NB I: új Fehérvár a láthatáron, visszatér a DVTK és az MTK

Vágólapra másolva!
2023.07.27. 17:11
null
Schön Szabolcs főszereplő lehet a megújuló Fehérvárban (Fotó: Fehérvár FC/Facebook)
A labdarúgó NB I 2023–2024-es idényét felvezető sorozatunk utolsó, negyedik részében a nyáron alaposan átalakuló Fehérvárral és a két feljutóval, a Diósgyőrrel és az MTK-val foglalkozunk.

 

FEHÉRVÁR: SOKKHATÁSOK UTÁN ÚJ CSAPAT A LÁTHATÁRON

A Fehérvár FC tavasszal folyamatosan sokkolta a szurkolóit a gyenge bajnoki szerepléssel, aminek a végén kis híján kiesett a gárda az NB I-ből. A szerencsés bennmaradás után jött az újabb sokk: a klub főszponzora, a Mol-csoport bejelentette, nem támogatja a továbbiakban a fehérvári labdarúgást.

Aztán a sokkhatás nyáron is folytatódott. A klub tulajdonosa, Garancsi István egy interjúban elmondta, innentől a bennmaradás lesz az új idényben is az elsődleges cél. A továbbra is Bartosz Grzelak által irányított csapata DAC elleni első edzőmeccsen elszenvedett 5–0-s vereséggel nyitott, utána azonban kezdett kiegyenesedni. A ZTE elleni Ekl-selejtezőre készülő NK Osijeket 2–0-ra legyőzte, de a török Trabzonspor elleni 2–2 is a vállalható eredmény kategóriájába tartozik. Utána egy iksz a Gyirmót ellen, majd egy vereség következett, de a Pécsi MFC elleni mérkőzésen többségében a második csapat játékosai kaptak lehetőséget.

A klubtól összesen tíz játékos, köztük több korábbi kulcsember végleg távozott, így a magyar válogatott Loic Nego és a zöld-foki szigeteki válogatott Stopira is. Ugyancsak váltott ifjabb Dárdai Pál, a német-horvát balhátvéd, Marcel Heister és az ukrán középpályás, Jevhen Makarenko.Az új Fehérvárban hosszú távon kulcsember lehet két fehérvári kötődésű igazolás: a Puskás Akadémiától érkező belső védő, Spandler Csaba és az Ausztriából hazatérő támadó, Berki Marcell, továbbá a kecskeméti kölcsönből visszatérő Zeke Márió és a Franciaországból szerződtetett Franck Bambock is.

A Fehérvár Újpesten kezdi a bajnokságot, majd a Ferencvárost fogadja, míg a 3. fordulóbanKecskemétre látogat.

A FEHÉRVÁR FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: Fehérvár FC–DAC 1904 (szlovák I.) 0–5

Július 5., Fehérvár FC–Dunaújvárosi FC (NB III) 2–0 (Katona M., Csongvai)
Július 8.:
NK Osijek (horvát I.)–Fehérvár FC 0–2 (Kastrati, Kodro)
Július 15.: Trabzonspor (török)–Fehérvár FC 2–2 (Csongvai, Kodro)
Július 21.: Fehérvár–Gyirmót FC Győr (NB II) 0–0
Július 22.: Fehérvár–Pécsi MFC (NB II) 1–2 (Pető)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Franck Bambock (francia, Grenoble Foot – Franciaország), Berki Marcell (Red Bull Salzburg – Ausztria), Spandler Csaba (Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Kovács Bence (Kazincbarcika), Zeke Márió (Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Alef (Alef dos Santos Saldanha, brazil, szabadon igazolható), Claudiu Bumba (román-magyar, ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), ifj. Dárdai Pál (magyar-német, Hertha BSC – Németország), Marcel Heister (német-horvát, Ludogorec Razgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként), Kojnok Zsolt (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Kovácsik Ádám (Mezőkövesd – szabadon igazolhatóként, legutóbb kölcsönben: ETO FC Győr), Jevhen Makarenko (ukrán, Ordabaszi FK – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Loic Nego (francia-magyar, Le Havre AC – Franciaország, szabadon igazolhatóként), Artem Sabanov (ukrán, FK Polisszja Zsitomir – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Stopira (Ianique dos Santos Tavares, zöld-foki-szigeteki-magyar, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Babos Bence (FC Ajka), Dala Martin (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk
:

DVTK: TÖBB MINT EGY CSAPATRA VALÓ LÉGIÓS ÉRKEZETT

A pirosban játszó DVTK – Farkas Dániellel (balra) a soraiban – 3–1-re kikapott a Nürnbergtől Ausztriában (Fotó: dvtk.eu)
A pirosban játszó DVTK – Farkas Dániellel (balra) a soraiban – 3–1-re kikapott a Nürnbergtől Ausztriában (Fotó: dvtk.eu)


Az élvonalba kétéves szünet után visszatérő, az NB II-t legutóbb megnyerő Diósgyőrnél a nyáron jelentősen átalakult a keret. A csapat legutóbbi NB I-es idényében, a 2020–2021-es szezonban összesen 20 légiós jutott szóhoz a piros-fehéreknél, az előző kiírásban, a másodosztályban – a korengedményes szabályt kihasználva – egyedül a gaboni Jérémie Obounetet szerepeltették, most pedig az NB I-be visszajutva, részben visszatértek a korábbi recepthez.

A csapat hazai magját ugyan együtt tartották, de a nyár folyamán összesen tizenegy magyar labdarúgó intett búcsút a borsodi városnak, köztük hárman olyanok – Eppel Márton, Koman Vladimir és Könyves Norbert–, akik anno a válogatottban is pályára léptek.

Ezzel szemben mostanáig több mint egy csapatnyi légiós érkezett a miskolci klubhoz, szinte mindegyikük különböző nációtól, hiszen külföldről mindössze Nigériát és Horvátországot képviseli a keretben egynél több labdarúgó. A gárdát továbbra is a harkovi születésű, de magyar állampolgársággal is rendelkező Kuznyecov Szergej irányítja, aki előzőleg a Panathinaikosznál Bölöni Lászlótól leshette el a szakma fortélyait, amikor másodedzőként dolgozott mellette. A tréner dolgát segíti, hogy az új szerzemények fele anyanyelvi szinten beszél valamilyen szláv nyelvet.

Minden csapatrészbe jöttek új légiósok, közülük vannak olyanok, akik már rendelkeznek NB I-es tapasztalattal: a korábban a Mezőkövesdet erősítő bosnyák csatár, Marin Jurina, a 2022 tavaszán Gyirmóton szerepelt fehérorosz középső középpályás, Vlagyiszlav Klimovics, valamint a Kisvárdán ritkán védő ukrán kapus, Artem Odincov. A Transfermarkt átigazolási hírportál szerint a diósgyőriek két legértékesebb új játékosa a francia-olasz középhátvéd Julien Célestine és a kölcsönbe érkezett horvát kapus, Karlo Sentic. Rajtuk kívül még a spanyol szűrő, Álex Vallejo és a szlovén balszélső, Rudi Pozeg Vancas tűnik most esélyesnek a kezdőcsapatba kerülésre.

A Diósgyőr a Putnok legyőzése után Ausztriában folytatta a felkészülését, ahol a szlovák élvonalbeli Podbrezová és a cseh Ceské Budejovice ellen tudott nyerni, viszont alulmaradt a német második ligás FC Nürnberg és az osztrák I. osztályú FC Blau-Weiss Linz ellen, majd hazatérve a szlovák élvonalbeli FC Kosicével szemben is. A hat találkozón nyolc gólt hozott össze, csak Jurina és Obounet talált be kétszer.

A DVTK szombaton hazai pályán a Puskás Akadémia ellen kezdi a bajnokságot, ezt követően borsodi rangadót játszik Mezőkövesden, majd a Paksot fogadja.

A DIÓSGYŐRI VTK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
június 30.–július 13., Waidhofen an der Ybbs (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 28.: DVTK–Putnok (NB III) 3–1
(Jurina, Bényei, Lőrinczy)
Július 5.: FK Zeleziarne Podbrezová (szlovák I.)–DVTK 1–2 (Klimovics, Papp)
Július 9.: 1. FC Nürnberg (német II.)–DVTK 3–1 (Jurina)
Július 12.: Ceské Budejovice (cseh I.)–DVTK 1–2 (Obounet 2)
Július 12.: FC Blau-Weiss Linz (osztrák I.)–DVTK 2–0 – a 47. percben félbeszakadt.
Július 22.: DVTK–FC Kosice (szlovák I.) 0–1

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Elton Acolatse (ghánai-holland, FC Asdod –Izrael), Julien Célestine (Julien Albert Marc Célestine, francia-olasz, Club León FC – Mexikó), Bozsidar Csorbadzsijszki (bolgár, Widzew Lódz – Lengyelország), Bright Osagie Edomwonyi (nigériai, FC Koper – Szlovénia), Marin Jurina (horvát-bosnyák, Al-Fajszali – Szaúd-Arábia), Argirisz Kampecisz (görög, Panathinaikosz – Görögország), Vlagyiszlav Klimovics (fehérorosz, Nea Szalamina – Ciprus), Artem Odincov (ukrán, Kisvárda), Godfrey Bitok Stephen (nigériai, FK Volga Uljanovszk – Oroszország, szabadon igazolhatóként), Álex Vallejo (Alexander Vallejo Mínguez, spanyol, Stal Mielec – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Rudi Pozeg Vancas (szlovén, FC Koper – Szlovénia)
Kölcsönbe érkezők: Karlo Sentic (horvát, Hajduk Split – Horvátország)
Kölcsönből visszatérők: Kispál Tamás (Eger SE), Papp Marcell (Dorogi FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Joaozinho (Joao Carlos Reis Graca, portugál, Estoril – Portugália), Eze Vincent Okeuhie (nigériai, szabadon igazolható, legutóbb Sahtyor Szoligorszk – Fehéroroszország), Pernambuco (José Vitor Rodrigues da Silva dos Santos, brazil, Kizilzsar – Kazahsztán)
Távozók: Eppel Márton (szabadon igazolható), Hornyák Marcell (csákvári kölcsön után Pécsi MFC), Illés Bálint (Mezőkövesd), Koman Vladimir (magyar-ukrán, szabadon igazolható), Könyves Norbert (magyar-szerb, Paksi FC, szabadon igazolhatóként), Senkó Zsombor (Zalaegerszegi TE FC), Szőke Adrián (szerb-magyar, topolyai kölcsönjáték után szabadon igazolható), Szűcs Kornél (Kecskeméti TE), Vajda Botond (szlovák-magyar, tiszakécskei kölcsön után Debreceni VSC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Cseke Benjámin (Mezőkövesd), Radics Márton (Puskás AFC, onnan kölcsönbe: Szeged-Csanád GA)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Bertus Lajos, Viczián Ádám

MTK: MEGERŐSÍTETT VÉDELEM, DE MIRE MENNEK A CSATÁROK AZ ÉLVONALBAN?

Stieber Zoltán három góllal vette ki a részét az MTK kiütéses sikeréből az Iváncsa ellen (Fotó: Török Attila)
Stieber Zoltán három góllal vette ki a részét az MTK kiütéses sikeréből az Iváncsa ellen (Fotó: Török Attila)

 

Az NB II-ből a 2. helyen feljutó MTK Budapest nagyon „bekezdett” az átigazolási piacon, ugyanis még el sem kezdődött hivatalosan az átigazolási időszak, már sorra jelentette be új játékosait. A kék-fehérek elsősorban a hátsó alakzatukat formálták át, ami nem meglepő azok után, hogy 38 meccsen 48 gólt kapott az együttes. A kapuban Demjén Patrik, a védelem tengelyében a rutinos, válogatottKádár Tamás, vagy az Újpestről szerződtetett szerb balhátvéd, Nemanja Antonov jelentős erősítést jelenthet, de a Kisvárdáról érkezett Hej Viktorral és a Salzburgból hazatérő Kovács Patrikkal is javulhat a védelem stabilitása.

A kérdés az, hogy az NB II-ben 86 gólt szerző támadóegység, élén a másodosztályban 22 találattal gólkirályi címig jutó Németh Krisztiánnal, mennyire tud hatékony maradni az élvonalban. Németh mellett elsősorban Futács Márkó, Zsóri Dániel és a Szombathelyről érkezett Molnár Rajmund felel a gólszerzésért – a felkészülési időszakban mind a négyen lőttek gólt. Futács a nyáron tárgyalt ugyan a Honvéddal, de végül ő is maradt az MTK-nál.

A kék-fehérek a nyáron négy élvonalbeli csapattal játszottak edzőmeccset, de közülük csak a szerb Csukaricskit tudták legyőzni. Viszont az alacsonyabb osztályú edzőpartnerek közül az NB III-as Iváncsát 11–0-ra verték meg, s győztek az NB II-es Kazincbarcika, a Soroksár és a Vasas ellen is.

Horváth Dávid vezetőedző együttese pénteken a Paksot fogadja az idénynyitón, majd a 2. fordulóban Zalaegerszegre látogat, aztán a Kisvárdát látja vendégül.

AZ MTK BUDAPEST NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 3.–július 12., Kranjska Gora (Szlovénia)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24.: MTK Budapest–Kaposvári Rákóczi FC (NB III) 4–1 (Futács 2, Böndi – öngól, Zsóri)
Június 28.: MTK Budapest–Iváncsa KSE (NB III) 11–0 (Stieber Z. 3, Zsóri 2, Bognár I. 2, Végh B., Németh K., Bobál D., Zuigeber)
Július 1.: MTK Budapest–Soroksár SC (NB II) 3–1 (Zsóri, Antonov – 11-esből, Stieber Z. – 11-esből)
Július 5.: Hajduk Split (horvát I.)–MTK Budapest 3–1 (Kata)
Július 7.: NK Bravo (szlovén I.)–MTK Budapest 2–0
Július 8.: FK Csukaricski (szerb I.)–MTK Budapest 1–2 (Antonov, Stieber Z.)
Július 12.: NK Celje (szlovén I.)–MTK Budapest 2–2 (Németh K., Molnár R.)
Július 19.: MTK–Vasas (NB II) 2–1 (Molnár R., Antonov)
Július 22.: MTK Budapest–Kazincbarcika (NB II) 4–0 (Németh, Hej, Bognár, Antonov)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Nemanja Antonov
(szerb, Újpest FC, szabadon igazolhatóként), Bobál Dávid (Mezőkövesd Zsóry FC, kölcsön után végleg), Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Hej Viktor (ukrán-magyar, Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Kádár Tamás (Paksi FC), Kovács Patrik (Red Bull Salzburg – Ausztria), Rácz Gergő (Paksi FC, kölcsön után végleg), Végh Bence (Mosonmagyaróvári TE)
Kölcsönbe érkezők: Molnár Rajmund (Szombathelyi Haladás)
Kölcsönből visszatérők: Balázs József (Paksi FC), Biben Barnabás (Tiszakécskei FC), Kosznovszky Márk (Kozármisleny), Várkonyi Bence (Kozármisleny)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Földi Gergő, Herczeg Botond, Kenesei Noel
Kiszemeltek:
Távozók: Kapronczai Gergely (szabadon igazolható),Lehoczky Roland (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Mezei Szabolcs (Paksi FC), Palincsár Martin (Szeged-Csanád GA), Poór Patrik, Somodi Bence (Csákvár, szabadon igazolhatóként), Szépe János (ETO FC Győr, szlovákiai), Varga Bence (Kecskeméti TE, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók:
Nagy Zsombor (Szeged-Csanád GA), Barkóczi Benedek (Kozármisleny FC)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

NB I, 2023–2024
1. forduló
Július 28., péntek
20.00:
MTK Budapest–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Július 29., szombat
18.00:
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
20.15: Újpest FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Július 30., vasárnap
20.00:
Zalaegerszegi TE FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Július 31., hétfő
20.00:
Debreceni VSC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Szeptember 27., szerda
19.00:
Ferencváros–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik