Címlapsztori: a büdzsére és a játékoskeretre is hatással lehet az FTC BL-búcsúja

Vágólapra másolva!
2023.07.21. 08:56
null
Máté Csaba előtt komoly feladat áll: egy hét alatt össze kell kapnia a kispadot (Fotó: Szabó Miklós)
A feröeri Klaksvík elleni 3–0-s vereség és a kiesés után Kubatov Gábor klubelnök szinte a meccs lefújása után azonnal bejelentette, már nem Sztanyiszlav Csercseszov a Ferencváros vezetőedzője, míg csütörtökön az eddigi másodedzőt, Máté Csabát bízta meg a vezetőedzői teendők ellátásával. Kérdés, hogy az immár örökös beugrónak mondható edző meddig marad(hat) a kispadon, és az is, hogy miként változik a BL-búcsú utáni büdzsé és a játékoskeret – ezt jártuk körbe. 


Egy nap alatt minden megváltozhat a labdarúgásban. Míg a Ferencváros szerda délután a Bajnokok Ligája csoportköréről álmodott, Sztanyisz­lav Csercseszov konkrét célként tűzte ki a főtáblára jutást, estére nemhogy a BL-kaland, az oszét tréner magyarországi karrierje is véget ért.

A feröeri KÍ együttesétől elszenvedett 3–0-s hazai, klubtörténelmi vereség után a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor azonnal elnézést kért a szurkolóktól, majd egy órával a lefújást követően felmentette Sztanyiszlav Csercseszovot a munkavégzés alól. A tréner hiába fogalmazott úgy, hogy szeretne egyet aludni a szerdai blamára, a klub elöljárói nem várták meg a másnapot, azon melegében – még a Groupama Aréna elnöki skyboxában – döntöttek: a Ferencváros nem dolgozik tovább a korábbi orosz szövetségi kapitánnyal.

döntéshozókat is váratlanul érte a feröeri bajnok elleni csúfos kudarc, az első félidő során kapott három gól, s persze a lelátóról a futballistákra és a szakmai stábra zúduló népharag. Alighanem ez utóbbi miatt döntöttek az azonnali váltás mellett, hiszen az elmúlt években mindenki megtapasztalhatta, hogy a Ferencváros a nehezebb időkben is kiállt aktuális vezetőedzője mellett. A szerdai mélyütés azonban akkora volt, hogy Csercseszovnak mennie kellett, a kialakult helyzetben, az őt körülvevő hangulatban képtelenség lett volna tovább dolgoznia. Hogy a Klaksvík elleni kudarcnak mekkora jelentősége volt, jól jellemezte, hogy a mérkőzés estéjén még a Fradi korábbi ukrán vezetőedzője, Szerhij Rebrov is telefonon érdeklődött: mi történt a Groupama Arénában...? Az orosz média mindeközben az oroszellenes magyar rigmusoktól hangos, a „Ruszkik, haza!” csatakiáltás Oroszországba is eljutott, több cikk is arról ír, hogy Sztanyiszlav Csercseszovot származása miatt eleve el akarták távolítani, a mostani fiaskó kapóra jött a vezetőknek.

Erről azonban szó sincs, szakmai döntés született.

Szakmai döntés volt Csercseszov menesztése a Ferencvárosnál (Fotó: Szabó Miklós)
Szakmai döntés volt Csercseszov menesztése a Ferencvárosnál (Fotó: Szabó Miklós)

 

A KUDARC KÖVETKEZMÉNYE – KÉTMILLIÁRD FORINTNÁL IS TÖBB LEHET A MÍNUSZ

Ahogy azt a főanyagunkban is boncolgattuk, a Klaksvík elleni búcsúval milliárdokat bukott a Ferencváros, teljesen át kell formálnia idei költségvetését. A kudarc után Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőt azonnal menesztette a klub, alighanem az oszét tréner szerződésének felbontása is (sok) pénzébe kerül a zöld-fehéreknek.

A BL első selejtezőköréből való búcsút a következő hónapokban anyagilag biztosan megszenvedi a magyar bajnok. Viszonyításképpen: a Fradi a legutóbbi nemzetközi kupaszereplésével, az Európa-liga-csoportkör megnyerésével 9.48 millió eurós – nagyjából 3.7 milliárd forintos – bevételre tett szert.

Korábban Szerhij Rebrov vezetésével a Bajnokok Ligája főtábláján még ennél is többet kerestek a klubnál, az összeg meghaladta a 15 millió eurót, átszámítva 5.6 milliárd forintot.

Az idén legjobb esetben is az Európa-konferencialiga csoportköre érhető el, ezért 2.4 millió eurót kapnának, ez töredéke a másik két sorozatban – a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában – megszerezhető pénzeknek. A Klaksvík elleni kieséssel tehát rengeteg pénz csúszott ki a Ferencváros markából.

Kubatov Gábor elnök és Hajnal Tamás sportigazgató a lefújást követően alighanem azt is figyelembe vette, hogy a legutóbbi idényben hiába jutott az Európa-liga nyolcaddöntőjébe a csapat (a Bayer Leverkusen jelentette a végállomást), a játék finoman fogalmazva is döcögött, nem volt stílusa az együttesnek. A klub csütörtök délelőtt aztán bejelentette, hogy az eddigi (örökös) másodedzőt, Máté Csabát bízza meg a vezetőedzői feladatok ellátásával – hogy ez végleges, vagy ideiglenes megoldás, nem derült ki. Máté munkáját Leandro de Almeida segíti, nekik kell tehát lelket önteniük a labdarúgókba. Az biztos, hogy Máté Csaba az elmúlt évtizedben annyi tapasztalatot gyűjtött, hogy nála jobban senki sem ismeri a keretet, az elmúlt időszakban holland, német, ukrán, osztrák vezetőedző munkáját segítette a klubnál, Ricardo Moniz után Thomas Doll, Szerhij Rebrov, Peter Stöger, majd Sztanyisz­lav Csercseszov stábjában dolgozott. Igazi fradistává vált, aki jóban-rosszban kitart(ott) a klub mellett, kérdés, a vezetőedzői megbízatása mennyi időre szól.

Merthogy nem lenne meglepő, ha a Ferencváros ismét szétnézne a nemzetközi piacon a munkára váró trénerek között, úgy tudjuk, a mérkőzés másnapján máris számtalan ajánlás érkezett az Üllői útra, a Balkánról, és az Egyesült Királyságból is ajánlottak vezetőedzőt, utóbbi (állítólag) veretes név a szakmában, és több trófeát is nyert.

A szerdai bukás az egyesület költségvetésére is jelentős hatással lesz, a Bajnokok Ligájában rengeteg, az Európa-ligában sok, az Európa-konferencialigában kevés pénzt lehet keresni. A Ferencvárosnál nyilván idén is jelentős kupabevétellel számoltak, a játékoskeretet is ehhez igazították mind tudásban, mind fizetésben, az viszont már most biztos, hogy a kasszába jóval kevesebb pénz érkezik. Hogy az elmaradt bevétel milyen hatással lesz a keretre, egyelőre kérdés (mégpedig hangsúlyos!), ám a Ferencváros eddig sem titkolta, muszáj a keretet szűkíteni, hiszen túl sokan vannak. Így aztán főleg...

Roko Baturina távozását csütörtökön bejelentette a klub – a csatár egyébként is Portugáliába igazolt volna, a Gil Vicenténél folytatja pályafutását –, de felsorolni is nehéz, kiknek kell(ene) még csapatot találni. Mehdi Boudjemaa és Ángelo Sagal visszatért már klubjához, de ott van az argentin Carlos Auzqui, a francia Xavier Mercier, s kérdés, hogy a marokkói-belga Ryan Mmaee marad-e...

Hajnal Tamás sportigazgatóra hárulhat több feladat az elkövetkező hetekben, hiszen ha Máté Csabát nem véglegesen nevezték ki vezetőedzőnek, új tréner után is kell néznie, és akkor ott van még a keret ki- vagy inkább átalakítása, amelyet legkésőbb augusztus végéig véglegessé kell formálni.

A Ferencváros a Klaksvík elleni kudarc után az Európa-konferencialigában folytatja, a sorozatban az ír Shamrock Rovers lesz az ellenfele. Az első mérkőzést július 27-én (csütörtökön) Budapesten, a visszavágót egy hétre rá, augusztus 3-án Dublin külvárosában, Tallaghtban játsszák. A Konferencialigában a Bajnokok Ligája selejtezőjéből érkező csapatok külön ágra kerülnek, s a Ferencvárosnak immár ugyanúgy három párharcot kell megnyernie a főtáblára jutáshoz, mint a DVSC-nek, a KTE-nek és a ZTE FC-nek...

EMLÉKEZTETŐÜL

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FERENCVÁROS–KÍ (feröeri) 0–3 (0–3)
Budapest,
Groupama Aréna, 18 187 néző. Vezette: Smajc (szlovén)
FTC: Dibusz – Botka, S. Mmaee,Knoester, Civic (Marquinhos, 75.) – Baráth (Ben Romdan, a szünetben), Gojak (Makreckis, a szünetben) – Abu Fani, Zachariassen (Lisztes, 57.), A. Traoré (Owusu, 57.) – Varga B. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
KÍ: J. Johansson – B. Petersen, Faerö, Forren – R. Joensen (Patrick Da Silva, 75.), Andreasen, D. Pavlovics (Hansson, a szünetben),Danielsen – Frederiksberg (Mikkelsen, 56.), Kassi (Gussias, 73.), Kronberg (Latif, 90+4.). Vezetőedző: Magne Hoseth
Gólszerző: Frederiksberg (8., 32. – az elsőt 11-esből), Kassi (45+3.)
Továbbjutott: a , 3–0-s összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik