NB I: sokan elküldték volna, mégis sikeres és jó edző lett Bartosz Grzelakból

Vágólapra másolva!
2023.12.19. 07:18
null
A Fehérvár FC jól tette, hogy kiállt Bartosz Grzelak mellett (Fotó: Fehérvár FC)
A labdarúgó NB I 17. fordulójának visszapillantójában szó esik a duplázó Mario Ilievszkiről, az Újpest FC kapcsán felmerülő kérdésekről és a négy hónap után visszatérő Vas Gáborról, míg a Fehérvár és Bartosz Grzelak teljesítményét a klub korábbi védője, Lázár Pál segítségével elemezzük.

A FORDULÓ ELEMZÉSE

A kezdeti botladozás után a hajrára kiegyenesedett a Fehérvár FC: Lázár Pál, a klubbal korábban bajnoki címet szerző védő is dicsérte a csapat őszi produkcióját és azt, hogy a klubnál kitartottak Bartosz Grzelak vezetőedző mellett.

Három éve történt meg legutóbb, hogy Székesfehérváron futballozó labdarúgó állt egyedül a góllövőlista élén. Akkor Armin Hodzic nyolc találattal vezette a rangsort a 20. forduló után, azóta 1401 nap telt el, s most ismét fehérvári labdarúgó, Kenan Kodro áll az élen tizeneggyel. Abban az idényben egyébként Radó András 13 góllal első helyen zárta a bajnokságot, s ha a Fehérvár FC és persze a 30 éves bosnyák-spanyol center úgy folytatja a tavasszal, ahogy az őszi szezont befejezte – a 17. fordulóban két gólt szerzett a Paksi FC ellen 3–0-ra megnyert bajnokin –, minden bizonnyal ott lesz a lista élmezőnyében. Székesfehérvárról kapott hírek szerint január 3-án találkozik újra a keret, s az is biztossá vált, hogy két terminusban is Horvátországban edzőtáborozik a csapat.

Az őszi szezont elemezve érdekes lehet, hogyan értékeli a csapat szereplését és feltámadását egy olyan futballrajongó, aki maga is játszott a klub színeiben, és – ha a nézőtérről is, de – meccsről meccsre látja, mi történik a csapattal. A korábbi hatszoros válogatott Lázár Pál is a szakmai munka folyamatosságát emelte ki mint a jelenkori sikeresség eredője.

„Emlékszem, többször olvastam arról, hogy keresik Bartosz Grzelak utódját, ráadásul a klub is nehéz időszakot élt meg – mondta lapunknak Lázár Pál, aki manapság a saját utánpótlásközpontját vezeti. – A probléma ráadásul régebbi keletű volt, hiszen a 2018–2019-es évad óta nem abba az irányba haladt a csapat szekere, mint amire a keret erőssége alapján számítani lehetett. Bartosz Grzelak vezetőedzői kinevezése Juhász Roland sportigazgatóhoz volt köthető, a szakember Huszti Szabolcsot váltotta az előző évadban, de a Vidi az ő irányításával sem tudta azt nyújtani, amit a szurkolók vagy éppen a futballszakmában a legtöbben vártak. A Magyar Kupa-kiesés következményeként Juhász Roland sportigazgató lemondott, és érthetően sokan azt gondolták, mennie kell a vezetőedzőnek is. Viszont a türelem és az idő rácáfolt azokra, akik nem hittek abban, hogy a szakember kamatoztathatja tudását, mára pedig nagyot változott a világ, és igencsak jó, sőt sikerekkel kikövezett úton indult el a Fehérvár FC szekere.”

Tény, Bartosz Grzelak szerepvállalása nehéz időszakban történt, hiszen a kinevezésekor már hónapok óta hullámvölgyben volt az együttes, ráadásul a bajnoki kihívást árnyalta, hogy az utolsó fordulóban nagy izgalmak közepette sikerült kivívni a bennmaradást. A csapatért aggódók abban bíztak, hogy a nyári átigazolási időszakban jobb mentalitású, fiatalabb játékosok is érkeznek, olyan labdarúgók, akikre úgy tekinthetnek, mint a jövő sikeres Vidi-játékosaira. Ez bekövetkezett, igaz, sokan azt várták, hogy a nyári igazolások és a megfelelő felkészülés után szinte rögtön látható eredményei lesznek a fejlődésnek.

Nem így történt... A vereségek és az ismétlődő kudarcok után szeptember környékén a legtöbben Bartosz Grzelak leváltását vizionálták. Az ősz elején a kiesőzóna közelében mozgott a csapat – most, a téli szünet küszöbén viszont a tabella harmadik helyén áll a Fehérvár FC.

Vajon mi történhetett, mi változott, mitől táltosodott meg a láthatóan önbizalmát veszítő csapat?

„A szezon közben érkezett labdarúgók hozzáállása, mentalitása és játéktudása kellett ahhoz, hogy kiegyenesedjen a csapat – mondta még Lázár Pál. – Gergényi Bence, Kalmár Zsolt, Tóth Balázs és Fiola Attila is lendületet adott, ráadásul szerkezetet is váltott az edző, de a szakmai részletek mellett szükség volt a pedagógiai érzékére is, és nem utolsósorban arra, hogy a vezetőség türelmes maradt. Tehát sok összetevője volt és van annak, hogy a Vidi ismét sikeres csapat lehet az NB I-ben. A szakmai oldalon kiemelném Tóth Balázs kapus szerepeltetését, ugyanis e döntés hatására mérkőzésről mérkőzésre magabiztosabbá vált az együttes. Ahogy én láttam, Bartosz Grzelak vezetőedző elképesztően jól reagált a játékosok mentális állapotára, arra, hogy kiből hogyan tudja kihozni a legjobbat, de ugyanilyen fontos volt, hogy szakmailag is jó érzékkel döntött arról, milyen hadrend illik az aktuális kerethez. Ezen kívül hozott néhány szabályt a házirendet illetően, így azt, hogy a játékosoknak le kell adniuk a telefont, mielőtt belépnek az öltözőbe. Sokan és sokat tettek azért, hogy a Fehérvár a dobogón teleljen, a szakmai, a pedagógia húzások és a magyar klubokra kevésbé jellemző türelem lehetett leginkább hatással arra, hogy a csapat stílusosan és eredményesen futballozó együttessé vált. Ma már látszik a Fehérvár FC stílusa, küzdenek egymásért a játékosok, és amit szintúgy nagyon jó látni, hogy a Fehérvár szurkolói azt kapják, amit valójában megérdemelnek, azaz a városért, így értük is küzdeni tudó csapatot. Természetesen szurkolok korábbi klubomnak, amellyel életem első bajnoki címét szereztem, és kívánom, hogy ez a forma tartson ki a tavaszi szezonban.” V. Gy.

A FORDULÓ FELTÁMADÁSA

Az NB I-ben egy meccsen először két gólt szerző Mario Ilievszki tudja, hogy a sorozatban elért győzelmek segíthetnek igazán a Kisvárdán.

Keretbe foglalta az őszi szezont a Kisvárda: az első, zalaegerszegi (2–0) és az utolsó, Újpest elleni meccsen (4–0) nyert csak kapott gól nélkül, és ezeken a mérkőzéseken duplázott valamelyik csatára. A ZTE otthonában a bosnyák Jasmin Mesanovic, a hazai évzárón Mario Ilievszki. A 21 éves macedón U21-es válogatott támadó 48. NB I-es bajnokiján a hetedik és a nyolcadik gólját szerezte, először duplázott egy mérkőzésen, így utolérte a házi góllövőlista élén az ugyancsak háromnál járó Mesanovicot.

„Amióta tavaly nyáron Magyarországra érkeztem, végig keményen dolgoztam azért, hogy ilyen pillanatokat éljek át – mondta lapunknak Mario Ilievszki. Ez volt az első duplám a magyar ligában, az első gólom előtt a honfitársam, Boban Nikolov megcsúsztatott labdájával kerültem helyzetbe, a másodiknál pedig Jaroslav Navrátil átadását szinte csak az üres kapuba kellett bepasszolnom. A kettő között nekem is sikerült kiszolgálnom Navrátilt, vagyis a támadószekció ezen a meccsen kiválóan dolgozott. Még több gólt akarok szerezni, hogy velük győzelemhez tudjam segíteni a csapatot. A két gólom és a győzelem kiváltotta érzés leírhatatlan, büszke vagyok magunkra, hogy ilyen mérkőzéssel zártuk a szezont. Sajnos az ősz nagy részében nem teljesítettünk jól, de az Újpest ellen is igazoltuk, hogy többre vagyunk képesek. Ha pedig jönnek a győzelmek, egész biztosan elmozdulunk a jelenlegi pozíciónkból.”

Jelenleg 12. a Kisvárda, vagyis sereghajtóként telel. Innen valóban csak felfelé vezet az út.

„Nem bántuk volna, ha nem a tabella alján kell keresni a csapat nevét egész télen, de a Mezőkövesd vasárnapi pontszerzése miatt ott ragadtunk – folytatta az U21-es északmacedón válogatott csapatkapitánya. – Ugyanakkor ez a győzelem erőt ad nekünk a felkészülésre, a tavaszi folytatásra, és ismétlem, ha sorozatban tudunk meccseket nyerni, több csapatot is megelőzhetünk a tabellán. Nem is annyira titkolt reményeim szerint a tavasszal nem a kiesés elleni harcban leszünk érdekelve, mert ez a csapat többre képes annál, mint amennyit a jelenlegi helyezése sugall. Biztos vagyok benne, hogy felzárkózunk, és a jobb helyezésekért leszünk harcban.”

A Kisvárda január 5-én kezdi a téli felkészülést, február első hétvégéjén a Ferencváros elleni hazai mérkőzéssel folytatja a bajnokságot. B. T.

Nagyobb méretért kattintson a képre!
Nagyobb méretért kattintson a képre!

A FORDULÓ VERESÉGE

A Kisvárdán 4–0-ra elveszített bajnokit követően több kérdés felvetődhet Újpesten, például: Roderick Duchatelet eladja-e a klubot a télen, illetve betonbiztos-e Nebojsa Vignjevics vezetőedző helye?

Kiábrándító vereséget szenvedett az Újpest Kisvárdán. A mérkőzés után Nebojsa Vignjevics vezetőedző kritikusan fogalmazott csapatáról, mondván, a hazaiak egyértelműen többet mutattak, ők pedig gyakorlatilag minden szempontból alulmaradtak. Márpedig a 4–0-s vereséget nem a listavezető Paks vagy az ősi rivális Ferencváros otthonában szenvedték el, hanem a tabella utolsó helyén álló, a meccset megelőző 16 fordulóban 11 pontot szerző kisvárdaiaknál.

Valami nem stimmel az újpesti öltözőben.

Nebojsa Vignjevics a múlt héten lapunknak adott interjújában arról beszélt, hogy a fiatalszabály megbolygatta az öltözői hangulatot: az idősebbek okkal morgolódnak, hogy kimaradnak a kezdőcsapatból, a fiatalabbak pedig olyan nyomás alatt kénytelenek játszani, amilyet nemigen bírnak el – nem optimális úgy futballozni, hogy az illető tudja, a kora miatt szavaztak neki bizalmat. A lila-fehérek legutóbb október 21-én nyertek bajnoki mérkőzést, akkor a Szusza Ferenc Stadionban a Kecskemétet győzték le 5–3-ra, a lejtmenet azóta tart. A Ferencváros ellen 3–0-ra elveszített Üllői úti derbi adta a kezdőlökést, és a szezon utolsó hét mérkőzésén egyetlen (!) pontot szerzett a csapat. Ennél rosszabbul senki sem teljesített a téli szünet előtti periódusban.

Ahogyan a többi NB I-es klubnál, Újpesten is elkezdődött a téli pihenő, a labdarúgók és a szakmai stáb tagjai szabadságra vonultak, hogy aztán január elején ismét a Megyeri úton találkozzanak, majd Törökországba utazzanak edzőtáborba.

A FORDULÓ GÓLJA (NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!)
A FORDULÓ GÓLJA (NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!)

Addig is két fő kérdés marad Újpesten.

Egy: a télen Roderick Duchatelet tulajdonos vajon tényleg eladja-e a klubot, sikerül-e nyélbe ütni az üzletet?

Kettő: hogyan alakul Nebojsa Vignjevics sorsa?

A szerb vezetőedző az előző idényben tért vissza a klubhoz, úgy tűnt, a csapat és a tréner újra egymásra talált. Az őszi szezon elején jöttek a jó eredmények – a 12. fordulót követően még a dobogón állt az együttes –, a téli szünet előtti mélyrepülés azonban más megvilágításba helyezte az időszakot. December közepére közvetlenül a kiesés elől menekülő hármas – a Zalaegerszeg, Mezőkövesd, Kisvárda – elé csúszott vissza az Újpest, a kisvárdai kínos vereség pedig számos kérdést vet fel a csapatnál. A legnagyobb – ahogyan írtuk –, vajon mi lesz a klubbal, és mi lesz Nebojsa Vignjevics vezetőedzővel? A kettő alighanem szorosan összefügg: ha a belga üzletember, Roderick Duchatelet marad az egyesület élén, alighanem Nebojsa Vignjevics is marad a helyén, ellenkező esetben nagy változások következhetnek a Megyeri úton. B. B.

A FORDULÓ VISSZATÉRŐJE

Vas Gábor, a Paksi FC futballistája négy hónap után tért vissza a csapatba, és lapunknak beszélt mélypontokról, pofonokról és célokról is.

Nehéz időszak után térhetett vissza a pályára Vas Gábor, a paksiak 20 éves futballistája: a védőként és középpályásként egyaránt bevethető játékos az augusztus 19-i, Újpest FC elleni (3–0) bajnokin szenvedett kulcscsonttörést, s csak négy hónap után került újra bevethető állapotba.

„Szerdán, az egymás elleni játék során már a kezdőben lehettem, akkor tudatosult bennem, hogy négy hosszú hónap után újra tétmeccsen léphetek pályára – mondta lapunknak a zöld-fehérek labdarúgója, aki a szombati, Fehérvár FC elleni bajnokin (0–3) végig a pályán lehetett. – Kedden még orvosnál jártam, s rábólintott, hogy játszhatok. Nem szoktam izgulni, de most volt bennem drukk, nagyon vártam már, hogy újra ott lehessek a többiekkel. Más kérdés, hogy a sima vereség miatt nyilván van bennem hiányérzet, én sem úgy teljesítettem, ahogyan elvárom magamtól. Ha visszagondolok az augusztus óta eltelt időre, nem semmi, min mentem keresztül… Miután ráestem a vállamra, már a mentőben mondták az orvosok, ez kulcscsonttörés, ekkor érkezett el az első mélypont érzelmileg, magam alatt voltam. Rá szűk egy hétre, pénteken műtöttek meg, addig óriási fájdalmak között teltek a napok. A beavatkozás szerencsére jól sikerült, utána remekül éreztem magam, sőt, sokáig úgy tűnt, hamarabb, akár novemberben visszatérhetek, de két kontroll után is azt mondta az orvos, hogy a röntgenfelvételek szerint a csontosodás nem úgy haladt a vállamban, ahogyan kellene, így újra csalódás ért. Már hetek óta a csapattal edzem, de a párharcokat kerültük, védtük a vállamat, amennyire csak lehetett. Már semmi fájdalmam sincs, igaz, a szombati meccsen rettentően elfáradtam, de ez természetes ennyi kihagyás után.”

Vas Gábor már 2020-ban, 17 évesen bemutatkozott az élvonalban a Paks színeiben, s egyre inkább alapemberré vált, az előző idényben 22 bajnokin játszott. Minden jel arra utalt, hogy ebben az idényben is rendszeresen futballozhat, de a sérülése keresztülhúzta a számításait.

„Örömmel és boldogsággal néztem a srácokat, hogy sorra nyerik a meccseket. Végül az első helyen zártuk az őszt, másfelől viszont volt bennem keserűség, hiszen alig tudtam ebben részt venni, a Vidi elleni meccsem csak a negyedik volt az idényben. Ugyanakkor az egy hete lejátszott, Ferencváros elleni győztes meccs alkalmával már úgy éreztem magam a lelátón, mintha ott lennék a többiekkel a pályán, annyira beleéltem magam a meccsbe… Egyértelmű, hogy a csapategységünknek köszönhetően állunk az első helyen. A nyári felkészülésünk során akadt néhány olyan mérkőzés, amelyen pofonba szaladtunk bele, ezek is kellettek ahhoz, hogy magunkhoz térjünk, s rájöjjünk, sokkal többre lesz szükség a jól szerepléshez. Összekaptuk magunkat, s ennek az lett az eredménye, hogy az élen állunk. Reálisan az első hat hely egyikére odaérhetünk, de a legfontosabb célunkat szinte biztosan elértük, vagyis bennmaradtunk az élvonalban. Lehet, kicsit furcsa ezt kimondani az első helyről, de valóban így gondoljuk – ez persze nem azt jelenti, hogy nem akarunk minél előrébb végezni. Ami engem illet, sérülésmentes időszakot kívánok magamnak a folytatásra. Január másodikán kezdjük a felkészülést, addig is edzek, készülök, mert szeretnék minél hamarabb jó állapotba kerülni. Vissza akarom verekedni magam a kezdőbe, s hasznos tagja lenni a Paksnak.” CS. A.

NB I, 2023–2024, 17. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
December 16., szombat
Fehérvár–Paks 3–0Székesfehérvár,Sóstói StadionBogár Gergő4078
Kisvárda–Újpest 4–0
Kisvárda,Várkerti StadionRúsz Márton1815
Diósgyőr–MTK 3–3Miskolc,DVTK ArénaPintér Csaba3412
December 17., vasárnap
Kecskemét–Debrecen 1–1Kecskemét,Széktói StadionZierkelbach Péter
2231
FTC–Zalaegerszeg 3–0Budapest,Groupama ArénaKáprály Mihály
7017
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 0–0Felcsút,Pancho ArénaDerdák Marcell
1023
AZ NB I ÁLLÁSA AZ ŐSZI SZEZON VÉGÉN
1. Paksi FC17104332–21+1134
2. Ferencvárosi TC17103442–19+2333
3. Fehérvár FC1793536–24+1230
4. Puskás Akadémia1777327–20 +728
5. Debreceni VSC1774625–22 +325
6. MTK Budapest1774621–28 –725
7. Diósgyőri VTK1773726–28 –224
8. Kecskeméti TE1763825–29 –421
9. Újpest FC1763824–35–1121
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik