Újpest: Egy apró szikra mindent megváltoztathat – Milos Kruscsics

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 08:21
null
Fotó: Kovács Péter
Milos Kruscsics, az Újpest FC szakvezetője a fiatalok beépítéséről, a támadók hiányáról, az elmaradt tulajdonosváltásról, Kádár Tamás távozásáról, valamint a legendáknak járó tiszteletről is beszélt lapunknak.

– Milyen érzésekkel várja a rajtot?
– Az ausztriai edzőtábor sem a pihenés jegyében telt, de amióta vasárnap hazaérkeztünk, napról napra fokozódik az izgatottság a játékosokban és bennem is – mondta lapunknak Milos Kruscsics, az Újpest FC 45 éves szerb vezetőedzője. – A felkészülés sokáig a tervek szerint haladt, a játékosok erőnlétére nem lehet panaszom, a taktikai elemeket is gyakoroltuk, egyedül Yohan Croizet sérülése csúfítja az összképet. A térdsérülése sokkolta a csapatot, az egyik legjobb játékosunkra hónapokig nem számíthatok. Dolgozunk is rajta, hogy akár még az első forduló előtt, de legkésőbb az átigazolási időszak végéig érkezzen néhány futballista a hiányposztokra. A támadósorban elég kevesen vagyunk, főleg Croizet sérülése óta.

– Elképzelhető, hogy a támadók hiánya miatt más rendszerben futballozik majd a csapat, mint a tavasszal?
– Előfordulhat. A szakmai stábbal az utóbbi időben sokat gondolkodtunk ezen. Többször is megbeszéltük, melyik felállás lenne a legjobb megoldás, mert az együttes stílusát a rendelkezésre álló labdarúgók képességeihez kell igazítani. A játékrendszerről ugyanis nem a szakvezető, hanem a futballisták képességei döntenek. Okosnak kell lennünk, és megtalálni a legjobb megoldást a Mezőkövesd elleni bajnokira.

– Ebben a helyzetben lehet célokról és elvárásról beszélni?
– Egyelőre nehéz megmondani, mire számíthatunk, mert még javában tart az építkezés. Az elvárások viszont jelentősek, az Újpest történelme kötelez minket, a szurkolók minden meccsen győzelmet várnak. Jó hír, hogy a védelemben és a középpályán nem volt jelentős változás, ez a két csapatrész egyben van, és ha a támadósorba is érkezik erősítés, bármelyik ellenféllel szemben lehet esélyünk.

– A klub költségvetése az egyik legkisebb az NB I-es mezőnyben. Ennek fényében miként lehet elérni, hogy a csapatnak minden meccsen reális esélye legyen a győzelemre?
– Nem egyszerű a feladat, de a költségvetésünk az előző idényben sem volt nagyobb, mégis megtaláltuk a megoldást. Märten Kuusk, Vincent Onovo és Budu Zivzivadze sem csillagászati összegért érkezett, vagyis sok múlik a kiválasztáson. A megfelelő és a klub számára is megfizethető játékost kell találnunk az adott posztokra. Az Újpestnek most ez az esélye.

A sérült Yohan Croizet (jobbra) pótlása lesz az újpesti szakmai stáb egyik legfontosabb feladata (Fotó: Árvai Károly)
A sérült Yohan Croizet (jobbra) pótlása lesz az újpesti szakmai stáb egyik legfontosabb feladata (Fotó: Árvai Károly)

– Elvárható, hogy évről évre magyar fiatalokat is beépítsenek a csapatba?
– Mindig találni tehetségeket, említhetném Varga Balázst vagy Radosevics Ognjent is. Mindkét fiatalnak megadjuk az esélyt, megmutathatják, mit tudnak, mindenben segítjük őket. Nálam nem számít a pontszám és a helyezés, ha a fiatalok készek felvenni a ritmust, és megküzdeni a helyükért a többiekkel, játszanak. Ha viszont nem állnak készen, óvatosan kell kezelni őket, és lépésről lépésre beépíteni a csapatba. Minden rajtuk múlik, viszont senkinek sem jó, ha akkor dobjuk őket mély vízbe, amikor még nem elég érettek az NB I-re.

– Az előző idény után milyen érzésekkel ment nyaralni? Gond nélkül bent tartotta a csapatot, az esetleges tulajdonosváltás miatt mégis bizonytalan volt a jövője.
– Nem aggódtam, nem idegeskedtem. Hallottam a híreket a végül elmaradt tulajdonosváltásról, de arra gondoltam, nincs értelme olyasmin idegeskedni, amire nincs hatásom. Az járt a fejemben, hogy a rendelkezésre álló játékosokból ismét jó csapatot gyúrjunk. Csak arra figyelek, amit én irányítok, és próbálom kizárni mindazt, amit nem tudok befolyásolni.

– Kádár Tamás távozása kin múlt?
– Az edzők többségéhez hasonlóan én sem szívesen beszélek arról, ami az öltözőben történik. Annyit elárulhatok, hogy szakmailag sohasem volt problémám Kádár Tamással, jó futballistának tartom, örültem, amikor a télen megszereztük. Aztán tett valamit, ami nálam nem megengedhető. Olyan együttest akartam kialakítani, amelyben a játékosok kölcsönösen tisztelik egymást, ezért nem számoltam vele az első csapatnál. Mivel élő szerződése volt, és a második csapatnak még nem volt edzése júniusban, a felkészülést ismét velünk kezdte. Az is felvetődött, hogy hosszabbítunk vele, de végül úgy döntöttünk, hogy Csongvai Áronnak, Abdoulaye Diabynak és Märten Kuusknak szavazunk bizalmat a védelemben.

– Mi volt az elmúlt félév legnagyobb tanulsága?
– Az, hogy elég egy apró szikra ahhoz, hogy minden megváltozzon. Ahogyan említette, nem nálunk a legnagyobb a költségvetés, de a télen jól választottuk ki a játékosokat, elkezdtünk keményen dolgozni, és miután jöttek az eredmények, szép lassan a szurkolók is visszatértek. Ez az út, amelyen szeretnénk továbbmenni.

– Tekintve, hogy januári kinevezése előtt semmilyen kapcsolata és érzelmi kötődése sem volt a magyar futballhoz, érdekelne, hogy a közelmúltban elhunyt Törőcsik András neve mit jelent önnek?
– Nem számít, honnan jövünk, a legendákat tisztelni kell. Ők formálják a klubot és írják a történelmét. Az Újpestnek olyan labdarúgók miatt van hitele és hírneve, mint Törőcsik András, és a drukkerek is az ilyen ikonokhoz kötődnek. A mostani szurkolótábor kialakulása nagy részben neki köszönhető.

Az Újpest mérlege Milos Kruscsiccsal
TétmeccsekGyőzelem
Döntetlen
VereségGólkülönbség
19
10
3
6
31–24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik