Kikaptunk 20–7-re – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.11.26. 23:18

HOGY MITŐL RANGADÓ egy-egy bajnoki, nézőpont kérdése. A legáltalánosabb megfogalmazás szerint a tabellán elöl álló csapatok összecsapása, ám a tágabb (és inkább nézőbarát) vélekedés szerint a játék adja a rangot, a feszültség, az izgalom, a fordulatok.

Nos, a vasárnapi felcsúti meccs leginkább a bajnokság állása miatt érdemel különösebb kiemelést, ám a megállapítás csak félig valós.

Köszönhetően annak, hogy a Puskás emberemlékezet (esetünkben: szeptember 23.) óta veretlen, a Fradi pedig ugyebár – a Fradi. Zászlóshajó a honi futballban, miközben Európában is viszi tovább a klub hagyományait, viszi a jó hírünket.

Ezen a meglehetősen télies késő őszi estén mindkét csapat igazolta az adatokat. A Fradi uralta az első félidőt, a góljáig mindenképpen, a Puskás pedig nem vesztette el az önbizalmát hátrányban, szisztematikusan küzdve feledtette ellenfele korábbi fölényét. Lett is eredménye.

Megjegyzem, ebben különbözik (jó esetben) egy-egy sportoló, futballista a hétköznapok népétől, képes rá, hogy nehéz helyzetben se legyen úrrá rajta a csüggedés. Némi segítség, hogy a pályán egyértelműek a szabályok, gyorsabban követik egymást a lehetőségek, mint a mi köreinkben.

Az is kérdés persze (nálam mindenképpen), hogy egy olyan magasan kvalifikált futballcsapat, mint a Ferencváros, miért nem tud kilencven (vagy kilencvenvalahány) percen át hasonló ritmusban, türelemmel és főként színvonalon futballozni. Miközben az egyes posztokon dúl a harc, ki kezdjen, ki legyen csere vagy egyáltalán ki kerüljön be a meccskeretbe, mégis ott van a játékosokban, hogy vezetünk, őrizzük meg az előnyt, slussz­passz.

Megjegyzem a kérdésekkel együtt sem volt rossz meccs ez a Puskás–Fradi. Főként az utolsó fél óra, amikor akármi is megtörténhetett volna, billenhetett volna a mérleg nyelve erre is, arra is.

Nem billent. És ez így van jól. Meg nem mondom, melyik csapat érdemelt volna győzelmet, de hogy egyik sem szolgált rá a vereségre, az szent igaz.

A mérkőzésen egyébként a pályán megforduló 27 futballistából mindössze hét a honfitársam. Ami engem illet, kikaptunk 20–7-re.

Magyar rangadó – 2023.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik