Megemlékezés: labda az örökkévalóságnak – és Törőcsiknek

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2023.12.05. 12:47
null
Fotó: Dömötör Csaba
Felavatták a 2022. július 9-én 67 éves korában elhunyt Törőcsik András síremlékét a Megyeri úti temetőben. A egykori 45-szörös válogatott újpesti labdarúgó nővére, Törőcsik Éva azzal kereste meg a Magyar Labdarúgó-szövetséget, szeretne síremléket állítani testvérének. A szövetség pártolta az elképzelést, mi több, anyagi segítséget nyújtott, akárcsak az Újpesti önkormányzat, az UTE és az Újpest FC.

 

Törőcsik Éva felkereste a családtag képzőművészt, Kéry Bálint Bencét, aki szívesen vállalta a tervezést és a kivitelezést.

„Már az első elképzelés nagyon tetszett, amit papírra vetett – mondta Törőcsik Éva, majd hozzátette. – Egy Andráshoz méltó, letisztult, elegáns síremlék született, egyáltalán nem hivalkodó.”

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Az 54 éves Kéry Bálint Bence képzőművész-szobrász 1995-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen. Futballkedvelő, látta játszani Törőt is, akinek egyéniségét próbálta egyszerű formába öntve gránit anyagban visszaadni.

„A polírozott sík felületen egy matt félgömb utal a sportágra, a labda alakot a félgömb test és a visszatükröződés adja – mondta a művész, aki kiemelte: – András neve az évszámmal nem kőbe vésett, hanem vízsugár vágott technikával áttört acéltábla.”

A szobrász ötlete, hogy a síremlék középső oszlopmagassága 172 centiméter, amely megegyezik a néhai Törőcsik András testmagasságával.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik