NB I: Mak rendkívül boldog; dobogón végezne az MTK

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.03.17. 10:46
null
Róbert Mak (középen) másfél év után talált be újra tétmérkőzésen (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 26. fordulójára visszapillantó cikkünk fókuszában Róbert Mak, a Ferencváros szlovák válogatott támadója, aki nagyon örült a Paksnak lőtt góljának, hiszen másfél év után talált be újra tétmérkőzésen. Szót ejtünk még az „ezüstrangadón” a Mol Fehérvár FC-t legyőző Puskás Akadémiáról, illetve az első NB I-es gólját szerző Mezei Szabolcsról is.

A FORDULÓ ÖRÖME: RÓBERT MAK

Hosszúra nyúlt Róbert Mak gólcsendje. A Ferencváros szlovák válogatott támadója klubszinten 2019. szeptember 25-én a Zenit színeiben szerzett gólt Orosz Kupa-mérkőzésen, amelyet másfél év elteltével a Paks elleni találata követett.

„Rendkívüli boldogságot éreztem, amikor áthaladt a labda a gólvonalon, hiszen ez volt az első, tétmérkőzésen szerzett gólom a Ferencvárosban – mondta lapunknak Róbert Mak, az FTC harmadik gólját szerző játékosa. – Örülök, hogy segítségére voltam a csapatnak, remélem, hogy a jövőben gyakrabban átélhetem ezt az érzést. Önbizalomhiányban nem szenvedtem a gólszünet miatt. Hat gólpasszt adtam eddig a bajnokságban, és támadó szellemű játékosként legalább akkora öröm az előkészítésből kivenni a részem, mint amikor magam vagyok eredményes. Az egyéni mutatóimnál is fontosabb, hogy megkoronázzuk a kiváló idényt, és mihamarabb lezárjuk a bajnokságot. Motiváltan vetjük bele magunkat a hajrába, hiszen ha a következő két mérkőzésünket megnyerjük, megvédjük a címünket.”

A harmincéves labdarúgó tavaly szeptember végén csatlakozott a zöld-fehérekhez, s bár mindeddig nem vált alapemberré, az jól látható, hogy nagy segítségére lehet az együttesnek, ha formába lendül. Az idényben tizenöt bajnokin összesen 516 percet töltött a pályán, ám a kevés játékidő ellenére már hét pontja van a kanadai táblázaton. Több gól és gólpassz állhatna a neve mellett, csakhogy...

„A spanyolországi edzőtábor jól sikerült, ám a koronavírus-járvány engem sem kímélt, megbetegedtem. Egy hónapig nem edzettem, ezután nehéz volt felvenni a fonalat. Keveset játszottam ebben az évben, nehéz időszak van mögöttem. Az MTK ellen kihagyott tizenegyesem is bosszantott, de remélem, a Paksnak rúgott gólom lendületet ad. Szeretném bizonyítani, a pályán van a helyem.”

B. L.

A Ferencvárosi TC–Paksi FC (5–2) mérkőzés összefoglalója


A FORDULÓ GYŐZELME: PUSKÁS AKADÉMIA

A Puskás Akadémia csapatkapitánya, Szolnoki Roland szerint a nagyszerű csapategység a sikeres szereplés titka.

A Mol Fehérvár elleni 1–0-s győzelmével megerősítette második helyét a tabellán a Puskás Akadémia, előnye nyolc pontra nőtt az őt követő székesfehérvári együttessel szemben, miközben már csak hét forduló van hátra. A felcsútiak sikere főként kimagasló tavaszi szereplésüknek köszönhető: tíz mérkőzésen nyolc győzelem, egy döntetlen és egy vereség. Ez még a listavezető Ferencvárosénál is jobb mutató, a tavaszi tabellát a Puskás Akadémia vezeti. A sikerszéria hátteréről faggattuk az együttes csapatkapitányát, Szolnoki Rolandot.

„Igazából vissza kell mennünk az őszig, amikor volt egy válságos időszakunk, nem jöttek az eredmények, nem úgy alakultak a mérkőzések, ahogy szerettük volna, és hatalmas gödörbe kerültünk – válaszolta lapunknak a 29 éves labdarúgó. – A mélypont november elején volt, amikor hat kettőre kikaptunk a Pakstól, sorozatban az volt az ötödik mérkőzésünk győzelem nélkül. Akkor összeültünk mi, játékosok, és hosszan, őszintén elbeszélgettünk egymással. Az idény elején sok játékosunk megbetegedett a járványban, a betegség mindenkire másként hatott, nem mindenki ugyanabban az ütemben tudta visszanyerni az erőnlétét, de azt is tudtuk, hogy erre nem foghatjuk a gyenge szereplést. A vezetőedző, Hornyák Zsolt is kritizálta a csapatot a nyilvánosság előtt, s bár volt, akit ez meglepett, és nem örült neki, tudtuk, hogy mindig őszinte velünk, és a negatív kritikából lehet építkezni – ha mindig dicsérne minket, abból nem tanulnánk semmit. Az a fontos, hogy összeszedte magát a csapat, a Paks elleni találkozót követő öt meccsen nem kaptunk ki, háromszor győztünk, visszatért az önbizalmunk.”

Ha voltak is nehéz pillanatok, mára összekovácsolódott a csapat (Fotó: Árvai Károly)
Ha voltak is nehéz pillanatok, mára összekovácsolódott a csapat (Fotó: Árvai Károly)

A tavaszi szereplés ezt követően minden várakozást felülmúlt.

„Már a téli alapozás nagyon jól sikerült, remek hangulat alakult ki a csapatnál, ami a mai napig tart. Az edzőnk is gyakran kiemeli, mennyire jó azt látnia, hogy óriási verseny van a kezdőbe kerülésért, ami nem visszaveti a csapatot, hanem előrelendíti. Tényleg így van, folyamatosan négy-öt játékos cserélődik, de a kimaradók nem megsértődnek, hanem dolgozik bennük a bizonyítási vágy. A Fehérvár elleni mérkőzés utáni felvételekből is látszik, mennyire együtt van most ez a csapat, s így, hogy jönnek a győzelmek, sokkal jobb érzés kimenni a következő meccsre is, duzzadva az önbizalomtól. Úgy gondolom, óriási tett, hogy ez a csapat a Paks elleni őszi nagy vereség után így fel tudott állni a padlóról.”

B. Z.

A Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (1–0) mérkőzés összefoglalója


A FORDULÓ MEGHÍVÁSA: MEZEI SZABOLCS

A hajrában lőtt két góljával biztossá tette a Zalaegerszeg elleni győzelmét az MTK Budapest, és 3–0-s sikerével tapad a harmadik helyezett Mol Fehérvár FC-re. Mezei Szabolcs a 88. percben állt be, két perccel később tizenegyesből gólt szerzett.

„Nem volt egyértelmű, hogy én lövöm a büntetőt – mondta lapunknak az MTK húszéves középpályása. – A kijelölt Varga Roland már nem volt a pályán, így a csapattársaim biztattak, ha már kiharcoltam, rúgjam is be! Végül magabiztosan értékesítettem, s azért is voltam különösen boldog, mert megszereztem első gólomat az NB I-ben. Nálunk is szokás, hogy aki először talál be a bajnokságban, annak gólbüfét kell tartania – szívesen hívom meg a társakat.”

A szombati mérkőzésig kétszer találkozott egymással a mostani bajnokságban az MTK és a ZTE, mindkét meccset a zalaiak nyerték meg, nyilván dolgozott a visszavágás vágya.

„Vissza akartunk vágni, mivel az első két meccsen simán kikaptunk a ZTE-től. Szombaton úgy mentünk fel a pályára, hogy mindegy, milyen áron, de meg kell szereznünk a három pontot. Az első félidőben kiegyenlített játék folyt, kevés helyzettel, a másodikban az első gólunk után kitámadott a Zalaegerszeg, így több terület volt mögöttük, amit jól használtunk ki.”

Mezei Szabolcs szerint reális cél a dobogó elérése és a kupadöntő (Fotó: Árvai Károly)
Mezei Szabolcs szerint reális cél a dobogó elérése és a kupadöntő (Fotó: Árvai Károly)

Az MTK két pontra áll a harmadik helytől, és versenyben van a Magyar Kupában is, azaz jó szezonhajrával érmet szerezhet, és trófeát is nyerhet.

„Nem titok, a dobogón szeretnénk végezni, de nem csak ez lebeg a szemünk előtt. A kupadöntőbe jutás nagy vágyunk, ebben az idényben már kétszer legyőztük a Mol Fehérvár FC-t, miért ne sikerülne a Magyar Kupa elődöntőjében is? Ha beverekednénk magunkat a döntőbe, onnan már tényleg karnyújtásnyira lenne a trófea.”

A részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságra készülő válogatottnak vélhetően alapembere lesz a kontinensviadalon Mezei Szabolcs.

„Nagyon várom már az Eb-t, kifejezetten nehéz csoportba kerültünk, de ha egymásért küzdünk, biztos vagyok benne, hogy meglepetést szerzünk.”

J. Á.

Az MTK Budapest–ZTE FC (3–0) mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ KÉPE: Ha nem megy állva, majd sikerül fél térdre ereszkedve: a budafoki Skribek Alen mindent megtett, hogy a Mezőkövesd elleni bajnokin megszerezze a labdát, ám ez a kísérlet is kevés volt – a BMTE 2–1-re kikapott (Fotó: Földi Imre)
A FORDULÓ KÉPE: Ha nem megy állva, majd sikerül fél térdre ereszkedve: a budafoki Skribek Alen mindent megtett, hogy a Mezőkövesd elleni bajnokin megszerezze a labdát, ám ez a kísérlet is kevés volt – a BMTE 2–1-re kikapott (Fotó: Földi Imre)

A 26. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA (1–3–4–3): Malenica (Diósgyőr) 7 – Varju (MTK) 6, Mmaee (Ferencváros) 6, Katanec (Mezőkövesd) 6 – Slagveer (Puskás Akadémia) 7, Knezevic (Puskás Akadémia) 7, Cseri (Mezőkövesd) 7, Schön (MTK) 6 – Croizet (Újpest) 7, Boli (Ferencváros) 7 Beridze (Újpest) 7

A FORDULÓ JÁTÉKVEZETŐJE: Erdős József (9) (Újpest–Kisvárda Master Good) – Király Krisztián, Huszár Balázs, Zierkelbach Péter, Szilasi Szabolcs

A FORDULÓ JÁTÉKOSA: Yohan Croizet (Újpest) 7

A francia légiós néhány hete futballozik Magyarországon, de a Kisvárda ellen megmutatta, mekkora csapatjátékos. Az első félidőben két nagyszerű átadással hozta helyzetbe Giorgi Beridzét, a grúz támadó pedig nem is hibázott. A két újpesti gól között Yohan Croizet szintén betalált, a tizenhatoson kívülről ballal csavarta a labdát a kapu jobb oldalába.

A FORDULÓ GÓLJA: Az Újpest–Kisvárda bajnoki 14. percében született a forduló leglátványosabb találata, amikor Branko Pauljevics hátrahúzós mozdulattal indította Yohan Croizet-t, aki átvette a labdát, majd befelé indult, és a tizenhatos előtti területről ballal látványos tekeréssel a vendégcsapat kapujának jobb oldalába küldte a labdát.

NB I, 2020–2021, 26. FORDULÓ
HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ
MÁRCIUS 13., SZOMBAT
Újpest FC–Kisvárda 3–0 Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
MTK Budapest–ZTE FC 3–0 Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Andó-Szabó Sándor
Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd 0–0 Miskolc, DVTK Stadion Bogár Gergő
MÁRCIUS 14., VASÁRNAP
Mezőkövesd–Budafoki MTE 2–1 Mezőkövesd, Városi Stadion Berke Balázs
Ferencvárosi TC–Paksi FC 5–2 Budapest, Groupama Aréna Karakó Ferenc
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC 1–0
Felcsút, Pancho Aréna Solymosi Péter
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 26 18 7 1 55–18 +37 61
2. Puskás Akadémia 26 15 3 8 37–31 +6 48
3. Mol Fehérvár 26 11 7 8 50–32 +18 40
4. MTK Budapest 26 10 8 8 38–33 +5 38
5. Mezőkövesd 26 10 8 8 31–32 –1 38
6. Újpest FC 26 10 4 12 35–51 –16 34
7. Paksi FC 26 9 7 10 52–52 0 34
8. Kisvárda 26 9 7 10 23–34 –11 34
9. Budapest Honvéd 26 7 8 11 37–37 0 29
10. Zalaegerszegi TE 26 7 5 14 42–50 –8 26
11. Budafoki MTE 26 7 5 14 31–48 –17 26
12. Diósgyőri VTK 26 6 5 15 28–41 –13 23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik