Időutazás – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.10.29. 23:24

Különleges mérkőzéssel indult az OTP Bank Liga szombati játéknapja. Abból a szempontból mindenképpen, hogy a Bp. Honvéd és a Mol Fehérvár FC is lecserélte a vezetőedzőt, utóbbi a sportigazgatót is leváltotta: ezek szerint Sallói István felelőssége volt a kínlódó keretet összeállítani és/vagy az azzal nehezen boldoguló Michael Borist kinevezni. A ZTE korábbi futballvezetője mondta annak idején lapunkban: a vezetőedzők átlagban egy évet sem élnek meg a magyar kispadokon, a 12 csapatos bajnokságban nincs türelem, a vezetők sokszor rövid távon gondolkodnak, könnyen megijednek, ha kétszer egymás után vereséget szenved és máris a kiesőhelyek közelébe zuhan a csapat, s amikor úgy érzik, lépniük kell – edzőt váltanak.

Mezőkövesden Kuttor Attila, Zalaegerszegen Dobos Barna, Újpesten Nebojsa Vignjevics, Kisvárdán Vasile Miriuta, Pakson Tomiszlav Szivics, Fehérváron Marko Nikolics, Kaposváron Disztl László, Diósgyőrben Fernando Fernández, a Fradinál Szerhij Rebrov, Debrecenben Herczeg András, Kispesten Giuseppe Sannino volt a vezetőedző akkor, amikor Hornyák Zsolt 2019 nyarán bemutatkozott a felcsúti kispadon – ergo, az élvonalban a Puskás Akadémiánál ő képviseli az állandóságot. Mondhatnák, Kuttor Attila ma is a Kövesd szakvezetője, de ugye tudjuk, azóta elköszöntek tőle, megjárta a Vasast, majd visszatért a borsodiakhoz (újra ráköszöntek, ha már egyszer elköszöntek, ugye), de valóságos időutazás a neveket böngészni.

Ritka kivétel tehát Hornyák Zsolt, de ha a kispestieket nézzük, Giu­seppe Sannino után Pisont István kétszer is volt a Honvéd edzője, de irányította a csapatot Bódog Tamás, Horváth Ferenc, Nebojsa Vignjevics és legutóbb Thomas Courts is. Olasz, skót, szerb edző, a német iskolát képviselő magyar és a klub egykori nevelése – mindent megpróbáltak már a kispestiek.

Egymástól annyira eltérő felfogású, stílusú szakemberek, hogy csaknem lehetetlen kitalálni, milyen futballt várnak a Honvédnál… Ráadásul mindenki az eredményre emlékezik: Dean Klafuric vereséggel mutatkozott be a Mol Fehérvár ellen, noha elképesztő helyzeteket hagyott ki a csapat, amelyről a kispadon ülők aligha tehettek. Huszti Szabolcs a DVSC edzőjeként már ünnepelhetett győzelmet a Bozsik Arénában, s ha át tudja adni a futballistaként szerzett tapasztalatait, vele elindulhat felfelé a Vidi.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik