NB I: 19 éves magyar főszereplő Újpesten és a Vasasban is!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.04.18. 11:47
null
Varga Balázs (a bal oldali képen, 21-esben) az Újpestben, Szilágyi Szabolcs (jobbra) a Vasasban adott 19 évesen gólpasszt az NB I 27. fordulójában (Fotó: Török Attila, Szabó Miklós/NSO-montázs)
A labdarúgó NB I 27. fordulóját követő visszapillantónk fókuszában két 19 éves magyar fiatal: Varga Balázs az Újpest, Szilágyi Szabolcs a Vasas győzelméből vette ki a részét gólpasszal. Megszólal továbbá a ferencvárosi Tokmac Nguen, aki először játszott kezdőként februári sérülése óta, és szó lesz a forduló VAR-döntéséről is, hiszen a Puskás Akadémia a videós visszanézésnek köszönhetően úszott meg egy tizenegyest, miután kiderült, hogy Spandler Csaba nem szabálytalankodott Varga Kevinnel szemben. 

A FORDULÓ SAJÁT NEVELÉSŰ FIATALJA – VARGA BALÁZS

Még korai lenne megítélni, jó döntés volt-e Újpesten a régi-új vezetőedző, Nebojsa Vignjevics kinevezése, ám az vitathatatlan, hogy az érkezése lendületet adott a kiesés elől menekülő csapatnak. Az együttest 2013 októbere és 2020 júniusa között irányító szakember március 23-i kinevezése óta három bajnokin hét pontot gyűjtöttek a lilák, egyúttal a tizedik helyről a hetedikre ugrottak, és immár hat pont az előnyük a tizenegyedik, kieső helyen szerénykedő Bp. Honvéddal szemben.

ÚJPESTI NEVELÉSBŐL VÁLHAT ALAPEMBERRÉ

A 19 éves Varga Balázs Nebojsa Vignjevicsnél eddig mindhárom bajnokin kezdő volt és összesen 12 meccsen két gólnál és egy gólpassznál tart ebben az idényben az NB I-ben. Több más élvonalbeli csapathoz hasonlóan Újpesten sem sok saját nevelésű fiatal tudott alapemberré válni az elmúlt években. A rutinosabb játékosok közül csak Banai Dávid és Simon Krisztián szerepelt korábban a lilák korosztályos gárdáiban. Ugyanakkor a 2018-ban Bajáról szerződtetett és azóta egy egyéves, a Vasasnál töltött időszakot leszámítva Újpesten futballozó Vargának minden esélye meglehet erre. Legutóbb Csongvai Áron és Katona Mátyás tudott az újpesti utánpótlásából kikerülve meghatározó játékossá válni az első csapatban, de a télen mindketten Fehérvárra szerződtek. P. K.

Vasárnapi sikerük jelzés­értékű, összeszedett, fegyelmezett játékkal múlták felül a bajnokság legjobb formában lévő csapataként számon tartott Paksot, amely hat győztes meccs után a Szusza Ferenc Stadionban szenvedett vereséget – érdekesség, hogy az újpestiek október 7. óta veretlenek saját közönségük előtt, akkor a Kecskemét múlta felül őket.

„Nagy az ereje a Szusza Ferenc Stadionnak – mondta lapunknak mosolyogva Varga Balázs, a csapat saját nevelésű támadó középpályása, aki első gólpasszát adta a felnőttek között: remekül tekerte szabadrúgásból a labdát a második gólt szerző Heinz Mörschel lábára. – Az első félidő alapján járt nekünk a győzelem, a másodikat már kiegyenlítettnek éreztem. Örülünk a győzelemnek, de nem csaptunk nagy ünneplést az öltözőben, mert még mindig a bennmaradásért küzdünk, amit Újpesten fájó tudomásul venni. A hétvégén ismét fontos mérkőzés vár ránk, szeretnénk megnyerni a Honvéd elleni bajnokit is. Nem gondolnám, hogy a sikerünkkel bármekkora teher is lekerült volna rólunk, ugyanakkora lesz nekünk a tét, mint a kispestieknek. Nebojsa Vignjevics érkezésével jobban érzem a bizalmat, igyekszik folyamatosan nyugtatni, és az erősségeimre támaszkodik. Magabiztosabbnak érzem magam, amióta ő a vezetőedző, de a csapaton is dobott kicsit a kinevezése, jobban jönnek az eredmények.” B. L.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ FELTÁMADÁSA – VASAS

Jobb későn, mint soha – de még nem tudjuk, nem túl későn támadt-e fel a kieső helyen álló Vasas. Mindenesetre Mezőkövesden remekül futballoztak az angyalföldiek, a sok kiváló teljesítmény egyike a fiatal Szilágyi Szabolcsé volt, aki az első három gólban kulcsszerepet vállalt, kettőnél ő adta a gólpasszt.

„Nagyon örülök, hogy megszületett az első gólpasszom az NB I-ben, külön öröm, hogy mindjárt a második is, de sokkal fontosabb, hogy a csapat végre jól játszott és nyert – mondta lapunk megkeresésére a 19 éves támadó. – Most azt az arcunkat mutattuk, amelyet egész idényben szerettünk volna. Nagyon nehéz időszak áll mögöttünk, belekerültünk egy negatív spirálba is, bármit csináltunk, nem sikerült győzni. Ha pedig nincs sikerélmény, nincs önbizalom sem.”

Most viszont duzzadt az önbizalomtól, rá is fért, merthogy egy fordulóval korábban, a Honvéd ellen elhibázta az ajtó-ablak ziccert, ráadásul a Vasas egygólos vereséget szenvedett. Mezőkövesden az első gólnál ő adta vissza a labdát Holender Filipnek, akinek a lövésébe belepöckölt még a gólszerző Novothny Soma, a második és harmadik találat előtt pedig ő szolgálta ki előbb Novothnyt, majd Holendert. Utóbbi volt igazán látványos, mert a saját tizenhatosa előteréből indította hosszan a kapuig vágtázó szélsőt.

Kívülről úgy fest, mintha a megbízott vezetőedzővel, Desits Szilárddal sokkal jobb lenne a csapatszellem, mint korábban Kuttor Attilával vagy Kondás Elemérrel volt.

„ Az új edző nyilván új impulzusokat hoz, de az biztos, hogy nagyon egyben van most a csapat – vallja Szilágyi Szabolcs. – Szervezettek vagyunk, és én magam is köszönettel tartozom Desits Szilárdnak, hogy játéklehetőséget ad. Nagyon nehéz lesz kivívnunk a bennmaradást, a forduló többi eredménye nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, de amíg van matematikai esélyünk, nem adjuk fel!”

A FORDULÓ GÓLJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
A FORDULÓ GÓLJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A kolozsvári születésű Szilágyi Szabolcs 2020 májusában szerződött Erdélyből Fehérvárra, majd júliusban már ment is tovább a Vasas Kubala Akadémiára. Az előző idényben 19 meccsen játszott az NB II-ben, két gólt szerzett, majd az új idényt kölcsönben a Dorognál kezdte, három NB II-es meccsen játszott is, viszont augusztusban már az NB I-ben debütált. A Mezőkövesd elleni volt a 10. élvonalbeli mérkőzése. B. Z.


A FORDULÓ VISSZATÉRŐJE – TOKMAC NGUEN

Tokmac Nguent cseppet sem idegesíti, hogy versenyt fut a Ferencváros és a Kecskemét, a zöld-fehérek légiósa örül, hogy a műtétje után újra pályán lehet, s az is feldobta, hogy új szerepben futballozhatott  (Fotó: Földi Imre)
Tokmac Nguent cseppet sem idegesíti, hogy versenyt fut a Ferencváros és a Kecskemét, a zöld-fehérek légiósa örül, hogy a műtétje után újra pályán lehet, s az is feldobta, hogy új szerepben futballozhatott  (Fotó: Földi Imre)

A Ferencváros kenyai-norvég légiósa, Tokmac Nguen nem bánja, hogy a Kecskemét nyomást gyakorol rájuk, és élvezi, hogy műtétje után újra ott lehet a pályán. Szombaton, a Honvéd ellen először játszhatott kezdőként (előtte a Paks és a Fehérvár ellen csereként állt be) a februári sérülését követően, ami miatt hat bajnokit is ki kellett hagynia.

– Nagy kő esett le a szívükről?
– Örültünk a sikernek, lelkileg is fontos három pontot szereztünk, de én például nem éreztem a megszokottnál nagyobb nyomást – mondta lapunknak Tokmac Nguen, a Ferencváros 29 esztendős légiósa. – Ünnepeltünk az öltözőben, jó érzés volt újra győzni, ráadásul jól játszottunk, és hazai pályán három gólt szereztünk. Nem tudom, a többi csapattársam hogyan élte meg a mögöttünk hagyott időszakot, a magam részéről úgy voltam vele, hogy a hat pont még szép előny.

KRISTOFFER ZACHARIASSEN: DUZZANAT ÉS FÁJDALOM
Jó hírek érkeztek Kristoffer Zachariassenről. A Honvéd elleni 3–0-s mérkőzés 24. percében a Dúzs Gellérttel történő ütközést követően a földön maradó, majd lecserélt futballista térdében nincsen szakadás – amint a duzzanat és a fájdalom elmúlik, a norvég szélső újra edzésbe állhat.

– Az üldöző Kecskemét szombaton is nyert – nem akarna leszakadni önökről…
– Még örülök is neki! Amióta itt vagyok Magyarországon, a mostani az első idény, hogy egy csapat ennyire megközelíthet bennünket. Korábban tizenhárom, majd húsz, illetve tizenkét ponttal végeztünk az élen, most legalább csipkednünk kell magunkat. Le a kalappal a Kecskemét előtt! A másodosztályból feljutva játszanak ennyire szervezetten, masszívan, láttam több meccsüket is, kifejezetten jól futballoznak. Némileg új szituáció nekünk, hogy egy rivális ilyen ütemben gyűjti a pontokat mögöttünk, de ezt a feladatot is megoldjuk. Mi leszünk a bajnokok!

– A Honvéd ellen hosszú idő után ismét a kezdőcsapatban kapott helyet. Élvezte a játékot?
Nagyon. Fizikailag még nem vagyok tökéletes állapotban, hirtelen nem is tudom, mikor töltöttem legutóbb nyolcvan percet a pályán... Három-négy hónap biztosan eltelt azóta, de jó volt újra labdába rúgni.

– Milyen volt a műtét és a rehabilitáció? Hogyan élte meg a nehéz időszakot?
– Londonban operáltak meg, a vizsgálatokra is oda jártam. Nehéz időszakot zártam le, nem vagyok hozzászokva az ilyen hosszú kihagyásokhoz. Nem éreztem jól magam a bőrömben. Hol a televízióban néztem a meccseinket, hol a stadionban a lelátóról, mindig azt kívántam, bárcsak ott lehetnék a pályán. A műtétet is azért halogattam, mert mindenképpen játszani szerettem volna. Idővel be kellett látnom, nem tehetem meg a Ferencvárossal, hogy a pályán ne nyújtsak száz százalékot, mert fizikailag nem vagyok rá képes. Sajnos be kellett látnom, a sérülés a futball velejárója.

– Korábban játszott már védekező középpályásként, a kispestiek ellen ismét ebben a szerepkörben kapott lehetőséget. Szokatlan ez a poszt?
Nem mondanám. Ebben a szerepkörben még többet érhetek labdához, szinte az összes akció rajtunk keresztül fut, és miután sok támadó van előttem, van lehetőségem a legjobb megoldást kiválasztani. Ha elöl futballozom, sokkal kevesebb terület van előttem, egyfelől mert általában védekeznek ellenünk, másfelől mert már tudják, milyen a stílusom. Sztanyiszlav Csercseszov ezúttal azt mondta, védekező középpályásként lehetek leginkább az együttes hasznára, én pedig ezen a poszton próbáltam a maximumot kihozni magamból. Egyébként már csak védő nem voltam a Ferencvárosban.

– A gólszerzés nem hiányzik?
Gólt szerezni mindig különleges élmény, én is boldog vagyok, ha sikerül, de nekem nem ez a fő mozgatórugóm. Sokkal fontosabb, hogy élvezzem a játékot, hogy a csapatom hasznára legyek, hogy a labdához érhessek. Az elmúlt hetekben, hónapokban rengeteg energiám ment el arra, hogy végre egészséges legyek, így most különösen értékelem, hogy ott lehetek az edzéseken, a mérkőzéseken. És ne feledjük, hat forduló még hátravan a bajnokságból, ezeken még a gólszerzés is sikerülhet. BORBOLA BENCE




A FORDULÓ VAR-DÖNTÉSE – DVSC–PUSKÁS AKADÉMIA

Negyedóra volt még hátra a DVSC–Puskás Akadémia rangadóból, amikor egy felívelést követően Dorian Babunszki a kezdőkörből a vendégek kapuja felé csúsztatta a labdát. Spandler Csaba azonnal reagált, a tizenegyespont magasságában álló Markek Tamáshoz passzolt, majd rögtön a kapus bal oldala felé mozgott, hogy megjátszható legyen. Csapattársa az átvételt követően valóban őt kereste a labdával, ám röviden passzolt, Varga Kevin közbeugrott, és amikor a felcsútiak védője becsúszva menteni akart, a szélső elesett a büntetőterületen belül. Bognár Tamás játékvezető a büntetőpontra mutatott, s bár Spandler Csaba jelezte, nem szabálytalankodott, a Nagyerdei Stadionban nagyjából mindenki elkönyvelte, a hazai csapat nagy lehetőséghez jutott.

A VAR természetesen vizsgálta a játékhelyzetet, hogy aztán csaknem három perccel később kiderüljön: a Puskás Akadémia saját nevelésű labdarúgója valóban nem buktatott, így a neki felmutatott sárga lapot és a tizenegyest is visszavonta a játékvezető.

„Amikor megtörtént az eset, azonnal mondtam a játékvezetőnek, nem értem hozzá az ellenfélhez, mire azt felelte, visszanézik az esetet – idézte fel a történteket Spandler Csaba. Amikor kihívták, nem voltam ideges, tudtam, nem véletlenül nézetik meg vele a felvételt. Miután Bognár Tamás visszavonta az ítéletét, olyan érzésem volt, visszatért a remény. A DVSC-vel egyébként rendre jó meccset játszunk, nagyon nem volt mindegy, mi lesz az eredmény, hiszen vereség esetén hatpontos hátrányba kerülünk. Az előző hetünk nem sikerült, a Magyar Kupa elődöntőjét a száztizenkilencedik percben kapott öngóllal vesztettük el, aztán hazai pályán kaptunk pofont a Kecskeméttől, de próbáltunk abba kapaszkodni, hogy még huszonegy pontot szerezhetünk. Az első lépést megtettük...” Z. A.

NB I, 2022–2023, 27. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Április 14., péntek
DVSC–Puskás Akadémia 0–1Debrecen,Nagyerdei Stadion
Bognár Tamás
3726
Április 15., szombat
Kecskemét–ZTE 3–0Kecskemét,Széktói Stadion
Csonka Bence2812
Mezőkövesd–Vasas 1–4
Mezőkövesd,Városi Stadion
Bogár Gergő1850
Ferencváros–Bp. Honvéd 3–0
Budapest,Groupama ArénaPintér Csaba11 793
Április 16., vasárnap
Kisvárda–Mol Fehérvár 0–0Kisvárda,Várkerti StadionFarkas Ádám2010
Újpest–Paks 3–2Budapest,Szusza Ferenc StadionVad II István
3184
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 27 16 6 5 54–25 +29 54
2. Kecskeméti TE 27 12 12 3 41–24 +17 48
3. Paksi FC 27 12 5 10 50–46 +4 41
4. Debreceni VSC 27 11 7 9 43–38 +5 40
5. Puskás Akadémia 27 10 10 7 37–35 +2 40
6. Kisvárda 27 8 12 7 37–40 –3 36
7. Újpest FC 27 9 7 11 35–47 –12 34
8. Mezőkövesd 27 8 8 11 27–35 –8 32
9. Zalaegerszegi TE 27 8 7 12 31–34 –3 31
10. Mol Fehérvár 27 7 9 11 32–36 –4 30
11. Budapest Honvéd 27 7 7 13 28–43 –15 28
12. Vasas FC 27 4 10 13 24–36 –12 22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik