Újpest: Tamás Krisztián az óvodai és iskolai évek után tért haza

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.15. 10:13
null
Tamás Krisztián már túl is van a beilleszkedésen
A IV. kerületben nőtt fel, a csapat kapusával, Banai Dáviddal egy óvodába és iskolába járt. Tamás Krisztián a nyáron szerződött Kispestről Újpestre, a lilák új játékosával az ausztriai edzőtáborban beszélgettünk.


– Vacsora előtt vagy után?

– Nemrég ért véget az edzés, csak ezután megyünk vacsorázni – felelte lapunknak Tamás Krisztián, az Újpest 28 éves védője, aki a nyáron szabadon igazolható labdarúgóként érkezett a Megyeri útra. – Alaposan elhúzódott az edzés, bár ez nagyjából minden tréningünkre igaz a felkészülés alatt.

TAMÁS KRISZTIÁN
Kora: 28 éves
Posztja: bal oldali védő
NB I-es mérkőzései: 122
NB I-es góljai: 7

– Kemény a munka?
– Eddig is tudtam, hogy Nebojsa Vignjevics a munkában hisz, és most még inkább meggyőződtem róla. Kőkemények az edzések, a nyári vakáció után az első két-három hét rendkívül megterhelő volt – és akkor még finoman fogalmaztam. A napi két edzés alap volt, kilométerből nem volt hiányunk. De azért nemcsak száraz futás volt, a szakmai stáb labdás gyakorlatokat is belecsempészett a napi munkába. Itt, Ausztriában már inkább a taktikán van a hangsúly, felkészülési mérkőzéseket is játszunk, vezetőedzőnk szeretné viszontlátni, amit az elmúlt napokban, hetekben gyakoroltunk.

– A nyáron Kispestről Újpestre szerződött. Jól halad a beilleszkedése?
– Szerintem már túl is vagyok rajta… Sok játékost ismertem korábbról, Nebojsa Vignejiccsel ugyebár dolgoztam már együtt a Honvédnál, így könnyen ment. Nagyon jól érzem magam az új csapatomban.

– Kiket ismert az öltözőbe lépve?
– Banai Dáviddal olyannyira nem kellett bemutatkoznunk egymásnak, hogy már óvodába is együtt jártunk. Mindketten Újpesten nőttünk fel, később a Szigeti József Általános Iskolába mentünk, és focizni is együtt kezdtünk. A családom a mai napig Újpesten lakik, sok barátom, haverom van ott. Bárhol futballoztam, mindig szívesen jöttem haza a családomhoz. Volt hogy gyakrabban, máskor ritkábban tudtam jönni, hiszen sok helyen megfordultam pályafutásom során. Játszottam Olaszországban, Csehországban, itthon pedig Gyirmóton, Fehérváron, Zalaegerszegen és a Honvédban is megfordultam. Újpesten hosszú távra tervezek.

AUSZTRIÁBAN KÉT EDZŐMÉRKŐZÉS VÁR MÉG A LILÁKRA     

Ausztriában edzőtáborozik a napokban az Újpest, Nebojsa Vignejics együttese július 21-én tér haza Budapestre. A lila-fehérek a tábor zárásáig két edzőmérkőzést játszanak még, július 15-én, szombaton a cseh élvonalbeli SK Dynamo Ceské Budejovice lesz ellenfelük, az edzőtábor utolsó napján a szaúdi első osztályú Al-Fateh SC-vel mérkőznek meg. A hazatérést követően hazai környezetben készülnek tovább, első tétmérkőzésükre július 29-én este 20.15 órától kerül sor: az NB I első fordulójában a Szusza Ferenc Stadionban a fehérváriakat fogadják.

– Kivel van egy szobában az edzőtáborban?
– Kiss Tamással.

– A két nyári új fiú…
– Nem azért. Őt is korábbról ismertem, kifejezetten jól kijövünk egymással.

– Na, és Nebojsa Vignejiccsel hogy jön ki?
– Jólesett, hogy véget sem ért a bajnokság, két-három forduló hátra volt még, amikor megkeresett. Tudta, hogy lejár a szerződésem, érdeklődött, mik a terveim. A Honvéd nem hosszabbította meg a szerződésemet, akkor még azt sem tudtam, mi lesz a csapattal, sikerül-e a bennmaradás, vagy kiesünk. A bajnokság végén újra keresett Nebojsa Vignjevics, nem sokkal később pedig ajánlatot kaptam Újpestről. Nagyon jó trénernek tartom a vezetőedzőnket, alapos, minden részletre odafigyel, sokat ki tud hozni a játékosaiból. Na, és mindig erős, stabil csapatot alakított ki.

– A következő idényben is igaz lesz ez az Újpestre?
– Nagyon remélem, igen. Egyelőre nehéz megtippelni, hol lehet a helyünk a bajnokságban, hiszen aki ismeri az NB I-et, jól tudja, két-három hét alatt változhat egy csapat célja. Szeretnék nagy célokért küzdeni, és Újpesten mindenki így van ezzel! Sok múlik azon, érkeznek-e még hozzánk új futballisták, hogy a riválisok hogyan erősítenek az átigazolási időszak végéig, a játékosmozgások jó ideig eltarthatnak még.

– Újpesten is marad a védelem bal oldalán? Szóba került már a szakmai stábbal?
– A Honvéddal a legutóbbi idényben három belső védővel futballoztunk, Újpesten most új játékrendszerbe kell beilleszkednem. Kispesten a bal oldalról indulva feljebb játszottam, magasan letámadtunk, új csapatomban más lesz a feladatom. De annyit elárulhatok, ez is fekszik nekem. Egyre jobban érzem magam, de túl sok időnk nincs már a készülődésre, két hét, és kezdődik a bajnokság.

– Az első fordulóban a Fehérvárt fogadják. Várja már?
– Mi az hogy! Örülök, hogy hazai közönség előtt kezdünk, és rögtön bemutatkozhatok a Megyeri úton. Mondanom sem kell, a jó rajt milyen sokat számít.

AZ ÚJPEST FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 11.–21., Ausztria
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: Újpest–Budafoki MTE (NB II) 2–0 (Varga Balázs, Ljujics)
Július 5.: Újpest–Vasas FC (NB II) 2–3 (Fehér Csanád, Ljujics)

Július 8.: BVSC (NB II)–Újpest 1–2 (Pauljevics, Radosevics)
Július 12.: SKN St. Pölten (osztrák II.)–Újpest 1–4 (Ambrose, Mörschel, Kiss T., Mucsányi)
Július 15.: SK Dynamo Ceské Budejovice (cseh I.)–Újpest
Július 21.: Al-Fateh SC (szaúdi I.)–Újpest

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik