NB I: fiatalabb, magyarosabb csapat felépítése a cél Fehérváron

Vágólapra másolva!
2023.07.13. 16:38
Csütörtökön sajtónyilvános edzést tartott a Fehérvár FC, a gyakorlás után Juhász Roland sportigazgató és Bartosz Grzelak vezetőedző beszélt a sajtó munkatársaival. Szó esett a célokról, az új játékosokról, valamint a főszponzor távozásáról.
A galériához kattintson a képre! (Fotó: Szabó Miklós)
A galériához kattintson a képre! (Fotó: Szabó Miklós)

Nyoma sem volt a Sóstói stadion mellett a hajnali viharnak. Csütörtökön tíz óra előtt szép sorjában szivárogtak ki a fehérvári játékosok az edzőpályára, már ekkor lehetett érezni: nem fáznak majd a gyakorlás során a futballisták. Kezdett komolyan melegedni az időjárás, majd a mezőnyjátékosok és a kapusok különváltak, s elkezdték a bemelegítést. Szembetűnő volt, hogy Fiola Attila továbbra is külön készül, a válogatott védőjének márciusban műtötték meg a térdét. Habár a napokban a főszponzor távozásával „más polcra került” a csapat, ennek hatását nem lehetett látni a játékosokon, kiváló hangulatban edzettek a játékosok. A cicázás során hatalmas nevetéseket lehetett hallani, főképp Schön Szabolcs, Kenana Kodro és Kovács Dániel volt elemében. Bartosz Grzelak irányításával többek között gyakorolták a támadásépítéseket, a beadásokat vagy a kapu elé érkezéseket, majd a sajtónyilvános edzést követően a játékosok az öltözőbe, Bartosz Grzelak vezetőedző és Juhász Roland sportigazgató a sajtó munkatársai elé sétált.

„Nehéz tavaszon vagyunk túl, nem ehhez vagyunk szokva” – emlékezett vissza az előző idényre Juhász Roland. – „Meccsről meccsre tüzeltük a csapatot, hogy elkerüljünk a kieső helyről, és az utolsó mérkőzésig meleg volt a helyzet. A Vasas elleni bajnoki olyan volt, amelyet senki nem akar átélni, bízom benne, hogy a következő idényben már a sikerekről tudunk beszélgetni. Azt nem érzem, hogy az előző idény miatt nehezebb lenne új játékosokat idecsábítani.”

A Mol nem hosszabbította meg június 30-án lejáró szponzorációs szerződését a klubbal, így jelentősen megváltoztak a pénzügyi és szakmai lehetőségek Székesfehérváron. A klub korábban bejelentette, hogy Fehérvár FC néven működik tovább, az aréna neve Sóstói Stadion lesz, valamint a klub közölte: fiatal magyar játékosokra akarnak építkezni.

„Tudtuk, hogy lejár a szerződésünk a főszponzorral, ám én nem ezzel foglalkoztam, az én dolgom az, hogy a vezetőedzővel egyeztetve olyan játékosokat hozzak a klubhoz, akikkel sikeres lehet a csapat. Azt tudom, hogy a klub anyagi helyzete rendben van. Való igaz, más keretek közé került a Fehérvár, más lehetőségeink vannak. Valahol ez nekünk is könnyebbség, ugyanis tudjuk, milyen feltételekkel építhetünk csapatot. Most a célunk az, hogy fiatal, magyaros csapatot hozzunk létre. Augusztus végére olyan keretet akarunk, amely sikeres lesz az idényben. Korábban elhangzott, hogy a bennmaradás a cél, ám inkább úgy fogalmaznék, stabil csapatot szeretnénk kialakítani. Nagy kihívás ez számunkra, ám fontos, hogy egymásért küzdeni akaró futballisták legyenek a keretben.”

Juhász Roland 2005 szeptembere és 2013 februárja között az Anderlechtben futballozott, öt bajnoki címet, egy Belga Kupát, valamint három belga Szuperkupát nyert a csapattal, játszott a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is a belga együttessel. Vajon várható belga erősítés?

„Használom a régi kapcsolataimat, de ez így is van rendjén. Az Anderlechttel kapcsolatban vagyok, ott is szeretném elvégezni a pro-licenchez szükséges gyakorlatot. Nyilván más lehetőségekkel bír a két klub, mi inkább kölcsönben tudnánk szerezni onnan játékosokat, ám nem csak a tudás, de az emberi oldal is fontos. Vajon hogy viselkedik az adott játékos az öltözőben? Ezt mindig meg kell vizsgálni.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Franck Bambock(francia, Grenoble Foot – Franciaország),Berki Marcell(Red Bull Salzburg),Spandler Csaba(Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatér(het)nek:Kovács Bence(Kazincbarcika),Zeke Márió(Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Alef(Alef dos Santos Saldanha, brazil, szabadon igazolható),Claudiu Bumba(román-magyar, ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként),Marcel Heister(német-román, Ludogorec Razgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként),Kojnok Zsolt(Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként),Kovácsik Ádám(szabadon igazolható, legutóbb kölcsönben: ETO FC Győr),Jevhen Makarenko(ukrán, szabadon igazolható),Loic Nego(francia-magyar, Le Havre AC – Franciaország, szabadon igazolhatóként),Artem Sabanov(ukrán, FK Polisszja Zsitomir – Ukrajna, szabadon igazolhatóként),Stopira(Ianique dos Santos Tavares, zöld-foki-szigeteki-magyar, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Dala Martin(Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Szabó Levente(ETO FC Győr),Nikola Szerafimov(északmacedón, érdeklődnek iránta: FCSB, CFR – Románia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik