NB I: vajon a bajnokságban is meglephetik a Ferencvárost?

Vágólapra másolva!
2023.07.24. 17:51
null
Kristoffer Zachariassenék a BL-selejtezőben nagy csalódást okoztak szurkolóiknak, de a héten rajtoló bajnoki idénynek így is ők a toronymagas esélyesei (Fotó: Török Attila)
Pénteken rajtol a labdarúgó NB I 2023–2024-es idénye. Négyrészes felvezető sorozatunkat a nemzetközi porondon szereplő csapatainkkal kezdjük, ezzel kicsit hangolódva az Európa-konferencialiga-selejtezőkre is. Kezdjünk rögtön a Ferencvárossal, amely a KÍ elleni BL-búcsú után már a bajnoki rajtot megelőzően edzőt váltott! Aztán folytatjuk a sort az ezüstérmes Kecskeméttel, amely nyáron nagyrészt olyan új játékosokat szerződtetett, akik tavasszal az NB II-ben játszottak. Szó lesz továbbá az elsősorban légiósokat igazoló Debrecenről is.

 

FERENCVÁROS: A BL-BÚCSÚ UTÁN SOK A BIZONYTALANSÁG

A tavaszi bajnokikkal együtt sorozatban öt tétmeccs óta nyeretlen – és eközben csak egy gólt szerző – Ferencváros ezen a héten még nem kezdi el a bajnokságot, mivel a Kecskeméti TE elleni meccset szeptember végére halasztották. Így a 2. fordulóra kisorsolt, Fehérvár elleni mérkőzésig még van ideje rendezni a sorokat a bajnoki rajt előtt, a feröeri KÍ elleni BL-kiesés után, csakhogy csütörtökön már az Európa-konferencialigában az ír Shamrock Roverst fogadja, egy hét múlva pedig utazhat az írországi visszavágóra.

Úgy, hogy a nyári felkészülést még Sztanyiszlav Csercseszovval kezdte a csapat, ám az orosztól ideiglenesen Máté Csaba vette át az irányítást előbbi tréner múlt szerdai menesztését követően. S hamarosan jöhet egy új vezetőedző…

Ezek, főképp a KÍ elleni 3–0-s vereség fényében az FTC öt júniusi, ausztriai edzőmeccsét – két győzelem, két döntetlen, egy vereség – zárójelbe is tehetjük a nyári felkészülésének értékelésében. A Fehérvár elleni első bajnoki időpontjában ugyanis sem az edző, sem a pályára lépő csapat nem lesz ugyanaz, mint amelyik a felkészülési mérkőzéseken szerepelt, hiszen az elmúlt hetekben, már a nyári felkészülés közben számos változás történt a keretben.

A KÍ elleni BL-selejtezőt megelőzően kilenc új játékost szerződtetett az FTC (a kölcsön után végleg átigazoló Baráth Péter nélkül). A kapust leszámítva minden csapatrészbe több új játékos is érkezett, de nagy kérdés, hogy az újak közül is kinek milyen szerepet szán a klub és majd az érkező új vezetőedző, ugyanis például a nigériai szélső, Tosin Kehinde nem szerepelt a KÍ elleni keretben, de sérülés miatt hiányzott az új szerzemény, a szerb csatár, Alekszandar Pesics is.

További bizonytalansági tényező a bajnokkal kapcsolatban, hogy mikorra épülnek fel a sérült játékosai. Tokmac Nguen és Muhamed Besic is elhúzódó sérüléssel bajlódik, és a múlt héten Ryan Mmaee sem volt bevethető állapotban. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy Vécsei Bálinton kívül meghatározónak mondható labdarúgó eddig nem távozott az FTC-től (Adnan Kovacevic ment még el a rendszeresen lehetőséget kapó játékosok közül, de meghatározó játékosnak azért nem neveznénk), bár a korai BL-búcsú után még ez a helyzet is változhat a nyári átigazolási időszakban.

Egyetlen dolog biztos csak az FTC esetében: az NB I-ben messze a legértékesebb kerettel rendelkező csapattól mindenki arra számít, hogy újra megnyeri a bajnokságot. (Ahogy a KÍ ellen is mindenki arra számított, hogy továbbjut a Ferencváros…)

A FERENCVÁROSI TC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
július 15.–22., Bad Radkersburg (Ausztria); június 26.–július 4., Bramberg am Wildkogel (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 19.: Ferencváros–NK Rogaska (szlovén I.) 0–0
Június 21.: Ferencváros–Sepsi OSK (román I.) 1–0 (Auzqui)
Június 27.: Qarabag FK (azeri I.)–Ferencváros 3–3 (Varga Barnabás, Kehinde, Botka)
Június 30.: Red Bull Salzburg (osztrák I.)–Ferencváros 2–1 (Zachariassen)
Július 3.: Ferencváros–FC Botosani (román I.) 3–0 (Zachariassen, Varga Barnabás, Makreckis)
BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Július 11.: KÍ (feröeri)–Ferencváros 0–0

Július 19.: Ferencváros–KÍ 0–3
EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 27.:
Ferencváros–Shamrock Rovers (ír)
Augusztus 3.: Shamrock Rovers–Ferencváros

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Mohammed Abu Fani (izraeli, Maccabi Haifa – Izrael), Baráth Péter (Debreceni VSC, kölcsön után végleg), Mohamed Ali Ben Romdan (tunéziai, Espérance – Tunézia), Ibrahim Cissé (francia-szenegáli, SM Caen – Franciaország, szabadon igazolhatóként), Halmai Ádám (Soroksár SC), Tosin Kehinde (nigériai, Randers FC – Dánia, szabadon igazolhatóként), Cebrail Makreckis (lett-marokkói, Pirin Blagoevgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként), Alekszandar Pesics (szerb, Crvena zvezda – Szerbia), Cristian Ramírez (ecuadori, FK Krasznodar – Oroszország), Varga Barnabás (Paksi FC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Katona Bálint (Kecskeméti TE), Varga Ádám (Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Berényi Erik, Gágyor Domán Szilárd, Horváth Bence, Madarász Ádám, Molnár Márton, Szabó Szilárd, Takács Ádám
Kiszemeltek:
Távozók: Bogdán Ádám (szabadon igazolható), Roko Baturia (horvát, santanderi kölcsön után Gil Vicente – Portugália), Zseljko Gavrics (szerb, DAC 1904 – Szlovákia, kölcsön után végleg), Katona Máté (kecskeméti kölcsön után Soroksár SC), Adnan Kovacevic (bosnyák, Raków Czestochowa – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Vécsei Bálint (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Fortune Bassey (nigériai, Hapoel Petah-Tikva – Izrael, legutóbb kölcsönben: Degerfors – Svédország), Nagy Olivér (soroksári kölcsön után Kecskemét), Stjepan Loncar(bosnyák, Asztana – Kazahsztán, legutóbb kölcsönben: KV Kortrijk – Belgium),Orosz Marcell Pál (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Mehdi Boudjemaa (francia-algériai, Hatayspor – Törökország), Ángelo Sagal (chilei, Gaziantep FK – Törökország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk (sajtóhírek alapján): Carlos Auzqui (argentin, Colo-Colo – Chile, San Lorenzo – Argentína), Iyinbor Patrick (Vasas-kölcsönjáték után Kecskeméti TE), Xavier Mercier (francia,RWD Molenbeek – Belgium),Ryan Mmaee (marokkói-belga, Luton Town – Anglia, Trabzonspor – Törökország), Samy Mmaee (marokkói-belga, AEK Athén – Görögország, Trabzonspor – Törökország).
Kölcsön után végleg távozhatnak:
Giorgi Haraisvili (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia, augusztus 31.-ig szól a kölcsönszerződése), Szánthó Regő (DAC 1904 – Szlovákia)
Az FTC II keretéhez tartozó és az NB II-es partnercsapatnak, a Soroksárnak kölcsönadott összes labdarúgó nem szerepel a felsorolásban.

KECSKEMÉT: NB II-ES IGAZOLÁSOKKAL A FRADI NYOMÁBAN?

A kecskemétiek nemcsak a bajnoki rajtra, hanem a nemzetközi szereplésre is készültek a nyáron (Fotó: facebook.com/Kecskeméti TE)
A kecskemétiek nemcsak a bajnoki rajtra, hanem a nemzetközi szereplésre is készültek a nyáron (Fotó: facebook.com/Kecskeméti TE)

 

Az FTC-vel ellentétben az előző idény ezüstérmesét, a Kecskemétet nem nyomják mázsás elvárások, aligha várja el bárki is, hogy a KTE a tavaszi 2. hely után az új idényben felvegye a versenyt a bajnoki címért folyó harcban a Ferencvárossal. Persze az is biztos, hogy az előző idény után és a csütörtökön a lett Riga FC ellen kezdődő európai kupaszereplés mellett most már többet várnak a csapattól a szurkolók a puszta bennmaradásnál.

Márpedig az biztosra vehető, hogy sokkal nehezebb idény vár a bajnokságot a 2. fordulóban a Kisvárda ellen megkezdő KTE-re, mert az ellenfelek most már nem fogják lebecsülni a 2021-ben még NB III-as Kecskemétet, sokkal jobban felkészülnek majd a játékából. Másrészt nagy kérdés, hogy a nyári szerzemények, akiknek többsége tavasszal még az NB II-ben futballozott, mennyire jelentenek majd erősítést Szabó István vezetőedző számára az élvonalban (a szakmai stábhoz egyébként Lóczi István személyében pro licences edző is csatlakozott).

Az egyik kivétel, aki nem az NB II-ből, hanem Kisvárdáról érkezett, az a brazil balhátvéd, Matheus Leoni, neki az előző idényben alapembernek számító, de kölcsönszerződése lejártával Fehérvárra visszatérő Zeke Máriót kell pótolnia. Leoni egyébként az egyetlen légiós érkező Kecskeméten.

A KTE a felkészülési mérkőzéseken jó eredményeket ért el, csak a horvát élvonalbeli NK Varazdintól kapott ki, a másik hét meccsét megnyerte, viszont hozzá kell tenni, hogy ezenkívül még egy első osztályú ellenfele volt, a szlovén Aluminij, egyébként alacsonyabb osztályban szereplő csapatok ellen tudott győzni. Az edzőmeccseken nyújtott teljesítmény alapján ki kell emelni a Kazincbarcikáról érkező csatárt, Pálinkás Gergőt, aki öt gólt szerzett.

A KECSKEMÉTI TE NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 2.–9., Radenic (Szlovénia)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: Tiszakécske (NB II)–Kecskeméti TE 0–3
(Pálinkás, Kiss Bence, Májer)
Július 5.: Aluminij (szlovén I.)–Kecskeméti TE 1–2 (Szabó A., Pálinkás)
Július 8.: NK Varazdin (horvát I.)–Kecskemét TE 2–1 (Pálinkás)
Július 12.: Budapest Honvéd (NB II)–Kecskeméti TE 0–2 (Kovács K., Meszhi)
Július 12.: Budapest Honvéd (NB II)–Kecskeméti TE 0–2 (Májer, Banó-Szabó)
Július 15.: Kecskeméti TE–Békéscsabai Előre (NB III) 1–0 (Meszhi)
Július 21.: Kecskeméti TE–FC Ajka (NB II) 5–1 (Pálinkás 2, Banó-Szabó 2, Szendrei)
Július 21.: Kecskeméti TE–Hódmezővásárhelyi FC (NB III) 4–0 (Tóth B. 2, Katona L., Nagy K.)
EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 27.: Kecskeméti TE–FC Riga (lett)
Augusztus 3.: FC Riga–Kecskeméti TE

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KECSKEMÉTI TE-NÉL
Érkezők:
Artner Dávid (Mosonmagyaróvár), Fadgyas Tamás (ETO FC Győr), Katona Levente (Pécsi MFC), Kiss Bence (ETO FC Győr), Kovács Kolos (Ceglédi VSE), Matheus Izidorio Leoni(brazil-olasz, Kisvárda, szabadon igazolhatóként),Pálinkás Gergő (Kazincbarcika), Szűcs Kornél (Diósgyőri VTK), Varga Bence (MTK Budapest, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők: Nagy Olivér (Ferencváros, legutóbb kölcsönben: Soroksár SC), Szendrei Ákos (FK DAC 1904 – Szlovákia, legutóbb kölcsönben: ETO FC Győr)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Iyinbor Patrick (Ferencváros, legutóbb kölcsönben: Vasas)
Távozók: Buna Gábor (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként),Gréczi Márton (Hódmezővásárhelyi FC), Hadaró Valentin (Pécsi MFC), Danilo Pejovics (szerb-magyar, Pécsi MFC, kölcsön után végleg),Mihajlo Rjasko (ukrán-magyar, Nyíregyháza Spartacus, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatér klubjához: Horváth Krisztofer (Torino FC – Olaszország)?, Katona Bálint (Ferencváros), Katona Máté (Ferencváros, onnan Soroksár SC), Varga Ádám (Ferencváros), Zeke Márió (Fehérvár FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

DEBRECEN: JÖNNEK-MENNEK A LÉGIÓSOK

Brandon Domingues a Honvédtól szerződött a DVSC-hez (Fotó: dvsc.hu)
Brandon Domingues a Honvédtól szerződött a DVSC-hez (Fotó: dvsc.hu)

 

A tavasszal 3. helyen végző DVSC-nél tavaly nyáron az új tulajdonosi kör, illetve az új elnök, Thierry Zaengel megjelenésével új játékospolitikai irány is kezdetét vette. Ennek részeként az elmúlt egy évben több mint 20 külföldi játékos érkezett a klubhoz, s jelentős részük már távozott is. Nyáron a szlovák belső védő, Alexander Mojzis, a svájci-portugál balszélső, Joao Oliveira és a Honvédtól érkező francia Brandon Domingues csatlakozott a légióskontingenshez. Ugyanakkor négy légiós végleg, egy pedig kölcsönbe távozott a klubtól.

Szrdjan Blagojevics csapata a nyári felkészülés során hullámzó képet mutatott magáról. Az alacsonyabb osztályú ellenfeleit rendre legyőzte (az osztrák harmadosztályú Anifot például 10–1-re) az ausztriai edzőtáborban is készülő gárda, és Antonio Mance triplájával, illetve az új szerzemény, Domingues góljával 4–1-re nyert az osztrák élvonalbeli Ried ellen is. Közben viszont kikapott a Wolfsbergtől, a LASK-tól és a szaúdi Al-Sababtól.

Hétfői hír, hogy a 41 éves, szerb Nikola Sztankovics személyében új videoelemző csatlakozott a Loki edzői stábjához. A klub honlapja szerint a pro licences szakember korábban többek között a szerb Radnik, Metalac, valamint a montenegrói Buducsnoszt együttesénél dolgozott asszisztensedzőként, legutóbb pedig a szaúdi Al-Sahel edzői csapatának tagja volt.

A DVSC csütörtökön az örmény Alaskerthez utazik az Ekl-selejtezőben, majd az 1. bajnoki fordulóban, jövő hétfőn a Mezőkövesdet látja vendégül. Az Ekl-visszavágó után a 2. fordulóra kisorsolt paksi találkozóját szeptember végére halasztották, így ezt követően ismét otthon, a Zalaegerszeg ellen lép pályára, majd Kisvárdára utazik.

A DEBRECENI VSC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:július 8.–20., Windischgarsten (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: DVSC–Kazincbarcika (NB II) 3–0 (Bárány, Bódi, Farkas T.)
Július 6.: DVSC–Kisvárda 1–0 (Szőr – öngól)
Július 11.: Wolfsberger AC (osztrák I.)–DVSC 1–0
Július 14.:
Ried–DVSC 1–4 (Mance 3, Domingues)
Július 14. Linzer ASK (osztrák I.)–DVSC 4–2 (Babunszki, Szécsi)
Július 18.: USK Anif (osztrák III.)–DVSC 1–10 (Bárány 4, Kiziridisz 4, Bévárdi, Oliveira)
Július 19.: Irdning (Ausztria):
DVSC–Al-Sabab (szaúdi I.) 0–1
EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 27.: Alaskert (örmény)–Debreceni VSC
Augusztus 3.: Debreceni VSC–Alaskert

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Brandon Domingues (portugál-francia, Budapest Honvéd), Joao Oliveira (Joao Pedro Abreu de Oliveira, svájci-portugál, Leixoes SC – Portugália, szabadon igazolható), Hamzat Ojediran (nigériai, KF Egnatia Rrogozhinë – Albánia, kölcsön után végleg), Vajda Botond (szlovák-magyar, Diósgyőri VTK, legutóbb kölcsönben: Tiszakécskei LC)
Kölcsönbe érkezők: Alexander Mojzis (szlovák, MFK Ruzomberok – Szlovákia)
Kölcsönből visszatérők:Baranyai Nimród (Mezőkövesd), Kundrák Norbert (Szeged-Csanád GA), Peter Olawale (nigériai, FC Noah – Örményország), Rácz Balázs (Szeged-Csanád GA), Saná Gomes (bissau-guineai, PFK Beroe Sztara Zagora – Bulgária)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Engedi Márk, Fábián Bence, Takács Bence, Tercza Gergő

Kiszemeltek: Pernambuco (José Vitor Rodrigues da Silva dos Santos, brazil, Kizilzsar – Kazahsztán)
Távozók:Raul Balbarau(román, szabadon igazolható, legutóbb kölcsönben FC Noah – Örményország),Okan Aydin (német-török, szabadon igazolható), Baráth Péter (Ferencváros, kölcsön után végleg), Sylvain Deslandes (kameruni-francia, szabadon igazolható), Kovács Péter, Sós Bence (Topolyai SC – Szerbia), Saná Gomes (bissau-guineai, bulgáriai kölcsön után Belenenses – Portugália)
Varga Kevin (szabadon igazolható), Major Sámuel (Kozármisleny)
Kölcsönbe távozók: Peter Olawale
(nigériai, Balzan FC – Málta)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

NB I, 2023–2024
1. FORDULÓ
Július 28., péntek
20.00:
MTK Budapest–Paks (Tv: M4 Sport)
Július 29., szombat
18.00:
DVTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
20.15: Újpest FC–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Július 30., vasárnap
20.00:
ZTE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Július 31., hétfő
20.00:
DVSC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Szeptember 27., szerda
19.00:
Ferencváros–Kecskemét (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik