Fradi görcsösen próbálkozott, ám a helyzetek elmaradtak. A 64. percben Mezei Szabolcs ugratta ki Szabó Bálintot, aki talán megijedt a messzire kifutó Dibusz Dénestől, így nem tudta a labdát az üres kapuba emelni.

Hogy a vendégek mekkora bajban vannak, az is mutatta, hogy Dejan Sztankovics hármas cserére szánta el magát, és az oldalvonal mellett ott állt Varga Barnabás is... Mielőtt pályára lépett a korábbi paksi kedvenc, Mezei Szabolcs szabadrúgásból a léc és a bal oldali kapufa találkozását találta telibe – eldőlhetett volna a mérkőzés. Szerencséje volt a Fradinak, aztán nem sokkal később Marquinhos pazar mozdulattal tekerte a bal felső sarokba a labdát, és ezzel a góllal minden addiginál nyíltabb lett a küzdelem. Böde Dániel érkezett a hazaiaknál, a vendégeknél nem sokkal később Lisztes Krisztián, aztán a 77. percben Cebrail Makreckis megrúgta Böde Dánielt, megkapta a második sárgáját, és emberhátrányba került az FTC. Kovács Krisztián a jobb oldalról való betöréssel tizenegyest harcolt ki a hazai csapatnak, Szabó Bálint gólra váltotta a lehetőséget, a Ferencváros azonban ekkor sem adta fel, Lisztes Krisztián újra csökkentette csapata hátrányát.

Annyi már nem volt a vendégegyüttesben, hogy emberhátrányban még egyszer betaláljon, így a Paks nyerte meg a rangadót, megérdemelten – és immár biztos, a tavaszi szezonnak úgy vághat neki, hogy az NB I-es tabella élén áll.

SZAPPANOS: HOGY ÉLETEM FORMÁJÁBAN VAGYOK-E? MINDIG VAN FELJEBB...

PAPP KRISTÓF: AZÉRT MI NEM A FRADIVAL FOGUNK VERSENYEZNI, PERSZE JÓ LENNE...

NB I, 2023–2024, 16. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
December 8., péntek
Puskás Akadémia–KTE 3–0Felcsút,Pancho ArénaKarakó Ferenc1129
December 9., szombat
MTK–Debrecen 2–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás2021
Zalaegerszeg–Újpest 1–1Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Bogár Gergő
1755
December 10., vasárnap
Kisvárda–Diósgyőr 1–2Kisvárda,Várkerti StadionCsonka Bence1841
Mezőkövesd–Fehérvár 0–2
Mezőkövesd,Városi StadionVad II István
1527
Paks–Ferencváros 3–2
Paks,Paksi FC StadionAndó-Szabó Sándor
4201
AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC 16 10 4 2 32–18 +14 34
2. Ferencvárosi TC 16 9 3 4 39–19 +20 30
3. Fehérvár FC 16 8 3 5 33–24 +9 27
4. Puskás Akadémia 16 7 6 3 27–20 +7 27
5. Debreceni VSC 16 7 3 6 24–21 +3 24
6. MTK Budapest 16 7 3 6 18–25 –7 24
7. Diósgyőri VTK 16 7 2 7 23–25 –2 23
8. Újpest FC 16 6 3 7 24–31 –7 21
9. Kecskeméti TE 16 6 2 8 24–28 –4 20
10. Zalaegerszegi TE 16 4 3 9 21–33 –12 15
11. Mezőkövesd 16 4 2 10 17–26 –9 14
12. Kisvárda 16 3 2 11 15–27 –12 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik